Kézigránát az alkotmánybíróság udvarán

 Kézigránátot találtak szerda reggel a koszovói alkotmánybíróság udvarában, a robbanószerkezetet a rendőrség hatástalanította - közölte honlapján a Koha Ditore című pristinai napilap.

Az előzetes információk szerint egyelőre nem lehet tudni, hogy ki és miért dobott kézigránátot az épület udvarára. Miután az ott dolgozók megtalálták a gránátot, értesítették a rendőrséget, akik kiürítették az épületet, lezárták a környéket, majd ellenőrzött körülmények között felrobbantották a gránátot - írta a lap. Ezt követően a dolgozók visszatérhettek munkahelyükre.

A lap ugyan nem hozta összefüggésbe, de az esetnek köze lehet a koszovói kormánypártok és az ellenzék között hónapok óta tartó ellentéthez, amely egy Pristina és Belgrád között aláírt megállapodás miatt robbant ki. Az ellenzék többször is könnygázzal akadályozta meg a parlament munkáját, legutóbb kedden, amikor Albin Kurti, az Önrendelkezés (Vetevendosje) nevű párt alapítója és képviselője paprikaspray-vel fújta le a parlament biztonsági szolgálatának dolgozóit, amikor azok a jövő évi költségvetés vitájára érkező kormánytagokat védték. A pristinai alsófokú bíróság elfogatóparancsot adott ki Albin Kurti és három másik politikus ellen, szerda reggel pedig a rendőrség erőszakkal hatolt be Kurti otthonába, amikor az nem nyitott ajtót. Később kiderült, hogy a politikus nem tartózkodott otthon, holléte egyelőre nem ismert.

Szerző

Ez a jóképű színész lesz a Szárnyas fejvadász 2. főszereplője

Publikálás dátuma
2015.11.18. 11:04
Ryan Gosling Fotó: Pascal Le Segretain/Getty Images
Ryan Gosling lesz a Szárnyas fejvadász folytatásának főszereplője - erősítette meg a kanadai filmsztár a Collider.com-nak adott interjújában.

"Izgalmas, mert van bennem egy chip, ami felrobban, ha bármi mást is elmondok a filmről" - idézte a BBC hírportálja Goslingot, aki mellett Harrison Ford, az 1982-es Szárnyas fejvadász főhőse, Rick Deckard rendőr alakítója is szerepel a folytatásban. A Ridley Scott rendezte eredeti filmben Deckard replikánsokat, vagyis emberi külsejű robotokat üldöz 2019 elképzelt Los Angelesében.

Ryan Gosling Fotó: Pascal Le Segretain/Getty Images

Ryan Gosling Fotó: Pascal Le Segretain/Getty Images

A folytatást, mely állítólag Scott ötletén alapul, Hampton Fancher írta, aki az első film forgatókönyvének társszerzője is volt. Scott producerként vesz részt a munkában.

Az új film cselekménye évtizedekkel később kezdődik, miután az első, Philip K. Dick Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal? című regényén alapuló Szárnyas fejvadász története véget ért. A film forgatását a tervek szerint 2016 nyarán kezdik, a bemutató idejét még nem erősítették meg. A filmet Denis Villeneuve rendezi, tőle idén A bérgyilkost mutatták be a magyar mozik.

Szerző

Erősödő nyomás Merkelre

Publikálás dátuma
2015.11.18. 07:23

Spiegel

Németországban erősödött a nyomás a kancellárra a párizsi merényletek miatt. Söder bajor pénzügyminiszter azt sürgette, hogy a kormányfő ismerje be: menekültpolitikája téves, vessen véget az ellenőrizetlen és illegális bevándorlásnak, ám az ügyben váratlanul megszólalt Seehofer, aki pedig korábban ugyancsak élesen támadta a kancellárt, most mégis arra figyelmeztetett, hogy nem szabad összekapcsolni a terrorizmust és a migránsok kérdését. A keresztényszociálisok ezzel együtt kitartanak amellett, hogy meg kell mondani, hány embert tud az ország befogadni. Gabriel, a szociáldemokraták vezére ugyanakkor arról beszélt: tévedés azt állítani, hogy Párizs után minden megváltozott, rámutatott, hogy ragaszkodni kell a szabad társadalomhoz. Németország nem sétálhat bele a csapdába, nem teheti pontosan azt, amit a szélsőségesekkel, a gyilkosságokkal el akarnak érni, hogy tudniillik az ország feladja elveit. Ki kell tartani amellett, hogy a németek szabadságban kívánnak élni.

Szerző