Előfizetés

Biztosítás végtisztességre

Publikálás dátuma
2015.11.03. 06:20
A vidéken élők fele gondolja úgy, hogy a temetkezés költségéről mindenkinek saját magának kell gondoskodnia FOTÓ: MTI/KOMKA PÉTE
A saját temetésről való gondoskodásnak számos formája ismert, a saját bankszámlán gyűjtögetett megtakarítás mellett egyre népszerűbbek lettek a végtisztesség költségeit térítő biztosítások is. Egy temetés ára az átlagnyugdíj sokszorosába kerülhet: kis településeken hamvasztásos temetés akár 200 ezer forintért, koporsós forma esetén 250 ezer forintból megtartható. A fővárosi temetőkben viszont a hagyományos temetések díja még szerény külsőségek esetén is a 700-800 ezer forint.

Több mint 2,5 havi átlag öregségi nyugdíj (csaknem 300 000 forint) összegébe kerül hazánkban átlagosan egy temetés, de jelentősek az eltérések a temetés módjától és helyszínétől függően - derüli a CIG Pannónia Kegyeleti Indexéből. : koporsós temetés esetén az index országos értéke 3,2, (380 000 forint) hamvasztásos temetésnél pedig 2,1(250 000 forint). Földrajzilag is jelentősek az eltérések: a Közép-Magyarországi régióban több mint egy havi átlagnyugdíjjal magasabbak a koporsós temetkezés költségei, mint a Dél-Dunántúlon. Egyes kiemelt fővárosi temetőkben ugyanakkor a hagyományos temetések díja még szerényebb elvárások esetén is a 700-800 ezer forintos intervallumban mozog.

A biztosítótársaság kutatása szerint a lakosság négyötödének okozna anyagi problémát a búcsúztatás költségeinek teljes körű finanszírozása. A válaszadók 12 százaléka egyáltalán nem tudna pénzt fordítani erre a célra. Főként a vidéken élők számára jelentene nagy terhet, akik az országos átlagnál nagyobb arányban (50 százalék) gondolják úgy, hogy a temetkezés költségeiről mindenkinek saját magának kéne gondoskodni. A lakosság többsége tisztában van azzal, hogy milyen nagyságrendű kiadással jár a temetkezés. A megkérdezettek csaknem kétharmada (61 százalék) gondolja, hogy annak költsége meghaladja a 250 ezer forintot. A válaszadók 80 százalék-ának okozna anyagi problémát, ha egy közeli hozzátartozója gyászszertartásáról neki kéne gondoskodni.

„Bár a lakosság többsége tisztában van azzal, hogy problémát okoz a temetkezés költsége, az ezzel kapcsolatos aggodalmakat sokáig igyekeznek elhessegetni. Az 50 feletti korosztály esetében már határozott igényt látunk arra, hogy a szeretteiteket megkímélve az anyagi terhektől, még életükben gondoskodjanak a temetés költségeiről. Az ő esetükben olyan kegyeleti életbiztosítás lehet az optimális választás, amellyel nem csak a temetéssel járó költségek és az ügyintézés terheit vehetik le a hozzátartozók vállairól, de a hagyatékról is gondoskodhatnak” – mondta el Rittinger Tamás, a CIG Pannónia igazgatója

„Amíg az életbiztosítást kötő ügyfelek átlagéletkora körülbelül 35 év, addig a kegyeleti biztosításokat a legtöbb esetben 50 éves kortól egészen 80 éves belépési korig kínálják a biztosítótársaságok” - mondta el Raveczky Zsolt, az ERSTE Biztosító elnök-vezérigazgatója. E konstrukciók – függetlenül attól, hogy az ügyfél a haláláig ténylegesen mennyi időn keresztül fizette a biztosítás díját – előre meghatározott összeget fizetnek ki a kedvezményezettnek, annak hiányában az örökösnek. A szolgáltatók a legtöbbször eltekintenek az előzetes egészségügyi vizsgálattól, inkább egy rövid – általában 1-3 éves – várakozási időszakot írnak elő, amelynek során korlátozottan térítenek.

