Merkel a népszerűségvesztés ellenére is kitart menekültügyben

Publikálás dátuma
2015.10.08. 10:23
Fotó: Adam Berry/Getty Images
Nem vagyok hajlandó részt venni egy olyan versenyben, hogy ki kezeli barátságtalanabbul a menekülteket abban a reményben, hogy akkor majd nem jönnek - szögezte le a német kancellár egy szerda késő esti televíziós interjúban.

Angela Merkel a ZDF német országos közszolgálati televízióban sugárzott interjúban úgy fogalmazott:  a menekültválság történelmi próbatétel, és az ország 25 évvel ezelőtti újraegyesítése óta a legnagyobb feladat Németország előtt. A munkához pedig csak optimizmussal és azzal a meggyőződéssel lehet hozzáfogni, hogy a feladatot meg lehet oldani. "Sikerülni fog, erről nagyon mélyen meg vagyok győződve" - ismételte meg híressé vált kijelentését a menekültválság kezelésének kilátásairól. Hangsúlyozta, hogy kancellárként nem is mondhatott volna mást.

Angela Merkel kifejtette, hogy a menedékkérők áradatát rövid távon és a német határon nem lehet feltartóztatni. A határok lezárása és a menedékkérők befogadásának tilalma nem megoldás, és nem is lehetne kivitelezni - utalt a kancellár az őt érő bírálatokra, kiemelve: nem tudja befolyásolni, hogy mennyi menedékkérő érkezik Németországba. Arra pedig, hogy országa barátságosan fogadja a menekülteket, kimondottan büszke.

A legfontosabb feladat rendezetté tenni a folyamatot. A menedékkérőknek, menekülteknek pedig igazodniuk kell a németországi élet szabályaihoz és be kell tartaniuk a törvényeket. A multikulturalizmus abban az esetben élethazugság, ha azt jelenti, hogy mindenki kedvére tehet bármit, figyelmen kívül hagyva a közösség szabályait.

A védelemre nem szoruló menedékkérőknek távozniuk kell, a védelemre szoruló embereket pedig be kell fogadni - ismételte meg Merkel korábban is hangoztatott álláspontját, jelezve: egy felmérés szerint a menedékkérők legnagyobb csoportját alkotó szír állampolgárok túlnyomó többsége nem akar hosszabb távon Németországban maradni, hanem szeretne visszatérni hazájába.

Elsősorban Törökországgal kell szorosabbra fűzni az együttműködést, az országban élő - a helyi jogszabályok miatt menekültstátussal nem is rendelkező - szíriaiak életkörülményeinek javítása és a görög-török uniós külső határ jobb védelme céljából - fejtette ki a német kancellár. Mindehhez még sokat kell dolgozni, mint ahogy az is további erőfeszítéseket igényel, hogy kialakuljon egy méltányos rendszer az Európai Unióban a menekültválság terheinek megosztására. Azzal kapcsolatban, hogy sokak szerint az ukrán válságban és a menekültválságban végzett tevékenysége révén esélyes a Nobel-békedíjra, azt mondta, hogy nincs ideje foglalkozni ilyesmivel, és zavarja is az ügy. "Szinte már nyomaszt..." - mondta Angela Merkel.

Szerző

Óriási pánik! Megrepedt a turisták alatt az üveghíd

Publikálás dátuma
2015.10.08. 07:40
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Óriási pánik tört ki, amikor egy helyen megrepedt a kínai Yuntai-hegy Geo Park üveghídjának alja. Az egyik turista arról számolt be az egyik kínai közösségi oldalon, hogy érezte, ahogy a híd üveglapja megrázkódik alatta. A geológiai park szóvivője elismerte, hogy valóban megrepedt az üveghíd padlója, a vezetőség evakuálta az embereket, és lezárta a hidat. 

A repedés oka azonban a közlemény szerint egy éles tárgy volt - az egyik turista állítólag egy rozsdamentes acél bögrét dobott az üvegfelületre. A szóvivő azt is hozzátette, hogy a három réteg üveg közül csak a legfelső repedt meg, így valójában senki sem volt veszélyben. A Yuntai-hegy Geológiai Park üveghídját szeptember 20-án nyitották meg, az első fázisban egy 260 méteres szakasz készült el. Akkor azt állították, hogy az üveg négyzetméterenként 800 kilogrammot bír el.

Nemrég adtak át egy másik, 274 méteres függőhidat (képünkön) a Shiniuzhai Nemzeti Geológiai Parkban (Hunan tartomány). Ez szintén nemcsak a magasságával, hanem az üvegpadlójával is elrettenti a tériszonyos gyalogosokat, és csak lazán a "Bátor ember hídjának" nevezték el. A híd egy 180 méter mély szakadék felett feszül. Speciális, a hagyományos üvegnél sokkal strapabíróbb üveglapokat használtak az építésekor.

