A vasfüggöny lebontására emlékeztek

Publikálás dátuma
2015.08.19. 22:56
Firtl Mátyás (KDNP) országgyűlési képviselő (b), Fodor Tamás, Sopron Fidesz-KDNP-s polgármestere (b2), Frank Spengler, a Konrad
Az 1989 augusztus 19-én békedemonstrációnak induló Páneurópai Piknikre és az azt követő hirtelen határnyitásra, a keletnémet állampolgárok áttörésre emlékeztek szerdán a magyar-osztrák határon, Sopron közelében, a Páneurópai Piknik Emlékparkban.

Fodor Tamás, Sopron Fidesz-KDNP-s polgármestere ünnepi beszédében úgy fogalmazott, az azonnal nyilvánvaló volt, hogy a 26 évvel ezelőtti események történelmi jelentőséggel bírnak, az akkor készült felvételek már másnapra bejárták a világsajtót. Hatásukban még nagyobbak voltak, hiszen hozzájárultak nemcsak a vasfüggöny végleges lebontásához, de Németország újraegyesítéséhez és Európa egységének megteremtéséhez is - jelentette ki

Hangsúlyozta: azzal, hogy a Páneurópai Emlékpark idén Brüsszelben Európai Örökség-díjat kapott, megerősítették a város szándékát, hogy az emlékhelyet tovább fejlesszék, bemutathatóvá tegyék a nagyközönség, az oda látogató hazai és külföldi turistáknak.

Frank Spengeler, a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi képviseletének vezetője az évfordulós ünnepségen arról szólt, hogy a több mint 600 keletnémet állampolgár átengedése, az első lépése volt annak a békés forradalomnak, amely a berlini fal lerombolásához és később a német újraegyesítéshez vezetett, ezért pedig szavai szerint örök hála és köszönet illeti a magyarokat, azokat a bátor embereket akik azt cselekedték, ami helyes volt.

Katharina Landgraf, a német parlament CDU-képviselője levélben köszöntötte az emlékezőket. Ebben arra hívta fel a figyelmet, hogy 70 éve béke van Európában, ám ez a béke törékeny, éppen ezért mindent meg kell tenni fenntartása, megőrzése érdekében. A béke záloga Európa egységének fenntartása és megerősítése - tette hozzá.

A megemlékezés résztvevői elhelyezték virágaikat és koszorúikat a parkban álló kopjafánál, majd a korábbi évek hagyományait követve emlékfát ültettek. Az ünnepi programsorozat ezt követően a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínházban folytatódott, ahol a Soproni Balett a Végtelen Európa című táncművet adta elő.

Szerző

Vigyázz! Dől a víztorony! - Fotó

Publikálás dátuma
2015.08.19. 22:44
MTI Fotó: Donka Ferenc

Robbantással döntötték le a régi víztornyot Lajosmizsén. Amint a képen látható már áll az új víztorony, a szolgáltatásban tehát nincs fennakadás.

MTI Fotó: Donka Ferenc

MTI Fotó: Donka Ferenc

Szerző

DK: Boross Péter a náci fajelméletet hirdette

Publikálás dátuma
2015.08.19. 21:21
FOTÓ: Szalmás Péter
A DK kezdeményezi, hogy érdemtelenség címén fosszák meg a volt kormányfőt minden jelenlegi állami pozíciójától és kapott juttatásától - írja a hir24.

Az ellenzéki párt szerint Boross Péter a Magyar Hírlapban gyakorlatilag a náci fajelméletet hirdette, amikor arról beszélt, hogy a bevándorlók nem az eltérő kultúrájuk, hanem a más genetikai adottságaik és különböző bőrszínük miatt jelentenek veszélyt.

A magyar jobboldal volt miniszterelnöke szégyenletes szavaival nemcsak a nácizmus ideológusaival, hanem a magyar szélsőjobb "fehér Magyarországot" skandáló kopasz verőlegényeivel is közösséget vállalt - tudatta a Demokratikus Koalíció .

A teljes cikket itt olvashatja!

Szerző