Barlanglakások Noszvajon

Publikálás dátuma
2015.11.08. 12:29
MTI fotók: Komka Péter
A riolittufába faragott üregeket az 1960-as évekig lakták, ma alkotótelep működik bennük. 

Barlanglakások több helyütt is voltak/vannak szerte az országban, ahogy voltak a fővárosban is. 

Nem 20. századi találmány a szegénység - írja a városkepp.blog.hu - csak korábban nem aluljáróban partyzó csövesek, hanem nyomornegyedek formájában volt tetten érhető. Budapest ebből a szempontból ráadásul színes városnak bizonyult, nyomornegyede nemcsak sok, hanem sokféle is volt. (...) Barlanglakás alatt azt kell érteni, amit egy barlanglakásként fémjelzett lakóhely alatt érteni lehet: egy lakásnak használt barlangot, lyukat. Budafokon (leánykori nevén Promontor) és Budatétényen volt csúcsra járatva a tender, de a ma belvárosnak számító Gellért-hegyen is "álltak" barlanglakások, összemosódva az egyik következő epizód főszereplőjével, a régi Tabánnal, ami a 20. századig leginkább a bűnözés, a prostitúció és a nyomor egyik központja volt. Leghíresebb a ma a Sziklakápolnának helyet adó barlang, amelyben a többszobás, konyhával is felszerelt ház mellett kertnek is jutott hely. 1918-ban bontották el. 

A német eredetű Budafokon a sváb lakosság kezdett barlanglakásokat kialakítani, sokkal magasabb színvonalon, mint a később betelepülő munkások, napszámosok. Már a 18. században létrejöttek barlanglakások, de egy legalábbis biztosan, az úgynevezett Török-barlangban. Annyiban különbözött ez a Gellért-hegyitől, hogy tekintélyes méretének köszönhetően valószínűleg ez nem egy lakásnak adott helyet, hanem legalább 9-nek, egészen 1871-es beomlásáig.

Miután beteltek a nagy barlangok, új technikához kellett folyamodni. Téglalap alakban vájtak egy kb. két méter mély mélyedést, és ebből a mélyudvarból kiindulva alakították ki a lakásokat, így barlanglakásrendszert, barlanggócot hozva létre. Ez a típus volt a legelterjedtebb, a rossz állapotú lakások forrása, főleg mert egy barlanggóc egy tulajdonoshoz tartozott, aki munkásoknak a nem használt lakásokat olcsó áron kiadta, ezek ebből következőleg nem voltak kellőképp karbantartva. Ezeken kívül felszínre nyíló barlangokban, és fával-földdel betakart árkokban alakítottak ki lakhelyeket. (...)

A századfordulótól folyamatosan igyekeztek megszüntetni a barlanglakásokat tiltással, kisajátítással, de nem ment könnyen, hiszen a barlanglakás lényege, hogy nagyon olcsó. 1951-ben még mindig 374 barlanglakásban laknak csak Budafokon, pedig a Budafok, Nagytétény és Budatétény 1950-es egyesülése és Budapesthez való csatolása óta működő (XXII.) Kerületi Tanácsot már egy újabb ok is sürgeti "a kapitalista rendszer átkos hagyományaként" örökölt lakások felszámolására: "Nem szabad előfordulnia annak, hogy [...] egyes Budapesten járt külföldiek lefényképezhessék ezeket a barlanglakásokat.

forrás: varoskepp.blog.hu

Szerző

Szmog - Feketematricás autó nem közlekedhet Budapesten

Publikálás dátuma
2015.11.08. 09:00
Népszava fotó
További intézkedésig minden nap 6 órától 22 óráig érvényes a fekete matricás autók közlekedésének tilalma Budapesten a szálló por magas szennyezettségi szintje miatt - közölte a Főpolgármesteri Hivatal vasárnap hajnalban.

A szmogriadó riasztási fokozatának bevezetését Tarlós István főpolgármester szombat hajnalban rendelte el, eszerint vasárnap reggel 6 órától tiltják a legszennyezőbb, fekete környezetvédelmi matricás autók közlekedését. A korlátozás nem terjed ki egyebek mellett az M0-ás Budapesten áthaladó szakaszaira, továbbá a Nagykovácsi és Remeteszőlős megközelíthetőségét lehetővé tevő utakra. A szombati mérési eredmények vasárnap hajnali értékelése alapján indokolt a riasztási fokozat fenntartása, mivel még tovább emelkedett Budapesten a szálló por szennyezettségi szintje, már nyolc mérőponton meghaladva a riasztási küszöbértéket - olvasható a vasárnap kiadott közleményben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a nappali órákban várhatóan csökken a szálló por szintje, de a reggeli és az esti órákban mérhető magasabb értékek miatt a napi átlagkoncentráció várhatóan még mindig többfelé a tájékoztatási küszöb fölött valószínű. Hétfőn a hajnali órákban sűrű köd képződik és átmenetileg romlik a levegő minősége. A délutáni órákban viszont egy újabb gyenge hidegfront hatására a levegőminőség javulására lehet számítani - áll a közleményben. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szombaton közölte: hétfőtől több fővárosi közösségi közlekedési járatot sűrít, tekintettel a szmogriadó elrendelt riasztási fokozatára.

Szerző

Vasárnap több lehet a napsütés

Publikálás dátuma
2015.11.07. 20:29
Illusztráció/Thinkstock
Az előrejelzés szerint vasárnap felszakadozik a felhőzet, a változóan felhős égből csapadék nem valószínű. A nyugati szél helyenként megélénkül. Hajnalban +4, -1, napközben 18 fok körül alakul a hőmérséklet.

HÉTFŐ
Gyakran erősen megnövekszik a felhőzet, kevés napsütés valószínű. A köd fokozatosan feloszlik, kitisztul az idő, a változó irányú szél többnyire mérsékelt marad. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 3, a legmagasabb nappali 14 fok körül alakul.

KEDD
Eleinte gyakran erősen megnövekszik a felhőzet, majd változóan felhős idő várható, eső is lehet. A nyugati szél időnként megerősödik. Hajnalban értéke 6, napközben 16 fok körül alakul a hőmérséklet.

SZERDA
Időnként megnövekszik a felhőzet, sok napsütés várható. Csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 8, a legmagasabb nappali hőmérséklet 16 fok körül alakul.

Szerző
Témák
időjárás