Blatter még mindig ragaszkodik a székéhez

Publikálás dátuma
2015.07.21. 07:53
Még hét hónapig marad FOTÓ: EUROPRESS/ GETTY IMAGES/ALESSANDRO DELLA BELLA
Hét hónapig még biztosan a FIFA élén marad Sepp Blatter. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség tegnapi végrehajtó bizottsági ülésén ugyanis bejelentették, hogy csak február 26-án rendezik meg a FIFA tisztújító kongresszusát, így Blatter csak akkor távozik.

 A svájci sportvezető sajtóértekezletén nem sok konkrétumot osztott meg a jelenlévő újságírókkal. Elmondta, nem pályázik az elnöki székre a tisztújításon. A "reformokat" azonban ő akarja véghez vinni, ezek közé tartozik a végrehajtó bizottság tagjai számának csökkentése, valamint megbízatási idejük lerövidítése. Blatter a sajtóértekezleten nem tagadta meg önmagát. Úgy vélte, nem szükséges azonnal távoznia az elnöki székből, mert "oly sokat tett a FIFA-ért". Megint elmondta, hogy a korrupciós ügyek az érintettek egyéni felelőssége, a nemzetközi szövetség "nem korrupt".

Arról is beszélt, mihez kezd, ha már nem lesz elnök. Rádiós újságíró lenne, s "geopolitikai kérdésekkel" foglalkozna. A sajtótájékoztató legérdekesebb része az volt, amikor az elején egy brit komikus hamis bankjegyekből álló köteget helyezett el nem túl diszkréten a FIFA volt elnökének asztalán, majd meg is szórta némi pénzesővel a korrupcióval vádolt sportvezetőt. Blatter nem találta viccesnek az esetet, őrök után kiáltozott, majd azt mondta, ennek semmi köze sincs a sporthoz.

A végrehajtó bizottság ülésén hírek szerint nem vetődött fel a lehetősége annak, hogy Blatter ne várja meg a rendkívüli kongresszust, hanem még az előtt távozzon az elnöki székből. Ennek nem is lenne sok értelme, mert így régi bizalmasa, Issa Hayatou venné át az irányítást, nagy változásokra tehát aligha lehetne számítani.

Blatter a kongresszus előestéjén megbeszélést folytatott a nemzetközi szövetség alelnökeivel, valamint Michel Platinivel, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnökével Zürichben, a Baur au Lac szállodában. Már-már történelmi hely ez a FIFA szempontjából, hiszen ez az a hotel, ahol május végén letartóztatták a nemzetközi szövetség hét vezetőjét. Akkor 14 személy ellen emeltek vádat, s a napokban ketten jelentek meg bíróság előtt, köztük Jeffrey Webb a FIFA volt alelnöke, aki múlt hétvégén jelent meg a bíróság előtt.

Az Észak- és Közép-amerikai, Karibi Labdarúgó-szövetségek Konföderációja (CONCACAF) volt elnökét azzal vádolják, hogy sok millió dollárért értékesített különféle marketingjogokat. Webb ártatlannak vallotta magát, s 10 millió dolláros óvadék fejében szabadon távozhatott.

Hivatalosan eddig csak a brazil focilegenda, Zico jelentkezett be Blatter utódának, Ali bin al-Husszein jordán herceg, aki a FIFA május végén megrendezett kongresszusán indult Blatter ellen, eddig csak azt közölte, hogy elgondolkodik az induláson. Michel Platini viszont egyelőre nem osztotta meg ez irányú terveit, de talán nem állunk távol a valóságtól, ha azt állítjuk: az UEFA elnöknek is bizonyosan vannak ilyen ambíciói. Az Associated Press, valamint a BBC Sport azt írta, hogy a Platini jelölését az ázsiai, a dél-amerikai, az észak-amerikai és a karibi szövetség is támogatná. A World Soccernek így nyilatkozott: „Ami a jövőt illeti, nem tudom, hogyan alakul majd”.

Nehéz azonban megítélni, mennyire reálisak Platini esélyei – már ha indul. Blatter jelentőségét ugyanis továbbra sem szabad lebecsülni, amit az is jelez, hogy az általa követelt időpontban rendezik meg a tisztújítást. Biztosra vehető, addig mindent elkövet azért, hogy olyan jelöltet állítson csatasorba, akinek esélye lehet a végső győzelemre.

