Sokakat betegségük miatt bocsátanak el munkahelyükről

Sokak szembesülnek azzal a ténnyel, hogy hiába tartós betegségük, munkaadóik egyszerűen elbocsájtják őket - számolt be a hírről az RTL klub híradója. A csatornának nyilatkozó Mellrákinfo Egyesület elnöke elmondta, a legnagyobb közösségi oldalon található zárt csoportjukban havonta legalább egy-két nő jelentkezik ilyen problémával és nagyon sokan panaszkodnak, arról is, hogy el kell titkolniuk a betegségüket munkahelyükön.

A riportban megszólalt egy miskolci asszony is akiről tavaly derült ki, hogy mellrákos, majd megműtötték. Ekkor éppen próbaidejét töltötte munkahelyén, főnöke azonban a műtét után két héttel felhívta, hogy megkérdezze, mikor tud visszamenni dolgozni. A nő erre nem tudott válaszolni, mire a főnök közölte, ebben az esetben nem tart igényt a munkájára a továbbiakban.

Lapunk az üggyel kapcsolatban megkereste az Egyenlő Bánásmód Hatóságot, hogy megtudjuk mit tehetnek az ilyen módon elbocsátott munkavállalók. A jogalkotó az egészségi állapotot úgynevezett védett tulajdonságnak tekinti - válaszolta dr. Gregor Katalin, a Hatósági és Jogi Főosztály vezetője. Hozzátette, aki úgy érzi, hogy egészségi állapota okán hátrányosan megkülönböztetik munkahelyén, egy keresetlevél benyújtásával élhet panasszal. Vagyis a közigazgatási és munkaügyi bírósághoz fordulhat, de kérelmet nyújthat be a hatósághoz is - mondta a vezető.

A hatósághoz írt kérelemben viszont minden esetben meg kell jelölnie és bizonyítania kell - orvosi dokumentumokkal - a sértettnek védett tulajdonságát, azaz a betegségét. A levélben továbbá -  mondta Gregor - le kell írnia az eset körülményeit, illetve, hogy kivel szemben érte sérelem. Az irat benyújtásának nincsen határideje, de a főosztály vezetője figyelmeztetett: a jogsértésről való tudomásszerzést - az a dátum amikor az érintettek szembesülnek elbocsájtásuk tényével - követő 1 év, illetve a jogsértés bekövetkezésétől - amikor hivatalosan is kirúgtak valakit - számított 3 éven túl közigazgatási eljárás már nem indítható. Így a panasszal élőknek érdemes minél előbb jelenteni az esetet.

Szerző

Pride: vizsgálják a trágyázást

Több jel utal arra, hogy sikerülhet azonosítani a hétvégi Pride felvonulást zavaró illegális trágyázóját - írja a Népszabadság. Szombaton erős fekáliaszag terjengett a levegőben az Andrássy úton a 20. melegfelvonulás idején.

Mivel a fák, növények gondozásával foglalkozó hivatalos szervek tagadták, hogy ők tárgyázták volna meg a növényeket, felmerült a gyanú, hogy a rendezvény ellentüntetői közül szervezte valaki a provokációt. A hatóságok három napig nem foglalkoztak az üggyel.

Kedd délután azonban a rendőrség közölte: egy alapítvány kuratóriumi elnöke feljelentést tett náluk köztisztasági szabálysértés miatt, amit a rendőrség áttett a VI. kerületi kormányhivatalhoz. Egyidejűleg a BRFK is adatgyűjtésbe kezdett, és a rendőrök által összegyűjtött információkat is továbbították a kormányhivatalnak.

Szerző

Perelnek a leégett köröndi ház lakói

Egy éve égett le a Kodály köröndi palota tetőszerkezete, azóta megtörtént a romok eltakarítása, és egy védőtető is felépült, amely átmenetileg védi az épület megmaradt részeit a további gyors leromlástól.

A lakosoknak azonban nincs nyugalmuk, a biztosító ugyanis nem hajlandó fizetni. "Bár hűségesen fizette a társasház a magas éves biztosítást, az MKB Biztosító építési tevékenység okozta tűzre hivatkozva nem kíván fizetni, a rendőrség jelenleg is nyomoz, a kormányhivatal viszont már a tűz után nem sokkal kötelezte a tulajdonosokat, hogy három éven belül építsék vissza a műemlék épület tetejét" - olvasható a lakók közleményében, amit tegnap a terézvárosi önkormányzat tett közzé.

Mint írták, pályázati támogatással hamarosan hozzákezdenek a közművek helyreállításához és sikerült megerősíteni az életveszélyessé vált függőfolyosókat. "Felkészültünk, hogy a biztosítóval szemben peres úton érvényesítsük követeléseinket, a szakértői vélemények, tanúvallomások birtokában bizakodva várjuk a bíróság döntését" - jelezték. Az idő azonban sürget, az ideiglenes tető három évig maradhat fent, addig meg kell oldani a tetőtér beépítését.

A lakóközösség ehhez befektetőket keres, állításuk szerint már vannak érdeklődők. "Több ajánlatot kaptunk komoly referenciákkal rendelkező, és ami számunkra a legfontosabb, megfelelő pénzügyi és jogi garanciákat felmutatni képes beruházóktól" - írták, hozzátéve: a megvalósítás azonban az összes tulajdonos, az önkormányzat és a korábbi beruházó felszámolóbiztosának egységes fellépésével lehetséges.

Szerző