Előfizetés

Kösz Fidesz, a másfélmillió szegény országa lettünk

Publikálás dátuma
2015.10.17. 16:31
Illusztráció/Thinkstock
Magyarország az európai felmérések szerint csupán Bulgáriát, Romániát és bizonyos vonatkozásokban Görögországot előzi meg, minden más országnál rosszabbul áll a kontinensen a szegénységet illetően. Az Eurostat szerint a 7 év alattiak körében 2014-ben több mint 42 százalékos volt a szegénység, a Tárki 2014-re vonatkozó mérései szerint a 18 és 24 év közöttiek 18, a 18 év alattiak 17 százaléka szegény, az MTA idei adatai azt mutatják, hogy a háztartások 37 százaléka szegény, a különböző vizsgálatok szerint Magyarországon mintegy 4 millióan élnek a szegénységi küszöb alatt, illetve a környékén - sorolta a - miután rendre érdemi visszhang nélkül marad - mára már közhelyszámba menő adatokat Niedermüller Péter, a DK alelnöke. Az LMP a szegénységellenes világnapon arról beszélt: a Fidesz minden korábbi ígéretével szemben nem az emberek pártjára állt, hanem "összeszerelő országgá süllyesztette" Magyarországot, az MSZP pedig közölte: 50 százalékos béremelést követelnek a közszféra mintegy 700 ezer dolgozójának. Mindeközben a lakhatásért, az emberi lét egyik minimumáért vonultak a Józsefvárosban, és a romák is utcára mentek a "büszkeségük" napján. 
Illusztráció/Thinstock

Illusztráció/Thinstock

Niedermüller Péter, a DK alelnöke sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet arra is, hogy a Központi Statisztikai Hivatal valamilyen megmagyarázhatatlan okból befejezte a létminimum alattiakra vonatkozó statisztika készítését. Ez a szegénységi ráta a több mint fél évtizede kormányzó erők szégyene, amelyek magukra hagyják a legkiszolgáltatottabbakat, ám eközben minden törvényes és törvénytelen eszközzel támogatják a hozzájuk közel állókat - mondta az ellenzéki politikus.

A szegénység újratermelődésének alapvető oka Magyarországon a munkanélküliség és az alulképzettség, ráadásul a szociális kiadások évről évre csökkennek, a kormánytöbbség az önkormányzatokhoz telepítette a szociális ügyeket, ám a szegényebb helyhatóságoknak erre nem futja - mondta. Ezeken a településeken a központi költségvetésnek kellene segítenie - tette hozzá Niedermüller Péter.

A DK felszólítja a kormányt, hogy a következő évi költségvetésben fordítson többet a szegények támogatására - jelentette ki a DK alelnöke.

Üres lakások menete
Forrás: Facebook/ A Város Mindenkié

Forrás: Facebook/ A Város Mindenkié

Durva rendőri közbenjárással lakoltatott ki egy családot a józsefvárosi önkormányzat a héten a Magdolna utca 10/b-ben. Az A Város Mindenkié csoport adatai szerint a fővárosban Józsefvárosban lakoltatják ki a legtöbb embert önkormányzati bérlakásból, a kerületi kilakoltatási hullám pedig egyre erősödik. A hajléktalanság megoldása önálló lakhatás biztosításával számos esetben alig kerülne többe az államnak, mint a hajléktalanellátó intézményrendszer fenntartása, az esetek jelentős részében pedig még pénzt is takarítana meg ezzel. Szombat délelőtt zajlott az Üres lakások menete a Józsefvárosban. Erőss Gábor, a Párbeszéd Magyarországért politikusa - aki fel is jelentette a VIII. kerületet - a Népszavának elmondta: civilekkel, hajléktalanokkal, az AVM aktivistáival gyakorlatilag körbejárták a kerületet, beleértve a "jobb környékeket", így a Palotanegyedet is, és az üresen álló lakásokat magukban rejtő házak előtt beszédeket tartottak.

