Lemondott az MTVA vezérigazgatója

Publikálás dátuma
2015.08.10. 21:03

Augusztus 15-i hatállyal, saját kezdeményezésére, de közös megegyezéssel távozik posztjáról Szabó László Zsolt, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója. Az Országos Sajtószolgálatban közzétett tegnapi közlemény szerint a vezető nem indokolta döntését. Szabó tavaly júliusban lett az MTVA vezérigazgatója, miután 2013 októberétől megbízott vezérigazgatóként tevékenykedett a közmédiánál.

"Udvarias ember vagyok, tehát csak önök után"- válaszolta még március közepén, amikor a Népszabadság arról érdeklődött, mikor mond le az új, állami hírtévé káoszba fulladt indulása után. Mint ismert, a március 15-én megújult közmédia indulása teljes technikai és szakmai kudarc volt, a csatorna többször elsötétült. Volt olyan pont, amikor az M1 nézettsége elérte a nulla százalékot, s noha erről Szabó úgy nyilatkozott, hogy nekik nem nézettségi elvárásokat kell teljesíteniük, a nézettség pedig "majd emelkedni fog", a helyzet azóta sem javult érdemben.

Az M1 sorozatos technikai, szerkesztési hibáiról beszámolt a BBC is, amelyre az MTVA addig viszonyítási alapként hivatkozott, mégsem viselték el a kritikát: azzal reagáltak, hogy Szabó maga is tanult a BBC-nél, ezért nagyon meglepték "a BBC-re amúgy nem jellemző súlyos pontatlanságok". Szabó szerint az M1 nem épp zökkenőmentes indulásáért "nem letolás, hanem dicséret" járt volna, ám forrásaink szerint már ekkor két hónapot kapott arra, hogy önként távozzon. Szabó egyébként az első Orbán-kormány idején a köztévé elnöke, később az Echo Tv vezérigazgatója is volt. Dolgozott a Duna Televíziónál is, ahol 1997 és 1999 között gazdasági alelnök volt.

Szerző

"Agyban" előttünk járnak - Demján elkezdte kivonulását

Publikálás dátuma
2015.08.10. 20:37
Demján Sándor azzal indokolta az üzletet, hogy itthon már nem képes fejleszteni FOTÓ: MTI/ILLYÉS TIBOR
Bombaként robbant a hír - ahogy korábban lapunk is közreadta -  eladták Magyarország legsikeresebb ingatlanfejlesztő cégét, a TriGranit Platformot, mégpedig az amerikai központú TPG Real Estate elnevezésű globális magántulajdonú befektetési alapnak. A nagyrészt Demján Sándorhoz köthető TriGranitban jelenleg tulajdonrésze van Csányi Sándornak, Peter Munknak és az osztrák tőzsdén jegyzett Immofinanz AG-nak is. Az ügylet érinti a cég teljes lengyel és a szlovák portfólióját. Néhány közismert elem azonban megmaradt, például a Westend City Center, a Pólus Irodaház vagy a Papp László Sportaréna. Ezeket a projekteket Granit Management néven üzemeltetik tovább.

Egy ingatlanfejlesztő olyan, mint egy autógyár, fejlesztenek majd eladnak, a nagy pénzügyi befektetők pedig megveszik ezeket. Néha egy-egy épületet megtartanak, ilyen például a West End City Center bevásárlóközpont, ami a világban is egyedi a rozsdaövezeti (barnaövezeti) besorolása miatt. Ezekkel a szavakkal vezette be tegnap Demján Sándor nagyvállalkozó azt a sajtótájékoztatót, amelyen bejelentette, hogy eladták a TPG-nek a TriGranit ingatlanfejlesztő egy jelentős részét. (A rozsdaövezetre való utalás arra vonatkozott, hogy a Westend City a Nyugati pályaudvar elhanyagolt vasúti területén épült fel.) Az egy éves kemény tárgyalás utáni megegyezésről szóló hír jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a sajtótájékoztató nyomán a világ legjelentősebb hírügynökségei azonnal beszámoltak róla, és a gazdasági portálok is vezető anyagként közölték.

