Előfizetés

Az OLAF hivatalosan nyomoz Orbán veje ellen

Publikálás dátuma
2015.07.20. 13:38
Tiborcz István apósával, a magyar miniszterelnökkel pálinkázik. FORRÁS: ORBÁN VIKTOR FACEBOOK
Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke és európai parlamenti képviselője még februárban fordult az EU csalás elleni hivatalához (OLAF) Orbán Viktor veje, Tiborcz István korrupciógyanús, milliárdos közvilágítás-fejlesztési ügyei miatt. Emlékezetes, hogy Tiborcz István tulajdonában álló  Elios Zrt. korábban 1,2 milliárd forintnyi uniós támogatást nyert el több vidéki nagyváros világításának korszerűsítésére. A brüsszeli testület megerősítette, hogy belejelentésünkre hivatalos nyomozást indított a miniszterelnök vejének ügyeiben - közölte Gréczy Zsolt, a DK szóvivője.

A miniszterelnök családjának és barátainak hirtelen gyarapodása már Európában is szemet szúr. Látható, hogy Orbán Viktor családja és baráti köre nem saját lábon áll, hanem uniós forrásokból tömik zsebeiket. A mai Magyarországon csak keveseknek sikerülhet, hogy két év alatt a nulláról sokmilliárdos vállalatot építsenek fel. A DK szerint miniszterelnök és rokonai nem a saját, hanem Magyarország lábán állnak.

A DK szerint megengedhetetlen, hogy az európai fejlesztési pénzek milliárdjai a miniszterelnök családjánál landoljanak. Várjuk az OLAF vizsgálatának eredményét a Fidesz korrupt közbeszerzési pályázatairól, mivel az uniós átvilágítás több, a miniszterelnökhöz köthető korrupciós botrányra deríthet fényt. A most indított átfogó brüsszeli vizsgálat felderítheti az Orbán-család mesébe illő gazdagodásának részleteit - zárul a közlemény.

Csepreghy Nándor: a kormány együttműködik az OLAF-fal

A kormány minden vizsgálatban, függetlenül annak szereplőitől, együttműködik az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalával (OLAF), és abban érdekelt, hogy az Európai Bizottság és a magyar közvélemény minden ügyben teljesen tiszta képet kapjon a források felhasználásáról - reagált Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek a Demokratikus Koalíció (DK) hétfői közleményére.

Csepreghy Nándor kiemelte: ahogyan eddig is, így ebben az esetben is minden szükséges adatszolgáltatásnak eleget tesz a kabinet.

MegírtukBár apósa, a miniszterelnök többször is megvédte a parlamentben, végül az "őt és családját érő támadások miatt" mégis kihátrált a közbeszerzéseken felhizlalt vállalatából Tiborcz István. Április 28-ai hatállyal eladta a Green Investments & Solutions Kft.-t (GI), melyen keresztül a számtalan közbeszerzési pályázatot megnyerő Elios Innovatív Energetikai Zrt.-ben is érdekelt volt. A cégnyilvántartás szerint a GI új tulajdonosa a West Hungária Bau Befektetési Kft. (WHBB), mely a több ízben is sokmilliárdos állami megrendeléseken dolgozó West Hungária Bau Kft. frissen alapított leányvállalata. A West Hungária egyik tulajdonosa a Fidesz-közelinek mondott Paár Attila, aki 9,3 milliárdos vagyonával a 78. leggazdagabb magyarként szerepelt a Napi Gazdaság tavalyi listáján. Egyes sajtóhírek szerint Tiborcz egyből a GI eladása után befektette pénzét és felvásárolta a HCS Experts Kft.-t, amely információ-technológiai szaktanácsadásra szakosodott, de nem tudni biztosan, hogy a GI-ért kapott pénzből vette-e a céget, mert a cégnyilvántartásba már március 31-én, egy hónappal másik vállalata eladása előtt bejegyezték a HCS tulajdonosaként.

Az Elios idén "szokás szerint" még az előző évi eredményeinél is jobban teljesített, 2015-ben 16 közbeszerzési pályázatot nyertek, melyek több mint ötmilliárd forintot hoztak a konyhára - ebből csak májusban mintegy egymilliárdot szedtek össze, de Orbán veje ebben a hónapban papíron már nem volt érdekelt a vállalatban. Érdemes megjegyezni, hogy az Elios már áprilisban (!) túlteljesítette a tavalyi eredményeit: ugyanis 2014-ben 18 tenderen nagyjából 3,7 milliárdot zsebeltek be. A 2009-ben alapított vállalat felemelkedéséhez maga Lázár János adta meg a kezdőlökést: az Elios első nagyobb, 570 milliós megbízását ugyanis az akkor még Lázár vezette Hódmezővásárhelytől kapta - a tenderen két, régóta közvilágítással foglalkozó vállalatot utasítottak maguk mögé. Ennek a megrendelésnek is köszönhető, hogy Orbán vejének ex-cége 2009-ben elkönyvelt 8,4 millió bevétele után 2010-ben már 686 millió forintot szerzett, 2011-re pedig ez az összeg meghaladta a hárommilliárd forintot. 

