Drákói szigorral épül a vasfüggöny - Súlyos incidensek jöhetnek

Publikálás dátuma
2015.08.01. 18:12
Elkészült a mintaszakasz Mórahalomnál június 16-án. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
A Magyar Közlöny pénteki számában két kormányzati döntés is megjelent a menekültüggyel kapcsolatban. A Baranya megyei Martonfán és a Zala megyei Sormáson új ideiglenes befogadó állomások épülnek, ami ellen a Jobbik már tiltakozik, és a két településen sem örülnek a lakók a bejelentésnek. Ezen túl súlyos pénzbírságra számíthat az, aki akadályozni próbálja a szerb-magyar határon 175 kilométer hosszan épülő kerítés felállítását. Szakértő szerint ezek a döntések súlyos incidenseket vonhatnak maguk után, Molnár Zsolt pedig úgy nyilatkozott lapunknak: nem a plakátkampányra kéne költeni, hanem a helyzet valódi megoldására.

Tegnap a Magyar Közlönyből kiderült: aki az ideiglenes biztonsági határzár építési vagy karbantartási munkálatai során, az ideiglenes biztonsági határzár területén szolgálatot teljesítő hivatalos személyek, vagy az ott munkát végzők be- és kijutását, illetve az ideiglenes biztonsági határzár területére tartó hatósági vagy szállító járművek be- és kijutását akadályozza, 300 ezer forint közigazgatási bírság megfizetésére kötelezhető.

Megkérdeztük Ara-Kovács Attila külpolitikai szakértőt és újságírót, hogy mit gondol ennek a döntésnek a hatásáról mind a szerb-magyar kapcsolatokra, mind a menekültek megítélésére nézve, aki a DK nevében saját véleményét is megfogalmazva azt mondta: amióta a törvény formálódik, és láthatjuk a szövegét is, nyilvánvalóvá vált, hogy ez a törvény szándékaiban is alávaló, a most hozott jogszabály pedig olyan jogilag bizonytalan helyzetet teremt, ami kiszolgáltatott helyzetbe hozhatja az embereket.

Ara-Kovács feltette a kérdést: mit jelent az, hogy akadályozza a munkát? Már az is akadályozásnak minősül vajon, ha például vizet kérünk a dolgozótól, vagy csak felteszünk neki egy kérdést? A szakértő szerint súlyos incidensek származhatnak a döntésből, amiket a kormánynak inkább el kellett volna kerülnie, és megmutatni a lakosságnak, hogy létezik humánusabb megoldás is, mint a menekültek elleni gyűlöletkeltés.

Elkészült a mintaszakasz Mórahalomnál június 16-án. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Elkészült a mintaszakasz Mórahalomnál június 16-án. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A szakértő szerint szerb-magyar vonatkozásból megközelítve a kérdést a kormánynak megint csak segítenie kellene az integrációt, és a szerb hatóságokkal közösen intézkedni, együttműködni ahelyett, hogy drákói rendszabályozással fellépnek a menekültek ellen. 

Azzal kapcsolatban, hogy Baranya és Zala megyében is ideiglenes menekültbefogadó állomásokat hoznak létre, úgy nyilatkozott: nem voltak olyan nagy konfliktusok, még a debreceni sem indokolta, hogy a városi közegből koncentrált lágerekbe telepítsék a menekülteket, ugyanis konfliktusok bárhol - városi és falusi környezetben egyaránt - kialakulhatnak.

Molnár Zsolt: nem a plakátkampányra kéne költeni

Molnár Zsolt, a Nemzetbiztonsági bizottság elnöke úgy nyilatkozott lapunknak: a kormánynak nem "óriásplakátkampányra" és drága akciókra kellene költenie, hanem a helyzet valós megoldására, s bár a július 31-én kiadott törvény néhány része elemében mutat előrelépést - mint például a határidőzés vagy a terrorizmus elleni fellépés - de összességében nem ad választ a problémára. Az elnök szerint egyedi megoldással nem lehet kezelni a menekültügyet, ehelyett a többi európai országgal kéne együttműködni. Ez a gyorsított eljárásban hozott propaganda ízű törvény nem alkalmas arra, hogy a problémát orvosolja, így csak nőni fognak a gondok, nem megoldódni - nyilatkozta az MSZP-s politikus.

