Előfizetés

Döntöttek: a kormány fizeti a köztévé milliárdos adósságát

Publikálás dátuma
2015.11.03. 11:41

Az Országgyűlés kedden a növekvő adóbevételekből 60 milliárd forintot visszapótolt az idei költségvetés rendkívüli kormányzati intézkedésekre szánt keretébe, hogy az év hátralévő részében is kezelhetőek maradjanak a váratlan események. A változtatással a kormány egyúttal átvállalta a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) 47 milliárd forintos adósságállományát.   

A képviselők 112 igen szavazattal, 9 nem ellenében és 26 tartózkodás mellett járultak hozzá a 2015-ös büdzsé átírásához. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter indoklása szerint a módosítás azért vált szükségessé, mert a migrációs válság kezelése miatt szinte teljesen kimerült az eredetileg 100 milliárd forintos rendkívüli kormányzati intézkedések kerete, a felmerülő feladatok hatékony megvalósításához pedig további források szükségesek.

A közigazgatást és a rendvédelmi intézményrendszert komoly kihívás elé állítja a tömeges bevándorlás és az illegális határátlépések számának drasztikus növekedése - fejtette ki a tárcavezető, aki szerint a feladatok zökkenőmentes ellátásához, a gyors ügyintézéshez szükséges műszaki és informatikai infrastrukturális feltételek kialakításához, a felkészült személyi állomány biztosításához így többletforrások szükségesek.

A törvénymódosítás ezért az azonnali reagálás lehetősége érdekében a Belügyminisztérium költségvetési fejezetében létrehozza a tömeges bevándorlás kezeléséhez kapcsolódó kiadásokat, egymilliárd forinttal feltöltve. A kormány a migránshelyzet kezelésére eddig két ütemben biztosított forrásokat: egy kormányhatározattal 22,2 milliárd forintot, az ideiglenes biztonsági határzár létrehozásához pedig 6,6 milliárd forintot.

A költségvetési bizottság egy módosító indítványával 25 milliárd forint többlettámogatást biztosít a Modern Városok Programra, a megyei jogú városokat érintő fejlesztések előkészítésére, illetve idén megvalósuló beruházásainak finanszírozására. 

Varga Mihály szerint a növekvő kiadásokat a tervezetthez képest kedvezően alakuló forgalmiadó- és jövedékiadó-bevételek biztosítják. Az adóbevételek emelkedését egyrészt a gazdaság folyamatos növekedése, másrészt az adófizetési morált javító intézkedések, például az online pénztárgépek bekötése alapozzák meg. A büdzsé módosításában a kiadási és bevételi főösszegek azonos mértékben változnak, vagyis nullszaldósak, így sem a pénzforgalmi, sem az uniós módszertan szerinti hiányt nem változtatják.

A törvénymódosítás tartalmazza továbbá az MTVA 47 milliárd forintos adósságállományának átvállalását is. Varga Mihály szerint ez azért szükséges, mert a szervezetre jelentős terhet ró a részben az MTVA elődszervezeteinek gazdálkodásához köthető, múltbeli problémákat rendező adósságállomány.

A miniszter szerint az MTVA közép- és hosszú lejáratú hiteleinek állam általi átvállalásával a társaság biztosítani tudja a közmédia csatornáin megjelenő tartalmak színvonalát, és maradéktalanul elláthatja a műsorkészítéssel, gyártással kapcsolatos közszolgálati feladatait. A nemzetgazdasági tárcavezető arra is felhívta a figyelmet, hogy az adósságátvállalás pénzforgalom nélküli ügylet, a magyar költségvetési elszámolásban nem jelenik meg kiadásként és az uniós módszertan szerinti hiányt sem érinti.

Göncz-temetés: BKV-val közlekedjen, ha teheti

2015. november 6-án (pénteken) helyezik örök nyugalomra Göncz Árpád államfőt az Óbudai temető 16-os parcellájában. A környék várhatóan megnövekedő forgalma miatt a Budapesti Közlekedési Központ javasolja, hogy a sírkert megközelítésére az egyéni közlekedés helyett válasszák a tömegközlekedési járatokat. 

A forgalom segítése érdekében napközben az Óbudai temetőig meghosszabbított útvonalon közlekedik a 17-es villamospótló járat, 218B számjelzéssel pedig rendkívüli autóbuszjárat közlekedik a Szentlélek tér H és az Óbudai autóbuszgarázs között, a 218-as busz menetrendjével összehangolva. Emellett a 118-as busz vonalán egész nap nagyobb befogadóképességű csuklós buszok közlekednek.

