Karácsony levélben figyelmeztette Orbánt

Publikálás dátuma
2015.08.21. 21:00
A tiltakozás nem most kezdődött: élőlánc a Liget Projekt ellen 2014. október 10-én FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Múzeumokat lehet építeni, 200 éves parkot viszont nem. Utolsó érvként ezt fogalmazta meg Karácsony Gergely, Zugló PM-es polgármestere abban a nem nyilvános levélben, amit a Liget Budapest Projekt ellen tiltakozva küldött Orbán Viktornak. Forrásaink szerint a kormány hétfői ülésén dönt arról, hogy a Ludwig Múzeum - Új Nemzeti Galéria épületére kiírt pályázat két nyertes terve közül, melyik épüljön fel a Városligetben. A polgármester kínosnak tartja, hogy a nacionalista miniszterelnöknek egy norvég, illetve egy japán építész nem feltétlenül átgondolt terve közül kell választania.

Miután már nem olyan biztos, hogy a Liget Budapest Projektből lesz valami, jelen pillanatban nem akar a kormány tervei ellen erősebb eszközökkel tiltakozni a XIV. kerület. Ha viszont a kabinet végül mégis a Városliget beépítéséről dönt, Zugló lépni fog. Erről Karácsony Gergely, a kerület PM-s polgármestere beszélt lapunknak. Az ellenzéki politikus érdeklődéssel figyeli, mi történt tavasz óta, amikor a zuglói képviselő-testület határozatban tiltakozott a liget tönkretétele ellen. Azóta a múzeumi negyed projektlistájának harmadát törölték, a Néprajzi Múzeum Felvonulási térre tervezett épülete sem biztos, hogy az eredeti elképzelések szerint valósul meg és nem tudni, mi lesz a Ludwig Múzeum - Új Nemzeti Galéria sorsa, amelynek épületére kiírt pályázatról forrásaink szerint hétfőn dönt a kormány.

Karácsony szerint már az is kínos, hogy a Galéria pályázata első körben érvénytelen volt, ezt követően sztárépítészeket hívtak meg, akik közül a még versenyben lévők korábbi, máshol "elsütött" ötleteiket ültették át, és ezzel jelentkeztek Budapesten. A kormánynak most arról kell döntenie, hogy két rossz variáció közül, melyiket válassza. "Nem vagyok híve az olyan bezárkózó politikának, amit Orbán Viktor képvisel, de ha nacionalista miniszterelnökként egy norvég, illetve japán építész nem feltétlenül átgondolt terve közül kellene választanom, nem biztos, hogy nagyon boldog lennék" - fogalmazott a PM-es politikus.

Múzeumokat lehet építeni, 200 éves parkot viszont nem. Utolsó érvként ezt fogalmazta meg a polgármestere abban a nem nyilvános levélben, amit a Liget Budapest Projekt ellen tiltakozva küldött egy hete a miniszterelnöknek. Nagy reményeket ugyan nem fűz a levélhez, de a zuglóiak, a budapestiek nevében kötelessége volt összefoglalnia az érveit. Karácsony örül annak, hogy a világhírű holland építész, a hosszabb ideje Budapesten is tervező és élő Erick van Egeraat a Nemzetközi Építészkongresszuson a Liget projekt kapcsán arra figyelmeztetett, hogy ezt a gyönyörű parkot nem beépíteni kellene, hanem park mivoltából kiindulva dinamizálni. Sok város Párizstól Moszkváig inkább újrahasznosítja lepusztult tereit. Azt javasolta, ahelyett, hogy a magyarok "egy külföldire várnak, hogy megoldja a problémát, kezdjenek el reálisan gondolkozni. Az építészet eszköz, nem öncél".

A polgármester elégedett, amiért a második körben a múzeum tervezésére meghirdetett pályázatra meghívott Zoboki Gábor lényegében meghekkelte a pályázatot. Az első Orbán-kormány egyik presztízsberuházását, a Művészetek Palotáját tervező Zoboki nem a kiírásban szereplő helyszínre, hanem a budai Várba helyezte el az épületet. Ezzel persze ki is zárta magát a pályázatból. Az építész akkori közleménye szerint nem is az volt a célja, hogy nyerjen, hanem hogy alternatív helyszínt kínáljon a döntéshozóknak.

A kormány hétfői ülésén arról kell dönteni, milyen lesz pontosan a Petőfi Csarnok helyére tervezett Ludwig Múzeum - Új Nemzeti Galéria. A norvég Snohetta építésziroda piramisa, vagy a japán SANAA pagodája épüljön-e meg. A háttérben azonban állítólag már azon töprengenek, hogyan lehetne "kifarolni" a gigamániás Liget Budapest Projektből, amely ellen szeptember 26-án a Királydombon, majd a Parlament előtt tiltakozik a Civil Zugló Egyesület. A szervezet egyébként a kerület vezetőit nem kereste meg.

