Vida ment, a hazugság maradt

Publikálás dátuma
2015.07.20. 22:33
Simicska Lajos, Vida Ildikó, Orbán Viktor. Népszava montázs.
"A nyaralásból visszatértem. Horvátország továbbra is gyönyörű" - írta Facebook-oldalán a miniszterelnök körülbelül azokban a percekben, amikor Vida Ildikó környezetéből kiszivárgott az adóhatóság elnökének búcsúlevele. Vida két hónapja mondott le Orbán Viktornál, aki állítólag marasztalta, utódlásáról pedig majd csak később gondoskodik. Kérdés, a kormányfő és beosztottjai miért nem érzik feladatuknak, hogy beszámoljanak az adófizető állampolgároknak egy közfeladatot ellátó szerv vezetőjének lemondásáról.

"Tájékoztatom a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) valamennyi munkatársát, hogy 2015. május 20-án benyújtottam Orbán Viktor miniszterelnök úr részére elnöki munkakörömről és ezzel együtt kormányzati szolgálati jogviszonyomról való lemondásomat" - kezdődik az a levél, amelyet a NAV elnöke írt kollégáinak, s mely hétfőn délelőtt több hírportálhoz kiszivárgott. "A vonatkozó törvényi rendelkezések értelmében a holnapi naptól a NAV irányítására, képviseletére nem vagyok jogosult, mivel azonban a NAV elnöki tisztségére a mai napig új személyt nem neveztek ki, így a szervezet működőképességének biztosítása érdekében - a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően - dr. Varga Árpád elnökhelyettes úr részére az új elnök kinevezéséig az elnöki munkakört átadtam" - folytatódik Vida Ildikó levele.

Az adóhatóság korrupciógyanúba keveredett elnöke egyáltalán nem említi távozása okai között az amerikai kitiltási botrányt, a Horváth András volt adóellenőr által több éve nyilvánosságra hozott, több ezer milliárd forintot érintő áfacsalási botrányt, vagy éppen a személyét szintén közvetlenül érintő, februárban nyílt színivé vált Simicska-Orbán háborút, csupán arról tájékoztatja munkatársait, " lemondásomhoz az elmúlt 5 év folyamatos küzdelmei, a tavaly október óta tartó kifejezetten személyemet, családomat érintő méltatlan és alaptalan támadások, a NAV szervezetét és személyi állományát alapjaiban érintő kormányzati elképzelések, valamint a NAV életpályára tett javaslatunk elutasítása vezettek."

Vida ezek közül részletesen az életpálya ügyében történtekbe ment bele, az idevágó törvénymódosítási javaslatuk ugyanis nem került az Országgyűlés elé. "Ugyanakkor (április közepén) mélységes megdöbbenéssel szembesültem a NAV strukturális átalakítására, személyi állományára vonatkozó kormányzati elképzelésekkel, hiszen a NAV-ot senki nem kérdezte meg, szervezetünket, illetve annak felépítését, hatékonyságát, az egyes munkafolyamatokat senki nem tanulmányozta. Ezek az elképzelések, tervek folyamatos küzdelmeim ellenére - mint ahogyan azt a médiából is hallhatják - továbbra is makacsul tartják magukat. Mindezek, valamint a NAV-ot és a személyemet ért támadások során tanúsított hozzáállás számomra szakmailag és emberileg is elfogadhatatlan. Bármelyik általam ismert elképzelés végrehajtása - mivel azok megítélésem szerint a költségvetés érdekeit és a szervezet működőképességét is veszélyeztetik - részemről vállalhatatlan" - írta az adóhatósági elnök. Vida egyúttal azt is állította, Orbán Viktor kormányfő "kérése ellenére" döntött úgy, hogy távozik, pontosabban "úgy éreztem, valójában nincs választási lehetőségem."

A levélből úgy tűnhetett tehát, hogy a NAV azért nem reagált eddig az utóbbi hetek kormánypárti nyilatkozataira, mert Orbán nem támogatta Vida lemondását, és meglepte őket, hogy az elnök tényleg felállt székéből a felmondási idő leteltével. Vida pozíciója azonban már tavaly ősz óta veszélyben volt, hiszen rettentő kínossá vált személye a kabinet számára. Akkor derült ki, hogy egyike az USA-ból kitiltott kormányzati tisztviselőknek, s noha Vida és a kormány is többször tagadta ezt az állítást, a súlyos gyanút - ahogyan az áfacsalási botrányban megfogalmazódó vádakat és a szervezeti bajokat - máig meg sem kísérelték tisztázni.