A kifizetett biztosítási összeg alapvetően függ a belépési életkortól és a havonta fizetett díj összegétől. Míg például 56 évesen havi 3000 forint körüli összeget is elegendő fizetni félmilliós térítésért, addig 70 éves korban 5700 forint a havi díj. Magasabb díj vállalása esetén a szolgáltatás mértéke is jóval magasabb, milliós összeg is lehet. A döntést az anyagi helyzeten kívül az is meghatározza, hogy milyen jellegű temetési szolgáltatásra tart igényt a biztosított, valamint az, hogy szeretné-e, hogy más célokra is maradjon az összegből – írja penzcentrum.hu.

Létezik olyan biztosítás, amely bizonyos betegségek esetén is fizet. Másutt, ha balesetből kifolyólag állapítanak meg nagyobb fokú, 50 százalék feletti rokkantságot, akkor a biztosítás kétszer fizeti a biztosítás összegét: először a baleset következtében fellépő rokkantság megállapításakor, másodszor a haláleset bekövetkeztekor. Sőt, a közlekedési balesetből fakadó rokkantság esetén az addig befizetett díjakat is visszatéríthetik.

Bár a kegyeleti biztosítások élethosszig tartanak, a díjfizetés nem feltétlenül tart addig: általában 85 évnél húzzák meg azt a határt, amely felett a biztosított a továbbiakban már további fizetés nélkül is igényt tarthat a teljes szolgáltatásra. A szolgáltatás ráadásul nem része a hagyatéki eljárásnak, így illeték- és adómentes, vagyis a teljes összeget a méltó végtisztesség megadására fordíthatják az örökösök.

Temetkezési szolgáltatások ára
Szolgáltatás      Forint
Hamvasztás 49 000–85 000
Urna 6500–70 000
Koporsó 34 000–600 000
Sírásás 11 000–44 000
Temetői szállítás 6000–11 000
Temetői szolgáltatások 10 000–50 000
Sírhely megváltása 25 évre 15 000–120 000
Urnahely megváltása 10 évre 12 000–37 000
Urnás temetés 60 000–330 000
Szórásos temetés 80 000–180 000
Koporsós temetés 110 000–700 000
Családi kripta, sírbolt, sírkápolna 400 000–10,5 millió
Forrás: Magyar Temetkezési SzakfolyóiratStorck "feketén-fehéren" szeretné látni a játékosok állapotát

Publikálás dátuma
2015.11.02. 19:24
MTI FOTÓ: Illyés Tibor
A felkészülés első napjaiban a futballisták fizikai állapotáról szeretne átfogó képet kapni Bernd Storck, a norvégok elleni Európa-bajnoki pótselejtezős párharcra készülő magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya.

A német szakember - aki vasárnap a Magyarországon játszókkal megkezdte a felkészülést - a telki edzőközpontban tartott hétfői sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, kedden erőnléti felmérőn vesznek majd részt a játékosok.

"Feketén-fehéren akarom most látni a játékosok állapotát, ez segít nekem egy koncepció kidolgozásában" - mondta Storck hozzátéve, hogy az egyik legfontosabb dolog a párharcban a két mérkőzés közti regeneráció lesz, éppen ezért a nemzeti csapat nem is utazik haza rögtön a jövő hét csütörtöki mérkőzést követően Oslóból. Storck hangsúlyozta, a fejében nagyjából már megvan a csapat.

A sajtótájékoztatón részt vett a szövetségi kapitány új segítője, a játékosként világ- és Európa-bajnok, valamint Bajnokok Ligája-győztes Andreas Möller is, aki elmondta, jó alapanyagból dolgozhatnak profi körülmények között, izgalmas feladatok, komoly kihívás előtt állnak.

