Méregkeverők

A dupla nullával - azzal, hogy a 28 uniós tagország közül egyedüliként egyetlen menedékkérőt sem fogad be - Magyarország végképp karanténba szorult Európában. „Meg kell érteni, hogy megvannak a maguk problémái, de azt is tudni kell, hogy ez milyen képet sugároz kifelé” - mondta a múlt hét elején az uniós kormányokat tömörítő tanács soros elnöke, Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter az önkéntes kvótafelajánlások után. A kép: Magyarország az Európai Unió teljes jogú tagjaként szagló erkölcsi hulla, amelyet messze kerül mindenki.

Kép a magyaroknak: a kormányfői akaratnak megfelelően tervezik a sátorlágereket, épül a szigorúan NATO-kompatibilis, horganyzott, drótpengés határzár. Eddig sem volt sok értelme, azon kívül, hogy megrontsa a magyar-szerb viszonyt, mert hiába "enyhült meg" a budapesti közös kormányülésen Alekszandar Vucsics miniszterelnök, azért az sem lehetett véletlen, hogy a kerítésről első döbbent pillanatában Auschwitz jutott eszébe, hogy aztán Merkel kancellár látogatásán lehiggadva se kímélje Budapestet. Az ideiglenes (ez a jelző sajátosan visszhangzik egy korosztály fülében) kerítésnek pedig még a makacs magyar hivatali logika szerint sincs értelme, hiszen Szerbiát – az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával és az Unióval szemben – egy kormányhatározat biztonságos államnak nyilvánította, ahová most már kérdés nélkül bárkit visszatoloncolhat. A menekülthullám első napjaiban még akadtak józan hangok, amelyek szerint a schengeni magyar-szerb határt egyszerre kellene megerősíteni és kerítés helyett a szerbekkel együtt délre tolni, Macedóniáig. Ebből annyi lett, hogy húsz magyar rendőr néhány hőkamerával leköltözött a macedón határra, a szerbek meg lesik, mikor nincsenek szolgálatban, hogy a migránsoknak mutassák az utat tranzit-Magyarország, valójában az Unió felé. Budapest mérget csepegtetett a szerb pohárba.

Nem csak oda. Lázár János kancelláriaminiszter a kabinet tagjai közül talán a legjobban tud bánni a sajtóval. Lazán mosolyogva kisiklik minden kérdés elől. Tényleg el akarja hinni és hitetni, hogy „Orbán Viktor számára sok ügyben nem a probléma, hanem a megoldás ”. De azért időnként ő maga a gond. Még június 23-án a Nemzetbiztonsági Bizottság előtt azt ecsetelte, hogy a szomszédos országokban szaporodnak a magyarellenes fellépések, ámde „a katonai titkosszolgálat, a katonai és a polgári hírszerzés Ukrajnában kiválóan teljesített." Három hétre rá, július 16-án meg elefántként a diplomata porcelánboltban azt mondta: “Reméljük, csak a sajtótudósításokból tűnik ki az a kép, hogy a központi állam Kárpátalján nem ura a helyzetnek”. Van az ukránoknak elég bajuk, nem éppen az áhított Nyugatról várták a hátukba a kést. Most aztán felébredtek. Bekérették a külügybe a kijevi magyar nagykövetet, és kikérték maguknak a titkos titkosszolgálati akciókat. A méreg itt is a pohárban van, és már nem cseppekben.

