Előfizetés

Az ügyészség is mozdul földügyekben

Az Élőlánc Magyarországért májusban nyílt levélben fordult az ország közjogi méltóságaihoz, hogy felhívja a figyelmet a közvagyonnal, főként az állami földekkel és ezek pályázataival kapcsolatos visszaélésekre, az államot ennek kapcsán érő súlyos károkra.

A Legfőbb Ügyészség ennek alapján megkezdte az állami földek pályázati eredményeit összegező és elemző Ángyán József volt vidékfejlesztési államtitkár 529 oldalas jelentésének áttekintését. A Fidesz közeli gazdaszervezet, a Magosz eközben javaslatot tett közzé, amely lehetővé tenné a pályázatokon és egyéb módon bérbe adott 500000 hektár állami föld kedvezményes vagy ingyenes eladását, átadását a jelenlegi bérlők tulajdonába.

A privatizáció szükségességét indokló érvelések félrevezetőek és álságosak - áll az Élőlánc közleményében. Az állami földeknek, más országokhoz hasonlóan, a nemzet egészének érdekét kell szolgálniuk rövid és hosszú távon egyaránt - írják, és követelik az állami földek állami tulajdonban tartását és a korábbi csalárd pályáztatások eredményeinek megsemmisítését.

Ács Sándorné, a kishantosi ökogazdaság egyik alapító vezetője a Népszavának elmondta, hogy a párt a nyílt levelet elküldte az állampolgári jogok biztosának is. Az ombudsmani tegnap válaszolt és mint írja, áttekintették az Élőlánc levelét és úgy ítélték meg, hogy bűncselekményekre utaló információk is vannak benne. Ezért azt továbbküldték az ügyészségre. A Miniszterelnökség viszont a vidékfejlesztési miniszternek továbbította a párt levelét, aki többször is kiállt a Nemzeti Földalapkezelő-szervezet (NFA) pályázati rendszere és gyakorlata mellett.

Egy másik levelet is kapott Ács Sándorné, de azt Kishantos ügyében. Az NFA, illetve az illetékes bíróság arra szólította fel az ökogazdaságot, amelynek minden állami bérelt földjét 2013-ban mások nyerték el pályázatokon, hogy fizesse meg a biztonsági őrök költségét - 9 millió forintot. A kishantosi területen az NFA megbízásából voltak jelen az őrök, hogy a biogazdaság ne gazdálkodhasson 2013. november 4-e, a bérleti szerződés lejárta után volt földjein. Az őrök majd' fél évig "védték" az új bérlők területeit. Az NFA az ez idő alatt elmaradt bérleti díjat is föld nélkül maradt kishantosi biogazdaságon hajtaná be, amelyik ezt elutasítja és jogi lépéseket tesz.

Kajak-kenu - Négy számban lesz szétlövés

Női K-1 200 méteren nem rendeznek szétlövést a milánói, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon való indulás jogáért, négy számban azonban pótválogatóra kerül sor kedden Szolnokon.

Csabai Edvin, a magyar szövetség szakmai igazgatója hétfőn, az M4 Sport csatornán nyilatkozva elárulta: a női kajakosok sprintszámában sem az első válogatón győztes Kozák Danuta, sem a múlt hétvégén diadalmaskodó Kárász Anna nem áll rajthoz a vb-n, miután vélhetően mindketten a négyesben kapnak szerepet, s az időrend szerint nem lehetséges az indulás mindkét számban. "K-1 200 méteren így minden bizonnyal Vad Ninetta lesz a magyar induló" - mondta Csabai Edvin. 

A szövetségtől kapott tájékoztatás alapján kedden négy számban rendeznek úgynevezett szétlövést: a nőknél K-1 5000 méteren (Medveczky Erika-Csay Renáta), a férfiaknál pedig K-1 500 méteren (Noé Milán-Hufnágel Tibor), K-1 5000 méteren (Kammerer Zoltán-Ceiner Benjámin) és C-2 500 méteren (Korisánszky Dávid, Ballér Tamás-Sarudi Pál, Forgó Christopher).
A világbajnokságot augusztus 20. és 23. között rendezik Milánóban.

Vizes vb - Hosszú Katinka hét egyéni számban indul

Hosszú Katinka hét egyéni számban áll rajthoz a kazanyi vizes világbajnokság augusztus 2. és 9. között sorra kerülő úszóversenyeiben.

A Magyar Úszó Szövetség hétfői tájékoztatása szerint a 26 éves versenyző címvédőként ott lesz a 200 és a 400 méter vegyes küzdelmeiben, ezenkívül 100 és 200 méter gyorson, 100 és 200 méter háton, valamint 200 méter pillangón áll majd rajtkőre.
"Nem szeretek arról beszélni, hogy melyik a fő számom, mert akkor mindenki azt várja tőlem, hogy majd abban nagyon megmutatom, felesleges ilyesmivel extra feszültséget generálni - idézte a szervezet közleménye Hosszút.

- Számomra pont az az élvezet, hogy ennyi mindenben indulok, és mindegyiket más miatt szeretem. A vegyest ezer éve úszom, már csukott szemmel is végig tudok menni a távokon; a hát nagyon új, az ellenfelek is újak, két éve indultam először, akkor az nagy meglepetés volt, ma már talán nem az, de itt tényleg az újdonság a vonzerő. A kétszáz pillangón már kétszer voltam vb-bronzérmes, az is közel áll hozzám, a kétszáz gyors pedig azért érdekes, mert rengetegen indulnak, és annyira szoros a mezőny, hogy tényleg bármi lehet, nagyon izgalmas."

Hosszúnak több nehezebb órája is lehet majd az oroszországi viadalon: a második napon vélhetően egy órán belül kell majd bizonyítania a 100 méter hát középdöntőjében, illetve a 200 méter vegyes fináléjában. A harmadik napon szintén egy órán belül rendezik meg a 100 hát döntőjét, illetve a 200 méter gyors középdöntőjét. A következő napon, ha bejut a 200 méter gyors fináléjába, akkor azt követően 25 perce lesz feltöltődni a 200 méter pillangó középdöntője előtt. Az ötödik napon a 100 méter gyors középfutama, a 200 méter pillangó fináléja és a 4x200-as gyorsváltó esetleges döntője jelent kihívást. Ezután az utolsó három etap már "pihentetőnek" ígérkezik, hiszen pénteken csak a 200 méter hát van műsoron, szombaton délelőtt pihenhet, és csak a 200 méter hát döntője, az utolsó napon pedig már "csak" a 400 vegyes előfutama és fináléja esedékes.