Botrány lehet a mai kormányviziten

Publikálás dátuma
2015.08.05. 07:00
FOTÓ: Vajda József/Népszava
Hiába tiltakoznak a helyiek, biztosan Martonfán és Sormáson lesz a két új befogadótábor. A települések polgármestereit kedden a Belügyminisztériumba hívták egyeztetésre, ott azonban már csak arról tárgyaltak velük, hogy segítenek nekik a rendőri és polgárőri jelenlét megszervezésében.

A kormány mindent megtesz azért, hogy a Baranya megyei Martonfán és a Zala megyei Sormáson megőrizze a közbiztonságot és biztosítsa a települések zökkenőmentes mindennapi életének feltételeit - mondta a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára kedden az MTI-nek, miután egyeztetett a két új ideiglenes befogadóállomás településeinek polgármestereivel. Pogácsás Tibor tájékoztatása szerint a polgármesterekkel áttekintették az ideiglenes tábor által okozott vélt vagy valós biztonsági kockázatokat, és azt, hogy miként lehet megóvni a települések biztonságát. Erre példaként hozta, hogy a tárca segítséget nyújt a polgárőri és rendőri jelenlét erősítésében, és - amennyiben szükséges - térfigyelő kamara-rendszer kiépítésében. Az államtitkár érthetőnek nevezte a lakossági aggályokat, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az újonnan létrehozandó állomást rövid időre tervezik, és a megvalósítás alatt is folyamatosak lesznek a kormányzati egyeztetések. Az ezer-ezer fős nyitott intézményekben a menekültkérelem elbírálásáig helyezik el az illegális migránsokat - közölte. Martonfa és Sormás vezetője azt is kérte, hogy a kormány oldja meg az ideiglenes befogadóállomással összefüggő problémákat - tette hozzá, jelezve: mindent megadnak a települések mindennapi életének zökkenőmentességéhez. A Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg a kormányrendelet arról, hogy Sormáson és Martonfán épülnek új ideiglenes befogadóállomások.

Az elhagyott sormási laktanya FOTÓ: VAJDA JÓZSEF

Az elhagyott sormási laktanya FOTÓ: VAJDA JÓZSEF

Az államtitkár szavainak ellentmond mindazt, amit munkatársunk, Veress Jenő a helyszínen tapasztalt. Beszámolója szerint Martonfán 10-12-en táboroznak napközben a falu határában kijelölt menekülttábor területén, esténként pedig 100-200 ember is megjelenik vasárnap óta, amikor híre ment: a település határában kíván menekülttábort felállítani a kormány itt és Sormáson. A lakók és a két falu polgármestere leginkább azon háborodott fel, hogy őket senki nem tájékoztatta, mndent a sajtóból tudtak meg. Keddre virradóra egyébként nagy létszámban jelentek meg rendőrök Martonfa határában, igazoltatták a jelenlévőket, aztán ismét feltűntek délután öt óra körül. Azzal riogatták a demonstrálókat, hogy csütörtök reggel megkezdődik az építkezés, ezért erőszakkal is eltávolítják a tiltakozókat. Egy martonfai lakos munkatársunknak azt panaszolta: hosszú ideje árult házára szombaton érkezett volna szerződéskötésre egy vevő, de a hírek hallatán visszalépett. A tábornak kiszemelt terület egyébként egyenetlen bozótos föld, nehéz elképzelni, hogyan helyezhetnek el itt több száz lakókonténert. A területen sem víz, sem villany sem más közmű nincs, ha Martonfa vezetékhálózatáról szándékoznának vizet venni, az a 200 fős településre méretezett rendszer összeomlásához vezethetne, vélik a helybeliek.

Nem más a helyzet Sormáson, a másik kijelölt faluban sem. Pőcze Edit Márta polgármester munkatársunknak elmondta, hogy a Belügyminisztériumban kapott tájékoztatás szerint a továbbiakban figyelembe veszik, a települések véleményét. Arra a kérdésre, hogy vajon miért nem a település határában lévő egykori laktanya területét jelölték ki menekülttábornak, azt válaszolta, hogy a BM tájékoztatása szerint a menekülteket nem kívánják állandó téglaépületekben elhelyezni. Egyébként nekik azt mondták, hogy az építkezést csak az ősszel akarják megkezdeni. Szerdára a településre várják Kontrát Károly és Pogácsás Tibor államtitkárt, akik az ígéret szerint tájékoztatják a helyi lakosságot és az ott működő vállalkozásokat is. Forrásaink szerint botrányosra is sikeredhet a mai kormányvizit.

