A leleplezett gyilkos

Publikálás dátuma
2015.10.24 07:50
A vizsgálóbíró (Szabó P. Szilveszter) is belehabarodik a gyilkossággal gyanúsított, csinos teremtésbe (Földes Eszter) FOTÓ: KARI
Fotó: /
A bolond lány címmel élvezetes krimi-komédiát mutatott be a Karinthy Színház, Karinthy Márton rendezésében. Igen jól szórakozik a publikum egy olyan mesevilágban, amelyben ugyan sok a galádság, de mesebelien csak győzedelmeskedik az igazság, az őszinteség, a jóság.

A bolond lány előadása Domján Edittel a címszerepben és partnereként Márkus Lászlóval, az egykori Madách Kamaraszínházban legenda. Vannak produkciók melyekből jobbára csak egy-két alakítás emléke marad fent, de az nagyon. Marcel Achard krimi-komédiája eleve szerepdarab, vagyis nagyon nincs is más célja, minthogy hálás, kimondottan tetszetős feladatot adjon a színészeknek. Lehet ezt lenézni, de nem érdemes, mert, ha a színészek kitűnő játéklehetőséget kapnak, az már önmagában kellemes estét eredményezhet.

És persze azért csak van némi közlendő, hiszen, ha egy cselédlányt igaztalanul gyilkossággal vádolnak, és ő talpraesett őszinteséggel, szimpatikus belevalósággal, fergetegesen gyors észjárással, kivágja magát a bajból, akkor ez olyan, mint amikor a népmesékben a háttérbe szorított legkisebb lány kikecmereg a csávából. És ennek mindenki örül, mert arra biztat bennünket, hogy erre mi is képesek vagyunk, ha pedig netán nem, akkor is jólesik ezt nézni.

Karinthy Márton jobbára ilyen műveket mutat be a Karinthy Színházban. Néha csinál rendhagyót, de alapvetően kellemes produkciókkal rukkol elő, amelyeknek azért a mélyükön csak van némi magvas közlendő, bár nem annyi, hogy színész és néző egyaránt ne érezze jól magát a színházban. Nem ígér többet, mint amennyit teljesít. Megbízható színvonalon szállítja az ő kedves közönségének azt a tudatot, ha hozzá valaki jegyet vált, kellemesen tölti majd az idejét. Nem lesz világmegváltás, erőszakosan durva szembesítés a rögvalóval, de nem lesz ízléstelen ripacskodás sem, s adódnak figyelemreméltó színészi teljesítmények. Ez is lehet a színház egyik funkciója - 33 évig így üzembiztosan működtetni egy magán teátrumot, önmagában is jelentős teljesítmény. A krisztusi korba ért Karinthy Színház zsúfolt házakkal játszva, érezhetően örömet szerez a nagyérdeműnek.

A bolond lányt akkor érdemes játszani, ha van egy telitalálatnak számító címszereplő. Földes Eszter remek. Maga a megtestesült őszinteség. Nincsenek manírjai. Hihető róla, hogy ami a szívén, az a száján. Hihetők a zsigeri felháborodásai, amikor igazságtalanságot észlel. Azon nyomban mondja a magáét, bárki képébe vágja, amit gondol. Hirtelenségéből számos képtelen, groteszkbe forduló szituáció adódik egy olyan világban, amiben mismásoláshoz, hátmögöttiséghez szoktak. Ha a sundám-bundám, a kéz kezet mos a bevett szokás, akkor egy őszinte ember szokatlanul furcsa, akár nevetséges, miközben valóságos kis forradalmárnak számít. És lám-lám, itt a könnyedségben elrejtőző mégiscsak fontos mondandó. Hiszen a Mihályi Győző által alakított főügyész-helyettes kerek perec közli a hozzájuk frissen került vizsgálóbíróval, hogy csak akkor remélheti, hogy boldogul náluk, ha a lányt hozza ki bűnösnek.