Szerző

Tesztelik a hadsereget

Publikálás dátuma
2015.10.08. 07:38
A NATO szerint az orosz katonák megjelentek Szíriában FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/ALEXANDER AKSAKOV
Szárazföldi akciót indítottak a szíriai kormányerők. A hadsereg tagjait az orosz gépek segítik légicsapásaikkal az ország északnyugati részén. Rendkívül heves harcok alakultak ki a térségben. Feltételezések szerint a Kreml a szíriai erőket teszteli, s további előrehaladása alapján dönt majd arról, szükséges-e orosz szárazföldi csapatokat Szíriába küldeni.

Heves támadásokat intéztek az orosz gépek a lázadók állásai ellen Hama városa környékén. Rami Abdelrahman, a londoni székhelyű Szíria-megfigyelő központ vezetőjének közlése szerint egy jelentősebb szárazföldi akciót készít elő Bassár el-Aszad elnök legfőbb szövetségesével, Oroszországgal. Vlagyimir Putyin orosz elnök arra próbál választ találni a szíriai hadsereg által tegnap indított szárazföldi akció kapcsán, mennyire számíthat a kormányerőkre. Damaszkuszi források is azt közölték, hogy Moszkva szövetségesének képességeit próbálja felmérni, s azt vizsgálja, hogy a szíriai katonák hogyan reagálnak egy támadásra.

Az a térség, ahol az akciót indították, különféle mérsékeltebb és radikális lázadócsoportok ellenőrzése alatt áll. A damaszkuszi rezsim ellenfelei, illetve szövetségesei az elmúlt napokban egybehangzóan azt állították, hogy a szíriai hadsereg segítségére siettek a libanoni síita szervezet, a Hezbollah fegyveresei, valamint több ezer milicista Iránból. A hamai akció során a Damaszkuszhoz hű fegyveresek páncéltörő rakétákat is bevetettek.

Ugyanakkor a lázadók közölték, nem adják meg magukat. Az al-Kaidához köthető szélsőséges iszlamista szervezet, az Iszlám Állammal (IS) szembenálló An-Nuszra Front, amely a szomszédos Idlib tartományt tartja ellenőrzése alatt, erősítést is küldött a térségbe. Egyelőre korai lenne a kormánycsapatok sikereiről beszélni, a szíriai megfigyelő központ szerint mindez idáig ugyanakkor jelentős területeket nem sikerült elfoglalniuk.

Egyre többen emlegetik annak a lehetőségét, hogy Oroszország szárazföldi csapatokat vet majd be a damaszkuszi csapatok támogatására. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden sokadjára ismételte meg, hogy nem terveznek ilyen lépést. Nem zárta azonban ki annak a lehetőségét, hogy „önkéntesek” majd a szíriai harcmezőre mennek. Ezeket a csoportokat azonban – állítása szerint – Oroszország nem támogatja majd. Mint fogalmazott, önkéntesek mindenhol vannak a világon, s „önállóan lépnek fel”. Feltételezések szerint az orosz vezetés hasonló stratégiát tervez, mint a Krím-félszigeten, illetve Ukrajnában, ahol a hivatalos verzió szerint önkéntesek segítették a helyi lázadókat.

Közben a nagy nemzetközi nyomás hatására Moszkva azt közölte, kész jobban bevonni katonai terveibe Washingtont. Az orosz védelmi minisztérium azt közölte, „tanulmányozta” az Egyesült Államok azon javaslatát, amely szerint koordinálni kell a légicsapásokat, s „teljes mértékben egyetért vele” – közölte szerdán a tárca szóvivője, Igor Konacsenkov. „Nagy vonalakban a gyakorlatba is átültethetőek ezek a javaslatok” – fejtette ki hozzátéve, hogy még bizonyos technikai részletek várnak tisztázásra.

Vlagyimir Putyin orosz elnök arab lapok szerint arra intette az orosz katonai vezetést, hogy elsősorban az IS katonai vezetőinek likvidálására törekedjenek. Főként Abu Bakr al Bagdadi, az IS vezetőjének megölését tartja fő feladatának, s azt, hogy a holttestet megszerezzék, így ugyanis bizonyítaná a világnak Bagdadi halálát. Feltételezések szerint az IS vezetője a szíriai Rakka környékén tartózkodhat.

Ahmet Davutoglu török kormányfő óva intette Oroszországot attól, hogy ismételten megsértse Törökország légterét. Hozzátette, Ankara nem akarja, hogy válság törjön ki a két ország, vagy a NATO és Moszkva kapcsolatában. Ugyanakkor a NATO tegnap újabb légtérsértésről számolt be, s az észak-atlanti szövetség szerint már megjelentek az orosz szárazföldi erők Szíriában.

Szerző