Zavaros a Vida-gate kronológiája

Publikálás dátuma
2015.07.22. 07:00
Vida Ildikó május elsején még felhőtlenül szárnyalt, alig két hét múlva a NAV-elnök lemondott Orbán Viktornál FOTÓ: RTL KLUB
Nem a Simicska-Orbán háború része Vida Ildikó elengedése - állítja Horváth András. A volt adóellenőr szerint ugyanis a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) lemondott elnöke éppen annyira Orbán Viktor bizalmasa, mint a fideszes gazdasági holdudvarból egyre inkább kiszoruló Simicska Lajosé. Ezt erősítheti meg az is, hogy a kormányfő nehezen engedte el Vidát, sőt tavaly ősz óta sorozatosan mosdatta a kabinet a súlyos korrupciógyanúban érintett adóhatósági vezetést.

Attól függ, valójában mekkora a jelentősége Vida Ildikó távozásának, hogy a NAV élén és meghatározó posztjain lesz-e érdemi váltás, illetve hogy a kormányzati szereplők által belengetett nagyszabású szervezeti változások kiküszöbölik-e az adóhatóság működési visszásságait - mondta lapunknak Horváth András. A zöld dossziét 2013 novemberében nyilvánosságra hozó volt adóellenőr szerint mindezekre nem ma, nem is holnap kapunk választ, de két-három hónapon belül mindenképpen kiderül, valójában mi a kormány terve a NAV-val.

Az ugyanis, hogy Vida távozása csak egy hosszú hónapok óta zajló színjáték látszatlezárása vagy egy valódi váltást jelentő lépés-e, kizárólag a kormányfő akaratán, a kabinet NAV-ot érintő tervein múlik. Ha a kormány valóban eredményesebbé kívánja tenni az adóhatóságot, fokozni az adóbevételek behajtását, akkor most kiváló lehetősége nyílik erre, s az utóbbi hetek Lázár János és Varga Mihály miniszterektől elhangzott nyilatkozatai erre utaltak - mondta Horváth, felidézve, hogy a NAV behajtási és ellenőrzési

funkciójáról szóló kormányzati retorika tulajdonképpen egybevág a Korrupcióellenes Szövetség (Kellesz) javaslataival, sőt lényegében alátámasztja a például a zöld dossziéban is föltárt működési anomáliákat érintő kritikáikat.

Megírtuk: hétfőtől nem Vida Ildikó a NAV elnöke, az adóhatóság vezetője már két hónapja benyújtotta lemondását, de egészen mostanáig a hírt nem hozták nyilvánosságra. Vida május 20-án mondott le Orbán Viktornál, aki állítólag marasztalta, utódlásáról pedig majd csak később gondoskodik. Kérdés, a kormányfő és beosztottjai, miért nem érzik feladatuknak, hogy beszámoljanak az adófizető állampolgároknak egy közfeladatot ellátó szerv vezetőjének lemondásáról. Főként úgy, hogy egyelőre nem tisztázott, miféle konfliktusok vezettek a NAV elnökének lemondásához. Vida ugyanis lemondólevelében bírálta az adóhatóság átalakítására vonatkozó kormányzati terveket, és az őt ért támadások kapcsán tanúsított kormányzati hozzáállást is.

Az Horváth szerint is furcsa, hogy Vida levelében arra utalt, április óta ismertek előtte a kormány NAV-ot érintő tervei, ám a nyilvánosság, sőt, a szakma, s az adóhatóság apparátusa előtt máig sem kapott tájékoztatást ezekről. Éppen emiatt a volt adóellenőr nem is reménykedik nagyon abban, hogy a kormány érdemi lépéseket kíván tenni a NAV-ot övező korrupció felszámolására. Nem ezt erősíti a Vida távozását övező mellébeszélés sem, ahogyan az is ez ellen szól, hogy a kabinet végig kiállt a NAV korrupciógyanúba keveredett vezetősége mellett a tavaly ősszel kirobbant amerikai kitiltási botrányban.

Sőt, tegnap maga Lázár János beszélt arról, "nincs ok a sietségre" az új adóhatósági vezető kiválasztásánál. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kérdésre, mikor lehet új elnöke a NAV-nak, úgy fogalmazott: "nem kell sietnünk, előbb a NAV átalakításának részleteit kell meghatároznunk, majd utána a feladathoz kell az ideális embert megtalálni". Lázár szerint egyébként a miniszterelnöknek semmilyen kifogása nem volt Vida szakmai munkájával, sőt, noha a NAV-elnök tavaly ősz óta többször felajánlotta lemondását, Orbán rendre arra kérte, hogy amíg a NAV átalakítására nem kerül sor, addig ne hagyja el állomáshelyét. Most viszont a kormány elfogadja Vidának azt az álláspontját, hogy nem szeretne az átalakításban részt venni. A miniszter elmondása szerint azért nem kommunikálták két hónapig az elnök felmondását, mert májusban Orbán nem fogadta el azt, most már ellenben elfogadja Vida döntését. Lázár szavai alapján nem teljesen világos a helyzet, hiszen hétfőn még arról volt szó, hogy letelt a két hónapos felmondási idő, ám ha nem fogadták el a felmondást, akkor a felmondási idő sem telhetett le, Vida távozása mára tény.

