Előfizetés

Kövér: az Európai Unió kudarcot vallott

Publikálás dátuma
2015.10.22. 17:02
FOTÓ: Népszava
Kövér László házelnök szerint az Európai Unió nem tudja eldönteni, mit gondoljon a migránsválságról, és így megoldani sem tudja a problémát. A Die Weltwoche című konzervatív svájci hetilap friss számában megjelent interjújában a politikus leszögezte: Magyarország csak kötelezettségeinek tesz eleget a déli határzárral, és megakadályozza, hogy ellenőrizetlen embertömegek érkezzenek a schengeni övezet külső határán át.

A szerb, majd a horvát határ ideiglenes lezárásáról szóló kérdésre azt mondta, Magyarország az intézkedéssel egyúttal egyértelművé tette, hogy nem migrációs utazási iroda, és nem akar tettestárs lenni Európa szétrombolásában.

"Nem csak én vagyok azon a véleményen, hogy az európai intézményrendszer kudarcot vallott, egyre több politikus és értelmiségi gondolja így" - fogalmazott Kövér László. Hozzáfűzte: "Egy biztos, ez nem az az Európai Unió, amelyről Adenauer és Schumann álmodott".

Kövér László szerint a Fidesz 2010-es választási győzelme után az európai baloldal megpróbálta elszigetelni, gazdaság- és társadalompolitikája miatt pellengérre állítani Magyarországot, de ez nem sikerült, "mert a demokráciában még mindig számít, mit gondolnak az emberek".

A 2014-es újraválasztás után most újabb támadások érik az országot - mondta a migránsválsággal kapcsolatos magyar állásponttal összefüggésben, hozzátéve, hogy ezúttal még inkább meghiúsultak a támadások, nemcsak a magyar közvélemény, hanem a többi kelet-közép-európai ország támogatása miatt is. "A nyugati, úgynevezett régi EU-tagországok politikusai közül is sok inkább Orbán Viktorral, semmint azokkal ért egyet, akik lehetőséget látnak a menekültválságban" - fejtette ki.

A térségbeli országokkal való együttműködésről azt mondta, "minden rosszban van valami jó", Szlovákia, Csehország és Lengyelország felismerte, hogy "a dolgok, amelyek elválasztanak minket, nem olyan jelentősek, mint az előttünk álló kihívások és veszélyek". A visegrádi országok segítségnyújtása a határok őrizetében inkább szimbolikus, és a Magyarországgal, a magyar politikával való szolidaritás jele - fűzte hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a migránsokban Európa jövőjét látó Angela Merkel német kancellárnak vagy az Európa végét látó Orbán Viktor magyar kormányfőnek van-e igaza, Kövér László azt válaszolta, mindkettőjüknek. "A nyugat-európai városok demográfiai előrejelzéseiből kiolvasható, mikor lesz muszlim polgármestere Kölnnek vagy Antwerpennek. Ez a jövő" - fogalmazott. "Az európai kultúra - a világ legsikeresebbje - azonban a zsidó és a keresztény hagyományok gyümölcsöző keveredéséből született" - mondta, Európa másik erősségeként említve a nemzeti kultúrák sokszínűségét. Úgy vélekedett, ez a civilizáció elválaszthatatlan keresztény örökségétől, de mára - a mostani bevándorlási hullám nélkül is - a demográfiai helyzet a reménytelenné válás határára jutott, ami Európa végét jelentheti. "Nem a távoli jövőben, hanem a gyerekeink, de legkésőbb az unokáink életében" - jelentette ki.

"Nem a gyakorló keresztények számáról van szó. (...) Gyakran mondunk valamit, anélkül, hogy tudnánk, a Bibliából idézünk. Ahogy az egyik püspökünk mondta, Európában még az ateisták is keresztények, legalábbis kulturális értelemben" - mondta a házelnök, hozzátéve, hogy az európai kultúra és vallás türelmes, és ez a gyengéje. "Ellenségei - mindegy, hogy a liberális világmegmentők vagy az iszlamisták - nem azok. Noha a liberálisok szívesen nevezik toleránsnak magukat" - jegyezte meg.