17-es busz

Várhatóan 11 óra és 18:15 között a 17-es busz meghosszabbított útvonalon, a Szent Gellért tér M és az Óbudai autóbuszgarázs között – az Óbudai temető érintésével – közlekedik. A buszjárat

 • az Óbudai autóbuszgarázs irányába a Bécsi út/Vörösvári úttól a Bécsi út–Pomázi út útvonalon halad tovább, az alábbi megállókat érintve:

  • Orbán Balázs út: a 160-as, a 218-as és a 260-as busz megállóhelye,

  • Bojtár utca (Bécsi út): a 160-as, a 218-as és a 260-as busz megállóhelye,

  • Kubik utca: a 118-as, a 160-as, a 218-as és a 260-as busz megállóhelye,

  • Óbudai temető: a 160-as és a 118-as busz megállóhelye,

  • Óbudai autóbuszgarázs: a 160-as és a 118-as busz megállóhelye.

  • a Szent Gellért tér M irányába az Óbudai autóbuszgarázs–Pomázi út–Bécsi úton közlekedve éri el megszokott útvonalát. Meghosszabbított útvonal-szakaszán az alábbi megállókat érinti:

   • Óbudai autóbuszgarázs: a 901-es és a 943-as busz megállóhelye,

   • Óbudai autóbuszgarázs: a 160-as busz megállóhelye,

   • Óbudai temető: a 160-as busz megállóhelye,

   • Óbudai temető: a 160-as, a 218-as és a 260-as busz megállóhelye,

   • Kubik utca: a 160-as, a 218-as és a 260-as busz megállóhelye,

   • Bojtár utca: a 160-as, a 218-as és a 260-as busz megállóhelye,

   • Orbán Balázs út: a 160-as, a 218-as és a 260-as busz megállóhelye,

   • Laborc utca: a 160-as, a 218-as és a 260-as busz megállóhelye.

118-as autóbusz

A 118-as busz vonalán egész nap a megszokottnál nagyobb kapacitású, csuklós buszok közlekednek.

160-as és 260-as autóbusz

Az Óbudai temető környékén várhatóan megnövekedő közúti forgalom miatt a késések elkerülése érdekben a 160-as és 260-as vonalon többlet autóbuszok állnak forgalomba, ezért várhatóan 11 órától a nap végéig változik az alacsonypadlós buszok indulási ideje.    

218-as és 218B autóbusz

11 óra és 18:15 között – a 218-as busz menetrendjével összehangolva – 218B számjelzéssel rendkívüli autóbuszjárat közlekedik a Szentlélek tér H és az Óbudai autóbuszgarázs között az Óbudai temető érintésével. A 218B járat a H5-ös HÉV felől biztosítja a sírkert elérhetőségét. A buszjárat útvonala és megállói:

 • A Szentlélek tér H felől az Óbudai autóbuszgarázs felé a járat a Szentlélek tér–Tavasz utca–Flórián tér–Vörösvári út–Bécsi út–Pomázi út útvonalon halad, az alábbi megállóhelyek érintésével:

  • Szentlélek tér H: a 218-as busz felszállóhelye,

  • Flórián tér: a 137-es, a 218-as és a 237-es busz megállóhelye,

  • Vihar utca: a 137-es, a 218-as és a 237-es busz megállóhelye,

  • Óbudai rendelőintézet: a 137-es, a 160-as, a 218-as, a 237-es és a 260-as busz megállóhelye,

  • Bécsi út/Vörösvári út: a 137-es, a 160-as, a 218-as, a 237-es és a 260-as busz megállóhelye,

  • Orbán Balázs út: a 160-as, a 218-as és a 260-as busz megállóhelye,

  • Bojtár utca (Bécsi út): a 160-as, a 218-as és a 260-as busz megállóhelye,

  • Kubik utca: a 118-as, a 160-as, 218-as és a 260-as busz megállóhelye,

  • Óbudai temető: a 160-as a 118-as busz megállóhelye,

  • Óbudai autóbuszgarázs: a 160-as és a 118-as busz megállóhelye.

  • Az Óbudai autóbuszgarázs felől a Szentlélek tér H felé a járat a Pomázi út–Bécsi út–Vörösvári út–Flórián tér–Serfőző utca–Árpád fejedelem útja útvonalon halad, az alábbi megállóhelyek érintésével:

   • Óbudai autóbuszgarázs: a 901-es és a 943-as busz megállóhelye,

   • Óbudai autóbuszgarázs: a 160-as busz megállóhelye,

   • Óbudai temető: a 160-as busz megállóhelye,

   • Óbudai temető: a 160-as, a 218-as és a 260-as busz megállóhelye,

   • Kubik utca: a 160-as, a 218-as és a 260-as busz megállóhelye,

   • Bojtár utca: a 160-as, a 218-as és a 260-as busz megállóhelye,

   • Orbán Balázs út: a 160-as, a 218-as és a 260-as busz megállóhelye,

   • Laborc utca: a 160-as, a 218-as és a 260-as busz megállóhelye.