A Fidesz nem menekülttáborokban gondolkodik, hanem az illegális bevándorlás problémájának megoldásában - mondta Tuzson Bence, a kormánypárti frakció szóvivője, aki szerint ennek ellenére most szükség van ideiglenes befogadóállomások létrehozására, ám ezeket később be kell zárni. A politikus keddi budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a bevándorlási hullám nő, az illegális határátlépők száma néhány napja átlépte a százezret, a friss adatok szerint az idén - az elmúlt éjfélig - 106 309-en érkeztek törvénytelenül Magyarországra, közülük 105 587-en Szerbia felől. Jelezte, alig több mint egy hónap alatt 40 ezren érkeztek illegálisan az országba, csaknem annyian, mint 2014-ben összesen. A Martonfára és Sormásra tervezett ideiglenes befogadóállomásokkal kapcsolatban Tuzson úgy fogalmazott: nincs az országban olyan hely, ahol ideális lenne ezek kialakítása, ám most szükség van ilyen állomások létrehozására, de csak ideiglenes jelleggel, így amint csökken a bevándorlási hullám, ezeket be is kell zárni.

A baloldallal ellentétben a Fidesz nem táborokban, táborok fejlesztésében gondolkodik, hanem a probléma megoldásában, a magyarok megvédésében - fogalmazott a frakciószóvivő, aki szerint a magyar baloldal a mai napig nem ismerte fel az illegális bevándorlással szembeni hatékonyabb fellépés szükségességét, sőt Gyurcsány Ferenc DK-elnök még levelet is írt az ügyben az Európai Bizottságnak. Tuzson azt mondta, a volt miniszterelnöknek választ kell adnia arra, hogy ezt miért tette, miért próbálja kiszolgáltatni Magyarországot.

A magyar-szerb határon épülő kerítés költségeit firtató kérdésre a szóvivő kifejtette: a migráció kezelésére a múlt héten elkülönített további 22,2 milliárd forintból a kerítésépítés mellett például a rendőrség felszerelésének bővítésére és gyermekvédelmi ellátásra is fordítanak pénzt. Ebből az összegből az ideiglenes biztonsági határzár építésére 3 milliárd 65 millió forint lett átcsoportosítva. Megerősítette: álláspontjuk szerint a műszaki határzár az egyetlen jó megoldás a probléma kezelésre. Arra a felvetésre, hogy a magyar-szerb-román hármas határnál egyszerű lehet a kerítés kikerülése, a politikus úgy reagált: ha az illegális

Pintér Sándor is adatokat közölt Harangozó Tamás MSZP-s képviselő kérdésére. A belügyminiszter hétfői írásbeli válaszából kiderült, Magyarország hány menedékkérőt vett át ténylegesen más EU-tagállamtól: 2010-ben 742 főt, 2011-ben 448 főt, 2012-ben 335 főt, 2013-ban 850 főt, 2014-ben 827 főt, 2015 első félévében pedig 718 főt. Eközben Magyarország is küldött át menedékkérőket más EU-tagállamoknak: 2010-ben 177 főt, 2011-ben 70 főt, 2012-ben 126 főt, 2013-ban 32 főt, 2014-ben 89 főt, 2015 első félévében pedig 21 főt. Pintér Sándor pénteki írásbeli válaszából az derült ki, hogy a valós számokhoz képest jóval nagyobb igény lenne rá, hogy a dublini rendelet értelmében menedékkérőket fogadjunk vissza Nyugat-Európából. Hiszen miközben a tényleges átvettek száma 2015 első félévében 718 fő volt, az év első hat hónapjában 19 284 érdemi megkeresés érkezett Magyarországra a dublini eljárásban átadni tervezett bevándorlók ügyében. A legtöbb megkeresés Németországból (7605), Ausztriából (5491), Franciaországból (2679), Svédországból (1036) és Csehországból (572) érkezett a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalhoz – ismertette Pintér Sándor Szelényi Zsuzsanna, az Együtt politikusának kérdésére válaszolva. Június végéig egyébként 66 788-an nyújtottak be Magyarországon menedékjog iránti kérelmet ebben az évben. Az eljárások közül 43 730-at megszüntettek, ebből 42 689-et azért, mert a kérelmező a döntést meg nem várva ismeretlen helyre távozott.

