Jelzálogbankot alapít az Erste Bank

A piacon negyedikként az Erste Bank alapíthat jelzálogbankot és várhatóan még a héten beadja az MNB-hez bankalapítási kérelmét - közölte a jelzálogbank létrehozását hétfőn bejelentő pénzintézet.

Az Erste a jegybank közelmúltban megjelent rendeletére, valamint a forintosítás utáni mérlegszerkezetre reagálva alapít jelzálogbankot. A magyarországi piacon az Erste Jelzálogbank mellett várhatóan még további egy-két új jelzálogbank fog megjelenni. Jelenleg a magyar piacon 3 jelzálogbank működik: az FHB Jelzálogbank, az OTP Jelzálogbank és az UniCredit Jelzálogbank.

Az MNB rendelete előírja, hogy minden olyan magyarországi bank, amely jelzáloghitelezést folytat, köteles 2016. október 1-jétől hitelállományának legalább 15 százalékát jelzáloglevél formájában finanszírozni. A szabályok szerint Magyarországon csak jelzálogbank jogosult jelzáloglevelet kibocsátani.

A jelzáloglevél Magyarországon és külföldön is több mint 100 éves múltra visszatekintő értékpapír, az Erste csoport tagjai a régió több országában kibocsátóként is jelen vannak, ezekhez most a magyar Erste is csatlakozik.

Magyarországon az OTP után az Erstének van a legnagyobb jelzálog alapú hitelállománya, és a törvényileg meghatározott 15 százalékos jelzáloglevél-állomány összegyűjtése viszonylag hosszú folyamat.

A jelzálogbank alapítása kiváló lehetőség arra, hogy a forintosítás után keletkezett nagy volumenű és hosszú lejáratú forint alapú hitelállományt alacsony kamatozású, akár 5-10 éves források bevonásával finanszírozzák, és így a forint források lejárati összhangja kedvezőbb legyen - szögezi le az Erste közleményében.

Szerző
Témák
Erste Bank

Újabb világcsúcs a vizes vb-n - Fotók!

Publikálás dátuma
2015.08.04. 19:39
FOTÓ: Matthias Hangst/Getty Images
Nagyjából hét órát élt Cameron van der Burgh 50 méter mellen felállított világcsúcsa a kazanyi világbajnokságon, ugyanis a brit Adam Peaty az elődöntőben tovább faragott az időből.

A szám dél-afrikai címvédője a délelőtti előfutamban 26.62 másodperccel adta át a múltnak önmaga 2009-es római "szuperdresszes" rekordját, ezt azonban Peaty 26.42 másodpercre javította a keddi elődöntőben.

FOTÓ: Matthias Hangst/Getty Images

FOTÓ: Matthias Hangst/Getty Images

Peatyé a hatodik világcsúcs Kazanyban, van der Burgh délelőtti csúcsa előtt a svéd Sarah Sjöström női 100 méter pillangón kétszer döntött rekordot, 1500 méter gyorson az amerikai Katie Ledecky, 200 vegyesen pedig Hosszú Katinka úszta minden idők legjobb eredményét. A két évvel ezelőtt rendezett barcelonai vb-n összesen hat világrekord született.

Szerző
Frissítve: 2015.08.04. 19:44

Kapás Boglárka bronzérmes lett Kazanyban

Publikálás dátuma
2015.08.04. 19:36
MTI Fotó: Kovács Anikó
Kapás Boglárka bronzérmet nyert 1500 méteres gyorsúszásban a kazanyi vizes világbajnokság keddi versenynapján.

A magyar versenyző 15:47.09 perces idővel ért célba, így több mint tizenöt másodpercet faragott a két évvel ezelőtt Barcelonában felállított 16:02.58 perces rekordjából. "Én csak tizenhat perc alá szerettem volna bekerülni, hogy végre megdöntsem az egyéni csúcsomat, a tizenhat perc volt nekem az álomhatár, és hát nem tudom, de nem is érdekelt az idő, amikor a rajtkövön kivillanó fények jelezték, hogy harmadik vagyok" - mondta a futam után könnyeivel küszködve Kapás. Hozzátette, az utolsó 200 méteren észlelte, hogy közeledik a végül negyedikként zárt dán Lotte Friishez. "Az utolsó ötvenen már láttam, hogy nagyon közel van, akkor már nem éreztem semmit, csak betettem a fejem és úsztam, nagyon fájt mindenem, de nem érdekelt."

MTI Fotó: Kovács Anikó

MTI Fotó: Kovács Anikó

Kapás pályafutása első világbajnoki érmét szerezte, Kazanyban ez volt a harmadik medál Hosszú Katinka 200 méter vegyesen elért győzelme és Cseh László 50 méter pillangón szerzett harmadik helye után. Kapás a magyar úszósport 60. érmét szerezte. A számot a 18 éves címvédő amerikai Katie Ledecky nyerte 15:25.48 perces új világcsúccsal, ezzel tovább javította saját legjobbját, amelyet még a hétfői előfutamban úszott (15:27.71 perc).

Eredmények:

női 1500 m gyors, világbajnok:

Katie Ledecky (Egyesült Államok) 15:25.48
2. Sharon van Rouvendaal (Hollandia) 15:40.14
3. KAPÁS BOGLÁRKA 15:47.09

Szerző
Frissítve: 2015.08.04. 22:37