„Ránk ne számítsatok”

A pillanatnyilag legfontosabb politikai problémát, a menekültkérdést illetően a magyarországi közvélemény 79 százaléka úgy véli, hogy a magyar határt átlépő menedékkérőkkel szemben még az eddiginél is szigorúbb, keményebb bánásmód lenne indokolt.

Be kell látni, hogy a közvélemény elsöprő többsége a jobboldal (a Fidesz és a Jobbik) álláspontjára helyezkedik. Igaz, kiderül a közvélemény-kutatásokból és más forrásokból, hogy a migrációs helyzetet kevesen ismerik jól, és még kevesebb embernek van fogalma róla, hogy az ellenzéki pártoknak mi a véleményük, külföldi kormányokról, irányzatokról vagy az Európai Unióról és az ENSZ-ről nem is szólva. (Hiszen a minőségi tájékoztatás hozzáférhetetlen.)

De ezeknek az enyhítő körülményeknek az ellenére is a közvélemény nagyjából egységesnek mondható.

Evvel többet most nem foglalkozom, csak arról írok, hogy Magyarországon ki és hogyan képviseli a maradék 20 százalékot. Szerintem szinte senki és majdnem sehogy.

Észlelhetjük, hogy az idegenrendészet és a határőrizet militarizálását bevezető, gyalázatos törvénymódosítások parlamenti szavazásakor az MSZP tartózkodik. Azt láthatjuk, hogy nyilvános eszmecserén a menekültkérdésről megjelennek az MSZP, az LMP, a Liberálisok képviselői, és nagyjában-egészében egyetértenek a Fidesszel és a szintén meghívott Jobbikkal együtt a magyar miniszterelnök őszintétlen „javaslatait” illetően, s evvel is javítják a kormány ingatag nemzetközi pozícióit. Megfigyelhetjük, hogy a földeladások tárgyában az LMP által meghirdetett (tárgyilag helyes és jogos) tiltakozó tüntetésen együtt vesz részt a meghívó zöld párt, a Jobbik, az MSZP és a PM. Mindezek a pártok az országgyűlésben KÖZÖS javaslatot nyújtanak be a Jobbikkal holmi parlamenti „vitanap” indítványozása tárgyában. Az LMP vezetője – miután a nyarat végighaknizta Erdélyben, Tusnádfürdőtől Kolozsvárig a Fidesz-KDNP nacionalista politikusainak bizonnyal fölemelő és üdítő társaságában, s miután pártja javasolta elektronikus nyomvezető szerkezetek fölhelyezését a menedékkérők testére – most a Jobbik vezérével édeleg különféle „beszélgetéseken”, legutóbb az Együtt elnökének társaságában.

A Gyurcsány Ferenc vezette DK nagyon derekasan viselkedett a menekültkérdésben – ez akkor is igaz, ha az erre a pártra jellemző „politikai látványpékség” stílusa idegen az ízlésemtől – , noha azt azért a vakmerő Gyurcsány-párt se követelte, hogy a magyar állam fogadjon be, telepítsen le és segélyezzen legalább pár ezer menekülőt. Ámde mit szóljunk ahhoz, hogy Gyurcsány valamely, neki nem tetsző bírói ítélet miatt nyilvánosan megfenyegeti az ügyészség és a bíróság munkatársait? Mit gondol az ilyen államférfiú a hatalmi ágak elválasztásáról? Mit gondol a bíróság (és az ügyészség) függetlenségéről? Hogy képzeli azt, hogy – alig burkoltan – megtorlással fenyeget embereket esetleges választási sikere esetén?

Hát így festenek ellenzéki „pártjaink”. Részt vállalnak a Jobbik „normalizálásában”, szokványos párttá való átfestésében – ez már megtörtént több nyugati országban is, ahol a fasisztoid szélsőjobboldal bizonyos helyeken a közélet „normális”, szokványos részvevőjének számít – , az utóbbi időben a balliberálisnak pocskondiázott sajtó is általánosságban beszél „ellenzéki pártokról”, s ebbe a Jobbikot is beleérti; ha így megy tovább, okkal.

