Kanada már a párizsi csúcsra készül

Publikálás dátuma
2015.11.09. 06:31
Justin Trudeau új korszak kezdetét ígéri a kanadaiaknak FORRÁS: YOUTUBE
Új generációt, új szemléletet képvisel a múlt héten beiktatott kanadai kabinet. Az októberi választáson győztes Justin Trudeau kormánya kisebb, sokszínűbb, minden eddiginél fiatalabb csapat, a miniszterelnök azt akarta, hogy „olyan legyen, mint Kanada. A miniszterelnök fele-fele arányban nevezett ki férfi és női minisztereket, indoklásként azt mondta: „azért, mert 2015-van”.

A 43 éves Trudeau maga is színes egyéniség. Minden idők második legfiatalabb kanadai miniszterelnöke 2013-ban vette át, s két év leforgása alatt győzelemre vezette a Liberális Pártot. Diplomáját angol irodalomból szerezte, franciát és matekot tanított, mielőtt politikusi pályára lépett, bokszolt, téli sportokban is kitüntette magát, s még tetoválása is van. Az ifjú Trudeau apja nyomdokaiba lépett, a néhai Pierre Elliott Trudeau másfél évtizedig állt Kanada élén.

Míg az előző ottawai kabinetnek 39 tagja volt, Trudeau megelégedett 30 tárcavezetővel, őket viszont a legkülönfélébb társadalmi, etnikai csoportok képviselőiből válogatta össze. Egy indiai bevándorló család sarja, a szikh Harjit Sajjan az új kanadai védelmi miniszter, a vancouveri parlamenti képviselő rendőrként kezdte karrierjét, tapasztalt katona, szolgált Boszniában és három turnusban Afganisztánban. Védelmi miniszterhelyettes és a veteránügyek illetékese egy kerekesszékes politikus, Kent Hehr lett, 22 évesen bénult le, egy autós ámokfutó lövöldözésben sérült meg.

A liberális kormány igazságügyi minisztere egy kanadai indián, Jody Wilson-Raybould a brit-kolumbiai területen élő, őslakos kwakwaka’wakw törzs tagja, ügyészként dolgozott, mielőtt indián vezetőként 2009-ben be nem választották a parlamentbe. Egy afganisztáni születésű hölgy, Maryam Monsef vezeti a demokratikus intézmények minisztériumát, fő feladata az lesz, hogy a parlamenti és választási reformon munkálkodjon. Monsef családjával Afganisztán szovjet megszállása idején menekült Kanadába. A sport és a mozgássérültek ügyeinek intézésére Trudeau egy látássérült paralimpikont kért fel, Carla Qualtrough eddig Kanada emberi jogi bizottságában szolgált. A veterán John McCallum lett a bevándorlási, állampolgársági és menekültügyi miniszter. Az új kabinet 25 ezer szíriai menedékkérő befogadására tett ígéretet. Magyar nevet viselő hölgytagja is van a kabinetnek, Patricia Hajdu két gyereket nevelt fel egyedülálló anyaként, egy hajléktalanközpontot vezetett Ontarióban, most került be a törvényhozásba, a női ügyek minisztere lesz.

Nagy horderejű változás lehet az észak-amerikai ország környezetvédelmi politikájában. A Harper-kormány e téren inkább csak visszalépett, Ottawa kivonult a kiotói megállapodásból, s még azt is akadályozták, hogy ellenzéki képviselők részt vehessenek nemzetközi klímakonferenciákon. Justin Trudeau nemzetközi kereskedelmi kapcsolatokban járatos, az ENSZ klímajelentéseinek szövegezésében részt vett, szakértő ügyvédnőt nevezett ki a környezetvédelmi és klímaváltozási minisztérium élére. Azt ígéri, hogy Catherine McKenna vezetésével Kanada „erős és pozitív” szerepet fog játszani a nemzetközi környezetvédelmi tárgyalásokon, már a közelgő párizsi klímacsúcson, a COP21-es tanácskozáson is, ahol a Kiotói Jegyzőkönyv helyébe lépő új klímavédelmi megállapodásról kell megállapodni. Mivel ez az ügy sürgős, az új kormányfő kinevezése után rögtön konzultációkat kezdeményezett a Zöld Párttal és a tartományi kormányzókkal, hogy egyeztessék az álláspontokat Párizs előtt.

Feltűnést keltett, hogy az új kabinet prioritást ad a tudományoknak, a Torontói Egyetem professzorát, Kirsty Duncant nevezte ki egy új tárca, a Tudományos Minisztérium élére. De külön tárcát szántak az innováció, gazdasági fejlődés ügyeire, Navdeep Bains pénzügyi elemző irányítja majd, az indiai származású politikust 26 éves korában, 2004-ben a voksok 58 százalékával választották be a törvényhozásba. Az új miniszterelnök első munkanapján nyílt levélben fordult a kanadaiakhoz, összefoglalva kormányának célkitűzéseit. Egyebek mellett ígéretet tett a nagyobb nyitottságra, átláthatóságra. A politikai megosztottság helyett össze akarja hozni a kanadaiakat. A liberális kormány első intézkedéseként a beígért adóreformhoz lát hozzá, a legfelső egy százalék adóját emelik, a közepes jövedelműek viszont adócsökkentésre számíthatnak.

