Előfizetés

Újabb kilakoltatási hullám söpör végig a fővároson

Publikálás dátuma
2015.10.08. 07:14
Illusztráció/Népszava
Újabb kilakoltatási hullám söpör végig a fővároson, a szegénységben élők üldözésében a VIII. kerület jár az élen. Ahogy arra A Város Mindenkié (AVM) civil csoport felhívta a figyelmet, a kerületben jelenleg több olyan folyamat is zajlik, amely a szegény emberek kiszorítását, lakhatásuk ellehetetlenítését szolgálják. Igaz, a fideszes Kocsis Máté vezette önkormányzat másképp látja a helyzetet: Sára Botond, Józsefváros alpolgármestere úgy véli, lakáspolitikájukkal "kiemelt figyelmet fordítanak" a kerületben élők lakáshelyzetének javítására.

Ez a gyakorlatban viszont nem azt jelenti, hogy a legelesettebbeken segítenének, a lakáshelyzet javítása alatt az önkormányzat valójában az újabb, és nem utolsó sorban módosabb lakók "bevonzását" érti, a szegényebbek közül pedig csak azok kaphatnak kegyelmet és tetőt a fejük fölé, akiket a kerületi vezetés arra érdemesnek talál. Az érdemtelennek nyilvánított embereket könnyű szívvel utcára teszik, az AVM szerint ehhez több eszköz is a helyi hatalom rendelkezésére áll: szelektív feltételekkel kiírt, bizonyos csoportokat eleve kizáró lakáspályázatok vagy a méltányossági lakáskérelem rendeletbe foglalt, de a gyakorlatban nem létező lehetősége. A civil csoport adatai szerint 2014 eleje óta több mint 300 önkormányzati lakásból történt kilakoltatás Józsefvárosban.

Egy biztos, a kerület nem tétlenkedik: a Corvin sétány program utolsó ütemének keretében lebontandó önkormányzati bérházakból például már számos családot kilakoltattak, az ottmaradók közül pedig korántsem mindenkivel kötnek tisztességes megállapodást. Gyakorlatilag ugyanez történik a Magdolna Program keretein belül, pedig a programnak éppen a szegény emberek tartós lakhatását kellene biztosítania. Az Orczy negyedben is felgyorsultak a kilakoltatások a Ludovika projekt keretében felépíteni tervezett épületek "terepének" előkészítésére.

Az AVM emlékeztet: szeptemberben a józsefvárosi képviselő-testület arról döntött, hogy 150 önkormányzati bérlakást közalkalmazottaknak adnak ki, piaci áron. A civilek szerint a döntés felháborító annak ismeretében, hogy a kerületben nem írnak ki szociális alapon elbírált lakáspályázatot, és hogy semmilyen módon sem teszik lehetővé, hogy a legrászorultabbak lakáshoz juthassanak. Mindeközben nem szánnak forrásokat a szegényebb bérlők lakásainak felújítására, ezért rengetegen laknak egészségkárosító, már veszélyességig leromlott állapotú lakásokban. A jobb lakásokat pedig privatizálják, 2014 eleje óta 125 lakást adtak el. Világosan látszik: az önkormányzat tevékenysége tovább mélyíti a lakhatási válságot.

Színes mesekönyv varázsütésre

Publikálás dátuma
2015.10.08. 07:13
Hajnóczy Soma bűvésztitkot oszt meg kis segítőjével FOTÓ: NÉPSZAVA
A mesék és a varázslat csodás gyógyító erővel bírnak – jól tudja ezt minden beteg gyerek, aki a mese napja alkalmából Hajnóczy Soma és a K&H gyógyvarázs mese- és bűvészshowján vett részt.

„Ez volt az a kártya, amit titokban választottál?” – kérdezi Soma a csodálkozó Zolitól, aki el sem tudja képzelni, hogy találta ki a bűvész, hogy éppen a pikk dámát húzta ki 3 perccel ezelőtt a pakliból. A Gottsegen Kardiológiai Intézet kis betegeit teljesen elvarázsolta a kétszeres világbajnok bűvész, aki a K&H gyógyvarázs mesedoktorok programjához csatlakozva nemcsak Nyakigláb, Csupaháj és Málészáj csodaasztalkájáról mesélt, hanem még egy mesekönyvet is kiszínezett varázsütésre, miután minden gyerek megsimogatta azt.