A „demokratikus” magyarországi ellenzéki pártok megadják magukat a soviniszta, fajgyűlölő közhangulatnak, a szélsőjobboldal és a még szélsőbb jobboldal tekintélyuralmi, elnyomó és diszkriminatív (kirekesztő) törekvéseinek – és mindenekelőtt az erőnek. Voltaképpen belenyugodtak abba, hogy ebben az országban Orbán Viktor és Vona Gábor uralkodik: mind a kormányzat hívei, mind a legerősebb „ellenzéki” párt (a Jobbik) követői külön-külön és együtt is többen vannak, mint az ő szavazóik. Elvesztették esélyüket a hatalomra.

Közben – a menekültválság hatására – az egyébként is közgyűlöletnek örvendő „balliberális” értelmiség megosztottá vált, egy része behódolt az iszlamofóbiának, az arabgyűlöletnek, a többé-kevésbé álcázott rasszizmusnak. Mások megértették, hogy a jobboldal uralma még évtizedekig eltarthat, s a magyar műveltség, művészet, tudomány állami ügy. Egyre több ismert művész, író, tudós nyilatkozza, hogy ő politikailag semleges – s ezt általában a megvetés fintorával közlik, pedig mindez nyilvánvalóan anyagias megalkuvás, semmi több.

Kelet-Európában (de Franciaországban is!) egyre sovinisztábbak és idegengyűlölőbbek a szociáldemokrata pártok. A „balliberális” sajtó egyre konzervatívabb. A szomszéd népekről a megvetés hangján, szalonirredenta modorban nyilatkozik, minden egyenlőségi megfontolást a „populizmus” mindenre jó, rágalmazó címkéjével illet.

A valódi baloldal a parlamenti pártokon kívül – és az elterjedtebb médiákon kívül – található, legtöbb honfitársunk nem is értesült róla, hogy egyáltalán létezik. Épp úgy a katakombákban lelhetünk rá, mint 1945 előtt. Valamelyest ismertebb képviselőit épp oly bolondnak tartják, mint annak idején Kassákot és József Attilát.

Szerző
Tamás Gáspár Miklós

Teljesítették az olaszok a kötelezőt

Wales kikapott ugyan, de története során először jutott ki a labdarúgó Eb-re. Továbbjutottak az olaszok is, de a csoport utolsó fordulójában még nagy izgalmak várhatóak, hiszen eldől a második hely sorsa. A belgáknak, a svájciaknak és a cseheknek sem kell már számolgatniuk.

Izland botlott a lettek ellen a labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjének 9. fordulójában, pedig az A csoport listavezetője félidőben már 2-0-ra vezetett Sigthorsson és Sigurdsson találatával. A második félidőben azonban a baltiak egyenlítettek. A csehek otthon kaptak ki a törököktől, ami miatt az Oranjének csoda kellene ahhoz, hogy megszerezzék a harmadik helyet. Hollandia egyébként 2-1-ra győzött Kazahsztánban. Ez volt a németalföldiek mindössze második Eb-selejtező győzelme az idei évben. Danny Blind szövetségi kapitány dühösen nyilatkozott a meccs után, mint mondta, 15 sérültjük van. Az utolsó fordulóban a törökök Izlandot fogadják, s mivel a szigetországiak számára nincs tétje a mérkőzésnek, a hazaiak a nagy esélyesek.

A B csoportban ugyan Wales elszenvedte első vereségét: simán kikapott Boszniában 3-0-ra, mégis Gareth Bale a találkozó után azt közölte, ez volt a legvidámabb vereség az életében, mivel így is továbbjutottak. Belgium sima győzelmet aratott Andorra otthonában. A harmadik hely megszerzésére még a bosnyákoknak, Izraelnek és Ciprusnak is van esélye. Az Európa-bajnoki címvédő Spanyolország biztosította helyét a franciaországi Eb-n a C csoportból, miután Cazorla és Alcácer García 2-2 góljával 4-0-ra verte Luxemburgot. Mégsem lehetett teljes Vicente del Bosque öröme: David Silva és Álvaro Morata is megsérült.

Az utolsó forduló ebben a csoportban óriási izgalmakat tartogat. A szlovákok ugyanis hazai környezetben Zsolnán 1-0-ra kikaptak Fehéroroszországtól ráadásul úgy, hogy a vendégek 26 percet emberhátrányban játszottak. Északi szomszédaink sorban három Eb-selejtezőn nem tudtak nyerni, de még a saját kezükben van a sorsuk: ha nyernek hétfőn Luxemburgban, a jobb egymás elleni eredménynek köszönhetően akkor is a második helyre futnak be, ha Ukrajna hazai környezetben legyőzné a spanyol válogatottat.