A növekvő elszegényedésre hívta fel a figyelmet a szegénység elleni küzdelem világnapján Schmuck Erzsébet LMP-s országgyűlési képviselő is. A politikus kifejtette: a szegények és a gazdagok közötti szakadék évről évre mélyül, a Fidesz minden korábbi ígéretével szemben nem az emberek pártjára állt, hanem "összeszerelő országgá süllyesztette" Magyarországot. Schmuck Erzsébet szerint ennek egyenes következménye, hogy mára Magyarországon a szegénység nem elszigetelt probléma: a középosztályra is kiterjed, egyre többen élnek egyik hónapról a másikra, a hivatalos statisztikák szerint csaknem másfél millió ember él szegénységben, az adózók csaknem fele, 2,2 millió ember keres a létminimum alatt.

A szegénység elleni fellépés szükségességét hangsúlyozták az MSZP vezetői a budai Várban, a Karmelita kolostor előtt tartott szombati sajtótájékoztatójukon. Botka László, a párt országos választmányának elnöke hangsúlyozta: a testület szombaton állásfoglalást fogadott el, amelyben azt követelik: a közszféra mintegy 700 ezer dolgozója kapjon 50 százalékos fizetésemelést, emeljék meg a minimálbért nettó 100 ezer forintra, valamint a 28 500 forintos minimálnyugdíjat emeljék 50 ezer forintra. Úgy vélte, erre megvan a fedezet, a kérdés az, hogy a kormány szándéka is megvan-e erre vagy presztízsberuházásokra költ, mint például a Miniszterelnökségnek a Karmelita kolostorba költöztetésére.  Tóbiás József, az MSZP elnöke a dolgozói szegénységre hívta fel a figyelmet, azt mondta: Magyarország működőképességét veszélyezteti az alacsony bér.

Roma Büszkeség Napja
Forrás: Facebook/ Setét Jenő

Forrás: Facebook/ Setét Jenő

Szombaton délután két órakor, a VII. kerületi Madách térről indult a menet a Roma Büszkeség Napja alkalmából. Muszáj is büszkének lenniük, hiszen a mai Magyarországon sokan és sokat tesznek azért, hogy minden önbecsülését elvegyék ennek az évszázadok óta a közös hazánkban élő populációnak. Ha esik, ha fúj, akkor is megtartják az eseményt, hiszen "nem csak napsütésben lehetünk büszkék" - írta pénteken Setét Jenő roma aktivista az esemény Facebook-oldalán. A nemzetközi kezdeményezésre indult rendezvényt immáron harmadik alkalommal szervezte meg Magyarországon az Ide tartozunk! Roma Közösségi Hálózat és a Romaversitas Alapítvány, számos szervezettel, cigány önkormányzattal és aktivistákkal együttműködve. "Célunk, hogy felmutassuk saját kiállásunkat önbecsülésünk és önérzetünk, identitásunk mellett, felmutassuk kulturális és történelmi értékeinket" - olvasható a Romaversitas közleményében.

Magyarországon napi szinten, mintegy 50 ezer gyerek éhezik. Ugyanakkor 600 ezerre tehető azoknak a gyerekeknek a száma, akik a szó szoros értelmében nem éheznek, de naponta nélkülözéssel kell szembenézniük. Szabó Tímea a Párbeszéd Magyarországért társelnöke még pénteken jelentette be: nyolc párt közös határozati javaslatot nyújtott be a gyermekéhezés megszüntetése érdekében az Országgyűlésben. A javaslat benyújtása a Nemzeti Minimum civil csoport kezdeményezésére történt az Élelmezési Világnap alkalmából. Felkérik a kormányt arra: az év végéig dolgozzon ki olyan szabályozást, amelynek nyomán minden rászoruló gyermek és várandós nő számára biztosítható a napi egyszeri meleg étkezés az év minden napján - közölte Szabó Tímea. A dokumentumot a Fidesz, az MSZP, a Jobbik, az LMP, a DK, az Együtt, a PM és a Liberálisok politikusai is ellátták kézjegyükkel, a KDNP viszont nem.