Tárki: nem nőtt, de nagy az idegenellenesség

A magyar lakosság csaknem 40 százaléka tekinthető idegenellenesnek, ez a magas arány megfelel a 2014 elején mért szintnek - derül ki a Tárki júliusi közvélemény-kutatásából, amelynek eredményeit kedden juttatták el az MTI-hez. A válaszadók 39 százaléka úgy gondolja, menedékkérő az országba "be ne tehesse a lábát". A megkérdezettek 56 százaléka mérlegelne a menedék nyújtásának, illetve megtagadásának kérdésében, 5 százalékuk pedig idegenbarátnak tekinthető, akik szerint minden menedékkérőt be kell fogadni. Az idegenellenesség ott, illetve azok körében magasabb az átlagosnál (39 százalék), ahol és akik számára a menekülők jelenléte a leginkább látható vagy terhes, illetve akik idegenekkel szembeni előítéletességük kifejezésére alkalmasnak érzik a menekülőket. Közéjük tartoznak a dél-alföldi régióban élők (53 százalék; közöttük egyáltalán nincs idegenbarát), a Jobbikkal szimpatizálók (54 százalék), a rossz anyagi helyzetben lévők (43 százalék), továbbá akik hónapról hónapra élnek (43 százalék) vagy éppen csak kijönnek jövedelmükből (40 százalék).

Szerző

Kiesett a magyar válogatott a vizes vb-n (fotók)

Publikálás dátuma
2015.08.04. 23:10
Az olasz Francesco di Fulvio és Angyal Dániel a negyeddöntőben játszott Magyarország - Olaszország férfi vízilabda-mérkőzésen a
A címvédő magyar férfi vízilabda-válogatott nem jutott be legjobb négy közé a kazanyi vizes világbajnokságon, miután a keddi negyeddöntőben 8-7-re kikapott az olasz csapattól.

A találkozó elején, valamint a harmadik negyed közepén is két góllal vezetett a magyar csapat, de az olaszok rendre visszakapaszkodtak, a hajrában pedig jobban értékesítették a helyzeteiket.

A magyar válogatott - amely így biztosan nem szerez Kazanyban olimpiai indulási jogot - csütörtökön az 5-8. helyért, a szerb-amerikai negyeddöntő vesztesével találkozik.

Negyeddöntő:
Olaszország-Magyarország 8-7 (2-2, 1-2, 2-1, 3-2)

gólszerzők: Di Fulvio 2, Luongo 2, Giorgetti 1, Baraldi 1, Figlioli 1, Presciutti 1, illetve Varga Dá. 3, Varga Dé. 1, Erdélyi 1, Hárai 1 Hosnyánszky 1,

A magyar válogatott szerzett vezetést, Varga Dénes "pókhálózta" ki emberelőnyből a bal felső sarkot, majd mindkét oldalon néhány gyengébb lövést, elhamarkodott próbálkozást láthatott a közönség. A magyar csapat második emberhátrányát is kivédekezte, majd a sormintát folytatva a második fórját - Erdélyi Balázs révén - értékesítette.

Az olaszok harmadik előnyükből már nem hibáztak, a budapesti születésű Alex Giorgetti volt eredményes. Nem sokkal később pedig jött az egyenlítés, visszaúszás közben Angyal Dánielt állították ki, a beemelt labdát pedig Fabio Baraldi - a negyed utolsó pillanatában - a kapuba húzta.

A második felvonás is Varga-góllal indult, ezúttal azonban Dániel bombázott a hálóba előnyből, nem maradt el azonban a válasz, és az olaszok újra létszámfölényből egyenlítettek. A negyed közepén Varga Dániel újabb gyönyörű gólt szerzett (3-4), majd percekig mindkét oldalon eredménytelen támadások futottak. A nagyszünet előtt - szokás szerint - még emberelőnybe kerültek az olaszok, de a kapufáról lejött a lövés, és maradt a magyar vezetés.

