Sokakat betegségük miatt bocsátanak el munkahelyükről

Sokak szembesülnek azzal a ténnyel, hogy hiába tartós betegségük, munkaadóik egyszerűen elbocsájtják őket - számolt be a hírről az RTL klub híradója. A csatornának nyilatkozó Mellrákinfo Egyesület elnöke elmondta, a legnagyobb közösségi oldalon található zárt csoportjukban havonta legalább egy-két nő jelentkezik ilyen problémával és nagyon sokan panaszkodnak, arról is, hogy el kell titkolniuk a betegségüket munkahelyükön.

A riportban megszólalt egy miskolci asszony is akiről tavaly derült ki, hogy mellrákos, majd megműtötték. Ekkor éppen próbaidejét töltötte munkahelyén, főnöke azonban a műtét után két héttel felhívta, hogy megkérdezze, mikor tud visszamenni dolgozni. A nő erre nem tudott válaszolni, mire a főnök közölte, ebben az esetben nem tart igényt a munkájára a továbbiakban.

Lapunk az üggyel kapcsolatban megkereste az Egyenlő Bánásmód Hatóságot, hogy megtudjuk mit tehetnek az ilyen módon elbocsátott munkavállalók. A jogalkotó az egészségi állapotot úgynevezett védett tulajdonságnak tekinti - válaszolta dr. Gregor Katalin, a Hatósági és Jogi Főosztály vezetője. Hozzátette, aki úgy érzi, hogy egészségi állapota okán hátrányosan megkülönböztetik munkahelyén, egy keresetlevél benyújtásával élhet panasszal. Vagyis a közigazgatási és munkaügyi bírósághoz fordulhat, de kérelmet nyújthat be a hatósághoz is - mondta a vezető.

A hatósághoz írt kérelemben viszont minden esetben meg kell jelölnie és bizonyítania kell - orvosi dokumentumokkal - a sértettnek védett tulajdonságát, azaz a betegségét. A levélben továbbá -  mondta Gregor - le kell írnia az eset körülményeit, illetve, hogy kivel szemben érte sérelem. Az irat benyújtásának nincsen határideje, de a főosztály vezetője figyelmeztetett: a jogsértésről való tudomásszerzést - az a dátum amikor az érintettek szembesülnek elbocsájtásuk tényével - követő 1 év, illetve a jogsértés bekövetkezésétől - amikor hivatalosan is kirúgtak valakit - számított 3 éven túl közigazgatási eljárás már nem indítható. Így a panasszal élőknek érdemes minél előbb jelenteni az esetet.

Szerző

Ellenzéki demonstráció volt Kiskunhalason

Publikálás dátuma
2019.02.22 21:45
Képünk illusztráció
Fotó: Szabad Pécs
A tüntetők nem egy konkrét intézkedés miatt zárták le a városhoz közeli főút egyik sávját, hanem úgy általában az Orbán-kormány ténykedése miatt tiltakoztak.
Ellenzéki pártok és civilek demonstráltak Kiskunhalas közelében lezárva a félpályát a város melletti főút egy szakaszán - írja az atv.hu. A Kiskunmajsára vezető úton 200-250 méter hosszan állták el az autók délután. A tüntetők az akció okaként külön megemlítették rabszolgatörvénynek nevezett jogszabály, de hozzátették, ezúttal általában véve bírálták az Orbán-kormányt.

"Vidéken is hajlamosak az emberek arra, hogy kifejezzék az ellenvéleményüket a kormány azon politikájával szemben, amellyel azt bizonyítja napi mint nap, hogy egyáltalán nem érdekli az ellenzék véleménye." - mondta az ATV-nek Marton Imre, az MSZP elnökségi tagja. A tudósítás megjegyzi, a tüntetés miatt komoly torlódás nem alakult ki, atrocitás nem történt.

Orbán Viktor felmentette a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét

Publikálás dátuma
2019.02.22 19:22

Fotó: Orbán Viktor hivatalos Facebook oldala
Luszcz Viktor Stanislaw megbízatása március 14-ei hatállyal szűnik meg.
Felmentették a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét, az erről szóló miniszterelnöki határozat a Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg - írja az MTI. Orbán Viktor rendelete szerint Luszcz Viktor Stanislaw megbízatása március 14-ei hatállyal szűnik meg.