Aki falat épít, az egyedül marad odabent

A Fidesz-kormány megkezdte a vasfüggöny újraépítését. Ezzel Orbán Viktor egyedülálló kört zárt be a demokratikus Európa történetében: 1989-ben maga is felszólalt az akkori magyar határra falat kényszerítő szovjet hatalom ellen, ma pedig ő épít újra az ország határára egy falat. Most azonban már nem kényszer hatása alatt cselekszik a kormány, Orbán saját akaratából választja el Európát Európától - írja  közleményében Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke.

Soha nem gondoltuk volna, hogy a Trianonban rajzolt magyar határra épp Orbán Viktor építtet majd kerítést politikai haszonszerzés érdekében. Most mégis meg akarja tenni. Az ország azonban nem ilyen. Az ország nem a Fidesz.

Az ország többsége nem akar falat a déli határra. Magyarország pontosan tudja, hogy a fal csak néhány tanácsadói Gucci-táska és bizonytalan eredetű ingatlan árnyékában tűnik a választók átverésére alkalmas eszköznek.

A magyarok kétharmada szerint a fal nem old meg semmit, és közel ugyanennyien nem is támogatják megépítését. A magyarok tudják, amit a Fidesz nem: aki falat épít, az magára marad odabent és magányosan tűnik el.

Felszólítjuk a kormányt, hogy azonnal állítsa le a déli határra építendő fal munkálatait! Felszólítjuk a kormányt arra is, hogy a menekültekkel szembeni gyűlöletkeltés helyett adjon minimális – orvosi, tisztasági és élelmezési – segítséget a háborúk, kínzások és katasztrófák elől menekülőknek.

Falépítés és gyűlöletpropaganda helyett költse a kormány az Európai Uniótól kapott forrásokat a halálból menekülők nyomorának enyhítésére, viselkedjen úgy, ahogy a magyar társadalom: segítsen, ahogy lehet, amiképp nagyapáinknak mások segítettek, amikor világháború vagy az 1956-os megtorlás elől menekültek.

Ezt várja el az ország.

Szerző
Témák
határzár

Eddig 18 pártot vettek nyilvántartásba az európai parlamenti választásokra

Publikálás dátuma
2019.03.24 10:18
Az EP-választáson nem várható "kilométeres" szavazólap. Képünkön Pálffy Ilona, az NVI elnöke.
Fotó: Molnár Ádám
A májusi voksolás nem kedvező terep a "kamupártoknak", ugyanis - az országgyűlési választással ellentétben- itt nem jár állami támogatás az indulóknak. Hamarosan indul az ajánlásgyűjtés!
Eddig 18 pártot vettek nyilvántartásba a május 26-ai európai parlamenti választásra - tájékoztat az MTI. Az EP magyar tagjainak választásán az a párt indulhat jelölőszervezetként, amely a voksolás kitűzésekor, március 1-jén jogerősen bejegyzett párt volt - ilyenből összesen 264 van Magyarországon.

Az EP-voksoláson az országgyűlési választásokkal ellentétben nem jár állami támogatás az indulóknak, ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy amíg tavaly áprilisban 100 párt regisztrálta magát, addig egyelőre most, mint írtuk, a Nemzeti Választási Bizottság 18 pártot vett nyilvántartásba.
Az indulni szándékozó pártok április 6-tól gyűjthetik az aláírásokat. Az ívekre végül csak annak a szervezetnek a neve kerül fel, amelyik április 23-ig összegyűjt 20 ezer érvényes ajánlást.

A fideszes Pócs János "viccből" az égő kazánba zárt egy roma férfit (videó)

Publikálás dátuma
2019.03.24 09:29
Pócs János
Fotó: Facebook / Pócs János
Jászapáti volt polgármestere, jelenlegi országgyűlési képviselő nem talált kivetnivalót a szerinte ironikus felvételen. Mint mondta, helyben már ismerték a videót, mégis fölényesen nyeri a választásokat.
Egy "ha nem látjuk, nem hisszük el" kategóriába tartozó videó került elő Pócs János fideszes országgyűlési képviselőről. A Herbál Reality által megosztott, alább megtekinthető felvételen Jászapáti volt polgármestere rácsukja egy roma férfira egy kazán ajtaját, amelybe előtte bedobott egy égő papírt:
A korábban az "Ő VOLT A SOROS" feliratú disznóról "elhíresült" képviselőt az eset kapcsán meglátogatta a 444.hu stábja. Pócs nem tagadta, hogy ő van a - mint mondta "vidám, ironikus" -  felvételen, a tartalmáról pedig annyit mondott, hogy a mostanra elhunyt férfi a barátja volt, és az ő kérésére készült a videó még 2008-ban. Szerinte az ügyet korábban már megpróbálták felhasználni ellene, ezzel együtt 2018-ban többen szavaztak rá, mint 2014-ben, mert ismerik.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a felvételen, amelyen a férfi azt mondja Pócsnak, "te haragszol a cigányokra, meg azt mondtad, minden cigányt itt égetel el", mire Pócs azt válaszolja, "csak azt, amelyikre haragszom", valóban érződik, hogy a szereplők nem vették komolyan a szituációt - ennek ellenére felvetődhet a kérdés, szabad-e ezzel a helyzettel, és ezekkel a mondatokkal egyáltalán viccelni?
Frissítve: 2019.03.24 09:44