Tavaly ősszel nem Varga Árpád NAV-elnökhelyettes menekült a leggyorsabban a kérdések elől – ideiglenesen elnök is lett FOTÓ: VAJDA JÓZSEF

Tavaly ősszel nem Varga Árpád NAV-elnökhelyettes menekült a leggyorsabban a kérdések elől – ideiglenesen elnök is lett FOTÓ: VAJDA JÓZSEF

Ráadásul Vida maga súlyos önellentmondásba keverte a kabinetet, hiszen a NAV elnöke tavaly novemberben a Magyar Nemzetnek adott interjújában elismerte, hogy a kitiltottak között szerepel. Egészen addig a kormány politikusai azt állították, hogy fogalmuk sincs, hogy kik a kitiltott személyek. Ezt követően a kormánytagok nem vonták kérdőre az adóhatósági elnököt, Vida várható távozására csak az utóbbi hetekben tett célzásokat Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az sem világos, hogy két hónappal ezelőtti felmondását miért hallgatták el. A Nemzetgazdasági Minisztérium hétfőn mindössze annyit közölt, a "magyar gazdaság korszakhatárhoz érkezett, az egyensúly megteremtése után tartós növekedési pályára állt. A cél immár nem a válságkezelés, hanem a gazdasági növekedés ütemének erősítése." A közlemény szerint a Vida vezette NAV rendkívül komoly szerepet vállalt az államháztartási egyensúly megteremtésében, ugyanakkor "az előttünk álló gazdasági korszakhoz megváltozott szerkezetű adó- és vámhivatalra van szükség". Varga Mihály és tárcája megköszönte az adóhatósági vezető tevékenységét és sok sikert is kívánt Vidának, ugyanakkor a miniszter maga elég kínos helyzetbe került, hiszen épp Vida távozásával egy időben került nyilvánosságra a Mandinernek adott interjúja, mely szerint "a Simicska-ügy nem szempont Vida Ildikó esetében sem. Új elvárások vannak a NAV felé, az a vezetés pedig, amely kénytelen volt egy sor közelharcba beleállni az elmúlt időszakban, talán kevésbé tud megfelelni ezeknek az elvárásoknak. Az állampolgárok bizalma a lényeg." Kérdésre Varga azt is hozzátette: "Az én bizalmam töretlen Vida Ildikóban, ameddig ő a NAV elnöke. Gond nélkül és eredményesen dolgozunk együtt. Attól függetlenül, hogy a kinevezés és felmentés joga nem az én kompetenciám..."

Néhány órával később Varga már azt mondta az Origónak: "az elmúlt hetekben többször beszéltem Vida Ildikóval, amelyeken jelezte lemondási szándékát, de konkrét időpontról nem beszélt". A nemzetgazdasági miniszter tájékoztatása szerint a hatályos jogszabályoknak megfelelően a miniszterelnöknél kellett jeleznie a lemondását Vidának, és neki kellett mérlegelnie, hogy azt elfogadja-e. Varga hozzátette: "természetesen Orbán Viktorral is többször beszéltem a NAV strukturális átalakításáról, de Vida Ildikó távozásának konkrét időpontjáról nem volt szó. A kormányfő is egyetértett azzal, hogy a NAV új struktúrájához új emberre van szükség, ami nyilván a mostani döntésében is szerepet játszott."

Magyarán Vida "elengedéséről" maga Orbán döntött. Kérdés, a kormányfő és beosztottjai miért nem érzik feladatuknak, hogy beszámoljanak az állampolgároknak egy közfeladatot ellátó szerv vezetőjének lemondásáról. Ráadásul, mint ismert, Vida Ildikó egyértelműen Simicska Lajos emberének számít, noha egykori Bibó kollégistaként nyilvánvalóan jól ismeri a mai Fidesz vezérkarát is, többszörös adóhatósági elnökként pedig nyilván sok, akár magánadózási, akár adópolitikai információval is rendelkezhet. Ez utóbbi lehetett az oka, hogy máig nem mozdították el posztjáról az őt érintő súlyos vádak, valamint Simicska és Orbán több mint egy éve tartó, s immár fél éve nyilvános háborúskodása ellenére. Tavasz óta ugyanakkor több kormányzati lépés irányulhatott Vida távozására, s több intézkedés, illetve intézkedési terv sugallta azt is: cél, hogy a leváltás ne kötődjön közvetlenül Orbánhoz.