Demján Sándor azzal indokolta az üzletet, hogy itthon már nem képes fejleszteni FOTÓ: MTI/ILLYÉS TIBOR

Demján Sándor azzal indokolta az üzletet, hogy itthon már nem képes fejleszteni FOTÓ: MTI/ILLYÉS TIBOR

A portfólió mostani eladását követően a vállalatcsoport Granit Development és Granit Management néven folytatja tovább működését. Az ügylet lezárása októberben várható.

A TPG tulajdonába kerülő létesítmények üzemeltetése mellett újabb fejlesztéseket is terveznek Magyarországon és a régióban is - mondta Demján Sándor. A tranzakció jelentős mértékű, hiszen magába foglalja a TriGranit teljes lengyel és szlovák portfolióját, valamint a magyarországi projektek egy részét, illetve a TriGranit platformot - közölte Szabó Zsolt, a TriGranit befektetési vezérigazgatója. A tranzakcióban ugyanakkor nem érintett a WestEnd City Center, a Pólus irodaház, és a Papp László Sportaréna, valamint a romániai, illetve horvát portfólió - tette hozzá a befektetési igazgató. Demján Sándortól azt is megtudtuk, hogy a Westend iránt továbbra is nagy az érdeklődés, de még nem döntötték el, hogy eladják-e.

Az ingatlan portfolió tényleges nagyságát ugyanakkor nehéz felbecsülni. Ennek prózai oka van. A hazai projektfejlesztési lehetőségek ugyanis korlátozottak. (Demján Sándor ezúttal is felrótta a kormányzatnak, hogy a plázastop miatt gyakorlatilag leálltak a nagyobb, kereskedelmi ingatlanfejlesztések). Éppen ezért egy, a TriGranithoz mérhető nagyságrendű társaság munkáinak jelentős részét külföldön végzi. A gyakorlat az, hogy egy-egy nagyobb projektre külön céltársaságot alapítanak. Mivel ezek többnyire nem Magyarországon adóznak, ezért tevékenységük itthoni számbavétele nem könnyű.

Cégtörténet
A TriGranitot 1997-ben alapították, 2 millió dollárral, azóta több százszoros profitot hozott az alapítóknak. A budapesti székhelyű cég Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb magántulajdonban lévő ingatlanbefektetési, -fejlesztési és -üzemeltetési vállalata lett. A közép-kelet-európai régió és a Balkán kilenc országában van jelen. Az alapítók Demján Sándor és Peter Munk voltak, mellettük az AIG és az EBRD vállalt részt a finanszírozásban.
Fennállása alatt - euróban számolva - milliárdos céggé nőtte ki magát, és több mint 1 millió négyzetméter területű, mintegy 2,5 milliárd euró összértékű projektfejlesztést végzett. A cég jelenleg Demján Sándor, Csányi Sándor, Peter Munk, és az osztrák tőzsdén jegyzett Immofinanz AG. tulajdonában van, a tranzakció lezárásakor Demján Sándor és Csányi Sándor a tulajdonosi körből kivásárolja az Immofinanz és Peter Munk részesedését - közölték. Az osztrák ingatlanbefektető társaság azért távozik a cégből, mert üzleti filozófiájuk szerint csak többségi részesedéssel vesznek részt egy cég tulajdonlásában, ez azonban a TPG-nél nem adatik meg. A magyar származású, kanadai Peter Munk távozásának indoka pedig magas életkora.
Magyar vállalkozás sehol az európai szakmai rangsorban nem jutott el még a Trigránit szintjére, ugyanis a cég 2011-ben az európai ingatlanértékelők szerint harmadik volt. Bár a TPG elképzelései még nem ismertek, de Demján Sándor biztos benne, hogy a társaság továbbra is az európai élmezőny tagja marad. Török Árpád, a TriGranit vezérigazgatója kiemelte: stratégiai céljuk, hogy további források felhasználásával a régió legnagyobb ingatlanbefektetési-, fejlesztési-, és üzemeltetési vállalatát hozzák létre. (Az új tulajdonossal kötött megállapodás egyébként rögzíti: a TriGranit eredményes menedzsmentje továbbra is a helyén marad.)
A TPG Real Estate-ről annyit lehet tudni, hogy közel 75 milliárd dollár értékű vagyont (21 ezer milliárd forint) kezel 17 irodában világszerte.