A kormánypropaganda szolgálatában

A kormány hétfői ülését követően kedden a kabinet elmúlt egyéves tevékenységét, illetve az elmúlt öt évet értékelik a Parlamentben. Az eredetileg július elejére tervezett konferencia egyfajta hagyományként a kormánypropagandát fogja szolgálni. A tanácskozás főszónoka Orbán Viktor lesz, de mások mellett azon Cséfalvay Zoltán OECD-nagykövet, Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora, Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke, Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Matolcsy György, a jegybank elnöke, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Balog Zoltán emberi erőforrás-miniszter is részt vesz, illetve értékel. Orbán ezt követően szeptember közepéig dönti el, kiket meneszt a kabinetből. A miniszterelnök június elején a Napi Gazdaságnak beszélt arról, hogy egyetlen miniszterétől sem válik meg, államtitkárai közül viszont többet lecserél.

Lázár Jánost nem akarja meneszteni a miniszterelnök. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Vásárhely24 nevű portálnak nyilatkozva beszélt arról, "a kormányban az a munkamegosztás, hogy a miniszterelnök van a vendéglőben, (...) neki kell tudni eladni azt a terméket, amit létrehozunk, én pedig a konyhában dolgozom, és az a feladatom, hogy problémákat, ügyeket oldjak meg".

Szerző
Frissítve: 2015.08.21. 22:27

A drón - Új fegyver a terroristák kezében?

Publikálás dátuma
2015.08.21. 20:50
Fotó: Tom Pennington/Getty Images
Amerikai pilóták idén eddig csaknem 700 alkalommal jelentették, hogy távirányítású repülő szerkezetek repültek el a közvetlen közelükben, ami mintegy a háromszorosa a tavaly egész évben történt ilyen eseteknek - írta pénteki számában a amerikai repülésügyi hatóság (FAA) adataira hivatkozva a The Washington Post.

A lap szerint a drónoknak a legvédettebb légtérbe való behatolása komoly fejtörést okoz az elnök biztonságáért felelős szolgálatnak, a Secret Service-nek is. Március 28-én például egy ilyen szerkezet lebegett a floridai West Palm Beach egyik golfpályájánál, amikor Barack Obama éppen ott ütögetett. Két héttel később, április 13-án bejelentés érkezett, hogy egy fehér drón röpköd a Fehér Ház közelében, amely aztán Arlington irányába elrepült. A szerkezet elfogására katonai repülőt emeltek a levegőbe. Mindkét incidens azt követően történt, hogy januárban egy kvadkopter zuhant le a Fehér Ház kertjében.

Az amerikai hatóságok a lap szerint egyre nagyobb aggodalommal tekintenek arra a lehetőségre, hogy terroristák kisméretű drónokat vethetnek be. Mint azt egy connecticuti tinédzser a YouTube-ra júliusban feltöltött videójában bebizonyította, az ilyen gépeket egyszerű lőfegyverrel felszerelni. De a közelmúltban jelentek meg jelentések arról is, hogy drónok tűzoltók munkáját zavarták meg vagy hogy kábítószert szállítottak át az Egyesült Államokba az amerikai-mexikói határon.

A belbiztonsági minisztérium egy július végi közleménye szerint 2012 óta több mint félezer esetben észleltek olyan drónokat, amelyek engedély nélkül repültek "érzékeny helyszínek és kritikus fontosságú létesítmények" közelében. Az FAA-iratok szerint amerikai katonai gépek idén legalább egy tucatnyi alkalommal találkoztak drónokkal bázisok vagy egyéb tiltott övezetek közelében. A légierő egy F-15-ösét július 10-én mintegy 15 méterre közelítette meg egy kisebb drón. Két héttel később a haditengerészet egy T-45-ös Goshawkja jelentette, hogy egy hasonló szerkezet szállt el alatta mintegy 30 méterrel az Arizona állambeli Yumánál.

De pilóták 3 ezer méternél nagyobb magasságban is találkoztak már drónokkal, amire korábban nem volt példa. Május 30-án a Caribbean Airlines és a Jet Blue egy-egy járata egymástól függetlenül jelentette, hogy több mint 3600 méter magasban színesen világító pilóta nélküli géppel találkozott, mintegy 40 kilométerre délkeletre a New York-i JFK repülőtértől. A leggyakrabban egyébként New York térségében észlelnek drónokat. Március óta a JFK és a LaGuardia repülőteret használó pilóták 33 alkalommal jelentették, hogy drónnal találkoztak. Ezek a szerkezetek általában túl kicsik ahhoz, hogy a radarok észleljék őket és rendszerint nincsenek jeladóval felszerelve. Ütközés még nem történt eddig a levegőben, de pilóták szerint a gépek több tucatnyi alkalommal kerültek 150 méteres távolságra tőlük, amikor már nincs idő reagálni.