Az E csoportban Anglia sorban a 9.mérkőzését is megnyerte, ezúttal az észtek ellen 2-0-ra győztek, Roy Hodgson együttese ezzel pontveszteség nélkül áll az élen. A találkozó előtt Rooney aranycipőt vehetett át Sir Bobby Charltontól, mivel a legutóbbi Eb-selejtezőn megszerezte félszázadik találatát a címeres mezben, ezzel új rekordot állított fel. Mivel Svájc 7-0-ra verte San Marinót, a szlovének erejéből viszont csak 1-1-es döntetlenre futotta a litvánok ellen, ezzel eldőlt, hogy a helvétek kaparintották meg a franciaországi döntőre közvetlen kijutást biztosító második helyet. A helvét lapok megjegyezték, hogy mivel amatőrcsapatról van szó, ezért a san marinói játékosoknak szabadnapot kellett kivenniük péntekre.

Sorozatban nyolcadik tétmérkőzését is megnyerte az osztrák válogatott a G csoportban, Montenegró ellen diadalmaskodott idegenben, 3-2-re, így a „sógorok” nagy fölénnyel, nyolc ponttal állnak az élen a hétfői utolsó forduló előtt. A győztes gólt a 92. percben Sabitzer szerezte. Marcel Koller, a csoportgyőztes osztrákok szövetségi kapitánya elmondta, nehezebben pörgött fel csapata,mivel a meccsnek már nem volt igazi tétje. Oroszország hatalmas lépést tett a második hely megszerzése felé, miután 2-1-re nyert Moldovában. A meccs hőse Szergej Ignasevics volt, aki 110. alkalommal lépett pályára az orosz nemzeti tizenegyben, ezzel megdöntötte Viktor Onopko rekordját. Hiába nyert Svédország 2-0-ra Liechtensteinben, a skandinávok minden bizonnyal pótselejtezőre kényszerülnek.

Olaszország biztosította továbbjutását a H csoportból, miután Eder, El Shaarawy és Darmian góljával 3-1-re győzött Azerbajdzsánban. A győzelem tehát sima volt függetlenül attól, hogy az olasz válogatottat felforgatott összeállításban küldhette pályára Antonio Conte szövetségi kapitány. Norvégia 2-0-ra verte Máltát, így Horvátország előtt maradt. 3-0-s győzelemmel mutatkozott be a horvátok kispadján az új szövetségi kapitány, Ante Cacic, aki a meccs után reményét fejezte ki, hogy az utolsó körben nem kapnak ki az olaszok 37 veretlen találkozó után a norvégoktól. Ha ugyanis kedden az olaszok legalább döntetlent játszanak, a horvátok viszont nyernek Máltán, akkor Modricék jutnak ki egyenes ágon az Eb-re.

Eredmények
Pénteki mérkőzések
C csoport
Spanyolország-Luxemburg 4-0
Szlovákia-Fehéroroszország 0-1
Macedónia-Ukrajna 0-2
Az élcsoport. 1. Spanyolország 24 (továbbjutott), 2. Szlovákia 19 (13-6), 3. Ukrajna 19 (14-3)
Mai mérkőzések
Ukrajna-Spanyolország (Tv: Sport 1 20.45)
Fehéroroszország-Macedónia
Luxemburg-Szlovákia
G csoport
Montenegró-Ausztria 2-3
Moldova-Oroszország 1-2
Liechtenstein-Svédország 0-2
Az élcsoport. 1. Ausztria 25,2 (tj.). Oroszország 17, 3. Svédország 15
Mai mérkőzések
Ausztria-Liechtenstein
Svédország-Moldova (Tv: Sport 2 18.00)
Oroszország-Montenegró (Tv: Sport 1 18.00)
E csoport
Anglia-Észtország 2-0
Svájc-San Marino 7-0
Szlovénia-Litvánia 1-1
Az élcsoport 1. Anglia 27 (tj.), 2. Svájc 18 (tj.), 3. Szlovénia 13.
Mai mérkőzések
Észtország-Svájc
Litvánia-Anglia (Tv: Sport 2 20.45)
San Marino-Szlovénia
Szombati mérkőzések
A csoport
Izland-Lettország 2-2
Kazahsztán-Hollandia 1-2
Csehország-Törökország 0-2
Az élcsoport. 1. Izland 20 (tj.), 2. Csehország 19 (tj.), 3. Törökország 15.
B csoport
Andorra-Belgium 1-4
Bosznia-Hercegovina-Wales 2-0
Izrael-Ciprus 1-2
Az élcsoport. 1. Belgium (tj) 20, 2. Wales (tj) 18, 3. Bosznia 14
H csoport
Azerbajdzsán-Olaszország 1-3
Norvégia-Málta 2-0
Horvátország-Bulgária 3-0
Az élcsoport. 1. Olaszország (tj.) 21, 2. Norvégia 19, 3. Horvátország 17.Szerző
Frissítve: 2015.10.11. 22:59