Demján Sándortól megtudtuk azt is, hogy a jelenlegi tulajdonosszerkezettel nem tudták volna biztosítani a megfelelő növekedési potenciált, mivel a környező országok leköröztek bennünket, és "agyban" is előttünk járnak. Nagyobbak a fejlesztési lehetőségek, mint Magyarországon.

Az újságírók természetesen arra voltak kíváncsiak, hogy mekkora a vételár, de a jelenlegi tulajdonosok úgy döntöttek, hogy ezt üzleti titokként kezelik. A nagyságrendre azonban lehet abból következtetni, hogy az ügylet a 8 milliárd euró értékű kelet-közép európai régiós piacon jött létre, itt Magyarországnak mintegy 10 százalékos részesedése van, így a TriGranit eladása a magyar piac nagyságának megfelelő értékű lehet.

Demján cégei által megvalósított néhány fontosabb projekt
• Korda Sándor Filmstúdió
• Esplanada (Bukarest)
• Duna-Pest Rezidenciák (Budapest)
• Nemzeti Színház (Budapest)
• Hilton Budapest WestEnd (Budapest)
• Ferihegy Expressz (Budapest)
• Polus City Center (Pozsony)
• Polus Center (Kolozsvár)
• Szilézia City Center (Katowice)
• WestEnd City Center (Budapest)
• Stratégiai Fejlesztő Központ Alapítvány
• Demján Sándor Alapítvány
• K&H irodaház.
Arena Zagreb

.

A szakma azonban nem elégedett meg ezekkel a számokkal, és nyomban megindult a találgatás az összegről. A szakértők úgy vélik, hogy közel járhat az igazsághoz, ha 170 milliárd forint (600 millió dollár) körüli értékre kalkulálják a vételárat, amely természetesen megoszlik a tulajdonosok között. Olyan találgatások is napvilágot láttak, hogy a legutóbbi Napi.hu TOP 100 lista kapcsán közölt 93 milliárd forintos érték, amellyel Demján Sándor a negyedik helyen állt, és a nagyvállalkozó mostani bevétele hozzávetőleg azonos lehet.

A Magyarországon bejegyzett TriGranit vállalkozások közül árbevétel alapján a TriGranit Management Ingatlankezelő és Hasznosító Zrt. a legnagyobb, ez 2014-ben 5,6 milliárd forint forgalom mellett 1,4 milliárdos üzemi szintű eredményt ért el. Tulajdonosa a Quintana Investments Ltd. - mint azt Demján Sándor a Népszavának elmondta - 3,1 milliárd forint (100 millió euró) osztalékot vett fel belőle 2014-ben, így mérleg szerinti eredménye - szakértői becslés szerint - nulla forint lett.

A másik TriGranit cég, a TriGranit Fejlesztési Zrt. ezzel szemben 2013-ban 1 milliárd forint feletti forgalmat ért el, tavaly már csak 1,8 milliót. Elsősorban Lengyelországban, főleg Krakkóban vállalkoznak. Lapunk Török Árpád vezérigazgatótól megtudta, hogy márciusban adták át itt az ötödik irodaházblokkot, a hatodikat az év végére akarják befejezni. A terveik szerint folytatják majd krakkói tevékenységüket, mivel a régión belül Lengyelországban kiemelkedően magasak a bérleti díjak és a finanszírozási lehetőségek is megfelelőek.

Mostanában a fővárosi irodaházpiacon olyan hírek terjednek, hogy ismét lehetőség nyílhat a fejlesztésekre, amire a válság óta nemigen volt példa. Ez is elősegíthette a mostani gigaüzlet létrejöttét. Éppen a napokban vásárolta meg a Wing Zrt., az amerikai Morgan Stanley Real Estate Investing és az osztrák bevásárlóközpont specialista CC Real a MOM Park, a Westend Bussiness Center és az EMKE irodaház együttes megvételét, a Világgazdaság értesülése szerint az ügylethez 126 millió eurós hitelkeretet vettek igénybe a vevők. Demján Sándor ezúttal sem mulasztotta el megemlíteni, hogy a Westend Bussiness Center nem azonos a Westend City Centerrel, nem a TriGranit, hanem más ingatlanbefektető tulajdonában volt.