Mert eltelt egy nap, és Lázár miniszter kihúzta magát. A keddi kormányülés szünetében keményen odavágta: "a szomszédos országok barátkozzanak meg azzal, hogy a magyar állam a világban minden magyar állampolgárt megvéd, és minden szervezeti egységének ez a dolga". Aztán "mintegy” megemlítette az éleződő nemzetiségi fegyvert: „az elmúlt években 783 ezer új, határon túli magyar állampolgárság született”. Mély levegő: a magyar kormány persze Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának fenntartásában érdekelt. Blablabla, a méregpohár felől nézve. Mert nem vagyunk biztosak benne, hogy a szomszédban, ha kicsit megkésve is, de nem olvassák Kovács Béla jobbikos EP-képviselő eszmefuttatását egy kassai lapban Ukrajna felosztásának változatairól. Az orosz kémkedéssel megvádolt Kovácsról épp a minap nem mondott semmit Brüsszelben a nyájas Polt Péter legfőbb ügyész, ügyelve a Fidesz jobbikos hintapolitikájára, minthogy a Jobbik egészen a területi revízióig védené a kárpátaljai magyarság érdekeit.

Ha mindehhez hozzávesszük a horvátok kerülőút-aggodalmait a kerítés miatt, a mélyponton lévő magyar-román viszonyt („szerencsére” a románok most saját korrupcióellenes harakirijükkel vannak elfoglalva), a Moszkva miatt orroló lengyeleket, akkor azt mondhatjuk: az egyetlen Orbán-rokon Fico-Szlovákián kívül a Kis-Antant óta ennyire elszigetelt nem volt az ország, mint most. Egész Európát tekintve teljes a cordon sanitaire. A pohárban meg ott a méreg.

Itt volt az alkalom, hogy az Európai Unióba menetelő Szerbiának hatalmas gesztust tegyünk és hosszú időre magunk mellé állítsuk. Itt volt az alkalom, hogy az Uniót közös állásfoglalásra kényszerítsük és ne nemzetállami keretek közé erőltessük egy földrésznyi probléma megoldását, mint a kormányfő azt belpolitikai okok miatt akarja. Miközben a belügyminiszter világsikerként kiáltja világgá ennek ellenkezőjét: ősszel nemzetközi migránskonferencia ülésezhet Budapesten. Ugyan, minek? Hogy megmutassuk nekik a vasfüggönyt?

Európa számára jó hír, hogy a görögtűz fényében a bal- és jobboldali populizmus, benne Orbán Viktor illiberális rémálmának gyakorlata, a dagadó keblű közép-európai magyar szupranacionalizmus egyelőre idegesítő, semmint követendő példa lett. A végén persze valakinek ki kell innia a méregpoharat. Amelyből - meglehet - Európa is kortyolni fog, de fenékig üríteni nekünk, magyaroknak kell majd.