Péterfalvi is fizettetne a közérdekű adatokért?

Publikálás dátuma
2015.07.20. 13:35
Illusztráció: Thinkstock
Kiállt az infotörvény módosítása mellett  Péterfalvi Attila. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke a Magyar Hírlapnak adott interjújában azt mondta: felelőtlenség lenne előre kijelenteni azt, hogy az információszabadságról szóló törvény módosítása megsérti az állam alapjogvédelmi kötelezettségét.

Péterfalvi interjúban hangsúlyozta: bízik abban, hogy a végrehajtási jogszabályok bölcs belátással korlátozni fogják a lehetséges költségtérítés mértékét, az adatbirtokos szervek tevékenységét pedig olyan jogalkalmazási kultúra hatja majd át, amely összhangban van az alaptörvénnyel. 

"Nem fogjuk szó nélkül hagyni, ha azt látjuk, hogy bármilyen illetékes a törvényi lehetőségekkel visszaélve megpróbál irreálisan magas, a közérdekű adatok megismeréséhez való jogot sértő költségtérítést kicsikarni az adatigénylőtől" - fogalmazott. 

Ha azt tapasztaljuk, hogy az adatgazdák az információszabadság korlátozására próbálják felhasználni az új szabályokat, akkor "a NAIH akár törvénymódosítást is kezdeményezhet a közérdekű adatok nyilvánosságához való jog érvényesüléséért" - fogalmazott Péterfalvi Attila a lapnak.

Tízmilliót kérnek közérdekű adatokért

Korábban írtuk: nettó 7,77, vagyis bruttó csaknem 10 millió forintot kellene a nemrég elfogadott információs törvény alapján fizetnie az LMP-s Sallai R. Benedeknek, aki közadatkéréssel fordult a Nemzeti Földalaphoz a földpályázatok ügyében. Ezért a pénzért ráadásul egy "használhatatlan adathalmazhoz" jutnának, hiszen a bírálati jegyzőkönyveket nem kapnák meg, a pályázatok személyes adatait pedig kitakarnák – tette hozzá az ellenzéki képviselő.

Az LMP szűkíteni fogja adatigénylését a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vezetőinek és a kormány tagjainak pályázataira, mert arra látnak esélyt, hogy ennek költségeit ki tudják fizetni, illetve adatvédelmi polgári perben kívánják "behajtani" ezeket az információkat – jelentette ki. Mint megjegyezte, az, hogy a napokban a szaktárca közzétette, testvére és sógornője kormánytisztviselőként dolgozik, "teljesen nyilvános fenyegetés", mennyire szabad foglalkoznia ezzel az üggyel.

 


Andy Vajna a rádiós piacra tör?

Publikálás dátuma
2015.07.20. 13:21
FOTÓ: Szalmás Péter/Népszava
A rádióműsor-szolgáltatás lesz a fő tevékenysége a kaszinókirály és filmes kormánybiztos Andy Vajna által vezetett és az ő érdekeltségében álló AV Investments Kft. tulajdonában lévő, frissen bejegyzett Radio Plus Kft.-nek - írja az Átlátszó.

A Tropicana kaszinónak és számos egyéb Vajna-érdekeltségnek is otthont adó belvárosi épületbe bejegyzett cégnél egyelőre nem válaszoltak az oldalnak a rádiós tervekkel kapcsolatos kérdéseire, a Médiatanács nyilvántartásában pedig nem szerepelt Plus rádió. Korábban viszont a 444.hu által közzétett elemzés már felvetette, hogy Simicska Lajos után Vajna lehet Habonnyal karöltve az éppen alakuló kormánybarát médiacsoport lehetséges feje.

A tavaly év elején alakult, Vajna többségi és a Las Vegas-i Cinergi Pictures Entertainment Inc. kisebbségi tulajdonában álló AV Investment egyre fontosabb szerepet kap Vajna szinte az átláthatatlanságig bonyolított cégcsoportjában.

Jelenleg hozzá tartozik a Miss Universe szépségkirálynő-választást szervezető, részben Vajna felesége tulajdonában lévő Beauty Enterprises Hungary Kft., a Nobu luxuséttermet működtető Buno Kft., a Közraktár 4 Kft. nevű ingatlancég, illetve a korábban az online kaszinózásban érdekelt, jelenleg szintén vagyonkezeléssel foglalkozó Magyar Broadcasting Co. Kft. Valamennyi társaság veszteséges volt 2014-ben, a legtöbb minuszt,73 millió forintot a Vajna Tímeával közös szépségipari befektetés hozta össze - idézte fel az Átlátszó.