Jelenleg azonban nem is az a legfontosabb kérdés, ki lesz a következő FIFA elnök, hanem az, olyan viszonyokat sikerül-e teremteni, amelyek nyomán lehetővé válik a szövetség átfogó reformja. Domenico Scala, a FIFA auditáló bizottságának elnöke már felvetett javaslatokat a reformokra. Ezek között egyebek mellett az szerepel, hogy az elnök csak meghatározott ideig állhat a szövetség élén, illetve nyilvánosságra hozhatják a FIFA tisztségviselőinek bérezését.

Michel Zen Ruffinen, a FIFA korábbi főtitkára az AFP-nek, az lenne a megoldás, ha a FIFA-n kívüli szakértőkből hoznának létre egy csoportot, amely a reformokról döntene. A csoport tagjai pénzügyileg sem kötődnének Blatter szervezetéhez.

Múlt héten a FIFA etikai bizottsága belső felhívást tett közzé, amelyben nagyobb átláthatóságot követelt a FIFA további döntéseinél. Döntés született arról, hogy felfüggesztik a 2026-os világbajnokság odaítélésének folyamatát. Ez nyilván csak akkor folytatódhat, ha már tiszta viszonyokat teremtettek. 

Szerző

Kispadra kerül a Közgép

Publikálás dátuma
2015.07.21. 07:27
Az újabban rendre „aláígérő” cég ellehetetlenítését már korábban és kormányzati körökben határozták el FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Hiába adta a legolcsóbb ajánlatot a Közgép, most már nem először, ismét egy drágábbat fogadott el a tender kiírója. Simicska Lajos cége hiába fordult a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz, az hamis adatok közlésére hivatkozva, három évre kizárta minden közbeszerzési pályázatból.

Nem indulhat közbeszerzési pályázatokon az elkövetkező három évben a Közgép mert a Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő kivitelezői munkálataira kiírt uniós pályázatában állítólag valótlanságokat állított. Simicska Lajos vállalata a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult jogorvoslatért, ám a bizottság jogorvoslat helyett a három éves eltiltást rendelte el.

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és az Első Magyar Közbeszerzési Tanácsadó Zrt., azért meszelte el a Közgép pályázatát mert szerintük egyebek mellett nem volt egyértelmű, például a pontatlan fordítás miatt, hogy kavicsszórást vagy kőszórást végez-e a bolgár alvállalkozó. A Népszavának nyilatkozó iparági szakértő szerint a kő-kavics szórás miatt emelt kifogás komolytalan. Ezekét a kifejezést műszaki leírásokban gyakran egymás szinonimájaként is szokták használni.

Egy másik vádpont szerint a Közgép működőképesnek jelölt meg egy szerelő hajót, amely nem volt az. Lapunk úgy tudja, a hajót szétszedett állapotban tárolták, ám a Közgép összerakatta a speciális vízíjárművet, amelyről kiderült, hogy működőképes.

Végül a Közgép három éves kizárását is megalapozó, az elutasító határozatban is szerepelő tétel az volt, hogy a zárt hajórészek - a zárt fedélzetek - mérete tíz négyzetméterrel kisebbek az előírtnál, vagyis 500 négyzetméternél. Egy szerb cégtől igénybe vett Szása II. és Szása III. hajók fedélzetének méretét a tulajdonos nyilatkozata és a szerb közlekedési minisztérium hivatalos dokumentumai egybehangzóan 500 négyzetméternél nagyobb felületűnek írják le, ami megfelelt a pályázati feltételnek.

Információink szerint, a pályázat kiírói kikérték a hajók műszaki rajzait, de az ő számításaikban az előírtnál kisebb felület jött ki. Ehhez szükség volt arra is, hogy például kivonják a fedélzet területéből a rámpákat. Csakhogy sehol nincs pontosan meghatározva a zárt fedélzet fogalma - érvel a szakértő.

A Közgép már a jogorvoslati kérelmében és a Közbeszerzési Döntőbizottság tárgyalásán is bebizonyította, hogy a törvényeknek megfelelően, jóhiszeműen és az elvárható gondossággal járt el az ajánlatának benyújtásakor - állt a cég közleményében. A bizottság közigazgatási határozatában releváns tényeket hagyott figyelmen kívül és nyilvánvalóan szubjektíven alkalmazta a jogszabályokat - hangsúlyozta a közlemény.

