Előfizetés

Cséry-telep - Szennyvízmaffia Budapesten?

Publikálás dátuma
2015.11.16. 22:03
FOTÓ: Népszava/Tóth Gergő
Kunhalmi Ágnes arról érdeklődött, működik-e szennyvízmaffia Budapesten. Felidézte, hogy 2011 óta 9 ezer tonna vegyi anyagot öntöttek a fővárosi Cséry-telep negyven hektáros talajába, lényegében veszélyeztetve a helyiek kútjait, közkútjait. Közlése szerint a bűncselekmény felderítése évek óta tart, de nem történt érdemi előrelépés. Helyi lakosok legújabb jelzéseit idézve azt mondta: úgy tűnik, ismét ipari szennyezés folyik. Azt kérdezte: foglalkozik-e a szaktárcánál bárki a szennyezéssel.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter közölte: a méreg "nem olvad be" a talajba, s azt javasolta, legközelebb olyan szövegírót válasszon, aki legalább "a szavak szintjén ismeri" a környezetvédelmet. Felelős van, az ő tárcája, illetve a kormányhivatal, s dolgoznak azért, hogy a korábbi szennyezés mentesítése megtörténjen. Megnyugtatta, az érintett ingatlanon a kormányhivatal előre be nem jelentett ellenőrzést tartott szeptemberben, de a képviselő által jelzett tevékenységet nem tapasztaltak. Az ivóvízbázist is folyamatosan ellenőrzi a hatóság, és az nincs veszélyben. A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament 108 igen és 30 nem szavazattal jóváhagyta. 

Gulyás: jogszabálysértő az uniós határozat

Eljárási értelemben is jogszabálysértő az Európai Unió Tanácsa szeptemberben elfogadott határozata, amely egy új kvótarendszer alapján 120 ezer migránst osztana szét a tagállamok között - mondta az előterjesztő kormánypártok nevében a fideszes Gulyás Gergely annak az indítványnak a parlamenti vitájában, amely kötelezné a kormányt, hogy az Európai Unió Bíróságán kérje a kvóták megsemmisítését.

Az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke hangsúlyozta, a bevándorláspolitika nem uniós, hanem tagállami hatáskörbe tartozik, ezért az unió szabálytalanul járt el, amikor a nemzeti parlamenteket megkerülve döntött a migránsok elosztását célzó mechanizmus bevezetéséről.

Gulyás Gergely szerint emellett a kvótarendszer a gyakorlatban sem állná meg a helyét, hiszen semmi nem garantálja, hogy a migránsok a számukra kijelölt tagállamban maradnának. A kormánypárti politikus a megoldást abban látná, ha az unió betartaná a jelenlegi szabályokat, így például gondoskodna a schengeni-övezet védelméről, a menekültstátuszra nem jogosultakat pedig kiutasítaná.

Mészáros Lőrinc villamosítja a vasutat

Publikálás dátuma
2015.11.16. 20:05
FOTÓ: Népszava
Mészáros Lőrinc cége, a felcsúti R-Kord Kft. a Swietelsky Vasúttechnika Kft.-vel közös konzorciumban villamosíthatja a GYSEV 49 kilométernyi vasútvonalát - írta a Népszabadság. 

A vállalatok Szombathely és Zalaszentiván között a magyar vasúton használatos, 25 kilovoltos feszültségű áramrendszert építenek. Érdekes, hogy a felcsúti polgármester konzorciuma még úgy is elnyerte a megbízást, hogy 13,3 milliárd forintos árajánlatuk 3,8 milliárddal volt magasabb a beruházás eredetileg becsült, 9,5 milliárd forintos értékénél. Holott a Közbeszerzési Értesítőben megjelent tájékoztatóból kiderül az is: a GYSEV építési, tervezési és kivitelezési feladatokra kiírt tenderén az értékelés legfontosabb szempontja az ajánlati ár volt. A villamosítási tenderen egyébként ajánlatot tett a Strabag Vasútépítő Kft., a győri Vasútépítők Kft., és az A-HÍD Zrt. is.