2015.07.27 08:15

Közép-európai hálátlanok

Közép-Európában afféle "földrajzi hálátlanságról” beszéltek '89 után. Azt hitték, hogy a “felszabadított” kelet-németek sokáig hálásak maradnak, ahogy azt is, hogy ha gyorsan öntik a pénzt a keleti országokba, akkor az egyesülés magától végbemegy. 
Így történt, és mégsem. Mivel Csehország, Szilézia, az NDK középső és déli részei nem elmaradott falusi tájak, hanem hagyományos ipar területek voltak, azt remélték, ha az emberek szabadok lesznek, és működtetik az ott a XVIII. század óta létező ipari kultúrát, elmúlik a rossz álom, és hamarosan utolérik a Nyugatot. Tehát - gondolták - ne sajnáljuk a pénzt, és küldjünk oda, ha éppen ez kellene, a kézi vezérlésben rutinos nyugati adminisztrátorokat, és a dolog beindul. A csehekről, magyarokról, lengyelekről persze nem hitték, hogy kvázi németek lennének, így olyan gyorsan, mint a kelet-németektől, nem várt tőlük senki semmit. S természetesen nem kaptunk olyan sok pénzt sem, mint a drezdaiak vagy a lipcseiek. 
De a modell adott volt: felszabadítottak bennünket. Nem várták, hogy naponta hálálkodjunk, ám azért időnként feltétlenül. És elvárták, hogy ne ugráljunk, hogy ne mi akarjuk tanítani az új szövetségeseket. Az utolsó huszonöt évben aztán sok minden történt, de biztosan nem tanúsítottunk elég hálát. És közben akár voltak alternatív gazdasági tippjeink, akár nem, nem éreztük eléggé jól magunkat a bőrünkben. 
A kelet-német forgatókönyv ismert volt: 1948 táján Nyugaton a valutareform tűnt megoldásnak, tehát megpróbálták most itt is. De ezzel felértékelték az egykori NDK-s piacot, a termelési költségeket. A korábbi kelet-európai piacok számára az ottani termékek túlságosan drágák lettek, a nyugati termékekkel pedig nem voltak versenyképesek. Az egész keleti gazdaság összeomlott, és a piacaiktól megfosztott vállalatokat ilyen tömegben nem tudták, de nem is nagyon akarták átállítani. Így azután rövid idő alatt négymillió keleti munkahelyet lehetett ócskavasként eladni nyugat-német vállalatoknak. Ma már a kelet-és nyugatnémet munkanélküli szint megközelítően azonos, de ezért az átállítási modellért kellene most lelkesedniük a kelet-németeknek? Közben még folyamatosan ment a “homogenizálás” is, a keletiek és nyugatiak kiegyensúlyozásának jelszavával.
Közép-Európában az összeomlás pár százalékponttal simábban zajlott, működtek valamilyen minimális önvédelmi reakciók. Azok viszont nemzetállamiak voltak, és közben a kelet és a nyugat “homogenizálásáról” komolyan - sem az EU tagjaiként, sem korábban - belátható pályákon nem beszéltek. Itt nem vettek el úgy és annyit, mint az NDK-soktól, miközben Schengen, a kint is használható egyetemi diplomák és az ALDI itt is összejött. Ez azért nem kevés, de láthatóan nem elég. A lényeget tekintve ugyanis nem a kapitalizmus minőségéről, hanem az elviekben is rosszul kitalált gazdasági megmentési modellekről van szó. Miért kellene akkor ezekért a nem nagyon felvilágosodott polgároknak hálásnak lennie?
Valaki azt írja, nem elég innovációs központokat összerakni, technológiai hátszélről beszélni, üvegszálas hálózatokat felépíteni (például Kelet-Németországban). Igaz, Közép-Európában ilyesmiről most éppen nem is beszél senki - nincs is miből ilyeneket mostanság meghirdetni. Ez persze eredmény: legalább technológiával nem vernek most át senkit.
Nemrégiben volt Drezdában egy nagyobbfajta értelmiségi összejövetel “A kelet-német gyarmat 1989 óta” címmel. Kelet-Európa '89 utáni “gyarmatosításáról” itthon kevés szó esett, habár beszélünk “belső’ és “külső” gyarmatosításról, Brüsszelről a volt szocialista világban, Nyugatról a volt Keleten. Drezdában az volt a fő téma, hogyan gyarmatosították a volt nyugat-német elitek az egykori NDK-t. 
