Döntöttek - Erősebben védi külső határait az EU

Publikálás dátuma
2015.11.20. 15:56
Korábbi felvétel. Fotó: Thierry Chesnot/Getty Images
A schengeni szerződés reformjára tesz javaslatot az év végéig az Európai Bizottság - erről állapodtak meg az uniós tagországok bel- és igazságügyi miniszterei pénteki brüsszeli rendkívüli tanácskozásukon. Lehetővé válna Európa valamennyi külső határán minden beutazó, még az uniós polgárok szisztematikus és kötelező ellenőrzése is.

Az Európai Bizottság az év végéig javaslatot tesz a schengeni szerződés reformjára - erről állapodtak meg az európai uniós tagországok bel- és igazságügyi miniszterei péntek, a párizsi terrortámadás miatt összehívott, brüsszeli rendkívüli tanácskozásukon. A módosított szabályozás lehetővé tenné Európa valamennyi külső határán minden beutazó, még az uniós polgárok szisztematikus és kötelező ellenőrzését - közölte Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter.

A mostani eljárás szerint, a schengeni határon a határőrök csak a személyazonosságunkat csekkolják, vagyis, hogy valóban a miénk-e az útlevél - írta az Eurologus. Az EU-n kívüli országok állampolgárainak adatait viszont átfuttatják a Schengen Információs Rendszer (SIS) adatbázisán, amelyből kiderül, hogy az adott személy ellen beutazási tilalom van-e érvényben. A francia kormány nyomására a miniszterek most azt kérik, hogy az EU-s állampolgárokon is rendszeresen le lehessen futtatni ez azt ellenőrzést. A jelenlegi jogszabály csak szúrópróba-szerű vizsgálatra ad lehetőséget. Párizsnak azonban különösen fontos a szigorúbb határőrizet, miután kiderült, hogy a múlt pénteki terrortámadás elkövetői uniós állampolgárok voltak.

Nem a határvédelem az egyetlen terület, ahol a nemzeti hatóságoknak jobban össze kell fogniuk. A tagállami rendőrségek munkáját uniós szinten koordináló ügynökség, az Europol vezetője, Rob Wainwright csütörtökön rémisztő nyilatkozatot tett az Európai Parlamentben arról, hogy a terroristáknak egyelőre csak a nyomában lihegnek. Az Europol nem kap meg minden információt, amire szüksége van – jelentette ki a belügyi szakbizottság ülésén –, 2000 nevünk van, pedig az általános vélekedés szerint legalább 5000 ember utazott ki Szíriába vagy Irakba, hogy ott harcoljon.” A bejelentett nevek felét pedig mindössze öt tagállam és „egy nemzetközi partner” szolgáltatta, ami azt mutatja, hogy nem minden EU-s tagállam használja megfelelően az információmegosztó rendszert.

A miniszterek pénteken megígérték, hogy kiképzik a nemzeti rendvédelmi szerveket a SIS információs rendszer használatára, és el fogják érni, hogy azok nagyobb figyelmet fordítsanak a külföldi terrorista harcosok kiszűrésére. Január 1-jén pedig európai terrorizmus elleni központot állítanak föl, amelynek az lesz a feladata, hogy szorosabbra fűzze a tagállami hatóságok közötti kapcsolatot a terrorista harcosok, a fegyvercsempészet és a terroristák pénzügyi forrásai utáni nyomozásban.

Pénteken egyezség született a légi utasok személyi adatainak kezeléséről, valamint a fegyvercsempészek elleni fokozott fellépésről is "Erőteljes, operatív döntéseket hoztunk" - mondta Cazeneuve , és úgy vélekedett, hogy az intézkedések hatása már az év vége előtt meg fog mutatkozni.

