Sokakat betegségük miatt bocsátanak el munkahelyükről

Sokak szembesülnek azzal a ténnyel, hogy hiába tartós betegségük, munkaadóik egyszerűen elbocsájtják őket - számolt be a hírről az RTL klub híradója. A csatornának nyilatkozó Mellrákinfo Egyesület elnöke elmondta, a legnagyobb közösségi oldalon található zárt csoportjukban havonta legalább egy-két nő jelentkezik ilyen problémával és nagyon sokan panaszkodnak, arról is, hogy el kell titkolniuk a betegségüket munkahelyükön.

A riportban megszólalt egy miskolci asszony is akiről tavaly derült ki, hogy mellrákos, majd megműtötték. Ekkor éppen próbaidejét töltötte munkahelyén, főnöke azonban a műtét után két héttel felhívta, hogy megkérdezze, mikor tud visszamenni dolgozni. A nő erre nem tudott válaszolni, mire a főnök közölte, ebben az esetben nem tart igényt a munkájára a továbbiakban.

Lapunk az üggyel kapcsolatban megkereste az Egyenlő Bánásmód Hatóságot, hogy megtudjuk mit tehetnek az ilyen módon elbocsátott munkavállalók. A jogalkotó az egészségi állapotot úgynevezett védett tulajdonságnak tekinti - válaszolta dr. Gregor Katalin, a Hatósági és Jogi Főosztály vezetője. Hozzátette, aki úgy érzi, hogy egészségi állapota okán hátrányosan megkülönböztetik munkahelyén, egy keresetlevél benyújtásával élhet panasszal. Vagyis a közigazgatási és munkaügyi bírósághoz fordulhat, de kérelmet nyújthat be a hatósághoz is - mondta a vezető.

A hatósághoz írt kérelemben viszont minden esetben meg kell jelölnie és bizonyítania kell - orvosi dokumentumokkal - a sértettnek védett tulajdonságát, azaz a betegségét. A levélben továbbá -  mondta Gregor - le kell írnia az eset körülményeit, illetve, hogy kivel szemben érte sérelem. Az irat benyújtásának nincsen határideje, de a főosztály vezetője figyelmeztetett: a jogsértésről való tudomásszerzést - az a dátum amikor az érintettek szembesülnek elbocsájtásuk tényével - követő 1 év, illetve a jogsértés bekövetkezésétől - amikor hivatalosan is kirúgtak valakit - számított 3 éven túl közigazgatási eljárás már nem indítható. Így a panasszal élőknek érdemes minél előbb jelenteni az esetet.

Szerző
2015.07.16 07:14

7-es cikk - Száz oldalon magyarázkodik a kormány az Uniónak

Publikálás dátuma
2018.11.12 19:05
Orbán Viktor a Sargentini-jelentés szavazásán.
Fotó: AFP/ FREDERICK FLORIN
Másodszor foglalkoztak a tagállamok EU-ügyi miniszterei a magyarországi jogállam helyzetével a szeptemberben elindított 7. cikkelyes eljárás keretében. A hétfői brüsszeli ülésen Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke röviden tájékoztatta a résztvevőket az alapvető jogok sérelme miatt Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárásokról. A félórás vitában nyolc tagállam és Magyarország képviselője kért szót, de csak a német és a svéd tárcavezető fogalmazott meg markáns politikai véleményt. Mindkettő bírálta, hogy a budapesti kormány a Unió pénzén szervez EU- és migráció-ellenes kampányokat. A többiek főként arról fejtették ki a nézeteiket, hogy az Európai Parlament játszhat-e bármilyen szerepet a 7. cikkelyes folyamatban. Lapunknak nyilatkozó EU források szerint csak Görögország és Franciaország támogatta, hogy a képviselő-testület részt vegyen a folyamatban. Információink szerint a hivatalos tanácsülésen elhangzott felszólalásában Varga Judit európai ügyekért felelős államtitkár ellenezte, hogy a képviselő-testület bármilyen szerepet kapjon a procedúrában. Megismételte azt a jól ismert magyar álláspontot is, miszerint a kormány az Európai Bizottsággal kívánja rendezni a jogi vitákat. Egyben kiosztotta a huszonnyolc tagállamnak Budapest több mint száz oldalas írásos válaszát az EP jelentésre. Az ülés megkezdése előtt Judith Sargentini jelentéstévő és Claude Moraes, az EP állampolgári jogi bizottságának elnöke tájékoztatást adtak a tagállamok képviselőinek az eljárást kezdeményező jelentésről a soros elnök Ausztria meghívására. A nem-hivatalos eszmecserén csak Belgium, Észtország, Görögország, Hollandia és Svédország képviseltette magát miniszteri szinten, Magyarország egy szakértőt küldött a találkozóra. A háromnegyed órás megbeszélésen Sargentini beszámolt a friss magyarországi fejleményekről is, köztük a CEU rektorának Frans Timmermans-hoz címzett leveléről és a közigazgatási bíróságok létrehozását célzó tervekről. A két EP-képviselő kifejtette: a hétfői “előkészítő” megbeszélés után a parlament elvárja, hogy az EU Tanácsától hivatalos meghívást kapjon azokra az ülésekre, amelyeken a miniszterek a Magyarországgal szembeni 7. cikkelyes eljárást tárgyalják. Mint korábban megírtuk, az EU Tanács jogi szolgálata szerint az uniós jog erre nem ad lehetőséget. Sargentini több kérdést is kapott, például arról, hogy a jelentése elkészítése során hogyan viselkedtek vele a magyar hatóságok. A kormányközi döntéshozó fórum résztvevői az Unió soros elnöki tisztét betöltő osztrák kormánytól várják, hogy meghatározza a folyamat következő lépéseit. 
2018.11.12 19:05

„Hé Tiborcz, drága lett a sötétség!” - Tüntettek az NNI előtt

Publikálás dátuma
2018.11.12 18:58

Fotó: Népszava/ Szalmás Péter
Hatvan-hetvenen jöttek össze a Főnix Mozgalom által a Facebookon szervezett Elios-tüntetésre a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Aradi utcai épülete elé.
"Ha visszaéltek a joggal a hatalmatokkal és a bizalmunkkal egyszer eljön az idő, hogy ezért felelni kell, hogy elárultatok, cserben hagytatok minket."
A korrupció a nemzet, a közösség szövetét zilálják szét. „Ez a rombolás mindenkit maga alá fog borítani az is, aki most biztonságban érzi magukat” - mondta Horgas beszédében.

Hadházy: „a Tiborcz-ügy nem évül el hamar”

A tüntetésen meglepetésvendég volt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő. 
„Számomra az volt a meglepő, hogy ilyen gyorsan és szemtelenül zárták le a nyomozást"
- mondta Hadházy.
„Az a cél, hogy a aláírásgyűjtéssel bebizonyítsuk,hogy nem a magyarok a korruptak, hanem csak a magyar kormány.”
Hadházy Ákos emlékeztetett: a Tiborcz-ügy sokáig nem évül el. „Polt Péternek és társainak lesz alkalma még elmagyarázni, hogy kinek a parancsára tettek így.”  A demonstráció végén a tüntetők telefonjaikkal, fáklyával világították meg az NNI épületét, majd körbemenetelték azt.
Szerző
2018.11.12 18:58