A svájci hetilap felvetésére, hogy az Európa "végétől" való félelem Angela Merkel kancellári székébe kerülhet-e, Kövér László azt válaszolta, személy szerint kedveli a német kormányfőt, és a CDU/CSU konzervatív pártszövetség az egyik legfontosabb partnerük az EU-ban. "A mi érdekünk, hogy úgy menedzselje a válságot, hogy ő, Európa és Magyarország is megerősödve kerüljön ki belőle, a nemzeti érdekeket figyelembe véve" - mondta.

A házelnök megítélése szerint azonban az EU jelenleg szembemegy saját érdekeivel, és lábbal tiporja az európai jogot.
Korábban Magyarországot vádolták azzal, hogy eltávolodik a jogállamiságtól - mondta -, most azonban sem az Európai Bizottságot, sem az Európai Parlamentet nem érdekli, hogy olyan kvótarendszert akar "ránk kényszeríteni, amelynek semmiféle alapja nincs az európai szerződésekben". Kövér László szerint csak az lenne jogszerű, ha az állam-, illetve kormányfők egyhangúlag döntenének erről az Európai Tanácsban. "Minden más eljárás illegitim" - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy az Európa-szerte erősödőben lévő úgynevezett populista pártok - az Alternatíva Németországnak (AfD), a francia Nemzeti Front (FN), az osztrák Szabadságpárt (FPÖ), a Svájci Néppárt (SVP) - szélsőséges, nacionalista, rasszista erők-e, a házelnök megjegyezte: "Ha az FPÖ Bécsben 30 százalékot szerez, és az ember szélsőségesnek nevezi, az azt is jelenti, hogy a szavazók 30 százalékát is annak nevezi. Vagy ostobának, mert nem értik, kire szavaznak". Hozzátette, "ha a jobbközép pártok nem tudnak kiszabadulni a baloldal ölelésének fogságából, azzal a jobboldalon teret nyitnak a radikális rendszerkritikus erőknek".

A házelnök úgy vélte, manapság a politikai korrektség diktatúrája tapasztalható, láthatatlan erkölcsi cenzúra, lelki terror uralkodik Európában, de ennek véget vet a migránsválság. Az interneten látható, hogy az emberek tömegével mondanak ellent annak, amit az újságok írnak, tüntetnek az utcákon - és nemcsak a menekültpolitika, hanem például az európai-amerikai szabadkereskedelmi tárgyalások menete ellen is - mondta Kövér László.

Teljesen lezárják a 46-os főutat Mezőtúrnál

Teljesen lezárják a 46-os főutat Mezőtúr és Nagylapos között csütörtök este hét órától tíz óráig bizonyítási kísérlet miatt - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Szabó Zoltán elmondta: a közlekedők Szarvas felé kerülhetnek. Hozzátette: a forgalom zárása rendőri irányítással történik, és kizárólag a megkülönböztetett jelzéseket használó járműveket és a menetrend szerinti autóbuszokat engedik át.
Kérdésre elmondta: a bizonyítási eljárásra az adott útszakaszon szeptember 9-én történt halálos baleset miatt van szükség.

Menekültek bolyonganak Európában - Itthon a kvótáról folyt a vita

Publikálás dátuma
2015.10.22. 15:49
Fotók: Matt Cardy/Getty Images
Az Országgyűlés európai ügyek bizottságának fideszes elnöke ma a Parlamentben közölte: reméli, az Európai Bizottság mindenképpen megfontolja a magyar parlament javaslatait a kvótarendszerrel kapcsolatban. Hörcsik Richárd ezzel zárta csütörtökön a parlamentben az EU-s tervről szóló vitát, aminek a lényege: a kormánypártok és a Jobbik merev elutasítása az ügyben. Mint tegnap megírtuk, Jean-Claude Juncker uniós csúcsot hívott össze a menekültválság ügyében, Orbán Viktor is meghívást kapott, és mint Havasi Bertalantól megtudhattuk, a miniszterelnök jelen is lesz a találkozón. Mindeközben a menekülők tovább ázva-fázva, éhezve, gyerekeiket cipelve, hideg folyókat átúszva járják útjukat a földi pokolban, a magát humanistának tartó Európa közepén.  

Az unió letámadta Magyarországot a kvóta-javaslattal 

Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a kormány nevében azt mondta: maradéktalanul támogatják, hogy a parlament emeljen kifogást a kötelező kvótarendszer ellen és minden európai csatornán tiltakozzon. Értékelése szerint Magyarország példája annak, hogy a drámai migrációs nyomás esetén is eleget lehet tenni a schengeni kötelezettségeknek és szerinte ez a helytállás nem teszi az országot kevésbé európaivá.