Tiltakozott a Jobbik

Szombaton a Jobbik tiltakozott a Zala megyei Sormás határába tervezett ideiglenes befogadóállomás létesítése ellen, és közölték: a párt támogatja a lakosságot "minden olyan törvényes eszköz alkalmazásában, amellyel meg kívánják akadályozni a menekülttábor létesítését". A Jobbik nagykanizsai alelnöke felháborítónak nevezte, hogy "a kormány egyik napról a másikra, a helyi képviselő-testületet, a települési és városvezetést, valamint a lakosságot megkerülve döntött" az ideiglenes befogadóállomás kialakításáról.

A Jobbik nagykanizsai szervezetének alelnöke sajtótájékoztatót tart a Zala megyei Sormás határában, 7-es főút mellett. MTI Fotó: Varga György

A Jobbik nagykanizsai szervezetének alelnöke sajtótájékoztatót tart a Zala megyei Sormás határában, 7-es főút mellett. MTI Fotó: Varga György

Tiltakoznak a martonfai lakosok is

Nem csak a Jobbik ellenzi az épülő menekülttáborokat, Martonfa lakossága már a hivatalos bejelentés másnapján arról beszélt, hogy hamarosan menekülttábor épül a faluban. A 228 lelkes település általunk megszólított lakói kivétel nélkül ellenzik a kormány elképzeléseit, mivel félnek attól, hogy a menekültekkel vége a falu biztonságának és nyugalmának. Az különösen felháborította a martonfaiakat, hogy korábban szó sem volt a tábor idetelepítéséről.

Ezt erősítette meg Martonfa polgármestere, Bosnyák András is a Népszabadságnak: - Senki nem keresett meg minket ebben az ügyben, így az se tudjuk, hogy mekkora lesz ez a tábor, hányan lesznek itt, kijárhatnak-e a menekültek? Semmit nem tudunk! Hát persze, hogy mindenki fél - mondta a polgármester.

Vigyék Felcsútra!

A sátortábor egy közművekkel el nem látott mezőgazdasági területen valósulna meg, közel a település lakott belterületéhez - olvasható a Jobbik közleményében. Martonfa lakossága egyhangú szavazatával támogatta a polgármester és a Jobbik kezdeményezését, mely szerint a tervezett menekülttábor a felcsúti Pancho Arénában valósuljon meg.

Szerző
Frissítve: 2015.08.01. 21:50

Tiltakozott a Jobbik az épülő menekülttáborok ellen - Fotók!

Publikálás dátuma
2015.08.01. 16:58
Berta Krisztián, a Jobbik nagykanizsai szervezetének alelnöke sajtótájékoztatót tart a Zala megyei Sormás határában, 7-es főút m
Tiltakozik a Jobbik a Zala megyei Sormás határába tervezett ideiglenes befogadóállomás létesítése ellen - közölte a párt nagykanizsai szervezetének alelnöke szombaton, miután a Magyar Közlöny pénteki számában azt közölték: a Baranya megyei Martonfán és a Zala megyei Sormáson is új ideiglenes menekülttáborok épülnek.

Berta Krisztián a Nagykanizsa és Sormás között, a Magyar Közlönyben pénteken megjelent kormányrendeletben helyrajzi számmal meghatározott terület közelében, a 7-es főút mellett tartott sajtótájékoztatón azt mondta: az ideiglenes befogadóállomás létrehozásáról a lakosság és a települési vezetők tudta nélkül, a fejük fölött döntöttek. Közölte: a Jobbik támogatja a lakosságot "minden olyan törvényes eszköz alkalmazásában, amellyel meg kívánják akadályozni a menekülttábor létesítését". 