Teljesítették az olaszok a kötelezőt

Wales kikapott ugyan, de története során először jutott ki a labdarúgó Eb-re. Továbbjutottak az olaszok is, de a csoport utolsó fordulójában még nagy izgalmak várhatóak, hiszen eldől a második hely sorsa. A belgáknak, a svájciaknak és a cseheknek sem kell már számolgatniuk.

Izland botlott a lettek ellen a labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjének 9. fordulójában, pedig az A csoport listavezetője félidőben már 2-0-ra vezetett Sigthorsson és Sigurdsson találatával. A második félidőben azonban a baltiak egyenlítettek. A csehek otthon kaptak ki a törököktől, ami miatt az Oranjének csoda kellene ahhoz, hogy megszerezzék a harmadik helyet. Hollandia egyébként 2-1-ra győzött Kazahsztánban. Ez volt a németalföldiek mindössze második Eb-selejtező győzelme az idei évben. Danny Blind szövetségi kapitány dühösen nyilatkozott a meccs után, mint mondta, 15 sérültjük van. Az utolsó fordulóban a törökök Izlandot fogadják, s mivel a szigetországiak számára nincs tétje a mérkőzésnek, a hazaiak a nagy esélyesek.

A B csoportban ugyan Wales elszenvedte első vereségét: simán kikapott Boszniában 3-0-ra, mégis Gareth Bale a találkozó után azt közölte, ez volt a legvidámabb vereség az életében, mivel így is továbbjutottak. Belgium sima győzelmet aratott Andorra otthonában. A harmadik hely megszerzésére még a bosnyákoknak, Izraelnek és Ciprusnak is van esélye. Az Európa-bajnoki címvédő Spanyolország biztosította helyét a franciaországi Eb-n a C csoportból, miután Cazorla és Alcácer García 2-2 góljával 4-0-ra verte Luxemburgot. Mégsem lehetett teljes Vicente del Bosque öröme: David Silva és Álvaro Morata is megsérült.

Az utolsó forduló ebben a csoportban óriási izgalmakat tartogat. A szlovákok ugyanis hazai környezetben Zsolnán 1-0-ra kikaptak Fehéroroszországtól ráadásul úgy, hogy a vendégek 26 percet emberhátrányban játszottak. Északi szomszédaink sorban három Eb-selejtezőn nem tudtak nyerni, de még a saját kezükben van a sorsuk: ha nyernek hétfőn Luxemburgban, a jobb egymás elleni eredménynek köszönhetően akkor is a második helyre futnak be, ha Ukrajna hazai környezetben legyőzné a spanyol válogatottat.

Az E csoportban Anglia sorban a 9.mérkőzését is megnyerte, ezúttal az észtek ellen 2-0-ra győztek, Roy Hodgson együttese ezzel pontveszteség nélkül áll az élen. A találkozó előtt Rooney aranycipőt vehetett át Sir Bobby Charltontól, mivel a legutóbbi Eb-selejtezőn megszerezte félszázadik találatát a címeres mezben, ezzel új rekordot állított fel. Mivel Svájc 7-0-ra verte San Marinót, a szlovének erejéből viszont csak 1-1-es döntetlenre futotta a litvánok ellen, ezzel eldőlt, hogy a helvétek kaparintották meg a franciaországi döntőre közvetlen kijutást biztosító második helyet. A helvét lapok megjegyezték, hogy mivel amatőrcsapatról van szó, ezért a san marinói játékosoknak szabadnapot kellett kivenniük péntekre.