Gyopáros Alpár (Fidesz) a magyar Országgyűlésben elmondott szavai szerint évtizedes küzdelem tanúi vagyunk, a bürokrácia újra és újra területet akar foglalni a jogalkotás területén. Szerinte az unió nyílt, durva, frontális támadást intézett a kvóta felvetésével, amit a kormánypárti politikus azzal magyarázott, hogy az EU-s végrehajtás bürokratikus szervezete nem a hatáskörében akar intézkedni. Szerinte a tervezett rendszerrel meghívólevelet küldenek Afrikába, a Közel-Keletre az ott élőknek. Valamint reményét fejezte ki, hogy a visegrádi országok között ebben az ügyben kialakult erős kohézió mintául szolgál a nemzeti minimum eléréséhez.

Megnyitották a Röszke-Horgos közúti átkelőt
A magyar és a szerb belügyminiszter csütörtökön újra megnyitotta a Röszke-Horgos közúti határátkelőhelyet.Pintér Sándor közölte, a régi röszkei átkelő újranyitásával Magyarország és Szerbia között valamennyi közúti határátkelőhely működik. 

Harangozó Tamás, az MSZP vezérszónoka szerint a Fidesz a jelenlegi helyzet kezelésére nyilvánvalóan alkalmatlan Dublin III. rendeletet veszi védelmébe. A szocialisták ezzel szemben azon az állásponton vannak, hogy a Dublin III-at fel kellene függeszteni - mert az igazságtalan módon minden felelősséget a külső határokon fekvő országokra hárít -, és méltányos tehermegosztási rendszert kellene bevezetni. Az ellenzéki politikus megjegyezte, a jelenleg hatályos Dublin-rendelet alapján visszaküldhetnék Magyarországra azt a 176 ezer embert, akiknek menedékkérelmét itt regisztrálták. Az MSZP véleménye szerint is alapvetően elhibázott az Európai Bizottság rendelettervezete - közölte Harangozó Tamás, jelezve, hogy pártja az európai szintű kvótákat önmagában nem tartja jó megoldásnak, az csupán a közös európai határőrizeti és menekültügyi rendszer utolsó eszköze lehet.

Schmuck Erzsébet, az LMP vezérszónoka jelezte, hogy támogatják a felülvizsgálatot, ugyanakkor annak célja nem lehet a kvótarendszer megakadályozása. Az ellenzéki politikus szerint a közös megoldás akkor működőképes, ha a nemzeti parlamentek rábólintanak. Értékelése szerint párhuzamosan kell megvalósítani a már Európában lévő, az útnak indult és a táborokban élők segítését. Schmuck Erzsébet a nemzetközi fejlesztési források növelését és a menekültügyi eljárások egységesítését szorgalmazta.

Hörcsik Richárd, az Országgyűlés európai ügyek bizottságának fideszes elnökezárszavában azt mondta, "jó reménységgel" van a Juncker-bizottság felé, bízik abban, hogy figyelembe veszi a nemzeti parlamentek véleményét a kvótarendszerről. 

Vasárnap uniós csúcs lesz a menekültválság miatt

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke vasárnapra hívta össze a csúcsot, amire meghívást kapott a formális uniós csúcstalálkozók, az Európai Tanács elnöke Donald Tusk, a miniszteri tanács soros elnökségét ellátó Luxemburg vezetője, valamint az ENSZ menekültügyi főbiztosa is.

A kommüniké szerint a megbeszélésen az Európai Menekültügyi Támogató Hivatal (EASO) és az unió határőrizeti ügynöksége, a Frontex is képviselteti magát. 

Elszállították Dobova településen kialakított ideiglenes táborból a fagyoskodó menekülteket

A szlovén hatóságok csütörtökre virradó éjjel és csütörtök délelőtt elszállították a Dobova településen kialakított ideiglenes táborból azokat a menekülteket, akik szerdán azért tüntettek, hogy átjussanak Ausztriába. A menekültek, akik közül sokan a zöldhatáron át érkeztek Horvátországból Szlovéniába, azért demonstráltak, mert szerda hajnal óta várakoztak a szabad ég alatt az egyre hidegebb időben. A dobovai táborban ugyanis spártaiak a körülmények, az infrastruktúrát csupán néhány mobil vécé jelenti. A menekültek - főleg fiatal férfiak - azt kiabálták, hogy "SOS", illetve "Ausztria" és "Segítsetek rajtunk" feliratú német nyelvű táblát tartották a magasba. A helyszínen hatalmas volt a készültség, a rendőrök mellett páncélozott csapatszállító járművekkel jelen voltak a szlovén hadsereg katonái is, de incidensre nem került sor. Helyszíni információk szerint már csütörtökre virradóra megkezdték buszokkal a menekültek továbbszállítását Ausztria felé, illetve reggel vonatra ültettek több száz embert.

