Előfizetés

Adósmentés csapdákkal

Bihari Tamás
Publikálás dátuma
2015.09.23. 07:22
Az autóhiteleseknek érdemes számolni, mert amit nyernek az árfolyamon, veszthetik a futamidő rövidülése miatt FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Rábólintott a parlament a sokadik úgynevezett deviza-mentőcsomagra, amellyel az autó- és személyi hiteleseken segítene a kormány. A szakértők szerint azonban lehet, hogy ez a forintosítás sokaknak túlságosan drágának bizonyulhat.

Elfogadta az Országgyűlés kedden a devizában felvett autóhitelek forintosításáról szóló törvényt. Az átváltás az augusztus 19-i árfolyamon történik majd. Számítások szerint a parlament döntése egy tipikus svájci frankos hiteles esetén frankonként 31 forint tehercsökkenést jelent. A kedvezmény 50 százalékát a költségvetés állja, míg a másik felét a pénzügyi intézmények levonhatják az általuk fizetett társasági adóból, különadóból, illetve pénzügyi tranzakciós díjból. A tetszetős megfogalmazás mögött azonban jóval kiábrándítóbb a valóság.

Egyértelmű, hogy ez a törvény nem az adósmentésről szól - mondta a Népszavának Lovas Judit, az Azénpénzem.hu felelős főszerkesztője. Ez a lépés is beleillik abba a sorba, hogy a kormányzat arra törekszik, hogy kivezesse a devizahiteleket Magyarországon. A cél egyértelműen az, hogy végre felminősítsék az országot és kikerüljön a bóvli kategóriából. Ez a jogszabály nem túlzottan kedvez senkinek - tette hozzá Lovas Judit.

A törvényben több olyan csapdát is elhelyeztek - akarva, akaratlan -, ami valóban nem kifejezetten előnyös az ügyfeleknek. A hivatalos kommunikáció megengedően szól arról, hogy a devizaalapú autóhitelek, lízing esetében a forintosítás önkéntes. Azt azonban nem különösebben hangsúlyozza, hogy a bankoknak, lízingcégeknek ugyan kötelező elkészítenie és kiküldenie a forintosítási ajánlatát, de "önkéntesen" kimaradni csak az tud, aki írásban nyilatkozik arról, hogy a szerződés módosításhoz nem járul hozzá. A hitel, illetve lízingszerződést 60 napon belül díj-, költség- és jutalékmentesen felmondhatja az adós, de akkor azzal kell számolnia, hogy egy hónapon belül piaci árfolyamon köteles visszafizetni a tartozását.

A törlesztőrészletek mérséklése érdekében alkalmazott futamidő hosszának is gátat szab a törvény. Ez viszont azzal jár, hogy a "megsegített" ügyfél akár a jelenlegi összegnél jóval többet, egyes becslések szerint 25-30 százalékkal is többet fizethet. Emiatt a hátralékos adósok amúgy is emelkedő száma tovább nőhet.

Még rosszabbul járhatnak azok, akik valójában leginkább rászorulnának a segítségre, a késedelmesen fizetők. A hátralékot ugyanis nem a jelenlegi 284-286 forint között mozgó árfolyamon, hanem a jogszabályban meghatározott 297,2 forinton kénytelenek kifizetni.

Nemmel szavazott a jogszabályra Fodor Gábor, a liberálisok elnöke, országgyűlési képviselő. Bodnár Zoltán, a Magyar Liberális Párt (MLP) gazdaságpolitikusa, úgy fogalmazott: véleményük szerint a problémát az árfolyamgyengítő gazdaságpolitika okozta, ugyanis a svájci frank árfolyama a 2010-es 185 forintról "pillanatok alatt" 260 forintra kúszott fel. Az így keletkezett szociális feszültségeket a kormánynak szociális problémaként kellene kezelnie és nem a közösség pénzéből kellene támogatni azokat, akik az olcsó devizahitelből "600-as Mercedest vásároltak" - jelentette ki.