Ugyanakkor Horváth szerint Vida "elengedése" korántsem a Simicska-Orbán konfliktus része, hiszen a lemondott NAV-elnök éppen annyira a kormányfő bizalmasa, mint Simicska Lajosé, sőt az adóhatóság most távozott elnöke "mindig teljesítette, amit Orbán elvárt tőle". Ennek alátámasztására az egykori revizor Orbán nyilatkozatait idézte fel, amelyekkel lényegében hitet tett Vida mellett az amerikai kitiltási botrányban. Igaz, ha a Horváth által még 2013 őszén kirobbantott több ezer milliárdos áfacsalási botrány nem lett volna elegendő, a tavaly ősszel nyilvánosságra került, azóta sem tisztázódott amerikai korrupciógyanú, mely nemcsak magát Vidát, hanem több adóhatósági vezetőtársát is érintette, éppenséggel bőséges okot adott volna Vida Ildikó menesztésére. Ennek ellenére a kormányfő "nem akarta elengedni" emberét, s a Vida lemondásának mostani körülményeihez kísértetiesen hasonló; zavaros, csúsztatásoktól és kellemetlen percektől sem mentes kormányzati kommunikációba kezdett.

Szerző

A kormány meghatározta a biztonságos országok listáját

A kormány meghatározta a nemzeti szinten biztonságosnak nyilvánított származási országok és biztonságos harmadik országok listáját, és ezen szerepelnek a nyugat-balkáni országok is: ebből az irányból érkezik Magyarországra a legtöbb illegális bevándorló.

A Magyar Közlöny keddi számában megjelent kormányrendelet alapján a menedékjogról szóló törvény szerinti biztonságos származási országnak és biztonságos harmadik országnak minősülnek az Európai Unió tagállamai és tagjelölt államai – Törökország kivételével – (Albánia, Macedónia, Montenegró, Szerbia), az Európai Gazdasági Térség tagállamai, az Egyesült Államok halálbüntetést nem alkalmazó tagállamai, továbbá Svájc, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland.

Ha a menedékjogról szóló törvény szerinti elismerését kérő származási országa szerepel a biztonságos származási országok európai uniós listáján vagy a kormány által meghatározott országok között, az elismerését kérő a jogszabály szerinti menekültügyi eljárásban bizonyíthatja, hogy az ő egyéni esetében a származási országa nem felel meg a biztonságos származási országokra meghatározott feltételeknek.

Ha az elismerését kérő Magyarországra érkezését megelőzően a biztonságos harmadik országok uniós listája vagy a kormányrendelet szerinti valamelyik biztonságos harmadik ország területén tartózkodott vagy átutazott, a menekültügyi eljárásban bizonyíthatja, hogy esetében ebben az országban nem volt lehetősége hatékony védelemre.

A listán tehát egyrészt azok az országok szerepelnek, amelyek biztonságos származási országnak tekinthetők, vagyis amelyekben nincs háború, üldöztetés. A biztonságos harmadik országok listáján pedig azok az országok szerepelnek, amelyek biztonságosnak tekinthetők, amelyeken a menedékkérő keresztülutazott, és ott lehetősége lett volna a nemzetközi védelem igénybevételére.

Az Országgyűlés június végén adott felhatalmazást a kormánynak, hogy rendeletben állapítsa meg azokat a biztonságos migrációs tranzitországokat, ahonnan érkezők nem igényelhetnek politikai menedékjogot.

Kósa Lajos (Fidesz) akkor úgy nyilatkozott, hogy "aki valóban menekült, annak ott kell megállnia, ahol már nem fenyegetik az életét". Magyarország nem lehet befogadója a világ összes illegális bevándorlójának - mondta a kormánypárti politikus, aki szerint ezt az "áradatot" le kell fékezni, az érkezők kevesebb mint egy százalékát jelentő politikai menekülteket pedig be kell engedni.

Szerző

Nem az erőszakra - Fotók az Erzsébet térről

Publikálás dátuma
2015.07.21. 22:16
FOTÓ: Népszava
Veletek vagyunk címmel hirdetett szolidaritási tüntetést az Erzsébet térre a Kettős Mérce.

„A hétvégén három szegedi fiatalt aljas indokból megtámadták és súlyosan bántalmaztak. Elkerülhetetlenül eszünkbe jut, hogy a bűncselekmény összefügghet a jelenlegi kormány politikájával és gyűlöletkeltő kampányaival. Azért szervezzük az összejövetelt, mert tudatni szeretnénk az áldozatokkal, hogy nincsenek egyedül. Nem készülünk beszédekkel. Annyit kérünk mindazoktól, akik ugyanolyan felháborodást éreznek mint mi, hogy jöjjenek el az Erzsébet térre” – olvasható a demonstráció felhívásában.

A Népszava tudósítója szerint a 8 órára hirdetett rendezvény kezdetén néhány százan lehetnek, a demonstrálók között föltűnt Gulyás Gergely a Humán Platform képviseletében és Juhász Péter, az Együtt alelnöke. A tiltakozók között vannak korábbi országgyűlési képviselők is, mint Mécs Imre, Bauer Tamás, vagy Molnár Péter.

Kis szivecskékre írhatnak üzeneteket a résztvevők a megvert diáklánynak és családjának, amelyeket aztán egy falra lehet felragasztani. Az üzeneteket később eljuttatják a családnak.

FOTÓ: Népszava

FOTÓ: Népszava

"Azért támadtak meg egy nőt, mert valakit szeret" - mondja az egyik rendező, aki szerint azt szeretnék megmutatni, hogy nem lesz Magyarország olyan ország, ahol a szeretetért cserébe gyűlölet és agresszió jár.

FOTÓ: Népszava

FOTÓ: Népszava

 

"Nem készültek beszédekkel, csak zenével" - mondja a rendező és valóban, a program koncertekkel folytatódik.

FOTÓ: Népszava

FOTÓ: Népszava

Szerző