A derék vizsgálóbíró pedig rögtön látja, hogy a napnál is világosabb, hogy ő aztán a legkevésbé bűnös. És karrierjét kockáztatva is fényt derít az igazságra. Szabó P. Szilveszter, akit bár musicalekben szoktuk meg, mind jobb prózában is: megmutat egy olyan embert, aki maga sem gondolta volna, hogy van benne ennyi kurázsi. De rájön, ha gerinces akar maradni, ha szeretne még a tükörbe nézni, nem tehet mást, minthogy összegyűjti minden bátorságát. Persze, hogy belehabarodik a lányba, hiszen ki ne tenné, de van annyira tisztességes, hogy nem babrál ki az Eke Angéla által megformált feleségével sem. Csonka András olyan milliomost játszik, kellő képmutató undoksággal, akinek a feje tetején és a füle mögött is vaj van.

És naná, hogy adni próbálja az ártatlant. Csonka dupla játéklehetősége, hogy az úrhoz megszólalásig hasonló kajla törvényszolgaként is domboríthat. Bozó Andrea a milliomos luxus göncökben pompázó, hamar zavarba hozható felesége. Szirtes Gábor pedig az a törvényszéki írnok, aki mindent elég jól lát, de általában igyekszik tartani a száját, mert nem akar lapátra kerülni. Karinthy Márton biztos szakmai tudással, élvezetes, könnyed, szórakoztató előadást hozott létre. Nem vállalt többet, és amit vállalt, pontosan teljesítette. Elégedetten távozik a publikum az előadásról.

2015.10.24 07:50

Nőnek öltözött izraeli kommandósok keveredtek tűzharcba, 8-an meghaltak Gázában

Publikálás dátuma
2018.11.12 17:17

Fotó: AFP/
Agyonlőtték a Hámász egy parancsnokát és az IDF egy alezredesét is. Az izraeli hadsereg szerint egy félresikerült hírszerző akció vezetett a vérfürdőhöz. Közel 100 rakétával válaszolt a Hámász.
Az izraeli hadsereg katonái egy feltehetően félresikerült gázai bevetés során tűzharcba keveredtek a Hámász fegyvereseivel vasárnap. Egy fedett akciót hajthattak végre, ám annak részleteiről nem sokat lehet tudni. Ami biztos, hogy
meghalt az izraeli hadsereg (IDF) egy alezredese és hét palesztin fegyveres - köztük a Hámász egy parancsnoka és a Népi Ellenállási Bizottság nevű, fegyvereseket tömörítő szervezet egy tagja.
Szemtanúk beszámolói alapján azt írja a Guardian, az álruhás, egyebek mellett nőnek öltözött katonák autóját azért állította meg a Hámász-parancsnok, Nour Baraka, hogy ellenőrizze a benne utazók személyazonosságát. Ám a kommandósok egy hangtompítós fegyverrel agyonlőtték Barakát. Az IDF katonái menekülőre fogták, miközben a Hámász üldözte őket. Egy olajfaliget felé tartottak, ahonnan helikopterrel vitték tovább őket. A menekülő kommandósok útját az izraeli légierő biztosította: negyvennél több rakétát lőttek ki az üldözőkre az Euronews szerint. Kimentésük után megsemmisítették az ő autójukat is, melyből számítástechnikai berendezések roncsai kerültek elő.
Válaszként Gázából tizenhét rakétát lőttek ki Izrael déli területére vasárnap. Ebből ugyan csak hármat semmisített meg az izraeli rakétavédelmi rendszer, de többségük kietlen területen ért földet, egyedül egy csirketelepben keletkezett könnyebb kár, számol be a Times of Israel. A hatóságok a rakétavédelmi rendszer bővítését tervezik a területen.
Az IDF egy szóvivője hétfőn úgy nyilatkozott, egy Izrael szempontjából rendkívül fontos felderítő küldetésen vettek részt a kommandósok. Céljuk nem emberrablás vagy Nour Baraka meggyilkolása volt, hanem hírszerzés, ám a küldetés félresikerült. A lelőtt izraeli katonáról annyit árultak el, neve kezdőbetűje M., 41 éves volt, és civilben két gyerekes családapa. Megsérült egy másik katona is, ő hétfőn nyerte vissza eszméletét, állapota stabil.
Az izraeli határ mellett a palesztinok március óta tartanak heti rendszerességgel tüntetéseket, melyek során már nagyjából 220 demonstrálót lőttek agyon az IDF katonái. Ugyanakkor múlthéten Izrael üzemanyag szállítását engedélyezte a blokád alatt tartott gázai övezetbe, és egy 15 millió dollár értékű katari segélyszállítmány célba juttatását is lehetővé tette. A történtek viszont súlyosan veszélyeztetik a legutóbbi időben kialakult nem hivatalos tűzszünet törékeny eredményeit.
Újabb 80 rakétát lőttek ki hétfőn a gázai övezetből.
A Hámász a halott fegyvereseinek temetése után jelentette be: rengeteg, az izraeli telepeseket célzó rakétával fog bosszút állni a történtekért, írja a Reuters. A hétfői rakéták egyike eltalált egy izraeli buszt, súlyosan megsebesítve egy embert.
2018.11.12 17:17
Frissítve: 2018.11.12 17:24

