Hoffmann fenyeget: folytatódik a megkezdett folyamat

Publikálás dátuma
2015.08.27. 14:14
Fotó:Népszava
Folytatódnak a köznevelésben 2010-ben elindított, a teljes rendszert érintő változások a jövő héten kezdődő 2015/2016-os tanévben is - ezt a kereszténydemokrata országgyűlési képviselő mondta budapesti sajtótájékoztatóján. A korábbi köznevelési államtitkár - aki felidézte a köznevelési törvény 2011-es elfogadását - kiemelte: jelentős változás, hogy idén ősztől minden 3 éves kort betöltött kisgyermeknek óvodába kell járnia. Ettől a lépéstől számos pozitív változást remélnek - mondta, és utalt arra, hogy ezt több országban is meglépték már.

Hoffmann Rózsa ismét bedobta a regnálása alatt jó néhányszor, afféle mézesmadzagként hangoztatott pedagógus-életpályát, ezúttal annak kiépüléséről beszélt. És persze az ígért  béremelés. Szerinte az életpályának köszönhetően már jó előre tudható, hogy milyen keresetekkel lehet számolni. Ma a pedagógusok legalább 50-100 ezer forinttal több pénzre számíthatnak, mint az életpálya bevezetése előtt - közölte. 

A csupa-pozitív jelentés szerint:  az új minősítési rendszernek köszönhetően tízezer feletti a mesterpedagógusok száma, és megjelennek a kutatótanárok is a középiskolákban. Kiépült a mindennapos testnevelés és megtörtént a szakképző intézmények átvétele is - sorolta Hoffmann Rózsa.

A korábbi köznevelési államtitkár sem hagyta ki a migránsozást, egyre gyanúsabb, hogy a kormányzópárti politikusok semmilyen témában nem szólalhatnak meg anélkül, hogy be ne vállalnák a dolgot. Nos, Hoffmann Rózsa a maga finom, úriasszonyos modorában a  következőkkel csatlakozott a kórushoz, és ezzel vélhetőleg teljesítette is a penzumot:

Szeptembertől a népvándorlásból következő kihívásokkal is szembe kell nézni. Meg kell oldani azoknak a gyerekeknek az oktatását-nevelését, akik rövidebb-hosszabb ideig itt maradnak, ez integráltan, a magyar gyerekekkel együtt történik majd.

Kérdésre válaszolva a pedagógusok etikai kódexét ért bírálatokról azt mondta: nem lepte meg Mendrey Lászlónak, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elnökének kritikája, aki előző nap elavultnak, ósdinak nevezte a tervezetben foglaltakat. A KDNP-s politikus hangsúlyozta: minden fontos humán szakmának van etikai kódexe, s ha kifogásuk van, tegyék meg észrevételeiket. Hangsúlyozta, szükség van etikai kódexre, emellett a KDNP mindig is kiállt. Hoffmann Rózsa azt nem tudja elképzelni, hogy ez csak ajánlás legyen, annak kötelező jellege mellett érvelt.

Szerző

Titkos tárgyalások Orbán és németországi vezetők között

Publikálás dátuma
2015.08.27. 13:19
Illusztráció/Facebook-Orbán Viktor/fotó-részlet
A Mándoki-koncert apropóján vezető német politikusokkal, befektetőkkel és a német média top-képviselőivel is találkozott Orbán Viktor „titokban”, hogy erősítse a német-magyar kapcsolatokat a német újraegyesítés évfordulója előtt - írja a Népszabadság. Hát akkor ezért volt ilyen drága az az "ingyenes," a Várkert Bazártban megrendezett koncert - mondhatnánk.

Az augusztus 21-i koncert ugyanis - derítette ki a 444.hu -  összesen nettó 94 millió forintba került. Mándoki László szerint a koncert apropója az volt, hogy augusztus 21-én lett éppen 40 éve annak, hogy disszidált Magyarországról.

De akár az is lehetett ok, hogy a miniszterelnök lazuljon egyet feleségével, igaz, a videós paparazzi nem egy Mándoky-, hanem egy Charlie szám alatt kapta rajta Orbánt az önfeledet táncikáláson.

