Állóháború a médiafronton

Még hogy a sajtó nem nagyhatalom? Különben miért küzdenének érte az állam és a befektetők is? Én már kezdem elveszíteni a fonalat, kik, és milyen formában szeretnének szereplői lenni ennek a piacnak. Annyi bizonyos, a háttérben komoly alkudozások folyhatnak. Csak attól tartok, nem a fogyasztók érdekében, ami egyenesen bűn a kiszolgáltatott médiahasználókkal szemben. A színfalak mögött folyó harcok azonban félő, nem a gazdasági értelemben vett haszonszerzés reményében folynak, sokkal inkább politikai szálak mozgatják. Mi másra utalhatnának a közmédia körüli viszonyok vagy a Simicska érdekeltségi köreihez tartozó média körüli zűrzavar.

Naivság lenne azt hinni, hogy a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) háromnevű vezérigazgatója önként és dalolva dobta be a törölközőt. Az ok sokkal inkább bizalomvesztés vagy netán saját lelkiismeretének ébredezése. Mesebeszéd, hogy a nézettségi adatok zuhanásáról volna szó, találgatások pusztán, hogy a közmédia költségvetésének megborulása az ok. Azt mindenki tudta, hogy az idei 80 milliárdos büdzsé a tervezett és végrehajtott átalakításokhoz nem elegendő. Akkor sem volt elég az éves forrás, amikor sokkal szerényebb módon működgetett a köztelevízió. A hatalom viszont mindig mentőövet dobott. Biztos vagyok benne, ezúttal sem lesz másként.

Az orbáni, választásoktól választásokig tartó permanens kampány nem engedi meg, hogy „elengedje a kezét” a reformok nagyszerűségét hirdető televíziós csatornáknak. A médiamarketing nyelvén: legyen bármekkora is a meddő-szórás, emelkedjenek a fajlagos költségek a csillagos égig! Miért is ne? Az adófizetők pénzéből futja. Különösen, ha mindez még „megfejelhető” a Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKH) több tízmilliárdos állami hirdetéseivel, amelynek elköltését olyan „tisztakezű” pártállami (sic!) politikusokra bízták, mint Rogán Antal vagy Szijjártó Péter baráti köre. Ezeknek a milliárdoknak nagy része is beolvad majd a sikerorientált kormányzati közmédiába. Pedig ezek a forintok nem a Máltai Szeretetszolgálat adományai, az adózóktól befolyó pénzek.

Televíziós gyártásvezető barátom mondta: fehéren feketén bebizonyítható, mi, mennyibe kerül - tisztességes profittal számolva – egy-egy produkcióban. A „szórás” megdöbbentett. Az alsó értéknek a tízszerese volt a műsorpercenként kifizethető maximális összeg! Konkrét számháborúba már csak azért sem mennék bele, mert ezt már többen megtették, de azért sem, mert mindennek az ellenkezője is bizonyítható. Érdemesebb a tartalom ár-érték arányát vizsgálni, ami a közmédiában soha nem került szóba. Az, hogy melyik műsor hány embert él el, megint csak viszonyítás kérdése, csakúgy, mint az, miért most derül ki, hogy a belső gyártás rentábilisabb, mint a külső?

Minden „racionalizálás” ellenére még bőven maradtak a köztévében úgynevezett „kifizető helyek”. Horribilis összegekről van szó. Miközben a duális médiarendszerben a kereskedelmi csatornák konszolidálódni látszanak, az állami média tovább prostituálódik. Ezért fordulhat elő, hogy az ATV nézettsége szóráskorlátozottsága ellenére felülmúlja a köztelevízióét, pedig a csatorna a közt kiraboló állami média pénzének alig egytizedéből gazdálkodik. És mégis erre „kattannak rá” a nézők, legalább azok, akik valóban tájékozódni kívánnak az ország, a világ dolgai iránt. A két nagy kereskedelmi televízió is próbálkozik, noha alakulásuk óta azzal vádolják mindkettőt, hogy túlzottan a bulvár felé hajlanak, amit tisztességgel fel is vállalnak. Megelégszenek a naturális semmitmondással, nem vállalják fel a fogadatlan „népművelő” szerepét, ugyanakkor például az RTL Klub híradója jelentősen növelte nézettségét, amióta kormánykritikus blokkal is „fűszerezi” a bulvárhíreket.

