Politikai stabilitást várnak a török szavazók

A vasárnapi előre hozott török parlamenti választások azt mutatják, hogy elsősorban politikai stabilitásra vágynak a szavazók  - mondta Hegedűs Tamás geopolitikai szakértő a voksolás eddigi eredményeit értékelve.

Az elemző közölte: a voksok jelenlegi, 96 százalékos feldolgozottságánál az látszik, hogy a kormányzó iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) komoly mértékben tudta növelni a támogatottságát és a szavazatok csaknem 50 százalékát megszerezte. Ez azt jelenti, hogy a pártnak "kényelmesen megvan a parlamenti többsége egyedül is" - mutatott rá. Hozzátette: az AKP-nak 315 mandátuma lehet az 550 fős törvényhozásban. Úgy vélte, kismértékű változások ugyan még lehetnek, de az abszolút többsége biztosan megvan a pártnak.

Hegedűs Tamás kifejtette: a legnagyobb ellenzéki párt, a balközép Köztársasági Néppárt (CHP) kis mértékben szintén javított a korábbi eredményén és a voksok 25 százalékát kapta. A választás vesztesei a nacionalista Nemzeti Cselekvés Pártja (MHP), amely 12 százalékot kapott, valamint a kurdbarát Népi Demokratikus Párt (HDP), amely valamivel több mint 10 százalékot ért el.

A szakértő szerint mindez azt jelenti, hogy az a két párt, amely júniusban a legnagyobb nyitottságot mutatta a koalíciós kormányzásra, növelte a szavazótáborát, azokat a pártokat viszont, amelyek a közvélemény előtt a koalíció akadályozóiként jelentek meg, büntették a szavazók és kevesebben voksoltak rájuk. Ez pedig - és mindenekelőtt a kormányzó AKP támogatottságának növekedése - azt bizonyítja, hogy az emberek elsősorban politikai stabilitásra vágynak - magyarázta.

Mint mondta, amikor legutóbb koalíciós kormányok voltak Törökországban, az elég kudarcos időszak volt, amelyet politikai és gazdasági válság kísért, kormányválságok követték egymást. A 2002 óta tapasztalható gazdasági fellendülés pedig nagy mértékben a politikai stabilitásnak köszönhető - fűzte hozzá.

Hegedűs Tamás úgy látja, a törökök ezért attól féltek, hogy egy elhúzódó politikai válság ismét visszavetheti a gazdasági teljesítményt. Arra is kitért, hogy az elmúlt időben terrorhullám indult Törökországban, kiújultak a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) és a török állam összecsapásai, miután a PKK felmondta a tűzszünetet, és a támadásoknak több mint 200 halálos áldozata volt.

Az elemző kiemelte: az emberek többsége tehát egyrészt a gazdasági visszaeséstől tartott, másrészt pedig a létbiztonsága miatt szavazott a konszolidációra. Most pedig újabb négy évre biztos parlamenti többséget szerzett az AKP - közölte. Úgy vélte, a menekültválság megoldása szempontjából is biztató, hogy politikai stabilitás várható az eredmények alapján.
Hegedűs Tamás azt is elmondta, hogy az előrejelzések és a nyugati elemzések nagy része is a júniusi eredmény megismétlődésére számított. Ehhez képest erőteljes előretörést ért el az AKP, amely 2002 óta minden törökországi választást megnyert.

Szerző

Ténfergők, sorakozó!

A szocializmus véget ért. De nem 1990-ben, mint azt sokan tudni vélik, hanem majd negyedszázaddal később, úgy 2012 tájékán, amikor a foglalkoztatási számok mesterséges felturbózását, a munkanélküli ellátórendszer szűkítését tűzte ki célul a nemzeti együttműködés rendszere. Akkor a költségvetési pénzek hathatós hátszelével bele is fogott a közfoglalkoztatás korábban csak kisegítő elemként működő, létszámának több százezressé duzzasztásába.

Hogy mi köze ennek a szocializmus halálához? Józan ésszel végiggondolva az égvilágon semmi. Jöhetnek megint a vattaemberek, a szakmát legfeljebb a vásárlói oldalról ismerők. Azok, akiket a szocializmus érettebb szakaszában már kapun belüli munkanélkülinek illett nevezni. Beállnak majd korunk ténfergői, a közmunkások a pult mögé. Javul majd a statisztika. Szemünk előtt születőben az orbáni szocializmus! - írja holnap megjelenő publicisztikájában Bonta Miklós. 

Szerző

Elmúlt a veszély! - Kilőtték a szökött farkast

Publikálás dátuma
2015.11.01. 19:13
Most már fel lehet oldani az erdőjárási tilalmat. MTI FOTÓ: Sóki Tamás
Kilőtték a pécsi állatkertből megszökött farkast vasárnap délután - írta a Bama.hu hírportál.

Szatyor Miklós, a farkasnak korábban otthont adó pécsi állatkert igazgatója a lapnak elmondta, hogy ő lőtte ki éles lőszerrel a szökött állatot.

Járókelők a Tubesnél vették észre az állatot, értesítették a rendőrséget, akik riasztották az állatkert illetékeseit. A farkas fenyegetően lépett fel és már sötétedett, ezért döntött Szatyor Miklós az éles lőszerrel való kilövés mellett - írta a Bama.hu.
A pécsi állatkert vezetője vasárnap azt mondta az MTI-nek, hogy nem keresik tovább a farkast, mert az állat megtalálására és befogására szombat délelőttől vasárnap reggelig tartó erőfeszítések eredménytelenek voltak, s mivel nem tudják, hogy a ragadozó hol lehet, nem látják értelmét a kutatás folytatásának.

A farkas szombaton délelőtt tíz óra körül szökött meg a kifutóját villanypásztorral is határoló két és fél méter magas kerítésen át, amikor egy gondozó az itatókat töltötte fel. Az állat pénteken két fajtársával együtt érkezett Olaszországból, eddig is állatkertben élt.

Szerző
Témák
Pécs farkas