Előfizetés

Gerkens már máshogy emlékszik

Szánthó Péter
Publikálás dátuma
2015.11.09. 20:05
Népszava fotó
"Az RTL Klub - illetve ma már az RTL Magyarország - a konkrét programing döntéseit mindig Magyarországon hozta meg. Ez a kezdetektől fogva így volt, és minden magyarországi műsortípusra igaz" - mondta lapunknak Kolosi Péter, az RTL programigazgatója miután Dirk Gerkens az Indexnek azt állította, semmi köze nem volt ahhoz, hogy az RTL Híradó hangneme kormánykritikussá vált. 

A TV2-höz átigazolt korábbi RTL-vezér azt mondta, Kotroczó Róbert hírigazgató közvetlenül Andreas Rudassal, az RTL Group alelnökével egyeztetett erről, neki nem volt beleszólása. Kotroczó erre a hvg.hu-nak úgy reagált, hogy még megvannak neki az e-mailek, amelyekben a korábbi vezérigazgató politikai témákat javasolt a Híradóba: "ha kell, szívesen át is küldöm neki a leveleket emlékeztetőül". A hírigazgató úgy fogalmazott, Gerkens a vezérigazgatója volt a cégnek, nem pedig a portása, így nyilván beleszólt a Híradó tartalmába.

Kolosi Péter Fotó: Tóth Gergő, Népszava

Kolosi Péter Fotó: Tóth Gergő, Népszava

Ezt erősítve Kolosi lapunknak is leszögezte: a luxemburgi anyacég csupán azt várja el a magyar leányvállalattól, hogy a hírműsorok pártatlanok és függetlenek legyenek, illetve, hogy tartsák be az etikai normákat. A TV2 várományos vezérigazgatóját nem csak korábbi kollégái cáfolták, hanem ő maga is több ízben ellentmondott korábbi nyilatkozatainak. A programigazgatóhoz hasonlóan ugyanis januárban még Gerkens is úgy vélekedett, a csatorna híradója nem ellenzéki, hanem teljesen független. Ehhez képest most az Indexnek azt mondta, hogy a hírműsor kormánypárti politikusokat támad - ahogy egyébként tette azt az ő irányítása alatt is -, így az nem tekinthető független híradásnak.

Mint ismert, az RTL Híradója a pletykák szerint azért váltott kormánykritikus hangnemre, mert a kormány bevezette a reklámadót, mely sokmilliárdos terhet jelentett az RTL-nek. Végül, miután Gerkenst menesztették a csoport éléről - állítólag ez is a kabinettel kötött paktum része volt -, a kormány az addig csak a csatornára vonatkozó 50 százalékos felső adókulcsot 5,3-ra mérsékelte. Egyébként egy másik, év eleji interjúban maga Gerkens még azzal indokolta a távozását az országból, hogy a reklámadó kapcsán kirobbant konfliktusa miatt már a családját is veszélyben érezte. Most viszont a Világgazdaságnak nyilatkozva egészen másképp emlékezett a történtekre: "nem azért hagytam el Magyarországot, mert megijedtem volna, hanem azért, mert nem volt munkám, ugyanis kirúgtak az RTL Klubtól".

Noha máig az sem tisztázott, hogy a filmügyi kormánybiztos Andy Vajna, vagy a Simicska Lajos üzleti köreit erősítő Fonyó Károly érdekeltségébe kerül-e a TV2, a Vajna által a csatorna élére kinevezett Gerkens mindenfelé azt hangoztatja, hogy a TV2 felvirágoztatására készül, és két éven belül le akarja taszítani az RTL-t a piacvezető kereskedelmi csatorna trónjáról. Kolosi szerint azonban erre fel vannak készülve, hiszen rengeteg vetélytársuk van a piacon: "hozzá vagyunk szokva, hogy versenykörülmények között teljesítsünk. A verseny alapú kihívásokra mindig is fel voltunk készülve, és a jövőben is fel leszünk" - jelentette ki, hozzátéve, az elmúlt pár évben is voltak olyan időszakok, amikor a verseny erősebb volt.

Egyébként Gerkens a Világgazdaságnak elismerte, hogy a TV2-csoport jelenleg rosszul van pozicionálva a piacon, ezt pedig a közönségarányok is alátámasztják. Az RTL Klub által közölt nézettségi mutatókból kiderült, hogy a TV2 nem az RTL Klubbal, hanem az úgynevezett RTL3 nevű csoporttal (az RTL három kábelcsatornája, a Film+, a Cool, és az RTL2) versenyez e tekintetben. Gerkens talán éppen ezért az Indexnek azt is kifejtette, már több embert is "kinézett" az RTL-nél, akiket átcsábítana, ám Kolosi szerint nem lesznek az eddiginél nagyobb mozgások a csatornák között: "úgy gondolom, hogy az RTL-nél mindenki tudja, hogy a legjobb televíziós csapat itt van. A televíziózás igazi csapatmunka, és ezeket a sikereket ennek a csapatnak köszönhetjük, természetesen minden szándékunk az, hogy megőrizzük. Nyilván lehet ebben egy-két mozgás, de nem hiszem, hogy jelentős változásokat el lehetne itt érni".