Barabás Gyula, a Széchenyi Hitelszövetség elnöke nem tartja elfogadhatónak, hogy az adófizetőknek is állniuk kell a számlát. Úgy vélte, a legjobb megoldás az lenne, ha az állam bevonása nélkül, a hitelező pénzintézet és az ügyfél "európai módon", egymás közt megosztva az árfolyamváltozás terheit megegyezne. Az adós bedőlése ugyanis a hitelezőnek sem érdeke.

A hitelszövetség elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy ha a forintosításról szóló szerződésben fix kamatot határoznak meg, a futamidő korlátozása miatt emelkedhet a törlesztőrészlet, míg a BUBOR-hoz (budapesti bankközi kamatláb) kötött hitelmegállapodás azzal járhat, hogy a kamat a jegybanki alapkamat emelése esetén szintén növekedhet. Barabás úgy vélte, ezzel a jogszabállyal inkább a pénzintézetek járnak jól, de a szerinte rossz szerződések miatt az autóhitelesek perelhetnének.

CSOK - Módosult a lakásfinanszírozási rendelet

Amennyiben a lakás ráköthető a szennyvízcsatornára, úgy ezt meg kell tenni ahhoz, hogy a lakás legalább komfortosnak minősüljön, ami többek között feltétele a családok otthonteremtési kedvezménye (csok) igénylésének - egyebek mellett így módosította a kormány a lakásfinanszírozási rendeletét, amely a keddi Magyar Közlönyben jelent meg. 

A jövő pénteken hatályba lépő módosítás kiegészül azzal is, hogy az önkormányzati lakás, valamint a szolgálati lakás bérlete nem zárja ki a csok - régi nevén a szocpol - igénybevételét. 

A rendelet eddig is a gyermekek számától tette függővé a minimális alapterületet, vagyis azt, hogy legalább mekkorának kell lennie a lakásnak ahhoz, hogy járjon utána a csok. Maga a támogatás is a gyermekek számától függ.

A módosítás előírja, hogy a minimális alapterület számításnál figyelembe kell venni azokat a gyerekeket is, akik után korábban már igénybe vették a szocpol támogatást. A csok viszont nem jár utánuk.

Például ha egy család négy gyermekkel költözik az új lakásba, akkor legalább 70, de legfeljebb 85 négyzetméteres lehet az új lakás, a csok pedig 1 millió 600 ezer forint. Amennyiben két gyermek után már korábban igénybe vette a család a szocpolt, a minimális alapterület akkor is legalább 70 négyzetméter, viszont a csok csak két gyermek után jár, amelynek összege 800 ezer forint.

Kína visszafogja az egész világgazdaságot

Londoni pénzügyi elemzők szerint a kínai gazdaság növekedésének lassulása a következő egy évben az egész világgazdaságra visszahúzó erővel hat, annak ellenére, hogy a legnagyobb fejlett ipari gazdaságok továbbra is tisztes ütemben növekszenek.

Az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport, a Barclays kedden ismertetett őszi globális előrejelzése szerint az utóbbi negyedévekben még markánsabbá vált a felzárkózó és a fejlett ipari térség növekedési dinamikái közötti különbség, elsősorban Kína miatt. A ház az eddigi aktivitási adatok alapján jelentősen rontotta a kínai gazdaság idei és jövő évi teljesítményére adott előrejelzését: 2015-re 6,6 százalékos, 2016-ra már csak 6 százalékos növekedéssel számol Kínában. Ez 0,2, illetve 0,6 százalékponttal alacsonyabb prognózis a Barclays előző negyedévi globális előrejelzésénél. A kínai hazai össztermék (GDP) tavaly 7,3 százalékkal nőtt.

A Barclays londoni elemzői 0,2, illetve 0,3 százalékponttal 3,1, illetve 3,4 százalékra rontották az idei és a jövő évi világgazdasági növekedésre adott előrejelzésüket, annak ellenére is, hogy az amerikai gazdaság idei bővülésére szóló prognózisukat 0,2 százalékponttal javították, a jövő évit pedig nem módosították. A ház mindkét évre 2,5 százalékos GDP-növekedést vár az Egyesült Államokban.