A vevő TPG a világ egyik legnagyobb kockázati tőkebefektetője, kezelt vagyonának értéke jelenleg majdnem 60 milliárd dollár. 1992-ben alapították, egyik központja a texasi Fort Worth-ben, a másik San Franciscóban van.

A válság jót tett a magyar ingatlanfejlesztőnek
Török Árpád, a TriGranit vezérigazgatója néhány éve azt nyilatkozta a Menedzser Magazinnak: "A válság csak megadta azt a lökést, kényszert, hogy kihozzuk magunkból és a cégcsoportból a benne rejlő teljesítményt. Ezért mondtam már 2009-ben is, hogy nekünk s az egész ingatlanfejlesztő szakmának jól jött a válság. Ráirányította a figyelmet olyan dolgokra, amelyekkel konjunkturális időszakban kevésbé foglalkozott a szektor meg a cég. Minden cégnek úgy kell működnie, mintha kezdő kft. lenne. Meg kell nézni, mennyi papírt, mennyi tollat veszünk, figyelni kell, mennyibe kerülnek a szolgáltatások, az utazási költségek. A rezsi döntő részét nálunk a személyi állomány költségei és a kapcsolódó direkt kiadások adják. Korábban hajlamosak voltunk sokkal több embert tartani, mint amennyi munka volt. Ez megváltozott: 2008-hoz képest a mai rezsiköltség negyede az akkorinak, az egy főre eső készpénztermelő képesség viszont növekedett. Ez azt jelenti, hogy már akkoriban is nagyobb volt a vállalat profittermelő képessége, de ilyen „apróságokkal” nem foglalkoztunk, hiszen tudtuk tartani a korábban megszokott bővülési ütemet, s ez elég is volt. A TriGranit egy közép-európai regionális cég, nagyon erős magyar gyökerekkel."

Szerző

Megvan a szerződés is: a Várgondnokságé a Citadella

Publikálás dátuma
2015.08.10. 17:44
Fotó:Népszava
Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) a Miniszterelnökség kezdeményezésére a Várgondnokság Nkft. vagyonkezelésébe adja a Citadella-ingatlanegyüttest - közölte az MNV Zrt. az MTI-vel.

A közlemény szerint "Magyarország kormányának egyik legfőbb szándéka, hogy a Citadella-ingatlanegyüttes sorsa méltó módon rendeződjön. Továbbá célkitűzés az is, hogy a Budai Várnegyed rekonstrukciójával párhuzamosan az UNESCO Világörökség részét képező Citadella rehabilitációja is megvalósuljon. Ebben a feladatban kiemelt szerepet vállalt a Miniszterelnökség" .

A most megkötött szerződés értelmében a Citadella több mint 3 hektárnyi területe a Miniszterelnökséghez tartozó Várgondnokság Nkft. vagyonkezelésébe kerül. A  vagyonkezelésbe adás a kulturális örökség védelméért felelős miniszter, Lázár János jóváhagyásával valósult meg

Azzal, hogy a Várgondnokság Nkft. kapta meg a vagyonkezelői jogot, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő biztosítékát látja annak, hogy az ingatlan rendeltetésszerűen és hatékonyan fog működni. Egyben állapotának védelme, valamint értékének megőrzése és gyarapítása továbbra is elsődleges szempont marad - így a közlemény.

Közölték azt is, hogy elárusító helyek - a várbejárat melletti felépítmény kivételével - a Citadella ingatlan telekhatárain belül nem találhatóak. Az állami vagyon bérleti szerződés útján történő hasznosítására az állami vagyonról és a nemzeti vagyonról szóló törvények vonatkozó rendelkezései alapján, főszabály szerint versenyeztetési eljárás lefolytatásával nyílhat lehetőség, természetesen illeszkedve a világörökségi előírásokhoz.

Epizód a közelmúltból: Törvénytelen volt a Citadella "ostroma"

Szerző