Késik a kábelszolgáltatási díj
Még mindig nem tudni, hogy mikortól szedhetnek a kereskedelmi csatornák terjesztési díjat a kábelszolgáltatóktól. Ezt firtató kérdésünkre ugyanis Kolosi Péter is csak annyit mondott, hogy még mindig várják az erről szóló kormányrendeletet. A Nemzeti Média és Hírközlési Hatósággal (NMHH) kötött megállapodás értelmében ugyanis ez a pénz január óta járna a kereskedelmi csatornáknak, ám ezt a kormány egy tavalyi rendelete megakadályozta. Ennek visszavonásáról addig nem is fog tárgyalni az Országgyűlés, ameddig ki nem derül, hogy Andy Vajna, vagy Simicska Lajos üzleti köreinek érdekeltségébe kerül a TV2 - állította lapunknak korábban több kormányzati forrás. A jogvita hónapokig is elhúzódhat, ám amennyiben a filmügyi kormánybiztos kerül ki győztesen, a díj évente akár 5 milliárd forintnál is nagyobb összeget hozhat a kereskedelmi csatornáknak.Okosórát mutatott be egy svájci luxusóra-készítő vállalat

Az Intel Atom processzorára és a Google Android Wear technológiájára épülő okosórát mutatott be "Connected" néven a TAG Heuer svájci luxusóra-készítő vállalat - tájékoztatott a TAG Heuer médiapartnere.

A svájci óragyártás hagyományait a számítástechnika által nyújtott intelligenciával és sokrétű csatlakoztatási lehetőséggel kombináló Connected okosórát az LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton SE) európai luxuscikk forgalmazó konszern New York-i központjában, az LVMH Toronyban mutatta be Jean-Claude Biver, a TAG Heuer vezérigazgatója, az LVMH Csoport karóra divíziójának elnöke, valamint Brian Krzanich, az Intel Corporation vezérigazgatója és David Singleton, a Google Android Wear műszaki igazgatója.

Az Intel innovatív technológiájával optimalizált teljesítményű okosóra egy sor csatlakoztatási lehetőséget kínál, beleértve az internetes audió-műsorszórás fogadását, valamint Bluetooth és Wi-Fi csatlakozást. A viselhető luxus-okoskészülék emellett az Android Wear operációs rendszer teljes funkciókészletét is a felhasználó rendelkezésére bocsátja.

A legújabb generációs lítium akkumulátorok egész napos használatot biztosítanak a TAG Heuer Connected okosórának. Az ötvözetlen titánból készült vízálló kialakítású házban 46 milliméter átmérőjű zafírkristály érintőképernyővel rendelkező okosóra vezérlését forgatható korona és a Google hangutasításos technológiája végzi.

Búcsú Gyarmati István zongoraművésztől

Bóta Gábor
Publikálás dátuma
2015.11.09. 19:41
Fotó: Népszava
Hetvenegy éves korában hétfőn elhunyt Gyarmati István zongoraművész. Ötven esztendőn keresztül működött közre számos színművész és operaénekes kísérőjeként hazai és külföldi fellépéseken. Kísérte többek között Hofi Gézát, Ruttkai Évát, Darvas Ivánt, Gregor Józsefet, Bessenyei Ferencet, Szécsi Pált, Kazal Lászlót, Csákányi Lászlót, Sárosi Katit, Kabos Lászlót, Mensáros Lászlót és Simándy Józsefet.

Aki éppen arra jár, azt le kell tudni kísérni, mondogatta Gyarmati István, és ő tényleg képes volt erre. Ránézett a kottára, és máris annak megfelelően járt a keze a billentyűkön. De közel sem csak a kottát nézte. Nagyon is figyelte azt, akivel fellépett. Leste a pillanatnyi hangulatát, és ment utána. Észlelte azt is, ha valaki hibázott, és ilyenkor nem azt játszotta tovább, ami a kottában állt, hiszen akkor még észrevehetőbb lett volna a hiba, hanem igazodott mindenhez és mindenkihez. Bámulatos volt az empátiakészsége.

Kész pszichológus is volt, akit kellett vigasztalt, akinek arra volt szüksége meghallgatta, jó hangulatot, biztos légkört teremtett a fellépéshez, amihez sokban hozzájárult bámulatos humora, soha ki nem fogyott a remek anekdotákból, és ezzel is oldotta a feszültséget. Egyáltalán nem volt sértett ember amiatt, hogy nem ő került az előtérbe. Gyakran elfelejtették kiírni a nevét a plakátra, nem konferálták be, de ő imádta amit csinált.

Már fiatalon úgy érezte, hogy szólistaként nem lenne elég markáns, érdekes, és rájött, hogy az ő igazi műfaja a zongorakíséret. Kérték önálló estre, de nem vállalta. Persze az előfordult, hogy a különböző fellépők között egyedül kellett játszania, de ilyenkor is fényesen megállta a helyét. Könnyed táncdalt és operaáriát szintúgy kísért, ezért is hívták szívesen, mert, ha például Amerikában vagy Kanadában volt szükség kísérőre több műfajban, nem kellett két zongoristát utaztatni, fizetni. Sokan szerették, ragaszkodtak hozzá, nem tekintették személyzetnek, mindig partnernek számított. Húsz évig tanított, de az utóbbi időben már nem.

Úgy gondolta, kihalásra ítélt az ő szakmája, azt kellett tapasztalnia, hogy előtérbe került a fél playback, sőt a teljes playback. Panaszkodott rá, hogy már kevesebbet hívják. Nincs még egy éve, hogy pódiumon beszélgettem vele, de úgy, hogy közben zongorázott, énekelt, dúdolt, tele volt energiával. Nem akart vége szakadni az estének, a közönség is mondhatta, hogy mit szeretne hallani, és ő azon nyomban játszotta amit kívántak. Bizonyos tekintetben utolsó mohikánnak érezte magát temérdek számmal, melódiával a fejében. A legnagyobbakkal dolgozhatott. És a maga műfajában maga is nagy volt.