A döntőbizottság határozata önmagában is ellentmondásos, mert több ponton is megállapította, hogy a közbeszerzési eljárás során jogszerűtlenül jártak el a Közgéppel szemben, mégis helyben hagyta az ajánlatkérő jogsértő döntését. Az ügyben a végső döntést a bíróság hozza majd meg, és a vállalat valamennyi rendelkezésre álló jogorvoslati lehetőségét ki fogja használni, mert ez a közigazgatási határozat még a sokat látott közbeszerzési szakértők szerint is kirívóan sérti az magyar és az európai uniós jogszabályokat - közölte lapunkkal Puskár Anett, a Közgép kommunikációs igazgatója.

Egy a Népszavának nyilatkozó iparági szakértő úgy vélte, a Közgépet ezzel a húzással partvonalon kívülre helyezték, s így a magyar kormánynak nem kell Brüsszel felé pályázatonként magyarázkodnia, hogy miért nem a legolcsóbb pályázatot fogadja el az ajánlatkérő. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a Közgép 220 millió forinttal kevesebbet kért annál a konzorciumnál, amelyben az Orbán Viktor legszűkebb köréhez tartozó Mészáros Lőrinc, felcsúti polgármester is érdekelt.

Ráadásul a pályázatban kiírt 500 négyzetméteres zárt fedélzetű hajóval Magyarországon kizárólag Mészáros konzorciuma rendelkezik. Most három évre kiiktathatják Mészáros egyik legnagyobb versenytársát - vélte a szakértő. Ráadásul a Grassalkovich úti felüljáró és az M0-ás zajvédő fal tender ügyében is olcsóbb ajánlatával hiába nyerne a Közgép, a kizárás miatt akkor sem végezheti el a munkát.

Szerző

Az ügyészség is mozdul földügyekben

Az Élőlánc Magyarországért májusban nyílt levélben fordult az ország közjogi méltóságaihoz, hogy felhívja a figyelmet a közvagyonnal, főként az állami földekkel és ezek pályázataival kapcsolatos visszaélésekre, az államot ennek kapcsán érő súlyos károkra.

A Legfőbb Ügyészség ennek alapján megkezdte az állami földek pályázati eredményeit összegező és elemző Ángyán József volt vidékfejlesztési államtitkár 529 oldalas jelentésének áttekintését. A Fidesz közeli gazdaszervezet, a Magosz eközben javaslatot tett közzé, amely lehetővé tenné a pályázatokon és egyéb módon bérbe adott 500000 hektár állami föld kedvezményes vagy ingyenes eladását, átadását a jelenlegi bérlők tulajdonába.

A privatizáció szükségességét indokló érvelések félrevezetőek és álságosak - áll az Élőlánc közleményében. Az állami földeknek, más országokhoz hasonlóan, a nemzet egészének érdekét kell szolgálniuk rövid és hosszú távon egyaránt - írják, és követelik az állami földek állami tulajdonban tartását és a korábbi csalárd pályáztatások eredményeinek megsemmisítését.

Ács Sándorné, a kishantosi ökogazdaság egyik alapító vezetője a Népszavának elmondta, hogy a párt a nyílt levelet elküldte az állampolgári jogok biztosának is. Az ombudsmani tegnap válaszolt és mint írja, áttekintették az Élőlánc levelét és úgy ítélték meg, hogy bűncselekményekre utaló információk is vannak benne. Ezért azt továbbküldték az ügyészségre. A Miniszterelnökség viszont a vidékfejlesztési miniszternek továbbította a párt levelét, aki többször is kiállt a Nemzeti Földalapkezelő-szervezet (NFA) pályázati rendszere és gyakorlata mellett.

Egy másik levelet is kapott Ács Sándorné, de azt Kishantos ügyében. Az NFA, illetve az illetékes bíróság arra szólította fel az ökogazdaságot, amelynek minden állami bérelt földjét 2013-ban mások nyerték el pályázatokon, hogy fizesse meg a biztonsági őrök költségét - 9 millió forintot. A kishantosi területen az NFA megbízásából voltak jelen az őrök, hogy a biogazdaság ne gazdálkodhasson 2013. november 4-e, a bérleti szerződés lejárta után volt földjein. Az őrök majd' fél évig "védték" az új bérlők területeit. Az NFA az ez idő alatt elmaradt bérleti díjat is föld nélkül maradt kishantosi biogazdaságon hajtaná be, amelyik ezt elutasítja és jogi lépéseket tesz.

Szerző