Tállai alá szervezik az adóhivatalt?

Publikálás dátuma
2015.07.27. 10:30
Fotó: Szalmás Péter/Népszava
A Nemzetgazdasági Minisztérium jelenlegi parlamenti államtitkárának irányítása alá kerülhet az adóhatóság – már ha Tállai Andrásnak sikerül meggyőznie a kormányfőt arról, hogy ne vonja ki a szervezetből a vám- és pénzügyőrséget. Márpedig Orbán Viktor és környezte makacsul ragaszkodhat ehhez az elképzeléshez is, bizonyos érdekek miatt.

Már a legutóbbi, keddi kormányülésen beszéltek az adóhivatal átalakításáról a Népszava információi szerint. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) strukturális reformját néhány hete jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az adóhivatal távozott elnöke, Vida Ildikó ugyanakkor épp ezen tervekre, azok április óta megismert, számára elfogadhatatlan részleteire hivatkozott – többek között – a NAV állományának szétküldött búcsúlevelében.

Az eddig kiszivárgott információk alapján reális lehet, hogy a vám- és pénzügyőrséget újra leválasztják a NAV-ról. A lapunknak nyilatkozó szakértők ráadásul úgy látják: Orbán Viktor kormányfőnek valóban szüksége lenne egy olyan, titkosszolgálati jogosítványokkal felruházott szervezetre, amely egy teljesen megbízható vezető kezében képes kontrollálni, cégeket, egyéneket egyaránt. Ugyanakkor az is létező szcenárió, hogy a a NAV-ot decentralizált szervezetté változtatva, Lázár alá rendelve az adóigazgatás és adóellenőrzés kérdéseit, a Miniszterelnökség bármely céget és bármely egyént közvetlenül „megfigyelje”.

Lapunk úgy tudja, Orbán már tárgyalt a lehetséges vezetőről és vezetővel is; eszerint Tállai András kapná a megbízást. A Nemzetgazdasági Minisztérium jelenlegi parlamenti államtitkára és miniszterhelyettese állítólag csak a teljes – tehát a vámosoktól nem megtisztított – NAV vezetését vállalná el, míg az új, önálló vámhivatalt nem akarja irányítani. 

Megírtuk: Vida Ildikó távozása sokak szerint a Simicska Lajos és Orbán Viktor között február óta teljesen nyílt színen dúló háború része, vannak ugyanakkor információk, melyek szerint éppen hogy nem erről van szó. Néhány napja a több ezer milliárdos áfacsalási botrányt nyilvánosságra hozó Horváth András nyilatkozta azt lapunknak: a NAV-elnök lemondása nem a Simicska-Orbán konliktusnak köszönhető, hiszen Vida éppen annyira Orbán bizalmasa, mint amennyire Simicskáé.

Ugyanakkor a távozott NAV-elnök több éles kritikát is megfogalmazott búcsúlevelében: "(április közepén) mélységes megdöbbenéssel szembesültem a NAV strukturális átalakítására, személyi állományára vonatkozó kormányzati elképzelésekkel, hiszen a NAV-ot senki nem kérdezte meg, szervezetünket, illetve annak felépítését, hatékonyságát, az egyes munkafolyamatokat senki nem tanulmányozta. Ezek az elképzelések, tervek folyamatos küzdelmeim ellenére - mint ahogyan azt a médiából is hallhatják - továbbra is makacsul tartják magukat. Mindezek, valamint a NAV-ot és a személyemet ért támadások során tanúsított hozzáállás számomra szakmailag és emberileg is elfogadhatatlan. Bármelyik általam ismert elképzelés végrehajtása - mivel azok megítélésem szerint a költségvetés érdekeit és a szervezet működőképességét is veszélyeztetik - részemről vállalhatatlan" - írta az adóhatósági elnök. Vida egyúttal azt is állította, Orbán Viktor kormányfő "kérése ellenére" döntött úgy, hogy távozik, pontosabban "úgy éreztem, valójában nincs választási lehetőségem."

Az Horváth szerint is furcsa, hogy Vida levelében arra utalt, április óta ismertek előtte a kormány NAV-ot érintő tervei, ám a nyilvánosság, sőt, a szakma, s az adóhatóság apparátusa előtt máig sem kapott tájékoztatást ezekről. Éppen emiatt a volt adóellenőr nem is reménykedik nagyon abban, hogy a kormány érdemi lépéseket kíván tenni a NAV-ot övező korrupció felszámolására. Nem ezt erősíti a Vida távozását övező mellébeszélés sem, ahogyan az is ez ellen szól, hogy a kabinet végig kiállt a NAV korrupciógyanúba keveredett vezetősége mellett a tavaly ősszel kirobbant amerikai kitiltási botrányban. Kizárólag az adópolitikai terveikkel indokolták, hogy esetleg személycserékre lehet szükség a NAV élén. Kérdés, milyen elképzelések voltak vállalhatatlanok Vida számára.

Szerző

Tordai Sándor lett Püspökszilágy polgármestere

Publikálás dátuma
2015.07.27. 10:08
Illusztráció. Fotó: Népszava
A 2014 előtt tizenkét éven át polgármesterként dolgozó Tordai Sándor (független) került ki nyertesen a Pest megyei Püspökszilágyon tartott időközi önkormányzati választásból vasárnap – közölte a község jegyzője.

Babinka Magdolna elmondta, hogy a 755 lelkes Pest megyei községben négytagú képviselő-testületet is választottak, miután a testület áprilisban kimondta feloszlását. A képviselők döntésüket azzal indokolták, hogy nem akarnak tovább dolgozni a tavaly ősszel megválasztott polgármesterrel.

A mostani, 65 százalékos részvétel mellett megtartott voksoláson a négy független induló közül a 2014 előtt már egyszer hivatalban lévő Tordai Sándor kapta a legtöbb, 229 szavazatot, így ő győzött. Jáncsy Pál 101, Rottenhoffer István 47, Huszár László pedig 7 voksot gyűjtött – mondta a jegyző.

A négy képviselői helyért 11-en mérették meg magukat (többen folytatni szerették volna a munkát), de a magát feloszlató testületnek csupán egy tagja kapott elegendő szavazatot, ő 2014 előtt Tordai Sándor mellett alpolgármesterként tevékenykedett – tette hozzá Babinka Magdolna. 

Szerző

Kratochvill Attilát választották Felsőcsatár polgármesterének

Publikálás dátuma
2015.07.27. 09:41
Illusztráció. Fotó: Népszava
Kratochvill Attila független jelöltet választották meg vasárnap a Vas megyei Felsőcsatár polgármesterének - közölte az MTI-vel a helyi választási iroda vezetője.

Horváth Eszter tájékoztatása szerint a 252 érvényesen leadott szavazat közül 137-et szerzett meg Kratochvill Attila, míg ellenfelére, a szintén független Lendvai Gáborra -  a korábbi polgármesterre - 115-en voksoltak.

Felsőcsatáron azért kellett időközi polgármester- és  képviselő-választást tartani, mert a testület nem tudott együtt dolgozni a polgármesterrel, ezért áprilisban saját feloszlatása mellett döntött.

A négy képviselői helyre ezúttal tizenegyen jelöltették magukat, a megválasztottak közül hárman voltak tagjai a korábbi testületnek. Valamennyi képviselőjelölt függetlenként vállalta a megmérettetést.

Felsőcsatáron a 419 választásra jogosult közül 258 ment el vasárnap szavazni, hat érvénytelen voksot találtak az urnában. A választási részvétel nagyobb volt, mint tavaly ősszel, akkor csak 246-an járultak a szavazóurnához.

Szerző