A mostani európai politikai osztály ezt a nyelvet utálja. Talán nem tiltja be, de forrásokat, szervezeti hátteret nem kínál hozzá. Mégis, ez az elemzési nyelv mostanában inkább erősödik. A gyarmatosítás-konferencián megszólalt egy szász miniszter, egy befolyásos össznémet politikai felvilágosító központ igazgatója és mások is a szász kulturális elitből. Nekik nem a gazdasággal van közvetlenül bajuk - az alapjában rendben is lenne -, hanem a kulturális, civilizatorikus, identitáshoz kapcsolódó lepontozottsággal. Az előadók szinte mind keletiek voltak, közülük mindössze kettőnek a neve mellett jelöltek nem-keleti intézményt - és meglehet, hogy ők is keletiek voltak, de most éppen odaát dolgoznak.
Merkel óta egyébként nehéz azt mondani, hogy a keletieknek nincs befolyásuk az össznémet politikában. De a becslések szerint a német eliteknek ma is csupán négy-öt százaléka lehet keleti. A 22 keleti rektorból 3 érkezett a keleti tudományból. Különböző mértékben, de alulreprezentáltak minden területen, a bíróktól a vállalatvezetőkig. A magyarázat nem a természetes emberi gonoszságban rejlik, hanem a hálózatokban. A nyugatiak '89-ben számos posztot vettek át, és azóta az egyes szakmákban ezek a hálózatok csak tovább érvényesülnek.
Persze komolyan senki sem gondolja, hogy a kelet- és nyugatnémetek más nemzetiségűek, hogy a szászok és a bajorok minden történelmi különbségükkel együtt valóban más etnikumúak lennének. Fontos tény az is, hogy míg az orosz és a német határ között a “brüsszeliek” minden helyi elitet korruptnak tartanak - és ebben a bal-és a jobboldal között általában nem látnak különbséget -, addig Németországban bármennyit szidalmazzák is a keletieket, a legrosszindulatúbb ellenfelek sem állítják, hogy a kelet-németek korruptak volnának. Vajon miért? 
Az első eshetőség, hogy a kelet-európai elitek olyan elkeseredetten vádolták korrupcióval egymást a saját országukban, hogy végül sikerült a külvilág szemében alapvetően beszennyezniük a partnereket és persze önmagukat. A másik változat: vannak korrupt németek is (épp az utóbbi hónapokban tartóztattak le egyébként nyugatról származó iparbárókat), de mert a hálózataik nem voltak nyugatiak, nem lehetett helyieknek festeni őket. És van egy harmadik lehetőség is: a politikai rendszer már az NDK-ban is eltért a közép-európaitól. Még '89 után hallottam nyilvánosan az egyik legnépszerűbb magyar történésztől, amikor éppen tömegével rugdosták ki az egykori NDK-s egyetemekről a professzor-kollégákat, hogy úgy kellett nekik, túl lojálisak voltak. 
Azt, hogy a Balatonnál lehetett német-német családi találkozókat tartani, Drezdában vagy Lipcsében már elfeledték. De hogy a német határtól keletre egy kis aprópénzt sem lehet a helyiekre - és nem csak az elitekre - rábízni, azt a németek többsége ma is így gondolja. A modell egyszerű, akkor a saját zsebünkre dolgoztunk a szocializmussal szemben, most meg bizonyára ugyanazt tesszük, hiába van már kapitalizmus. 
És mindezt rólunk-tőlünk tanulták. '89 előtt együtt voltunk büszkék magunkra, most pedig egymást szidva nem vesszük észre, hogy a címkék kintről nézve elmosódnak.
Közben pedig elolvadt még egy különbség. Miközben irigykedtünk, hogy mennyire rossz, hogy nincsenek nyugati nővéreink-fivéreink, mert tőlük mennyivel többet kaphattunk volna, mi itt Magyarországon gyorsan elfeledtük, gyakran milyen fontos biztonsági zárakként működhetnek a nemzeti elithálózatok. A németek azt hitték, hogy a helyi, “szocializmussal szennyezett” (bal- és jobb-) eliteket ki kell iktatni, tűnjenek el a helyi érdekek, és győzzön az össznémet vagy összeurópai, mert az a modern. De azután kiderült, hogy ott voltak a helyi innovációs hálózatok, az összefonódott, de időnként mindenkit védő dacszövetségek, a helyi főiskolák, amelyek nélkül kiürülnek az országrészek. 
Az EU-ban szerencsére több megértés volt, mint a nyugat-német elitekben. Nem akartak azokhoz hasonlóan brutálisan lelépni, kitanítani bennünket, akármit  hiszünk is róluk. De még mindig nem tanultuk meg - velük együtt -, hogy lehet úgy etetni a helyi modernizációs forrásokat, hogy közben legalább egy fokig tiszteljük a helyi összefonódásokat.
2019.04.25 08:53
Frissítve: 2019.04.25 08:53