A köztelevíziót nézve viszont olyan érzés keríti hatalmába az embert, mint egykoron, mikor az Iskolatévét néztük a ’60-as években. Kormányzati szempontból kétségtelenül jelest érdemel az állami televízió és rádió, beteljesíti küldetését, a központi akarat sulykolását. A kabinet a kormánypárt teljes szavazótáborát reméli elérni ezekkel a műsorokkal, ám a népesség mindössze öt százalékának médiaszimpátiája azért nem ad okot az elégedettségükre.

Ezért a harc a médiafronton. A sajtó mai „túlfűtöttsége” talán figyelmeztető jel lehetne a kormánypárti szakemberek számára; érdemes volna a néhai Antall József vezette kormány médiapolitikáját tanulmányozniuk. Akkor a köpönyeget váltó, kaméleon viselkedésű sajtómunkások vállaltak főszerepet a rendszerváltó kabinet gyűlöletpolitikájában, az állampárti kritikában, ami annyira „jól sikerült”, hogy a szocialisták a liberális párttal koalíciót kötve simán vehették át a kormányrudat. Ez a „veszély” ugyan ma nem fenyegeti a Fidesz-KDNP-t, de ahogy ’94-ig legalább húsz százalékot hoztak az ellenzék „konyhájára” az első médiatörvény pökhendi kidolgozói, úgy ez a jövőben is megismétlődhet.

Ha az ellenzék is felébred Csipkerózsika álmából.

A csoportkör a tét a Bajnokok Ligájában

Ma és holnap rendezik meg a labdarúgó Bajnokok Ligája rájátszása első fordulóját. A tét a csoportkörbe való bekerülés. A Manchester Unitednek az FC Bruggén kell túljutnia ahhoz, hogy bekerüljön a legjobbak közé. A belga együttes két vállra fektetése nem megoldhatatlan Louis van Gaal vörös ördögjei számára.

A MU ugyan első két bajnoki meccsén finoman fogalmazva nem játszott lehengerlően, de mindkét találkozóját megnyerte 1-0-ra. Van Gaal dicsérettel illette a Brugge trénerét, az egykori remek hálóőrt, Michel Preud’homme-t. A holland szakember szerint a Brugge játéka is bizonyíték arra, hogy a volt kapus milyen filozófiát alakított ki a labdarúgásról.

A fehérorosz BATE, amely a Videotont verte ki a BL-ből, a belgrádi Partizannal nézhet farkasszemet. A szerb együttes eddig várakozások alatt szerepel a szerb bajnokságban, már két vereséget jegyez. Nagy csatát ígér a Lazio és a Leverkusen párharca. Az olasz együttes 2007 után először kerülhet a BL csoportkörébe. A gyógyszergyári német csapatból két kulcsember, Gonzalo Castro és Josip Drmic is távozott, nehéz lesz pótolni őket.

Igazi balkáni rangadót rendeznek Albániában: a Skenderbeu a Dinamo Zágrábot fogadja. Albán csapat még sosem került a BL kapujába, az összecsapás nagy esélyese azonban a horvát gárda. A két csapat még sosem találkozott egymással, a Dinamo utoljára az UEFA-kupa 1996/97-es kiírásában találkozott albán csapattal, akkor 10-2-es összesítésel jutott túl az FK Tiranán. Most bizonyosan nehezebb dolga lesz Zoran Mamic csapatának, mivel a korcei együttes hazai környezetben igen erős.

Igazi csemegét ígér a Valencia és a Monaco összecsapása. Bár a papírforma a spanyolok továbbjutását vetítené előre, a hercegségiek már nem egy nagy meglepetést okoztak a nemzetközi porondon.

Bajnokok Ligája, rájátszás, 1. forduló
Kedd
FC Astana (kazah)-APOEL (ciprusi)
(Tv: Sport 1 17.45, a találkozót Kassai Viktor vezeti)
BATE (fehérorosz)-Partizan (szerb)
Lazio (olasz)-Leverkusen (német) (Tv: Sport 1 20.30)
Manchester United (angol)-Brugge (belga) (Tv: M4 20.00)
Sporting (portugál)-CSZKA Moszkva (orosz) (Tv: Sport1 20.30)
Szerda
Basel (svájci)-Maccabi Tel Aviv (izraeli)
Celtic (skót)-Malmö (svéd)
Rapid Wien (osztrák)- Sahtar (ukrán)
Skenderbeu (albán)- Dinamo Zagreb (horvát)
Valencia (spanyol)-Monaco (francia)Szerző