Tűz Kaliforniában - Már harminc felett a halálos áldozatok száma

Publikálás dátuma
2018.11.12 17:07

Fotó: AFP/ JOSH EDELSON
Harmincegyre nőtt a halálos áldozatok száma, kétszáz embert eltűntként tartanak nyilván, utoljára egy 1933-as tűzeset járt ennyi halálesettel az államban.
Három helyen pusztít a tűz Kaliforniában. Az állam északi részén a campi tűz áldozatainak száma hattal nőtt, a délebbre lévő woolsey-i tűzben két újabb haláseset történt, amikor a lángok megrongálták a tengerparti üdülőhelyeket, köztük Malibut. 250 ezer ember kényszerült arra, elhagyja otthonát. Jerry Brown Kalifornia kormányzója levélben sürgette Trumpot, hirdessen szükségállapotot, így több szövetségi anyagi forrás állna rendelkezésre a mentéshez. A kérés akkor érkezett meg, amikor az elnök megfenyegette az államot az anyagi hozzájárulások csökkentésével, a tűzért a nem megfelelő erdőgazdálkodást okolva. Harold Schaitberger, a Nemzetközi Tűzoltószövetség elnöke „meggondolatlannak és sértőnek” nevezte Trump kijelentését. 
Butte megye seriffje, Kory Honea egy sajtótájékoztatón elmondta, öt ember holttestét házaikban találták meg, egy hatodikét autójában, és legalább 228 ember sorsáról nem tudni. A campi tűz 45 ezer hektáron pusztít, a terület 25 százalékán sikerült elkeríteni, a határok természetesek, mint például folyók, vagy tűzoltók által ásott 3 méter széles árkok. Azonban még napokig, hetekig tarthat, amíg lángok teljesen megszűnnek, a következő napokban 112 kilométeres szél is várható. A rendőrség fosztogatással gyanúsítottakat tartóztatott le Paradise városban, akik erdészeti munkásoknak adták ki magukat. A wolsey-i tűz 34 600 hektáron ég, 10 százalékát sikerült lokalizálni. A hilli tűz jóval kisebb, 1840 hektárt perzselt fel. Miley Cyrus, Neil Young, Gerard Butler is azok között van, akik elvesztették otthonukat. Young Twitter-bejegyzésében bírálta Trumpot, mert nem hajlandó semmit tenni a klímaváltozás ellenében. A tűzért a felmelegedés, és a szárazság okozta, a jelentős károkban az is közre játszik, hogy Kalifornia lakossága a hetvenes évek óta megkétszereződött, 40 millióra nőtt, és egyre többen élnek az erdős vidékeken, azok közelében.
Szerző
2018.11.12 17:07
Frissítve: 2018.11.12 17:11