Biszku-ügy: Kádár biztatta a pufajkásokat

"Önök a feladatukat teljesítették. Nyugodjanak meg! Aki a karhatalomnál szolgált, beosztáshoz fog jutni" - ilyen és ehhez hasonló szavakkal biztatta Kádár János az 1956-os forradalom leverése után a rendszere védelmében létrehozott karhatalom tagjait - derült ki az 1956 utáni megtorlások, halálos sortüzek miatt háborús bűntettel vádolt, 94 éves Biszku Béla elsőfokú büntetőperének szerdai tárgyalásán, a Fővárosi Törvényszéken ismertetett korábbi tanúvallomásokból.

A szerdai tárgyaláson a védő felvetette, hogy indokolt lehet a vád pontosítása, mert nem világos, milyen konkrét felbujtói magatartást ró Biszku Béla terhére az ügyészség. Az iratismertetés szerint Biszku Béla a korábbi ügyekben tanúként arról beszélt: a Nyugati pályaudvarnál történtek hátterében az állt, hogy vissza akarták foglalni az utcát és ez sikerült is. Földes László - aki a Kádár-rendszer kezdeti időszakában vezető beosztásban volt - két évtizeddel ezelőtti tanúvallomásában arról beszélt: hallott vezetőtársaitól a "kegyetlen leszámolásról", de nem tudja, mit jelenthetett ez.

Czinege Lajos - aki évtizedekig a Kádár-rendszer honvédelmi minisztere volt -, állítása szerint nem is hallott központi tűzparancsról. Az ő tudomása szerint a karhatalmisták feladata a termelő munka helyreállítása és az esetleges zavargások elleni békés fellépés volt. A tárgyaláson elhangzott: a karhatalmistákra azért volt szükség, hogy ne csak a szovjet csapatok álljanak Kádár rendszere mellett. Az eljárás adatai szerint az akkori idők egyik pártvezetője, Marosán György azt kiabálta december elején, nem sokkal a vádbeli sortüzek előtt a munkástanácsok vezetőinek: "Rohadt, piszok, szemét ellenforradalmárok vagytok! Mától kezdve lövünk, nem tárgyalunk!" A büntetőper csütörtökön folytatódik.

Szerző

Értékvédő kerület a XIII.

Évről, évre egyre többet költ a XIII. kerület a turistákat is vonzó századfordulós épületek felújítására. Az elmúlt nyolc esztendőben összesen 62,5 millió forintnyi támogatást szavazott meg erre a képviselő-testület, amiből a tulajdonosok hozzájárulásával már 40 világörökségi területen található társasházat állítottak helyre, összesen 325 millió forint értékben. A védett építészeti értékek megóvása érdekében a közelmúltban módosította korábbi rendeletét a kerület.

Mostantól olyan kiemelkedő építészeti értéket képviselő házak lakói is pályázhatnak, amelyek felújítása sokba kerül. A módosított rendelet lehetővé teszi, hogy ilyen esetben a társasházban élőknek ne kelljen mélyebben a zsebükbe nyúlni, a kötelező önrészen felüli összeget az önkormányzat állja majd helyettük, hiszen közös érdek, hogy ezek az épületek visszakapják régi pompájukat. A XIII. Kerületi Értékvédelmi Támogatás pályázat feltételeit szabályozó rendelet mostantól a hiánypótlást is egyszerűbbé teszi.

Az önkormányzat büszke arra, hogy a védett építészeti értéket képviselő házak felújítását célzó támogatás mind ismertebb és népszerűbb a kerületben. A pályázatokra, amelyet jövőre is meghirdetnek, egyre többen jelentkeztek, így sorra újulnak meg a városképben jelentős szerepet játszó lakóházak. Egyebek mellett a Duna partján álló épületek, amelyek közül több a Világörökség része, vagy városképi védelem alatt áll, illetve az Újlipótváros historizáló, art déco és bauhaus stílusú házai.

Szerző
Frissítve: 2015.11.18. 21:18

Sztrájk lesz Miskolcon?

Ha másképp nem megy, akkor legvégső eszközként sztrájkolni fognak a miskolci közösségi közlekedésben dolgozók, hogy kikényszerítsék a kétoldalú bérmegállapodás betartását a tulajdonostól , a Miskolc Holding Zrt-től. A szakszervezetek döntöttek a sztrájkbizottság felállításáról – olvasható a Miskolci Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezete, a Miskolci Autóbusz és Villamosvezetők Érdekvédelmi Szervezete, a Forgalmi Érdekvédelmi és Érdekképviseleti Szervezet közös közleményében.

Az verte ki a biztosítékot a szakszervezeteknél, hogy kiderült, a Miskolc Holding Zrt. felrúgta a 2015. április 24-én elfogadott 3 százalékos bérfejlesztési megállapodást, amely csaknem 3 ezer dolgozónak járt volna, január elsejéig visszamenőleg. A szakszervezet októberi demonstrációját követően a tulajdonos ajánlatában már az szerepelt, hogy mégsem mindenkinek, hanem csak a villamos- és buszvezetőknek emelik a bérét november 1-jétől. Ráadásul erről a szakszervezetek a médiából értesültek, holott az elvárt határidőig eljuttatták kompromisszumos javaslatukat a döntéshozókhoz.

Az érdekvédők úgy vélik, hogy a cégvezetést is irányító tulajdonos ezzel a szakszervezeteket és a közlekedési dolgozókat is egymás ellen akarja fordítani – írják közleményükben az érdekvédők. A munkabeszüntetés előkészületei megkezdődtek. Követeléseikben szolidárisak a fővárosi kollégák is, egyebek között a BKV-nál működő Egységes Közlekedési Szakszervezet, amelynek már Miskolcon is egyre több tagja van. A z EKSZ elítéli a tulajdonos minősíthetetlen, halogató magatartását, amely egyre jellemzőbb a hazai munkáltatókra, ezért mostantól, ágazattól függetlenül támogatja azokat a szerveződéseket, amelyek jogszerű érdekvédelmi harcot folytatnak – szögezte le Nemes Gábor elnök.

Szerző