A cég közgazdászai hangsúlyozták keddi előrejelzésükben, hogy a rontott kínai növekedési becslésük is ellenőrzött körülmények között zajló lassulási folyamatot feltételez. Ezt az alapeseti előrejelzési forgatókönyvet azonban "nem elhanyagolható" kockázatok terhelik. Ezek közé tartozik, hogy a beruházások vezérelte gyors növekedés évei után a beruházások részaránya a kínai hazai összterméken belül már megközelíti az 50 százalékot, számos iparágban kapacitásfeleslegek halmozódtak fel, túlkínálat alakult ki az ingatlanpiacon, az önkormányzati és a vállalati szektor pedig egyaránt magas adósságállománnyal küszködik.

Ezeknek a többszörös egyensúlyi problémáknak a megoldása a következő években jelentős visszahúzó erőként jelentkezik majd a kínai gazdaságban - jósolták a Barclays londoni elemzői.

A ház szerint nem meglepő a kínai gazdaságra irányuló piaci figyelem, mivel Kína nagyobb befolyást gyakorol a világgazdaságra, mint az Egyesült Államok. A kínai gazdaság nominális értelemben számolva kisebb, mint az amerikai, viszont nagyobb arányban járul hozzá a világgazdaság növekedéséhez. Az amerikai gazdaság viszonylag zárt, aktivitásának jelentős része a szolgáltatási ágazathoz és a hazai fogyasztáshoz kötődik, Kína külkereskedelme azonban behálózza egész Ázsiát, a nyersanyag-exportáló országokat és a fejlett ipari térség jelentős részét is - hangsúlyozzák keddi elemzésükben a Barclays londoni szakértői.

Kiemelték azt is, hogy a világgazdasági szintű megtakarításoknak több mint a negyede Kínában realizálódik; ez a megtakarítás-tömeg megegyezik az amerikai és az euróövezeti megtakarítások összegével. Más nagy londoni házak szerint sem valószínű, hogy a kínai gazdaság a belátható előrejelzési távlatban visszatérne a legutóbbi időszak 7-8 százalékos, illetve a korábbi évek ennél is gyorsabb éves növekedési ütemeihez. A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő Londonban ismertetett legújabb átfogó tanulmánya szerint a kínai gazdaság olyan szerkezetátalakulási és mérlegalkalmazkodási folyamat kezdeti szakaszában jár, amely várhatóan évekig tart.

A cég az idei év egészére a kínai gazdaság 6,8 százalékos növekedésével számol, de hangsúlyozza, hogy a rövid távú növekedési kilátásokra a 2009-2014 közötti ingatlanpiaci befektetési boom már zajló korrekciója jelenti a legnagyobb kockázatot. A Fitch kimutatása szerint az építőipar és az ingatlanpiaci szolgáltatási szektor aránya a kínai GDP-n belül 2014-ben már 13 százalék volt a 2008-ban mért 10,6 százalék helyett. Ha a kínai építőipar túlfűtött lendülete kifullad, az önmagában további 1,5 százalékpontot faraghat le a kínai gazdaság növekedési üteméből a Fitch elemzőinek számításai szerint.

A hitelminősítő becslése szerint a kínai gazdaságból a tavalyi harmadik és az idei második negyedév között nettó 590 milliárd dollárnyi, nem közvetlen külföldi befektetési jellegű tőkeállomány áramlott ki. A Fitch londoni elemzői szerint ez további kockázati tényező. Hangsúlyozták ugyanakkor azt is, hogy a hatalmas - a július végi állapot szerint 3700 milliárd dollárnyi - hivatalos kínai devizatartalék figyelembevételével távoli kockázatnak tekinthető a felzárkózó piacokra klasszikusan jellemző külső likviditási válság kialakulása Kínában.