Menekültválság - Emberi bánásmódhoz ragaszkodik Merkel

Publikálás dátuma
2015.10.22. 20:54
FOTÓ: Getty Images, Pablo Blazquez Dominguez
Mindenkit, aki Európába érkezik, emberi bánásmódban kell részesíteni, a háború elől menekülőket segíteni kell, hogy új otthont találjanak, de azokat, akik gazdasági okokból jönnek, vissza kell fordítani - mondta a német kancellár az Európai Néppárt (EPP) madridi közgyűlésén tartott beszédében csütörtökön.

"Fáj a szívünk értük, de világossá kell tenni, hogy nem maradhatnak" - fogalmazott Angela Merkel.

A politikus beszélt annak fontosságáról, hogy a tagállamok között el kell osztani a terheket, igazságosan, de figyelembe véve az egyes országok lehetőségeit is. Kiemelte azoknak az országoknak a szerepét is, amelyek a válságövezetek szomszédságában hatalmas számú menekültet fogadnak.

Donald Tusk, az uniós tagállamok csúcsvezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke beszédében kiemelte: véget kell vetni annak a teljesen fölösleges vitának, hogy a migrációs válság kezelése során a külső határok védelme vagy az európai országok közötti szolidaritás kapjon-e nagyobb hangsúlyt.

Tusk szerint e két eltérő felfogást ésszerű módon vegyíteni kell egymással. "Nem tehetünk úgy többé, mintha ez a nagy migrációs hullám olyasmi lenne, amit mi is akarunk, és mintha a nyitott határok jól átgondolt politikáját folytatnánk. A valóság ettől eltérő: elvesztettük a határaink megvédésének képességét. (...) Másfelől viszont nem hajolhatunk meg a populizmus és az idegengyűlölet előtt, mert azt a politikai célt kell magunk elé tűznünk, hogy megerősítjük Európát a jobboldali szélsőséggel szemben" - jelentette ki a lengyel néppárti politikus.

Reinhold Mitterlehner osztrák alkancellár - összhangban a kongresszus általános hangulatával - úgy foglalt állást a migrációs válság ügyében, hogy egyfelől az eddiginél hatékonyabban kell védeni az EU külső határait, másfelől több szolidaritást kell tanúsítaniuk egymás iránt az uniós tagállamoknak a migránsok elosztásakor.

Szerinte jobban meg kell szervezni az érkezők regisztrálását abban az országban, ahol belépnek az EU-ba, valamint a menedékjogra nem jogosultak visszajuttatását a biztonságos harmadik országokba. Emellett ugyanakkor - vélekedett - a tagállamok eddig nem mutattak elég szolidaritást, amikor rögzítették, hogy hány menekültet hajlandóak átvállalni.

Szerző

Óráról-órára változik Ausztria befogadóképessége

Óráról-órára változik Ausztria befogadóképessége - mondta csütörtök délután Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter, aki arról is beszélt, hogy a hatóságok elsődleges célja a közbiztonság és a rend fenntartása Ausztriában.

A tárcavezető minderről csütörtökön beszélt a stájerországi Spielfeld település határátkelőhelyénél, ahol délután látogatást tett.
Mikl-Leitner szerint a Spielfeldnél kialakult helyzet jól mutatja, hogy ha emberek ezrei Németországba akarnak menni, akkor még rendőri intézkedéssel sem tartóztathatók fel.

A miniszter ugyanakkor nem utalt arra, hogy Spielfeld és a szlovéniai Sentilj között lezárták volna a határátkelőt. Johanna Mikl-Leitner aláhúzta: Ausztria befogadóképessége a németországi lépésektől és az osztrák szálláshelyek számától függ.

Szerző

Durvul a helyzet a szlovén-osztrák határon

Publikálás dátuma
2015.10.22. 18:06
MTI FOTÓ: Varga Gyögy
Lezárták a határt az osztrák hatóságok csütörtök délután a szlovéniai Sentilj és az ausztriai Spielfeld között, miután több ezer migráns kitört a Spielfeldnél, a két határállomás között, az úgynevezett senki földjén kialakított tranzittáborból, és sokan gyalog elindultak Ausztria belseje felé.

A határátkelőt az osztrák hadsereg teherautókkal zárta el, és a menekültek a határátkelő területén ülnek, illetve fekszenek a földön arra várva, hogy átengedjék őket Ausztriába - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.

A helyszínre érkezett csütörtök délután az osztrák belügyminiszter, Johanna Mikl-Leitnert, és Spielfeldre várják Gerald Klug osztrák védelmi minisztert is.

Szerző