A hiányzó betű

Az én csalóm csaló, a te csalód gyanú felett áll. Ilyen egyszerűen osztják manapság az igazságot mifelénk. Gyakran akkor sem járnánk messze az „igazságtól”, ha egyszerűen csak „gazságról” beszélnénk, az „i” betűcske ott időnként teljesen felesleges. 
Emlékszünk a csengeri asszony nagy port kavart esetére, aki olyan „ravaszul megtévesztette” a dörzsölt debreceni politikust, hogy az lóhalálában szaladt a közjegyzőhöz, néhány százmilliót bebiztosítani a sertéstenyésztésbe egyre jobban beletanuló, szépkorú mamája számára. Ha Kósát átverte egy szélhámos, akkor ostoba, ha maga sétált be a kelepcébe, akkor gazember.
Innen nézve már teljesen mindegy, mi történt. A csengeri asszony „csaló státuszban” börtönlakó, az ex-miniszter éli világát. Mint ahogyan Erdősi néni, a herceghalmi polgármester felesége is köszöni, jól van, aki a vasárnapi boltzár ürügyén csinált látványosan hülyét mindannyiunkból. Bár a Kubatov-legények segítették, higgyük el a Fidesz pártigazgatójának, hogy neki köze sincs az egészhez. Gazság az is, amit az elő-előkerülő strómanokról megtudunk, akikkel nyilvános balhé nélkül lehet elvitetni a háttérben meglapulók piszkos ügyeit. Ott volt a Budapest legdrágább helyén álló Országos Gyógyszerészeti Intézet székházának eladása, amelyet 3,8 milliárdos licittel egy jelentéktelen játékbolt tulajdonosa „vehetett meg”. Bárki indulhatott az árverésen, ahogyan a földliciteknél is, nem volt kíváncsi az állam a pénz eredetére. 
A dolog máig zavartalanul működik, időnként a túlvilágról is. Teljesen életszerű, hogy egy cinkotai családi házban működő cég tulajdonosa, bizonyos F. Sándorné még 2016-ban megállapodást köthetett Vajnával a tv2 megvételére. Három év alatt több részletben közel 20 ezer millió (!) forintot fizetett ki az üzletrészért, állítólag „kölcsönből”. Néhány nappal a mágnás halála előtt formailag is megtörtént a tulajdonosváltás: miután a sajtó megkapargatta az ügyet, egy Fári Ádám nevű, Mészáros-közeli bankember vette nevére a céget. Hogy valójában ki a tulajdonos, azt még most is csak találgatni lehet.
Ungváry Krisztián történész a minap egy interjúban úgy fogalmazott: ha ez a kormány netán megbukna, a csengeri asszonynak nagyon össze kellene húznia magát a cellájában, mert akkor a kormány kulcsfiguráinak jelentős része oda kerülne mellé a börtönbe. 
Ha eljön egyszer az igazság pillanata, akkor lelepleződnek a gazságok is. Előbb-utóbb minden turpisság kiderül. És biztosan meg fogjuk tudni azt is, hogy a felcsúti egyszerű parasztgyerek tényleg olyan szegény-e, mint a templom egere, ahogyan az a vagyonnyilatkozatában szerepel. Egyszer kibújik majd a szög a zsákból, mennyi illeti meg őt, az ipát, a napát, a menyét, a vejét, a fiát, a lányát abból a lassan már több mint egymilliárd dollárból, amit a szomszédja - az a másik felcsúti egyszerű parasztgyerek -, néhány év alatt összeharácsolt. 
Gazembereket, csalókat mostanában csak az ellenzék soraiban szokás keresni, a kormányzat politikusai gyanú felett állnak. Leperegnek róluk a vádak, mint kutyáról az esőcseppek.
2019.04.25 08:52
Frissítve: 2019.04.25 08:52