A lap üzleti becslésekre hivatkozva azt írta, hogy idén várhatóan 700 ezer távirányítású repülőt vásárolnak majd az Egyesült Államokban, 63 százalékkal többet, mint 2014-ben. A Reuters hírügynökség szerint az FAA, a belbiztonsági és a védelmi minisztérium a helyi rendőrségekkel összefogva műszaki megoldást keresnek a drónok észlelésére és működésképtelenné tételére. Méghozzá biztonságos módon, úgy, hogy nem lövik le és nem késztetik lezuhanásra a szerkezetet. A munkálatok még korai stádiumban tartanak.
Tavaly szilveszterkor a New York-i rendőrség a zsúfolt Times Sqare-nél egy mikrohullámú berendezés segítségével próbált meg befogni és az adószerkezete felülírásával az irányítójához visszaküldeni egy, a kereskedelmi forgalomban kapható drónt. A kísérlet azonban közelebbről meg nem nevezett nehézségekbe ütközött a közelben lévő televíziós közvetítő autók által kibocsátott jelek miatt.

A szövetségi szabályozás értelmében a drónok elvileg nem szállhatnak 120 méternél magasabbra és nem közelíthetik meg 8 kilométernél jobban a repülőtereket. Ennek betartatását azonban megnehezíti egy joghézag, a kongresszus ugyanis megtiltotta az FAA-nek, hogy korlátozásokat vezessen be a szabadidős sporttevékenységhez használt pilóta nélküli repülőgépek esetében.

A bűnüldöző hatóságok egy olyan rendszer bevezetését szeretnék elérni, amely lehetővé teszi a számukra a drónok működésképtelenné tételét, a működtetőik beazonosítását és amely gyakorlati felhatalmazást ad a számukra a röptetések megakadályozására. A Reuters, ugyancsak az FAA adataira hivatkozva azt írta, hogy 2014-ben csak minden tizedik törvénysértő drónkezelőt sikerült azonosítani és az esetek mindössze 2 százalékában indult eljárás.

A biztonsági aggályok miatt a kongresszusban kétpárti tárgyalások kezdődtek a drónok rádiójeleinek zavarásától és más lehetséges műszaki megoldásokról. Charles Schumer New York-i demokrata szenátor a héten javaslatot tett arra, hogy a drónok gyártóit kötelezzék olyan műszaki megoldások (geokerítés-szoftverek) alkalmazására, amelyek megakadályozzák a tiltott övezetekbe való berepülésüket. AZ DJI Technology kínai dróngyártó, amelynek egyik gépe januárban a Fehér Háznál zuhant le, már csak ilyen, módosított szoftverrel árulja termékeit.

Szerző

Száz évig élt Mao testőre

Századik életévében, betegségben elhunyt Vang Tung-hszing, Mao Ce-tung néhai kínai kommunista vezető, államelnök egykori személyes testőrségének vezetője - adta hírül a Kínai Kommunista Párt (KKP) központi bizottságának általános irodája.

A közlemény Vangot kiváló párttagként jellemzi, és az idők próbáját kiállt "hűséges kommunista harcosnak, proletár forradalmárnak" írja le. Vang 1932-ben csatlakozott a KKP-hoz. Részt vett a "hosszú menetelésben" és a japán megszállók elleni harcban.

1947-től volt felelős a forradalom vezetőjének, a Kínai Népköztársaság alapítójának és kikiáltójának biztonságáért, egészen Mao haláláig, 1976-ig. 1955-ben dandártábornokká léptették elő. Mindössze egy rövid ideig próbálhatta ki magát vidéki vezetőként, amikor 1958-ban szülőföldje, Csianghszi tartomány helyettes kormányzójának nevezték ki.

Nemcsak történelmi idők különleges tanúja volt, hanem Maóhoz fűződő szoros kapcsolata miatt jelentős hatalommal is rendelkezett. Kínai történészek emlékeztetnek rá, ő volt a 8341-es számú különleges testőrezred parancsnoka, egy ízben a főnöke a "túlzott védelem" miatt egy időre munkatáborba küldte, majd visszahelyezte korábbi posztjára. Úgy tartják róla, hogy a kulturális forradalom idején nemcsak Mao kitartó védelmezője volt, hanem szembe is helyezkedett a "négyek bandájával". Tény, hogy fontos szerepe volt azok - Mao halála utáni - letartóztatásában.

Teng Hsziao-ping befolyásának megerősödésével, 1980-ra Vangot megfosztották minden korábbi tisztségétől vagy lemondott róluk. Később a négyek bandája jelentette veszély elhárításában játszott szerepe miatt és annak szimbolikus kifejezéseként, hogy "a politikai ellenfeleket nem üldözik tovább", a KKP 12. kongresszusán a központi bizottság póttagjának választották.
Szokásához, miszerint évente két alkalommal, azaz a "nagy kormányos" születésnapján és halálának napján ellátogat Mao elnök Tienanmen téri emlékcsarnokába, élete alkonyán is hű maradt. Koszorút vagy virágkosarat vitt magával.

Szerző