Előfizetés

Nobel-esélyesek legújabb regényei

Mészáros Márton
Publikálás dátuma
2015.09.28. 07:45
Salman Rushdie Fotó: Ben Pruchnie/Getty Images Szórakozás
Új könyvvel jelentkezik a kortárs világirodalom két nagyágyúja, az indiai születésű brit író, Salman Rushdie és a japán sztárszerző, Murakami Haruki. Mindketten évek óta nagy esélyesei az irodalmi Nobel-díjnak, amelynek idei évi kitüntetettjét októberben jelentik be Stockholmban.

Salman Rushdie indiai író új nagyregénye, Két év, nyolc hónap, huszonnyolc éjszaka (Two Years Eights Months and Twenty-Eight Nights) címmel szeptember 8-án jelent meg az Egyesült Államokban és Rushdie hazájában, az Egyesült Királyságban, ahol az indiai szerző gyermekkora óta él. A 68 éves író legutóbbi regénye három éve jelent meg, az erősen életrajzi ihletettségű Joseph Anton című kötetben azokról az évekről vall, amikor a Sátáni versek című műve miatt a rá kimondott fatva halálos ítélete miatt bujkálni kényszerült.

Az új műben visszaköszön a Rushdie-ra jellemező mágikus realizmus. A kerettörténet Az Ezeregyéjszaka meséinek színes, mitikus világába kalauzolja az olvasót, amelyben a valós történelmi személy, Ibn Rushd középkori arab filozófus és Dunia, egy női dzsinn találkozik a 12. századi Spanyolországban. A több szálon futó eseményláncolat egyik szála napjaink világában, New Yorkban játszódik, főhősei pedig a tudós és a szellem kapcsolatából született mágikus képességekkel rendelkező leszármazottak, akiknek sötét erőkkel kell megküzdeniük az új világrend kialakulása közepette. A New York Times kritikusa szerint a lebilincselő regény csúcspontja, egy hatalmas csatajelenet leginkább ahhoz hasonlítható, "mintha Kafka megírta volna egy szuperhősökkel zsúfolt hollywoodi film forgatókönyvét."

A The Guardian publicistája elsősorban a kötet bátorságát, féktelenségét, humorát, humanizmusát és azt a nagyfokú vitalitást emelte ki, amivel Rushdie megírta művét. A Los Angeles Times méltatásában úgy fogalmaz, a regény felnőtteknek szóló történet, amelynek fantasy műfajhoz sorolható zárójelenete szilárdan megalapozott filozófián nyugszik. Apró érdekesség, hogy a szerző a kötet kapcsán árulta el egy interjújában, hogy a Rushdie vezetéknév csupán édesapja találmánya, aki a művében szereplő Ibn Rushd tiszteletére változtatta meg nevét. A kötet magyarul október 5-én jelenik meg.

Szeptember közepén jelent meg Japánban Murakami Haruki legújabb kötete, amelynek angol fordítása Novelist as a Vocation (Írás, mint hivatás) címmel kerül a boltokba. A populáris szerző legújabb műve esszétörténetekből áll, amelyek többsége korábban egy irodalmi magazinban már megjelent, de százötven oldalnyi tartalom még publikálatlan. A kötet 100 ezer példányban jelent meg, ebből a hatvanhat üzletet működtető Kinokuniya, Japán legnagyobb könyvesbolthálózata 90 ezret felvásárolt, hogy ezzel hadat üzenhessen az Amazon amerikai internetes boltnak. A Svéd Királyi Akadémia október 8-án jelenti be, hogy az idei évben kinek ítéli az irodalmi Nobel-díjat, azonban a fogadóirodákban már lehet tippelni a befutóra. A legesélyesebb szerző Szvetlana Alekszijevics fehérorosz regényíró, a kenyai Ngũgĩ wa Thiong’o, Murakami Haruki, Salman Rushdie és Nádas Péter.

Kiderült, melyik Magyarország "legjobb gasztronómiai úti célja"

Publikálás dátuma
2015.09.26. 21:55
Illusztráció/Thinkstock
Helyi gasztronómiára alapozott kínálatával a Mecsek Zöldút Egyesület nyerte a "Magyarország legízletesebb vendégváró úti célja" díjat - közölte a versenyt szervező Magyar Turizmus Zrt.

A közlemény szerint az Európai Bizottság (EB) új Kiváló Európai Desztinációk pályázata keretében minden évben kiválasztanak tagállamonként egy kiváló úti célt, amely egyebek mellett promóciós és szakmai jellegű támogatásban részesül. Fontos cél a kiváló minőségű, de még kevésbé ismert turisztikai célpontok népszerűsítése és az adott célterületen tevékenykedő kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése is - olvasható a tájékoztatásban.

Az EB 2014-2015-ben kilencedik alkalommal írta ki a pályázatot, amelyen Magyarország a maximális, 75 százalékos uniós támogatást nyerte el "Egy csipet Magyarország" című projektjével. A projekt témája a helyi gasztronómia mint turisztikai motiváció volt, lebonyolítását 50 ezer euróval támogatta az EB.

A magyarországi kiírásra 19 pályázat érkezett, a döntőbe öten kerültek. A végleges döntést az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) keretében rendezett szakmai zárókonferencián hozta meg a turisztikai szakemberekből és turisztikai szakmai szervezetek képviselőiből álló döntőbizottság.

Tisztelgés Bartók előtt - Flashmob Budapesten

Publikálás dátuma
2015.09.26. 17:00
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Bartók Béla, magyar zeneszerző, zongoraművész, népzenekutató, a közép-európai népzene nagy gyűjtője, a Zeneakadémia tanára; a 20. század egyik legjelentősebb zeneszerzője 1881. március 25-én született, és 1945. szeptember 26-án halt meg. (New York-ban) 

A kerület iskoláinak diákjai Bartók-műveket énekeltek a Rákosmente Önkormányzata által Bartók Béla halálának 70. évfordulója alkalmából szervezett flashmobon a XVII. kerület főterén.

A zeneszerző halálának 70. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen az MTA BTK Zenetudományi Intézetben bejelentették, hogy jövőre elindul Bartók Béla műveinek kritikai összkiadása. A külföldi szakértők bevonásával 48 kötetesre tervezett összkiadás az Editio Musica Budapest, illetve a müncheni G. Henle Verlag közreműködésével valósul meg és 25 év múlva fejeződik be. Évente két kötet jelenik meg, az első két, 2016-ban elérhető anyagban Bartók Gyermekeknek című zongorapedagógiai műve, valamint a zenekarra írt Concerto szerepel.

Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnökének megfogalmazása szerint Bartók hatása a magyar szellemi életre ma is élő és eleven. "Bár elsősorban zeneszerzőnek tartotta magát, tudós is volt, a magyar népdal- és népzene kutatásában folytatott munkája elismeréseként 1935-ben a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja lett, majd miután 1940-ben Amerikába távozott, előadásokat tartott a Harvardon, népzenetudományi munkát végzett a Columbia Egyetemen".
Megjegyezte, hogy az összkiadások lehetőséget teremtenek arra is, hogy még kiadatlan tételek hozzáférhetővé váljanak.

Batta András, a Zeneakadémia professzora a sajtótájékoztatón történelmi napnak nevezte a bejelentést, hozzátéve, hogy a Bartók-összkiadás egy páratlan életművet tesz rendszerezett formában elérhetővé, egy nemzetközi projekt keretében. "Végre lehatolhatunk a tiszta forrásokig, és ezeket megpróbáljuk az utókornak is megőrizni".