Földterület a Zala megyei Sormás határában, a 7-es főút mellett MTI Fotó: Varga György

Földterület a Zala megyei Sormás határában, a 7-es főút mellett MTI Fotó: Varga György

A Jobbik nagykanizsai alelnöke példaként említette, hogy az elmúlt hónapokban azokon a településeken, ahol befogadóállomások működnek, "rendbontások, zavargások törtek ki", például Debrecenben és Bicskén, Alsó-Ausztriában pedig a fertőzésveszély miatt zártak be egy tábort. Felháborítónak nevezte, hogy "a kormány egyik napról a másikra, a helyi képviselő-testületet, a települési és városvezetést, valamint a lakosságot megkerülve döntött" az ideiglenes befogadóállomás kialakításáról.

Gábris Jácint, a Jobbik nagykanizsai önkormányzati képviselője a sajtótájékoztatón felidézte, hogy a végül Nagykanizsán megépült fiú javító-nevelő intézet egyik korábban tervezett helyszíneként szereplő Sormáson már akkor milyen lakossági tiltakozás alakult ki. Hozzátette, hogy féltik Nagykanizsa és a térség közbiztonságát, az ott élők tulajdonát, ezért rövid időn belül demonstrációk szervezésére is készek a befogadóállomás kialakítása ellen.

Tegnap este írtuk:  A Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg, hogy a Baranya megyei Martonfán és a Zala megyei Sormáson új ideiglenes befogadó állomások épülnek. 

Ara-Kovács Attila külpolitikai szakértő és újságíró úgy nyilatkozott lapunknak az épülő menekülttáborokkal kapcsolatban: nem voltak olyan nagy konfliktusok, még a debreceni sem indokolta, hogy a városi közegből koncentrált lágerekbe telepítsék a menekülteket, ugyanis konfliktusok bárhol - városi és falusi környezetben egyaránt - kialakulhatnak.

A Magyar Közlöny által közzétett jogszabályok következményeiről írt cikkünket itt olvashatja!

Kovács Zoltán kormányszóvivő szerdán a kormányülés után jelentette be, hogy a kormány 22,2 milliárd forinttal egészíti ki az ideiglenes határzár építésére, valamint a migránsok átmeneti elhelyezésére fordítható költségvetési keretet. A pluszforrásból, amelyet a költségvetési tartalékból csoportosítanak át, sátortáborok létrehozására, lakott területen lévő befogadó állomások áthelyezésére is költenek - részletezte.

Szerző
Frissítve: 2015.08.01. 19:37

MSZP: aki tudja, elhagyja az országot

Az MSZP szerint a kormány reformjai csak a plakátokon működnek és azonnali béremelésre, valamint áfacsökkentésre van szükség.

Harangozó Gábor, a párt országgyűlési képviselője szombati budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a KSH adataiból is látszik, hogy többen hagyják el az országot, mint ahányan érkeznek. Ennek szerinte az az oka, hogy az árak elérték a nyugat-európai szintet, de a bérek csupán "balkáni színvonalon" vannak.

Azt mondta, az ország így soha nem lesz versenyképes, aki tudja, elhagyja Magyarországot, amely így "lassan működésképtelen lesz". Harangozó Gábor kifejtette: először az egészségügy került a működőképesség határára, gyakorlatilag "azért kell kórházakat bezáratni és átalakítani", mert nincsenek ápolók, orvosok. A turizmust is elérte az emberhiány - folytatta -, példaként említve, hogy a "Balatonon nem találnak a vendéglátóiparban képzett embereket", mert mindenki elhagyja az országot, aki ebben a szektorban dolgozik, hiszen Ausztriában a magyarországi fizetések sokszorosát megkeresik. Közölte: az MSZP benyújtotta béremelési programját, és azt követeli a kormánytól, kezdje meg a bérek felzárkóztatását, hogy megakadályozzák mindenekelőtt a fiatalok kivándorlását. 

Harangozó Gábor szerint azonnali áfacsökkentésre is szükség van, ez "megszünteti a feketegazdaságot az élelmiszeriparban", így további legális munkahelyeket teremt. Kiemelte azt is, hogy vidéken, kistelepüléseken "egyáltalán nincsenek új munkahelyek", ezért a szocialista párt szerint olyan vidékfejlesztési hálózatot kell létrehozni, amely a szövetkezeti mozgalom újraélesztésével fenntartható és normális fizetéseket adó munkahelyeket teremt a közmunka "rabszolgaságával" szemben.

Szerző