Az olasz Francesco di Fulvio és Angyal Dániel a negyeddöntőben játszott Magyarország - Olaszország férfi vízilabda-mérkőzésen a kazanyi vizes világbajnokságon MTI Fotó: Kovács Anikó

Az olasz Francesco di Fulvio és Angyal Dániel a negyeddöntőben játszott Magyarország - Olaszország férfi vízilabda-mérkőzésen a kazanyi vizes világbajnokságon MTI Fotó: Kovács Anikó

Mindkét oldalon egy-egy kihagyott emberelőnnyel indult a harmadik negyed, majd a játékvezetők "akasztották" meg a csapatokat kontra ítéletekkel. Gór-Nagy Miklós újabb kiállítását egy blokkoló kéznek köszönhetően védekezte ki a csapat, a túloldalon viszont Varga Dániel lövése utat talált a kapuba (3-5). Az olaszok egy perccel a szakasz vége előtt emberelőnyből felzárkóztak, majd a magyarok kerültek létszámfölénybe 44 másodperccel a negyed vége előtt, Benedek Tibor pedig időt kért. Ezek után, a kért figura végén Szivós Márton kezéből nagy helyzetben kicsúszott a labda. Ez megbosszulta magát, mert az olaszok Stefano Luongo kapufás góljával egy másodperccel a dudaszó előtt egyenlítettek (5-5)

Az utolsó negyed elején Gór-Nagy pontozódott ki, Francesco Di Fulvio pedig a mérkőzésen először az olaszokat juttatta vezetéshez (6-5). Az ellentámadás végén a magyarok kerültek előnybe, Hárai Balázs pedig feliratkozott a gólszerzők közé. Nem változott a játékvezetői felfogás a folytatásban sem: Varga Dánielnek kellett kiülnie, az olaszok pedig egy gyönyörű akció végén kerültek újra előnybe.

A magyarok ezután nem tudták gólra váltani menetrendszerűen érkező előnyüket, Hárai újabb kiállítását viszont Luongo kihasználta, és ezzel nagyon nehéz helyzetbe került Benedek Tibor csapata (8-6). A reményeket Hosnyánszky Nobert gólja visszahozta, ráadásul ezek után jól védekezett a csapat, Nagy Viktor is nagyokat védett. A végjátékban a magyarok 1:18 perccel a lefújás előtt labdát szereztek, a szövetségi kapitány pedig időt kért. Ezután emberelőnybe került az együttes, de Szivós bal oldalról leadott félmagas lövését fogta az olasz kapus, az utolsó fél percben pedig már nem tudott mit kezdeni a labdával a magyar együttes, így vereséget szenvedett.

korábban:

Horvátország-Montenegró 10-4 (1-0, 3-0, 3-3, 3-1) Görögország-Ausztrália 12-11 (1-0, 1-3, 3-1, 2-3, 5-4)

később:
Szerbia-Egyesült Államok 20.30

a 15. helyért:
Kína-Argentína 16-9 (6-2, 3-4, 4-2, 3-1)

a 13. helyért:
Japán-Oroszország 13-9 (3-4, 3-1, 5-2, 2-2)

a 9-12. helyért:
Kanada-Kazahsztán 9-7 (1-2, 5-0, 2-3, 1-2)
Brazília - Dél-afrikai Köztársaság 16-5 (7-3, 2-2, 3-0, 4-0)

Szerző

Kiesett a magyar válogatott a vizes vb-n (fotók)

Publikálás dátuma
2015.08.04. 23:10
Az olasz Francesco di Fulvio és Angyal Dániel a negyeddöntőben játszott Magyarország - Olaszország férfi vízilabda-mérkőzésen a
A címvédő magyar férfi vízilabda-válogatott nem jutott be legjobb négy közé a kazanyi vizes világbajnokságon, miután a keddi negyeddöntőben 8-7-re kikapott az olasz csapattól.

A találkozó elején, valamint a harmadik negyed közepén is két góllal vezetett a magyar csapat, de az olaszok rendre visszakapaszkodtak, a hajrában pedig jobban értékesítették a helyzeteiket.

A magyar válogatott - amely így biztosan nem szerez Kazanyban olimpiai indulási jogot - csütörtökön az 5-8. helyért, a szerb-amerikai negyeddöntő vesztesével találkozik.

Negyeddöntő:
Olaszország-Magyarország 8-7 (2-2, 1-2, 2-1, 3-2)

gólszerzők: Di Fulvio 2, Luongo 2, Giorgetti 1, Baraldi 1, Figlioli 1, Presciutti 1, illetve Varga Dá. 3, Varga Dé. 1, Erdélyi 1, Hárai 1 Hosnyánszky 1,

A magyar válogatott szerzett vezetést, Varga Dénes "pókhálózta" ki emberelőnyből a bal felső sarkot, majd mindkét oldalon néhány gyengébb lövést, elhamarkodott próbálkozást láthatott a közönség. A magyar csapat második emberhátrányát is kivédekezte, majd a sormintát folytatva a második fórját - Erdélyi Balázs révén - értékesítette.