Sorozatban nyolcadik tétmérkőzését is megnyerte az osztrák válogatott a G csoportban, Montenegró ellen diadalmaskodott idegenben, 3-2-re, így a „sógorok” nagy fölénnyel, nyolc ponttal állnak az élen a hétfői utolsó forduló előtt. A győztes gólt a 92. percben Sabitzer szerezte. Marcel Koller, a csoportgyőztes osztrákok szövetségi kapitánya elmondta, nehezebben pörgött fel csapata,mivel a meccsnek már nem volt igazi tétje. Oroszország hatalmas lépést tett a második hely megszerzése felé, miután 2-1-re nyert Moldovában. A meccs hőse Szergej Ignasevics volt, aki 110. alkalommal lépett pályára az orosz nemzeti tizenegyben, ezzel megdöntötte Viktor Onopko rekordját. Hiába nyert Svédország 2-0-ra Liechtensteinben, a skandinávok minden bizonnyal pótselejtezőre kényszerülnek.

Olaszország biztosította továbbjutását a H csoportból, miután Eder, El Shaarawy és Darmian góljával 3-1-re győzött Azerbajdzsánban. A győzelem tehát sima volt függetlenül attól, hogy az olasz válogatottat felforgatott összeállításban küldhette pályára Antonio Conte szövetségi kapitány. Norvégia 2-0-ra verte Máltát, így Horvátország előtt maradt. 3-0-s győzelemmel mutatkozott be a horvátok kispadján az új szövetségi kapitány, Ante Cacic, aki a meccs után reményét fejezte ki, hogy az utolsó körben nem kapnak ki az olaszok 37 veretlen találkozó után a norvégoktól. Ha ugyanis kedden az olaszok legalább döntetlent játszanak, a horvátok viszont nyernek Máltán, akkor Modricék jutnak ki egyenes ágon az Eb-re.

Eredmények
Pénteki mérkőzések
C csoport
Spanyolország-Luxemburg 4-0
Szlovákia-Fehéroroszország 0-1
Macedónia-Ukrajna 0-2
Az élcsoport. 1. Spanyolország 24 (továbbjutott), 2. Szlovákia 19 (13-6), 3. Ukrajna 19 (14-3)
Mai mérkőzések
Ukrajna-Spanyolország (Tv: Sport 1 20.45)
Fehéroroszország-Macedónia
Luxemburg-Szlovákia
G csoport
Montenegró-Ausztria 2-3
Moldova-Oroszország 1-2
Liechtenstein-Svédország 0-2
Az élcsoport. 1. Ausztria 25,2 (tj.). Oroszország 17, 3. Svédország 15
Mai mérkőzések
Ausztria-Liechtenstein
Svédország-Moldova (Tv: Sport 2 18.00)
Oroszország-Montenegró (Tv: Sport 1 18.00)
E csoport
Anglia-Észtország 2-0
Svájc-San Marino 7-0
Szlovénia-Litvánia 1-1
Az élcsoport 1. Anglia 27 (tj.), 2. Svájc 18 (tj.), 3. Szlovénia 13.
Mai mérkőzések
Észtország-Svájc
Litvánia-Anglia (Tv: Sport 2 20.45)
San Marino-Szlovénia
Szombati mérkőzések
A csoport
Izland-Lettország 2-2
Kazahsztán-Hollandia 1-2
Csehország-Törökország 0-2
Az élcsoport. 1. Izland 20 (tj.), 2. Csehország 19 (tj.), 3. Törökország 15.
B csoport
Andorra-Belgium 1-4
Bosznia-Hercegovina-Wales 2-0
Izrael-Ciprus 1-2
Az élcsoport. 1. Belgium (tj) 20, 2. Wales (tj) 18, 3. Bosznia 14
H csoport
Azerbajdzsán-Olaszország 1-3
Norvégia-Málta 2-0
Horvátország-Bulgária 3-0
Az élcsoport. 1. Olaszország (tj.) 21, 2. Norvégia 19, 3. Horvátország 17.Szerző
Frissítve: 2015.10.11. 22:59