áfa;alapvető élelmiszerek;

2015-09-30 07:23:00

Kisebb áfa, több bevétel?

Mindenki egyetért abban, hogy az alapvető élelmiszerek áfáját csökkenteni kellene, mert a magas közteher az egyik oka az élelmiszer ágazatban jelenlévő jelentős feketegazdaságnak. Eddig csak az élő és a félsertés után csak a tőke hús áfája csökken jövőre 5 százalékra. A kormány ígérgeti a folytatást, de egyelőre a csökkentés miatt kieső bevétel pótlásának forrásait keresi.

A tojás is alapvető élelmiszernek számít a hazai étrendben, ezért a Tojásszövetség szerint megilletné az 5 százalékos áfa - mondta a szervezet elnöke kedden. Végh László az október második péntekén esedékes tojás világnapjának alkalmából szervezett szakmai találkozón úgy számolt, a tojás áfájának lefaragása nagyjából 7-8 milliárd forintos bevételkiesést jelentene a központi költségvetésnek, de ez, vagy ennek nagy része a növekvő fogyasztásból megtérülne.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) összesítése szerint a magyar és az import tojás ára között 10-12 forint is lehet a különbség az olcsóbb import javára. A nagyüzemekben évente most 800-900 millió tojást állítanak elő. Az export ennek hozzávetőleg az 5 százaléka. A háztájiban gazdaságokban nagyjából 700 millió darabot szednek ki a tyúkok alól.

Egyelőre a baromfisok is hiába küzdenek az 5 százalékos áfa bevezetéséért. Bárány László, a Magyar Broiler Szövetség elnöke a Népszavának elmondta, a hazai hústermékek között is kialakulhat az egyenlőtlen verseny, ha 2016. januárjától a sertés tőkehúsokra is kiterjed majd az 5 százalékos áfa. A baromfi ágazat szereplői attól tartanak, ha a legkeresettebb tőkehúsok, a karaj, a lapocka kilónként 180-200 forinttal olcsóbb lesz, akkor az kiválthatja sokaknál a csirkemellfilét. Növekedhet a sertéshús aránya a baromfival szemben - vélte Bárány László.

A baromfihús áfájának 5 százalékra mérséklése becslések szerint 18-20 milliárd forintos költségvetési bevételkiesést okozna, de a nagyobb forgalom ebben az esetben is enyhíthetne a büdzsére nehezedő nyomáson. Harangozó Gábor, az országgyűlés mezőgazdasági bizottságának MSZP-s alelnöke lapunknak megerősítette, a szakmai szervezetek képviselőivel egyeztetve az alapvető élelmiszerek 5 százalékra csökkentésével a költségvetés ugyan 200 milliárd forintos bevételtől esne el, de ebből a várható fogyasztásnövekedés és az ágazatok kifehéredése miatt már az első évben visszajönne 70 milliárd, a második évtől pedig egyensúlyba kerülhetne az államkassza bevételi és kiadási oldala az 5 százalékos élelmiszeráfa alkalmazása esetében.

Bárány arra is felhívta a figyelmet, hogy a csökkenő kereslet miatt sokan levághatják a szárnyasokat, vagy jelentős árengedménnyel dobják piacra termékeiket. A lengyelek az elmúlt 5 évben 50 százalékkal bővítették a baromfitermelésüket, de az orosz behozatali tilalom miatt már megjelentek a magyar piacon és ez a jelenlét tovább erősödhet. Az áfacsalók pedig átnyergelhetnek az importbaromfi húsüzletre.

Németh Antal a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) elnöke hangsúlyozta, már a sertés ágazat termékpályájának részleges áfa csökkentése is jelentősen fehérített az ágazaton. Ez a folyamat tovább erősödhet a tőkehúsok januári áfacsökkentését követően.

Az áfa csalók ezt a területet elhagyták, más területekre mentek trükközni - fogalmazott lapunknak az elnök. Visszaesett az élősertés import is, míg hirtelenjében előkerült itthon 200 ezer jószág. Az 5 százalékos áfa már nem érte meg a kockázatot, s az állatjóléti és egyéb támogatások viszont csak a regisztrált sertések után járnak.

A VHT elnöke a kiskereskedelmi láncokkal egyeztetve azt az ígéretet kapta, hogy a verseny miatt is, a januári tőkehús áfacsökkentéssel a vásárlók is találkoznak majd. Szerinte ha emelkedik is valamennyit a sertéshús fogyasztás, az még mindig csak némi előrelépés, hiszen 20 év alatt a személyenként az évi 42-45 kilóról 22 kilóra mérséklődött a hazai sertés hús iránti étvágy.