Fidesz: azok prédikálnak szegénységről, akik elszegényítették az országot
A nagyobbik kormánypárt szombati ellenzéki nyilatkozatokra reagáló közleményében azt írta: Gyurcsány Ferenc és a szocialisták megduplázták a munkanélküliséget, sorozatosan adót emeltek, háromszorosára emelték a gáz árát, elvették a családi adókedvezményt, csökkentették a fizetéseket és a nyugdíjat, adósságba hajszolták a családokat. A baloldal elszegényítette, a Fidesz megerősíti a családokat - tették hozzá. A kommüniké szerint a polgári kormányzás óta egyre többen tudnak a szegénységből kivezető útra lépni, egyre több pénz marad a családoknál, mert minden évben nő a minimálbér, bővül a családi adókedvezmény, egyre több ágazatban nőnek a fizetések, csökken az adó, a rezsi és csökkentek a nyomasztó törlesztőrészletek is. A Fidesz szerint a családok és a dolgozók ma bizakodóak lehetnek, mert Magyarország növekedési pályára lépett..

"Az illiberális rendszert alkotmányos forradalommal elsöpörjük!"

Publikálás dátuma
2015.10.17. 15:46
Forrás: Facebook/Orbán Viktor
Szigetvári Viktor szerint azért lehet legyőzni 2018-ban a Fidesz-t, mert a választók többsége kormányváltást akar, ám ehhez új ellenzékre, új miniszterelnökre, új programra és új választói szövetségre van szükség.

A pártelnök az Együtt - a Korszakváltók Pártja szombati küldöttgyűlésén elmondott vitaindító beszédében azt mondta: 2015 egy elvesztegetett év, nőtt a megosztottság és az ország lemaradása, miközben lassult a növekedés. Véleménye szerint 2016 sem lesz a változás éve, és mára bizonyossá vált, hogy a "magyar populista jobboldal" két pártja, a Fidesz és a Jobbik egyaránt "zsákutcás jövőt" kínál az országnak. 

Szigetvári Viktor kijelentette: jelenleg a kormányváltást akarók vannak többségben Magyarországon, de ők erőteljes, új ellenzéki politizálást szeretnének, és ehhez mindenkitől nagyobb elszántságra van szükség. Az ellenzék változatlanságában senki sem érdekelt, aki kormányváltást akar, "aki nem változik, az Orbán Viktornak a kottájából játszik."

Forrás: Facebook/Orbán Viktor

Forrás: Facebook/Orbán Viktor

Tanulva a 2014-es választásból, világosan kimondják: ugyanúgy, ugyanazokkal, ha nem változnak meg, még egyszer nem fognak össze - közölte az Együtt - a Korszakváltók Pártjának elnöke. Hozzátette: a győzelemhez mindenkinek változnia kell, és csak a változás után érdemes együttműködni, különben nem lesz új, győztes választási szövetség a Fidesszel szemben.

Arra is kitért, hogy ha netán egyedül maradnak 2018-ra, akkor sem szabad megijedniük, mert önállóan is készen fognak állni a megmérettetésre. Sem idén, sem a jövőben nem foglalkoznak mások belső ügyeivel, "semmi hatalmi harc a koncon az ellenzéki marakodásban". A politikus szerint a további aprózódás, a nyilvánosság előtt folytatott pártközi vagy párton belüli harc káros. Az Együtt politikusai csak akkor szólnak kritikusan a nyilvánosságban, ha valaki a jobboldali populizmusra baloldali populizmussal válaszol - tette hozzá.

Szigetvári Viktor úgy fogalmazott: a magyar populista jobboldalt egy erős, mérsékelt szövetségnek kell leváltania. Ha mások is megváltoznak, nem csak ők, akkor ennek a szövetségnek meghatározó ereje lehet az Együtt, amely a józan középút pártja - mondta. Arra is kitért, hogy a politika jelenleg világszerte a populisták és józan centristák, nem pedig a jobb és baloldal küzdelméről szól. A centrista politikusokat említve hangsúlyozta, hogy ezek az emberek hisznek az állam által ellenőrzött versenyben és piacgazdaságban, támogatják a jóléti állam különböző formáit, a béke garanciájának az NATO-t, illetve az Egyesült Államok és Európa szövetségét tekintik - emelte ki. Hozzátette: az Együtt ugyanebben hisz.

