Közelkép - Azok a nevek...

Mostanában gyakran gratulálok lapunk főszerkesztőjének, milyen szépen mondta a közrádió sporthíreit. Érti a viccet, csak nem szereti. A gúny persze nem őt illetné. Ő ugyanis a legkevésbé sem tehet róla, hogy egy Németh Péter nevű ifjú (?) az ő nevével garázdálkodik a médiában. De van még ennél elképesztőbb történet is. Horváth Lilinek hívják azt a szintén fiatal rendezőt, aki most éppen Karlovy Varyban debütált új filmjével, de már korábban is felhívta magára a figyelmet rövidfilmjeivel. Meg talán azzal is, hogy ugyanazon a néven fut, mint egy sokkal korábban indult és azóta befutott színésznő. A jelek szerint ezeket az embereket egyáltalán nem zavarja, hogy a nevük már foglalt.

Korábban ilyesmi nem nagyon fordulhatott elő. A legjellegzetesebb eset egy ifjú színészé, aki pontosan tudta, hogy egy kitűnő irodalmárnak is ugyanaz a neve, mint az övé. Így maradhatott érintetlen Hegedűs Géza neve és vált fogalommá - egy D betű beiktatásával - az azóta már nagyszerű művésszé lett ifjú "kolléga" is. Még korábban egy Darvas Szilárd nevű - ugyancsak ifjú - színész volt tisztában vele, hogy helytelen lenne a pályán egy akkor már ismert és népszerű humorista nevén elindulni. Így lett Iván és a magyar színjátszás egyik nagyja. Példák mostanában is vannak arra, hogy némelyek figyelnek a névazonosságra. Ugyancsak a közrádió sportműsoriban nemrég felbukkant egy Horváth Gergely nevű riporter. Ám valakinek eszébe juthatott, hogy ugyanígy hívják a Petőfi Rádió és most már a Petőfi Tévé főszerkesztőjét. A Gergelyhez hozzácsaptak tehát egy Ákost és így már pontosan megkülönböztethető, hogy ki beszél a rádióban.

A jelek szerint Németh Péter sportriporter és Horváth Lili rendező idáig még nem jutott el. Ők változatlanul "bitorolják" azt a nevet, amely a médiában és a kulturális életben már közismert - és nem miattuk. Vajon meddig? Mikor szól már nekik valaki, hogy attól nem lesznek semmivel sem kisebbek, ha megkülönböztetik magukat a már befutottaktól?

Szerző

Tárgyalni készül India és Pakisztán

Asztalhoz ülnek India és Pakisztán nemzetbiztonsági tanácsadói, hogy előremozdítsák a 2008-as mumbai terrortámadás perét. Erről Narendra Modi indiai miniszterelnök, és pakisztáni kollégája, Navaz Sarif egyeztek meg Ufában, Oroszországban egy regionális csúcstalálkozón. 

Modi kormánya eddig keményen bírálta Pakisztánt, mondván, eredményeket várnak a 166 áldozatot követelő merénylet elkövetőinek kézre kerítésében. Az együttműködés segíthet javítani a két ország nem éppen felhőtlen viszonyát. Ellentétük központjában a Kasmír régió áll, aminek hovatartozása régóta vitatott, és ahol az elmúlt évben megszaporodtak az összecsapások. A találkozó éjjele sem volt konfliktusmentes, egy indiai határőrt lelőtt egy pakisztáni mesterlövész a terület északi részén. Aziz Ahmad Csaudri pakisztáni külügyi államtitkár elmondta, mindkét vezető elítéli a terrorizmus minden formáját, és megegyeztek, hogy együtt irtják ki ezt a veszedelmet Dél-Ázsiából. Modi emellett elfogadta Sarif meghívását a dél-ázsiai vezetők találkozójára 2016-ban Pakisztánban. Több mint tíz éve ez lesz az első eset, hogy indiai vezető látogat az országba.

Szerző
Témák
Pakisztán India

Porosenko: nőtt a terrorfenyegetettség

Publikálás dátuma
2015.07.11. 07:35

Jelentősen növekedett Ukrajnában a terrorfenyegetettség szintje a keleti konfliktusövezeten kívül is, jelentette be pénteken Petro Porosenko.

 Az ukrán elnök Arszenyij Jacenyuk kormányfővel és Arszen Avakov belügyminiszterrel egyeztetett a kérdésben. Elmondása szerint az egyik legnagyobb kockázatot a keleti harci övezetből az ország más részeibe áramló fegyverek képezik.

Szerző