Riói kvótákra törnek

Publikálás dátuma
2015.08.18. 07:58
Földházi Zsófi a éremre hajt a bathi Európa-bajnokságon FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Az európai, így a magyar öttusázók számára is a legfontosabb olimpiai kvótaszerző versenyt rendezik keddtől vasárnapig az angliai Bath-ban. A kontinensviadalon mindkét nemben nyolc versenyző juthat riói indulási joghoz a hagyományos küzdelemben.
A program
Kedd
Vegyes váltó
Szerda
Férfi- és női váltó
Csütörtök
Férfi selejtező
Péntek
Női selejtező
Szombat
Férfi döntő
Vasárnap
Női döntő

Fontos célokat tűztek ki a magyar csapat elé a ma kezdődő angliai öttusa-kontinensviadalon. Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány már a kvalifikációs időszak kezdetén, azaz a július eleji, berlini világbajnokság előtt megfogalmazta, hogy a férfiaknál négy, a nőknél pedig három kvótát akarnak begyűjteni, amiből idén legalább egyet-egyet szeretnének megszerezni. A szakvezető szerint háttérbiztonságot nyújt, hogy a kijelölt versenyeken túl a 2016. június 1-jével záruló ranglistáról is olimpiai részvételhez lehet majd jutni.

A kvótaszerzés azt jelenti, az adott versenyző nevezhetővé válik, részvétele ugyanakkor még nem biztos. Egy-egy nemzetből ugyanis nemenként csak két fő indítható, így ha többen jutnak kvótához, az adott szövetség határoz majd arról, ki vehet részt a játékokon. A magyarok számára nem sikerült jól a berlini vb, amelyen már szintén lehetett volna kvótákat begyűjteni, ezzel együtt az Eb-n többen is eséllyel pályáznak a kvalifikációt érő helyekre. A nőknél Kovács Sarolta és Földházi Zsófia, a férfiaknál Marosi Ádám, Kasza Róbert és Demeter Bence számíthat erre reális eséllyel. Még azzal együtt is, hogy mindkét nemben a szokásosnál is kiélezettebb versenyekre lehet számítani.

Az idei vk-sorozatban a tavaly szeptemberben térdműtéten átesett és áprilisban visszatért Földházi szerepelt a legeredményesebben azzal, hogy Rómában ezüst,

Kecskeméten pedig aranyérmes volt, majd a minszki vk-fináléban negyedikként végzett. Jutott érem Kaszának is, mégpedig ezüst Rómában, ahol Marosi éppen csak lecsúszott a dobogóról. A vk-ban még egy bronzot szereztek a magyarok, mégpedig a Harangozó Bence, Alekszejev Tamara páros jóvoltából a vegyes váltóban. A vb-n a magyaroknak egy dobogós helyezés jutott, egy bronz a női hagyományos versenyben a Kovács Sarolta, Földházi Zsófia, Alekszejev Tamara összeállítású csapat jóvoltából. Egyéniben ketten fértek be a legjobb tízbe: Kovács hatodik, Marosi tizedik lett.

Négy éve ugyancsak Angliában, közelebbről Gillinghamben rendeztek olimpiai kvalifikációs Eb-t. Azon a magyarok négy éremmel - három arannyal és egy ezüsttel -, valamint két megszerzett olimpiai kvótával nagyon sikeresen szerepeltek. A 2000-es években angol földön volt két világbajnokság is: 2001-ben Millfieldben, a mostani helyszíntől pár kilométerre három arannyal és egy ezüsttel zártak a magyarok, majd 2009-ben, Londonban két első és egy harmadik helyezéssel fejezték be szereplésüket.

Az összes eddigi Eb-t tekintve a magyarok 41 arany-, 24 ezüst- és 16 bronzérmet szereztek. A kontinensviadalok történetének első, 1987-es versenyén magyar siker született egyéniben Berlinben. Az akkori győztes, Demeter József két fia most indul az angliai Eb-n, Bath-ban.

Egyetemet alakítanak át
Az Eb-nek a Bathi Egyetem komplexuma ad otthont. Kara Luck, az Eb szervezőbizottságának igazgatója az esemény honlapján elmondta, nem volt egyszerű művelet a campust átalakítani, hogy minden igényt kielégítő versenyt rendezzenek, s komoly logisztikai szervezésre volt szükség. Különösen a lovaglásnak otthont adó pálya kialakítása okozott nehézségeket. Ideiglenes pályáról van szó, rögtön az Eb után lebontják az akadályokat.
Kara Luck ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a szervezők számára nem ér véget az Eb a zárónappal, hiszen mindent vissza kell tenniük az eredeti helyére, nem maradhat semmi nyoma annak, hogy itt sporteseményt rendeztek. Az Eb helyszíne félig-meddig piacra is emlékeztet majd, mert számos terméket, akár szépségápolási cikkeket is lehet majd vásárolni.Szerző