„Izgatottan csatlakoztam a K&H gyógyvarázs mesedoktorok programjához, és a küldetésemnek éreztem, hogy kizökkentsem a gyerekeket a kórházi mindennapokból. Hiszek abban, hogy a pozitív élmények hozzájárulnak a gyermekek gyógyulásához, mert feltölti őket és erőt ad nekik. Jó volt látni, hogy az előadásomra érkező szomorú kis arcok néhány perc alatt mosolygósra változtak, szerintem ez az igazi varázslat!” – fejtette ki Hajnóczy Soma a kétszeres bűvészvilágbajnok.

„Minden mesében találunk csodás szereplőket és fordulatokat, és ez, akárcsak a varázslat, csodálatos erővel hat a kicsikre – elfeledteti velük a kórházi környezetet, eltereli figyelmüket, és a gyerekek még órákkal később is emlegetik a hős királyfi történetét vagy idézik fel a kártyatrükk izgalmas perceit” – mondta el Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója. „Fontos, hogy ezeket a vidám pillanatokat ne csak ünnepnapokon éljék át a gyerekek, különösen a beteg kicsik: a mese gyógyító ereje minden nap be kéne költözzön a kórtermek falai közé. K&H gyógyvarázs mesedoktorok programunkkal épp ez a célunk: hetente körülbelül 60 önkéntes keresi fel országszerte a kórházakat, hogy történeteikkel, játékaikkal elrepítsék a kicsiket Tündérországba.”

Családterápia: Otthont mindenkinek

Az „Otthont mindenkinek Program” keretében a fogyatékos emberek és családjaik számára pár-, és családterápiás szolgáltatást szervez a Kézenfogva Alapítvány. Magas színvonalú, ugyanakkor megfizethető terápiás segítséget kívánnak nyújtani. Szakmai segítséget ajánlanak a családokkal, párokkal közösen dolgozva, egymást támogatva, így jutva el a problémás helyzetek megértéséhez, és a kliensek számára legjobb megoldás megtalálásához. Abban támogatják és erősítik a hozzájuk fordulókat, hogy képesek legyenek a változáshoz szükséges lépések megtételére és ismét kezükbe tudják venni saját sorsuk alakítását. Elsősorban lelki-, életvezetési problémák megoldására, rendezésére szolgál a családterápiás szolgáltatás.

A terápia, illetve konzultációs alkalmak során a családtagok/a pár tagjai együttes erővel – terapeuta kollégák segítségével – azon dolgoznak, hogy felismerjék, hol lehetne változtatni a kialakult helyzeten, milyen belső-külső erőforrásaik vannak a változás elérése érdekében, amelyeket mozgósítva meg is tudják tenni a szükséges lépéseket. A problémát tehát a kliensek oldják meg, terapeuta kollégáink pedig folyamatos szakmai segítséget, támogatást nyújtanak számukra a folyamat során. Az első találkozáskor kerül sor az első interjúra, amikor mindkét fél, a szolgáltatást igénybe vevő család/pár és a terapeuták megismerkednek egymással, mélyebben átbeszélik a problémát. A szakemberek javaslatot tesznek arra vonatkozóan, hogy a felvázolt problémához milyen szolgáltatási csomagot javasolnak.

Segítséget tudunk nyújtani többek között a

• fogyatékos gyermekeket örökbefogadó-, befogadó családok problémáiban

• életciklusokban való elakadás esetében, pl. a fogyatékossággal való szembesülés, diagnózisközlés traumája, óvodai-, iskolai elhelyezés dilemmái, fiatal felnőtt fogyatékos családtaggal kapcsolatos problémák, felnőtt fogyatékos családtag életének rendezésével kapcsolatos problémák

• fogyatékos és ép gyermekek együttnevelésének kihívásaival kapcsolatban

• valamelyik családtag magatartási nehézségei kapcsán, amelyek kihatnak az egész családra

• családon belül állandósult konfliktusos helyzetek

nevelési nehézségek esetén.

Jelentkezés és további információk
Telefon: +36 20 220 8687 (Hétfőn 14.00-17.00-ig és pénteken 9.00-17.00-ig diszpécserünk személyesen, ettől eltérő időpontban üzenetrögzítő fogadja hívásaikat.)
E-mail: csaladterapia@kezenfogva.hu
A szolgáltatás helyszíne: a KézenFogva Alapítvány székhelye, 1093 Budapest, Lónyay u. 19.