A Népszabadság most egy újabb, ütősebb indokkal állt elő:

Az esemény, illetve a 40 évvel ezelőtt disszidáló magyar zenész, Mándoki közvetítő szerepe teremtett jó lehetőséget arra, hogy közel száz német vendéget is meghívjanak a koncertre. Az ipar, a média, a kultúra és a befektető-bankárelit jeles képviselői mellett Magyarországra látogatott Ilse Aigner bajor miniszterelnök-helyettes, Alexander Dorbrindt, a német kormány közlekedési minisztere, a Bayerische Landesbank, a Volkswagen konszern, illetve a magyar érdekeltséggel bíró Audi Ag prominensei is – tájékoztatták kormányzati források a lapot. Ahogy arról is, hogy a kormány 1,1 milliárdot szavazott meg a német-magyar évre, és tudatosító kampányt is tervez.

A német vendégek – akik saját költségen utaztak Budapestre – zárt ajtók mögött találkoztak Orbán Viktor miniszterelnökkel, a kormány tagjaival és magyar véleményformálókkal is - írja a nol.hu.

 

Szerző

Zombor besokallt? - Felmentését kérte az államtitkár

Publikálás dátuma
2015.08.27. 12:47
Fotó: Vajda József, Népszava
Augusztus 31-ei hatállyal felmentését kérte Zombor Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára - közölte a tárca csütörtök délelőtt a távirati irodával. 

A közlemény szerint Zombor Gábor személyes és családi okokra hivatkozva távozik. Az egészségügyért felelős államtitkárságot ideiglenesen Beneda Attila helyettes államtitkár irányítja. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hamarosan javaslatot tesz a miniszterelnöknek az egészségügyi államtitkár személyére vonatkozóan - írták. "A miniszter sajnálattal veszi tudomásul, hogy egy nagy szakmai tudással rendelkező szakember távozik az egészségügy éléről" - olvasható az Emmi közleményében.

Balog Zoltán 2014 júniusában, az új kormány alakításakor kérte fel egészségügyért felelős államtitkárnak Zombor Gábort. Az államtitkár 2006 óta országgyűlési képviselő a Fidesz frakciójában, 2014 májusától az Országgyűlés népjóléti bizottságának elnöke.

A Magyar Orvosi Kamara közleményében azt írta: váratlanul érte őket az egészségügyi államtitkár lemondása.  Egyúttal kiemelték: értékesnek és előremutatónak tartják az elmúlt csaknem másfél év során az egészségügy helyzetének javulását célzó folyamatos, közös munkát. A MOK megköszönte Zombor Gábornak a kollegialitását, együttműködését. Remélik, hogy távozásával a "megkezdett közös munka, annak iránya és lendülete nem törik meg", mivel - mint írták - "a változatlanul nehézségekkel küzdő egészségügy számára a töretlen folytatás kulcsfontosságú".

Az egészségügy rendszerén belül a prioritások és a források meghatározása 25 éve várat magára - ezt, ha úgy tetszik a jelenlegi kormányt is bíráló mondatot idén júniusban, egy budapesti konferencián az egészségügyért felelős államtitkár, hozzátéve: társadalmi konszenzus szükséges, mert ma mindenkinek, aki részt vesz az egészségügyi ellátásban, igaza van. Zombor Gábor ekkor elismerte azt is, hogy az Európai Unióban az egészségügyre fordított GDP-arányos költés még mindig Magyarországon a legalacsonyabb, az egészségügyi dolgozók bére az európai uniós átlag alatt van.

Vajon mi történhetett pár nap alatt, Zombor Facebook-oldalán augusztus 23-án még a következő, lendületes, és kompetenciát sugárzó bejegyzés olvasható: 

Folytatjuk az egyeztetéseket!
Elsőként a szakszervezetek által előterjesztett ÁKSZ tervezet került ismertetésre, melynek tartalmának kimunkálásában a MESZK és a MOK közreműködtek. A tervezetnek a munkaidőre és a pihenőidőre vonatkozó, a munkavállalók számára kedvezőbb javaslatai szakértői véleményezésre majd ezt követően aláírásra kerülnek. A felek abban állapodtak meg, hogy e fejezet a későbbiekben az ÁKSZ egyik fejezetét fogja képezni.

A poszt alá pedig belinkelte a kormány.hu aktuális oldalát.

Szerző
Frissítve: 2015.08.27. 16:37