A 85-szörös válogatott Gera Zoltán kiemelte, pályafutása legfontosabb két mérkőzésére készül. A 36 éves középpályás megjegyezte, karrierje végéhez közeledve tisztában van azzal, hogy nem lesz még egyszer ekkora esélye részt venni egy Európa-bajnokságon. Az ellenféllel kapcsolatban elmondta, a norvégok általában egyszerű erőfutballt játszanak. Hozzátette, nagyon fontos, hogy az első, oslói mérkőzésen olyan eredményt érjenek el, amely jó kiindulópont lehet a Groupama Arénában sorra kerülő visszavágóra.

A Ferencváros veterán futballistája egyike azon aktív válogatott labdarúgóknak, akik játszottak már pályafutásuk során nagy jelentőségű nemzetközi mérkőzést, Gera 2010-ben a Fulham színeiben Európa Liga-döntőn szerepelt, igaz, csapata végül 2-1-es vereséget szenvedett az Atlético Madridtól. A zöld-fehérek kedvence megjegyezte, egy ilyen mérkőzés előtt azt tanácsolná csapattársainak, hogy függetlenítsék magukat a külvilágtól, kerüljék az újságokat és a szakírók véleményét, hiszen jobb, ha ilyenkor egy futballista magával foglalkozik.

"Jobb, ha az ember nem húzza fel magát, ezért én is szándékosan, ha mondjuk híreket nézek, akkor is csak a közéleti dolgokkal foglalkozom. 36 éves vagyok, tudom mit csinálok rosszul, vagy jól és hogy miben kell fejlődnöm, nekem ez pont elég" - nyilatkozta Gera, aki 2006. szeptember 2-án büntetőből talált be a Megyeri úton a norvégokkal szemben 4-1-re elveszített Európa-bajnoki selejtezőn, ezzel ő a legutóbbi magyar gólszerző az északi rivális ellen.

A két évvel ezelőtt még futsalosként szereplő Nagy Ádám mára a Ferencváros egyik meghatározó játékosa lett és a válogatottban is egyre nagyobb szerepet kap. A mindössze 20 esztendős játékos a telki edzőközpontban a norvég televíziónak angolul nyilatkozott a pótselejtezős párharcról.

"Természetesen egy évvel ezelőtt nem gondoltam volna, hogy itt fogok tartani. Tudom, mekkorát fordult körülöttem a világ, de ha most itt van előttem a lehetőség, akkor azt meg kell lovagolni és nem visszaélni vele" - mondta a nagy munkabírású játékos, aki hozzátette, sokszor megnézi, hogy a vele hasonló korú játékosok a nemzetközi futballban milyen sokat elértek már, ebből "táplálkozik", hogy van még hova fejlődnie. Példaként az Atlético Madrid 20 éves argentin középpályását, a két évvel ezelőtt szívműtéten átesett Ángel Correát említette. Nagy Ádám megjegyezte, nem játszott még norvég csapat ellen, de bízik benne, hogy ebben a tíz napban megfelelően felkészülnek majd az északi riválisból.

Az Európa-bajnoki pótselejtező első felvonására jövő hét csütörtökön Oslóban kerül majd sor, míg a visszavágót három nappal később a Groupama Arénában rendezik. Mindkét összecsapás 20.45-kor kezdődik majd.

Storck "feketén-fehéren" szeretné látni a játékosok állapotát

Publikálás dátuma
2015.11.02. 19:24
MTI FOTÓ: Illyés Tibor
A felkészülés első napjaiban a futballisták fizikai állapotáról szeretne átfogó képet kapni Bernd Storck, a norvégok elleni Európa-bajnoki pótselejtezős párharcra készülő magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya.

A német szakember - aki vasárnap a Magyarországon játszókkal megkezdte a felkészülést - a telki edzőközpontban tartott hétfői sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, kedden erőnléti felmérőn vesznek majd részt a játékosok.

