A párt bejelentette távozását a kormányból

Az Ulsteri Unionista Párt (UUP) bejelentette szerdán, hogy távozik az északír protestáns-katolikus egységkormányból, amelyben egy tárcát birtokol, a regionális fejlesztésit.

Mike Nesbitt, az UUP vezetője belfasti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a párt vezetősége egyhangúlag támogatja a döntést, amelyről hivatalosan szombaton szavaznak.

Nesbitt indoklása szerint az Ulsteri Unionista Párt elsősorban az elmúlt időszakban történt két emberölési ügy nyomán kialakult belpolitikai helyzet miatt határozott úgy, hogy távozik a kormányból. Májusban agyonlőtték Gerard Davisont, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) egy volt parancsnokát, augusztus elején pedig egy Kevin McGuigan nevű férfival végeztek, akiről azóta kiderült, hogy egykor szintén az IRA tagja volt, és a rendőrség gyanúsítottként kihallgatta a Davison-üggyel kapcsolatban.

A belpolitikai vihart az kavarta, hogy a rendőrség és a politikai elit egy részének gyanúja szerint az IRA továbbra is aktív, és érintett volt legalább a második gyilkosságban, a köztársaságiak között pedig egyfajta leszámolás zajlik. Bizonyítékok azonban nincsenek arra, hogy valóban erről lenne szó.

Gerry Adams, az IRA politika szárnya, a Sinn Féin elnöke legutóbb épp a napokban jelentette ki: ma már semmi sem indokolja az IRA-hoz hasonló fegyveres csoportok létezését, mert a köztársasági mozgalom elkötelezte magát a béke mellett. 

Az UUP szerint azonban a Sinn Féin "hiteltelen, és nem bízunk bennük,  bennük, bizalom nélkül pedig semmink sincs". Nesbitt úgy fogalmazott, van lehetőség a helyzet rendezésére, "de ahhoz világosan kell látni, mi az igazság az IRA-val kapcsolatban". A pártvezető emellett úgy véli, hogy a Demokratikus Unionista Párt (DUP) és a Sinn Féin vezette kormány "nem képes fejlődést elérni".

Az IRA az 1960-as évek végén, az 1970-es évek elején kezdett fegyveres harcot az általa megszálló hatalomnak tekintett Nagy-Britannia észak-írországi fennhatósága ellen. A több mint háromezer emberéletet kioltó hadjáratot csak a történelmi jelentőségű 1998-as nagypénteki megállapodás zárta le. Ezután is további hét évbe telt, mire az IRA leszerelte fegyverzetét és bejelentette, hogy felhagy a további fegyveres harccal. 

Szerző

Szállodát építtet a mezőkövesdi futball klub

A Mezőkövesd Zsóry Futball Club Kft. nyílt közbeszerzést írt ki egy 42 szobás sportszálló építésére, amelynek a becsült költsége nettó 500 millió forint - a felhívás a szerdai Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.

Az építési terület a Mezőkövesd melletti Zsóry Fürdő belterületén, a régi Zsóry autós camping helyszíne. A tervezett szálloda épületének alapterülete 2421,71 négyzetméter, amely - külön eljárásban - már engedélyt is kapott.

Az ajánlattevő mérlege az utóbbi három évben egyszer lehetett negatív. Nem tehet ajánlatot az a cég, amelynek a nettó árbevétele - szintén az utóbbi három évben, összesen - nem éri el a nettó 500 millió forintot és ebből a magasépítési árbevétel kevesebb nettó 375 millió forintnál.

Az ajánlattételi határidő szeptember 8. Az összességében legelőnyösebb ajánlat lesz a nyertes úgy, hogy az ár 70, míg a szakmai ajánlat minősége 20 súlyszámot kap az értékelésnél.

Szerző

Reggel még mindig 314 fölött a forint/euró

Publikálás dátuma
2015.08.26. 09:44

Halványan erősödött a forint szerda reggelre a főbb devizákkal szemben a bankközi kereskedésben.

Az eurót reggel hét óra után 314,20 forinton jegyezték az előző esti 314,60 forint után. Az amerikai dollár 273,50 forint körül forgott, kedd este 275,63 forinton. A svájci frank jegyzése 289,75 forinton állt, előző este 290,42 forinton. A japán jennel szerda reggel 2,2860 forinton kereskedtek a kedd esti 2,2980 forint után.

Az eurót 1,1487 dolláron jegyezték az előző esti 1,1421 dollár után.

Szerző
Témák
forint devizapiac