Menekültek százai bolyonganak Ausztriában, a B67-es úton

Az osztrák hatóságok nem hivatalos becslése szerint Ausztria déli határszakaszán lévő Spielfeld átkelőnél jelenleg 3-4000 ember tartózkodik, a Leibnitzet Sentilj várossal összekötő B67-es úton pedig menekültek százai bolyonganak. Helyszíni beszámoló szerint a menekültek azt mondják, hogy Németországba akarnak menni, és kérdezgetik, hogy milyen messze van és mennyi idő alatt érhetnek oda. A tolmácsok próbálják nekik angolul elmagyarázni, hogy Németország onnan több száz kilométerre található és több napba vagy akár egy hétbe telhet, míg gyalog elérnek odáig. Az embereket legalább harminc taxi várta délelőtt, azonban a spielfeldi gyűjtőhelynél több busz is állt, hogy elszállítsa őket.

Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) közlése szerint a Sentilj-Spielfeld-Leibnitz vonalon bizonytalan időre leállt a vonatközlekedés csütörtök délelőtt, mert a menekültek a síneken gyalogolnak. A társaság pótlóbuszokat indított. Hermann Schützenhöfer stájerországi tartományi vezető elmondta: hetek óta mindent próbálnak megtenni, azonban az unió külső határainak védelme és a regisztrációs pontok, az úgynevezett hot spotok felállítása nélkül nem lesznek urai a helyzetnek. Schützenhöfer egyúttal tarthatatlannak nevezte a Spielfeldnél kialakult helyeztet, és Johanna Mikl-Leitner belügyminisztert arra kérte, hogy erősítse meg a rendőri jelenlétet a régióban, amire a tárcavezetőtől ígéretet is kapott. A stájerországi rendőrség szóvivője elmondta: új befogadózónákat akarnak létrehozni, ezzel is elkerülve azt, hogy a (menedékkérőket Németországba szállító) buszokra ötven helyett háromszáz ember próbáljon meg felszállni. Fritz Grundnig egyúttal a lakosságot is próbálta megnyugtatni, hangsúlyozva, nincs hír arról, hogy bűnözők lennének a menekültek között, hiszen a boltokban mindent kifizettek, és lopásokról még nem érkezett bejelentés.

Horvátország uniós segítséget kér a menekültözön kezeléséhez

A horvát kormány csütörtöki ülésén jóváhagyta a Horvátországi Állami Mentési és Védelmi Hivatalnak (DUZS) azt a kérését, hogy az Európai Bizottság Veszélyhelyzet-reagálási Központján keresztül (ERCC) eszközbeli támogatásért forduljon az Európai Unióhoz a menedékkérők áradatának kezeléséhez. Ranko Ostojic belügyminiszter a kormányülést követően újságíróknak úgy nyilatkozott, az eszközlistát folyamatosan frissítik attól függően, hogy a terepről milyen igények érkeznek. A DUZS általános listáján egyebek között 1000 katonai sátor, 100 konténerház, 20 szaniter konténer, 100 elektromos melegítő, 1000 összecsukható és 500 emeletes ágy, 2500 hálózsák, 30 ezer pokróc, továbbá 1000 gumicsizma szerepel.

A belügyminiszter szerint a hideg időjárás megnehezíti a menekültek ellátását. Elmondta, hogy az időjárási viszonyok miatt egy éjszaka olykor 13 ezer takarót is szétosztanak. Hozzátette: ahhoz, hogy Horvátország továbbra is ellenőrzés alatt tartsa a helyzetet, ilyen időjárási viszonyok között más országok segítségére is szüksége van. A horvát belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta 217 ezer 538 illegális bevándorló lépte át a szerb-horvát határt.

lásd még: Nyári ruhában dideregnek a menekültek a határon