"Feketén-fehéren akarom most látni a játékosok állapotát, ez segít nekem egy koncepció kidolgozásában" - mondta Storck hozzátéve, hogy az egyik legfontosabb dolog a párharcban a két mérkőzés közti regeneráció lesz, éppen ezért a nemzeti csapat nem is utazik haza rögtön a jövő hét csütörtöki mérkőzést követően Oslóból. Storck hangsúlyozta, a fejében nagyjából már megvan a csapat.

A sajtótájékoztatón részt vett a szövetségi kapitány új segítője, a játékosként világ- és Európa-bajnok, valamint Bajnokok Ligája-győztes Andreas Möller is, aki elmondta, jó alapanyagból dolgozhatnak profi körülmények között, izgalmas feladatok, komoly kihívás előtt állnak.

A 85-szörös válogatott Gera Zoltán kiemelte, pályafutása legfontosabb két mérkőzésére készül. A 36 éves középpályás megjegyezte, karrierje végéhez közeledve tisztában van azzal, hogy nem lesz még egyszer ekkora esélye részt venni egy Európa-bajnokságon. Az ellenféllel kapcsolatban elmondta, a norvégok általában egyszerű erőfutballt játszanak. Hozzátette, nagyon fontos, hogy az első, oslói mérkőzésen olyan eredményt érjenek el, amely jó kiindulópont lehet a Groupama Arénában sorra kerülő visszavágóra.

A Ferencváros veterán futballistája egyike azon aktív válogatott labdarúgóknak, akik játszottak már pályafutásuk során nagy jelentőségű nemzetközi mérkőzést, Gera 2010-ben a Fulham színeiben Európa Liga-döntőn szerepelt, igaz, csapata végül 2-1-es vereséget szenvedett az Atlético Madridtól. A zöld-fehérek kedvence megjegyezte, egy ilyen mérkőzés előtt azt tanácsolná csapattársainak, hogy függetlenítsék magukat a külvilágtól, kerüljék az újságokat és a szakírók véleményét, hiszen jobb, ha ilyenkor egy futballista magával foglalkozik.

"Jobb, ha az ember nem húzza fel magát, ezért én is szándékosan, ha mondjuk híreket nézek, akkor is csak a közéleti dolgokkal foglalkozom. 36 éves vagyok, tudom mit csinálok rosszul, vagy jól és hogy miben kell fejlődnöm, nekem ez pont elég" - nyilatkozta Gera, aki 2006. szeptember 2-án büntetőből talált be a Megyeri úton a norvégokkal szemben 4-1-re elveszített Európa-bajnoki selejtezőn, ezzel ő a legutóbbi magyar gólszerző az északi rivális ellen.

A két évvel ezelőtt még futsalosként szereplő Nagy Ádám mára a Ferencváros egyik meghatározó játékosa lett és a válogatottban is egyre nagyobb szerepet kap. A mindössze 20 esztendős játékos a telki edzőközpontban a norvég televíziónak angolul nyilatkozott a pótselejtezős párharcról.

"Természetesen egy évvel ezelőtt nem gondoltam volna, hogy itt fogok tartani. Tudom, mekkorát fordult körülöttem a világ, de ha most itt van előttem a lehetőség, akkor azt meg kell lovagolni és nem visszaélni vele" - mondta a nagy munkabírású játékos, aki hozzátette, sokszor megnézi, hogy a vele hasonló korú játékosok a nemzetközi futballban milyen sokat elértek már, ebből "táplálkozik", hogy van még hova fejlődnie. Példaként az Atlético Madrid 20 éves argentin középpályását, a két évvel ezelőtt szívműtéten átesett Ángel Correát említette. Nagy Ádám megjegyezte, nem játszott még norvég csapat ellen, de bízik benne, hogy ebben a tíz napban megfelelően felkészülnek majd az északi riválisból.

Az Európa-bajnoki pótselejtező első felvonására jövő hét csütörtökön Oslóban kerül majd sor, míg a visszavágót három nappal később a Groupama Arénában rendezik. Mindkét összecsapás 20.45-kor kezdődik majd.