Az olaszok harmadik előnyükből már nem hibáztak, a budapesti születésű Alex Giorgetti volt eredményes. Nem sokkal később pedig jött az egyenlítés, visszaúszás közben Angyal Dánielt állították ki, a beemelt labdát pedig Fabio Baraldi - a negyed utolsó pillanatában - a kapuba húzta.

A második felvonás is Varga-góllal indult, ezúttal azonban Dániel bombázott a hálóba előnyből, nem maradt el azonban a válasz, és az olaszok újra létszámfölényből egyenlítettek. A negyed közepén Varga Dániel újabb gyönyörű gólt szerzett (3-4), majd percekig mindkét oldalon eredménytelen támadások futottak. A nagyszünet előtt - szokás szerint - még emberelőnybe kerültek az olaszok, de a kapufáról lejött a lövés, és maradt a magyar vezetés.

Az olasz Francesco di Fulvio és Angyal Dániel a negyeddöntőben játszott Magyarország - Olaszország férfi vízilabda-mérkőzésen a kazanyi vizes világbajnokságon MTI Fotó: Kovács Anikó

Az olasz Francesco di Fulvio és Angyal Dániel a negyeddöntőben játszott Magyarország - Olaszország férfi vízilabda-mérkőzésen a kazanyi vizes világbajnokságon MTI Fotó: Kovács Anikó

Mindkét oldalon egy-egy kihagyott emberelőnnyel indult a harmadik negyed, majd a játékvezetők "akasztották" meg a csapatokat kontra ítéletekkel. Gór-Nagy Miklós újabb kiállítását egy blokkoló kéznek köszönhetően védekezte ki a csapat, a túloldalon viszont Varga Dániel lövése utat talált a kapuba (3-5). Az olaszok egy perccel a szakasz vége előtt emberelőnyből felzárkóztak, majd a magyarok kerültek létszámfölénybe 44 másodperccel a negyed vége előtt, Benedek Tibor pedig időt kért. Ezek után, a kért figura végén Szivós Márton kezéből nagy helyzetben kicsúszott a labda. Ez megbosszulta magát, mert az olaszok Stefano Luongo kapufás góljával egy másodperccel a dudaszó előtt egyenlítettek (5-5)

Az utolsó negyed elején Gór-Nagy pontozódott ki, Francesco Di Fulvio pedig a mérkőzésen először az olaszokat juttatta vezetéshez (6-5). Az ellentámadás végén a magyarok kerültek előnybe, Hárai Balázs pedig feliratkozott a gólszerzők közé. Nem változott a játékvezetői felfogás a folytatásban sem: Varga Dánielnek kellett kiülnie, az olaszok pedig egy gyönyörű akció végén kerültek újra előnybe.

A magyarok ezután nem tudták gólra váltani menetrendszerűen érkező előnyüket, Hárai újabb kiállítását viszont Luongo kihasználta, és ezzel nagyon nehéz helyzetbe került Benedek Tibor csapata (8-6). A reményeket Hosnyánszky Nobert gólja visszahozta, ráadásul ezek után jól védekezett a csapat, Nagy Viktor is nagyokat védett. A végjátékban a magyarok 1:18 perccel a lefújás előtt labdát szereztek, a szövetségi kapitány pedig időt kért. Ezután emberelőnybe került az együttes, de Szivós bal oldalról leadott félmagas lövését fogta az olasz kapus, az utolsó fél percben pedig már nem tudott mit kezdeni a labdával a magyar együttes, így vereséget szenvedett.

korábban:

Horvátország-Montenegró 10-4 (1-0, 3-0, 3-3, 3-1) Görögország-Ausztrália 12-11 (1-0, 1-3, 3-1, 2-3, 5-4)

később:
Szerbia-Egyesült Államok 20.30

a 15. helyért:
Kína-Argentína 16-9 (6-2, 3-4, 4-2, 3-1)

a 13. helyért:
Japán-Oroszország 13-9 (3-4, 3-1, 5-2, 2-2)

a 9-12. helyért:
Kanada-Kazahsztán 9-7 (1-2, 5-0, 2-3, 1-2)
Brazília - Dél-afrikai Köztársaság 16-5 (7-3, 2-2, 3-0, 4-0)

Szerző