Pártreakciók
- Az MSZP szerint Vida lemondása a brókerkormányon belül zajló maffiaháború egyik állomása. Jellemző, hogy a Fidesz és Varga Mihály gazdasági miniszter végig hazudott Vida Ildikóval kapcsolatban - közölte Gőgös Zoltán. A párt elnökhelyettese emlékeztetett: hazudtak, amikor csak ködösítettek a távozásáról, miközben NAV elnökének felmondása már két hónapja ott fekszik Varga Mihály asztalán. Ugyanígy hazudtak a kitiltási botrány kapcsán, hazudtak az eltitkolt áfacsalások ügyében, hazudtak, amikor próbálták tisztára mosni az adóhatóság korrupciógyanúba keveredett vezetőjét. Az, hogy Vida Ildikó távozik a posztjáról, nem tesz megoldottá egyetlen gyanús ügyet sem. Sőt, ellenkezőleg: a NAV elnökének lemondása felér egy beismerő vallomással, amelyet egy mindenre kiterjedő vizsgálatnak kell követnie.
- Az Együtt súlyosan károsnak tartja, hogy Vida Ildikó, a kitiltási botrány egyik főszereplőjeként elhíresült adóhivatali elnök csak most távozott a NAV éléről, ennek legalább fél évvel ezelőtt kellett volna megtörténnie.
- Mielőtt ismét megjelenne L. Simon László azzal, hogy Vida Ildikó felmondása is biztos csak elkeveredett a postán, a DK írásbeli kérdéssel fordul Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez. Tudni szeretnék, hogy valóban Vida mondott-e fel ahelyett, hogy a kormány távolította volna el a korrupciógyanú miatt Amerikából kitiltott adóelnököt, s mennyiben álltak maffiaérdekek a Simicska emberének tartott Vida távozása mögött.
- Az LMP szerint a NAV elnökének már akkor távoznia kellett volna, amikor az évi százmilliárd forintos kárt okozó áfacsalási ügyben csak egy kétnapos "kamuvizsgálatot" volt hajlandó lefolytatni. Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke és Schmuck Erzsébet országgyűlési képviselő emlékeztetett: "a kormány másfél évig falazott" a NAV elnökének, és csupán akkor kényszerítette lemondásra, amikor az oligarchaháború aktuális állása miatt ez állt érdekében.

Szerző

Az MSZP visszavág

Az MSZP összeférhetetlenségi eljárást kezdeményez Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke ellen az NVB-nél - közölte Lukács Zoltán szocialista országgyűlési képviselő hétfőn.

Az MSZP-s politikus a kezdeményezést azzal indokolta, hogy a választási eljárásról szóló törvény kimondja: a választási bizottság tagja "nem lehet központi államigazgatási szervvel munkavégzésre irányuló más jogviszonyban". Márpedig Patyi András nem csupán a Nemzeti Választási Bizottság elnöke, hanem többi között a kormány tanácsadó, véleményező testületének, az Államreform Bizottságnak is elnöke, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora is, "amelynek három minisztérium a fenntartója" - mondta Lukács Zoltán.

Sajtótájékoztatóját Lukács Zoltán azt követően tartotta, hogy az NVB hétfői ülésén, amelyen három, a vasárnapi boltzárral kapcsolatban benyújtott népszavazási kérdés hitelesítéséről döntöttek, vita bontakozott ki közte és Patyi András között.
A testület elnöke nem adott szót a szocialista politikusnak, aki egyike volt a népszavazási kezdeményezést benyújtóknak. Patyi András arra hivatkozott, hogy a beadványozó meghallgatása csak egy lehetőség. A kialakult szóváltásban az NVB elnöke a terem elhagyására kérte a képviselőt.

Szerző

Jobbik: tisztázni kell, mi áll Vida lemondásának hátterében

A Jobbik szerint a Fidesznek és Vida Ildikónak is  tisztáznia kell a közvélemény előtt, hogy mi áll a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökének lemondása  mögött.

Erről Volner János, a Jobbik országgyűlési frakcióvezető-helyettese beszélt hétfőn egy más témában tartott tájékoztatón kérdésre válaszolva. "Kíváncsiak vagyunk, hogy mi van a lépés hátterében" - jelentette ki, emlékeztetve: korábban a kormányfő és a Fidesz vezető politikusai is alapvetően védték a NAV elnökét. Orbán Viktor pedig a kitiltási üggyel kapcsolatban azt is kijelentette: nem lát bizonyítékokat az ügyben - idézte fel a jobbikos politikus.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közölte, hogy hétfőn megszűnik Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökének jogviszonya, az új elnök kinevezéséig Varga Árpád elnökhelyettes irányítja az adóhivatalt. A tárca közleménye szerint Vida Ildikó május 20-án benyújtotta lemondását a NAV elnöki tisztéről és ezzel együtt kormányzati szolgálati jogviszonyáról Orbán Viktor miniszterelnöknek. A törvény értelmében a kormánytisztviselők lemondási ideje két hónap.

Szerző