A BKK mind a közösségi közlekedési változásokról és a kedvencnek jelölt járatokról, mind a közúti fennakadásokról folyamatosan frissülő információkat nyújt a honlapján, vagy okostelefonokra letölthető mobilalkalmazáson keresztül. A tömegközlekedési változásokról személyre szabott információk érhetők el a BKK Info oldalán, a www.bkkinfo.hu címen, vagy a BKK Info mobilalkalmazásban. A járatfigyelő funkcióra feliratkozók a tetszőlegesen kiválasztott járatokról az összes információt azonnal megkapják akár e-mailen is. A Budapesti Közlekedési Központ webes, illetve iOS, Android és Windows mobilfelületen is elérhető utazástervezőjével pedig a FUTÁR valós idejű adatai alapján tervezheti meg utazását a BKK honlapján, a futar.bkk.hu címen, vagy FUTÁR mobilalkalmazás segítségével, amely a járatok valós helyzetének térképes nyomon követésére is alkalmas. Indulás előtt érdemes tájékozódni a pillanatnyi közlekedési lehetőségekről és a tervezett változtatásokról is. A  kozut.bkkinfo.hu oldalon valós idejű közúti közlekedési információk érhetőek el. A fővárosban közlekedő autósok interaktív online térkép segítségével tájékozódhatnak arról, hogy hol milyen fennakadásokra kell számítaniuk. Az előre tervezett forgalomkorlátozások már napokkal az életbe lépésük előtt elérhetők a webes felületen.

Kapcsolódó
Orbán is elmegy Göncz Árpád temetésére

Tömeges felmondással fenyegetnek a kéményseprők

Publikálás dátuma
2015.11.03. 11:29
Fotó: Népszava
Már nem szerepel a parlament idei ütemtervében a lakossági kéményseprés január 1-jei átszervezésének javaslatcsomagja.  A bizonytalanság miatt a kéményseprő-szakszervezet ­tagjai ma letétbe helyezik felmondá­sukat - írja a Népszabadság.

Újra megtorpanhat a rezsicsökkentés, ezúttal a kéményseprő-szolgáltatás ingyenessé tétele akadozik. Továbbra is döntésre vár ugyanis a Belügyminisztérium márciusi törvénymódosítási javaslata, amely szerint január 1-jétől az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság venné át a kötelező lakossági kéményseprési feladatokat, amelyek így egyszersmind ingyenessé válnának. A kéményseprés biztonsági szempontból kritikus szolgáltatás, elvégre a tüzelőberendezésekből az égéstermék a kéményen keresztül távozik el, s ha valami nem megfele­lően működik, annak könnyen tragédia lehet a vége. Ezért ezt is szigo­rúan szabályozzák.

Az eltelt időt a kéményseprők érdekképviseletei erőteljes tiltakozásra használták fel. Legutóbbi közleményük megismétli: ha megkapnák a katasztrófavédelemnek szánt forrást, ők sem kérnének pénzt a lakosságtól a felülvizsgálatért. Ráadásul megtakaríthatók lennének az új eszközök beszerzésével és a munkaerő felvételével járó közkiadások.

Kéményseprőktől azt ­hallani, hogy a jelen helyzetben a jövő év elején még biztosan változatlan rend szerint hajtják végre az ellenőrzéseket. Ez a fűtési szezonban foko­zódó szén-monoxid-mérgezésveszély miatt szintén nem elhanyagolható szempont. De az is lehet, hogy a kéményseprőszakmának mostantól hosszú távon is úgy kell egyensúlyoznia a létéért, mintha egy rozoga pallón igyekezne megközelíteni a kéményeket. Ebben legalább van gyakorlatuk.

A teljes cikket itt olvashatja.

Veszélyben a kéményseprés
Ahogy azt a Népszava már korábban megírta: Tragikus létbizonytalanság uralkodik a kéményseprő szakmában, rohamosan fogynak a szakemberek, s ilyen körülmények között már ennek a szezonnak is életveszélyesen kockázatos nekivágni – figyelmeztet a szakszervezet. Az egyre kevesebb kéményseprőn egyre nagyobb a felelősség: a legkisebb tévedésnek is halálos következménye lehet.  A Kéményseprők Országos Szövetsége (KOSZ) jó ideje kongatja a vészharangot, ám mostanra minden eddiginél rosszabbra fordult a helyzet: a kormány a mai napig nem döntött, hogyan fogja átszervezni az ágazatot, s a lebegtetés megbénítja a rendszert. Már a legtürelmesebbek is tömegével fontolgatják, több százan akár egyszerre akasztják szögre végleg a felszerelést – figyelmeztet a KOSZ.