Trudeau a külföldön szolgáló kanadai nagyköveteket biztosította bizalmáról, s közölte, új korszak kezdődik, amelyben jobban számítanak helyszíni tapasztalataikra, egyéni kezdeményezéseikre. A Harper-kormányzat idején a diplomatáknak megkötötték a kezét, s emiatt Trudeau szerint Kanada sok lehetőséget mulasztott el a külpolitikában.

Ideiglenes konzervatív pártvezér

Nőt választották ideiglenes vezetőjükké a kanadai konzervatívok. Az elbukott választás után Stephen Harper kormányfő a Konzervatív Párt vezetéséről is lemondott, a konzervatívok 9 év után távoztak a hatalomból. A 46 éves Rona Ambrose 2004-ben került be a törvényhozásba, egy albertai választókerület képviselőjeként. Harper kormányában többek között környezetvédelmi, közmunkaügyi és egészségügyi miniszterként dolgozott. Az ideiglenes pártvezér „erős és magabiztos” ellenzéket ígért megválasztásakor. Az új konzervatív pártvezért a következő kongresszuson választják meg.Szerző

Elrabolták a szerb nagykövetség két munkatársát

Az emberrablás a líbiai Szabrátában - közölte a szerb külügyminisztérium vasárnap délután.

A tárca közleménye szerint a líbiai szerb nagykövetség sajtófelelősét és sofőrét vasárnap délelőtt rabolták el ismeretlenek. A szerb és a líbiai biztonsági szervek felvették a kapcsolatot, valamint Ivica Dacic szerb külügyminiszter is tárgyalt telefonon líbiai kollégájával, Mohamed al-Dairivel. A tárca további részleteket egyelőre nem közölt, de a közvéleményt arról biztosította, hogy mindent megtesznek az elraboltak biztonságos hazatérése érdekében.

Szerző

Kormányellenes megmozdulás, összecsapások Bologna utcáin

Publikálás dátuma
2015.11.08. 17:27
Illusztráció - Fotó: Marco Secchi/Getty Images
Tüntetők és rendőrök közötti összecsapások követték egymást vasárnap Bologna utcáin, ahol a jobboldali és jobbközép ellenzéki pártok kormányellenes megmozdulást tartottak, miközben ez ellen baloldali csoportok tüntettek.

Bologna utcáin kizárólag tüntetőket és rohamrendőröket lehetett látni. A lakosok bezárkóztak otthonaikba. A belvárost rendőrkordon övezte, az utcákon füstbombák és könnygáz szállt a magasba. Az Emilia-Romagna tartománybeli városba az Északi Liga, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) és a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) pártja hirdette meg a közös nagyszabású kormányellenes demonstrációt. A Szabadítsuk fel Itáliát és induljunk újra! szlogenű megmozdulás Matteo Renzi miniszterelnök és az általa vezetett balközép kormány azonnali távozását sürgette. A Bologna egyik központi terén felállított színpadon Matteo Salvini, az Északi Liga vezére, Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke, valamint Silvio Berlusconi, a Hajrá Olaszország (FI) elnöke szólalt fel. A Hajrá Olaszország és az Északi Liga vezette olasz jobboldali és jobbközép erők 2011 óta először vonultak ismét közösen utcára.

A demonstrációt kezdeményező Matteo Salvini még a kormányellenes megmozdulás kezdete előtt kijelentette: azt akarják bebizonyítani, hogy az olasz jobbközép és jobboldali pártok ereje nem csappant meg, ellenkezőleg, együtt képesek választást nyerni és leváltani a Renzi-kormányt. Matteo Salvini szerint százezren vettek részt a kormányellenes megmozduláson. A demonstráción mondott beszédében az Északi Liga vezetője elsősorban Matteo Renzit és a legnagyobb ellenzéki pártnak számító 5 Csillag Mozgalmat (M5S) támadta. Salvini olyan Olaszországot ígért a jobb- és jobbközép választóinak, amelyben büntetik a korrupciót, külföldiek helyett olaszok kezében vannak a vállalatok, valamint csak férfi-nő alkotta házaspárok fogadhatnak örökbe gyereket. Giorgia Meloni Stan és Pannak nevezte Matteo Renzit és a belügyminiszter Angelino Alfanót. Silvio Berlusconi felszólalásában kijelentette, a jobb- és jobbközép együttesen negyven százalékot képes felmutatni. Berlusconi Mussolinihez hasonlitotta Hitlert, valamint Hitlerhez Beppe Grillót az M5S vezetőjét.
A 79 éves Silvio Berlusconi most először vállalta, hogy egy jobbolali, jobbközép megmozduláson "másodszerepet" töltsön be más és fiatalabb politikusok mellett. Megjelenését az Északi Liga tagsága részéről füttyszó is kísérte.

A felmérések szerint 16 százalék körüli Északi Liga túllépte a FI támogatottságát. A jobboldali és jobbközép erők nem véletlenül választották Bolognát, amely az olasz baloldal és az olasz szakszervezeti mozgalmak jelképes városának számít. Az Északi Liga és a FdI jelenléte ellen a bolognai baloldali csoportok is utcára vonultak és megpróbálták áttörni a kormányellenes találkozót biztosító rendőrfalat, jelszavaik szerint a "várost megszálló jobboldaliak elkergetésére". Az összecsapásokban négy csendőr megsebesült. A Bolognába vezető nagysebességű vasútvonal vezetékét is megrongálták, így próbálva megakadályozni a kormányellenes tüntetők megérkezését.

Szerző