A populistáktól az elfogadhatatlan igazságtalanságok lefestésének képességét kell megtanulni, a megoldásaikat viszont, az "ég szerelmére felejtsük el" - mondta. A verseny és a piac államkapitalista felszámolása, - "mondjon bármit is Schiffer András"- csak nyomort és szegénységet hoz - jelentette ki. Hozzátette: a menekült- és bevándorlóellenes gyűlöletkeltés társadalmi és gazdasági zsákutca - akkor is, ha nem mindenki rasszista, aki megijed sok ezer iszlámhitű embertől.

Az Együtt egyenes beszéddel küzd a populizmus, a "feudális elnyomás" és a korrupció ellen - mondta, elképzeléseik között említve a jövedelmi és vagyoni egyenlőtlenségek csökkentését, a törekvők polgárosodásának erősítését és a középosztály lecsúszásának megállítását. Keresik a nemzeti kiegyezés lehetőségét is, mert nem keverik össze a Fidesz és a Jobbik politikusait a választóikkal - jelentette ki.

Az elnök azt mondta, pártjuk még nem elég erős, ezért jövőre még többet tesznek országos hálózatuk fejlesztéséért, és minden városban szövetséget ajánlanak a józan középúton járó polgároknak. Építik kapcsolatrendszerüket a civil szervezetekkel, és továbbra is bevonják őket minden megoldáskeresésükbe, a korrupció ellen tűzzel vassal küzdenek, az illiberális rendszert pedig alkotmányos forradalommal elsöpörjük.

A beszéd után a jelenlévők egyperces néma felállással emlékeztek meg a közelmúltban elhunyt Göncz Árpád volt köztársasági elnökről.

A küldöttgyűlés résztvevői politikai nyilatkozatot fogadtak el, amelyben hangsúlyozták, hogy Magyarország jelene és jövője Európában van. Erős szövetségesek nélkül Magyarország magára marad, ezért helyre kell állítani az Orbán-kormány téves külpolitikája miatt megtépázott kapcsolatokat a szomszédokkal, az Európai Unió országaival és az Egyesült Államokkal - olvasható a nyilatkozatban. Rögzítették azt is, hogy minden más pártnál erőteljesebben és hitelesebben kívánnak fellépni a korrupcióval és a fideszes maffia kulcsfiguráival szemben.

A magyar határra is szállítanak menekülteket a horvát hatóságok

Nem hivatalos információk szerint a horvát hatóságok a letenyei határra is szállítanak menekülteket - jelentette a Hina horvát hírügynökség szombaton.

Ranko Ostojic horvát belügyminiszter az opatováci sátortáborban újságíróknak elmondta: a kelet-szlavóniai Tovarnikból délelőtt elindult egy 1800 főt szállító vonat Csáktornyára (Cakovec), ahonnét hatszáz főt autóbuszokkal szállítanak el a macelji és muraszerdahelyi (Mursko Sredisce) közúti határátkelőkre, míg a többiek vonattal teszik meg az utat a muraszerdahalyi vasútállomásig. 

A miniszter megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, miszerint a szlovén hatóságok reggel nyolc órakor Horvátország irányából háromszáz menedékérőt engedtek át a macelji és háromszázat a muraszerdahelyi határátkelőkön. Jelenleg 600 illegális bevándorló tartózkodik Bapska környékén, ahol éjszaka a rendőrség lezárta a zöldhatárt az "új ütemezés átszervezése" miatt - mondta a tárcavezető.

Ostojic arról is tájékoztatott, hogy szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta 188 ezer 700 illegális bevándorló lépte át a szerb-horvát határt, az opatováci befogadóállomáson pedig jelenleg hatszázan tartózkodnak.  A Hina horvát hírügynökség nem hivatalos forrásokra hivatkozva közölte: a horvát hatóságoknak szándékában áll Csáktornyáról autóbuszokkal 600 menekülőt elszállítani a Gorican-Letenye határra is, vagyis Magyarország felé.