Közben az EU terrorizmus elleni koordinátora elvetette azt az állítást, hogy az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet harcosai magukat menekültnek álcázva jutnak be az unióba. Gilles de Kerchove az RFI/France 24 nevű francia műsorszórónak nyilatkozva azt mondta, "ha akad is egy-két eset - és ezeket még ellenőrizni kell -, az is valószínűleg az IÁ taktikai jellegű manővere, hogy kétségeket ébresszen, és elbizonytalanodást okozzon, kell-e segítenünk a menekülteket". Kerchove szerint nem lenne helyes "beleesni abba a csapdába, hogy összekapcsolják a bevándorlást és a terrorizmust".

Szerző

Újabb terrortámadás! - Fegyveresek lerohantak egy luxusszállodát, túszokat is ejtettek

Dzsihadista fegyveresek megtámadtak egy szállodát Mali fővárosában, Bamakóban pénteken, helyszíni jelentések szerint az épületből lövöldözés hallatszott, a támadók túszokat ejtettek.

A Bamako központjában lévő Radisson luxusszállodát lerohanták a fegyveresek, a 190 szobás hotel környékét a rendőrség lezárta. Az AFP francia hírügynökség egy biztonsági forrása szerint a támadók dzsihadisták. A folyosókon jelenleg lövöldözés zajlik, a fegyverropogás az utcáról is hallható. Szemtanúk és a Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozó magas rangú biztonsági illetékesek szerint a támadók túszokat ejtettek.

Helyszíni beszámolók szerint szélsőséges fegyveresek 170 túszt ejtettek a reggeli órákban, köztük 140 vendéget és a személyzet 30 tagját - olvasható az Euronews.hu-n. Állítólag pár olyan túszt hamar szabadon engedtek, akik tudtak idézni a Koránból. Később a biztonsági erők néhány további túszt is kimentettek, köztük az állami televízió újságíróját. A török légitársaság öt alkalmazottját is túszul ejtették, de őket már elengedték a török hírügynökség jelentése szerint. A francia légitársaság munkatársait is sikerült kimenekíteni a túszok közül. A kínai televízió jelentése szerint legalább hét kínai szállóvendég is van a túszok között.

Szemtanúk elmondták, hogy reggel 7 órakor kezdődött a roham, lövéseket lehet hallani a szállodánál. A fegyveresek lövöldözve hatoltak be az épületbe, és azt kiabálták arabul, hogy “Allahu akbar!”, ami annyit jelent, hogy “Nagy az Isten!”. A támadók valószínűleg egy diplomata rendszámú autóval jutottak be a szállodához.

Az amerikai tulajdonban lévő 190 szobás szálloda az egyik legnagyobb Bamakóban. Sok Maliban dolgozó külföldi lakik, és a légitársaságok dolgozói is itt szállnak meg. Egyebek közt francia, török, indiai és kínai állampolgárok tartózkodnak a hotelben. A szállodában egy frankofon találkozót tartottak, ezért sok francia szállt meg az épületben. Az amerikai nagykövetség azt tanácsolta, hogy a Bamakóban tartózkodó amerikaiak menjenek biztonságos helyre. (a francia légierő 2013-ban beavatkozott Maliban, amikor az országban lévő iszlamista fegyveresek a főváros elfoglalásával fenyegetőztek)

A Radisson Hotelben történt támadásban egyes hírek szerint három ember meghalt, két mali és egy francia állampolgár - írja az Index. A túszdráma folyamatban van, a mali rendőrség, katonaság és az ENSZ-békefenntartók a helyszínen vannak.  A Reuters tíz fegyveres támadóról ír, a hotel üzemeltetője kevesebbről tud.

Szerző
Frissítve: 2015.11.20. 15:40

A Podemos vezetőjére kíváncsiak

A december 20-i spanyolországi választások előtt a Google rendszeresen közzéteszi, milyen kérdésekre kerestek rá, mi foglalkoztatja a szavazókat a voksolás előtt az ibériai országban. Ebből persze elhamarkodott lenne persze a voksolás kimenetelére következtetni, ám sokatmondó azért, hogy a spanyol pártok vezetői közül a radikális baloldali Podemos vezetője iránt a legnagyobb az érdeklődés: Pablo Iglesiasra vonatkozott a kérdések 38 százaléka.

 A 37 éves egyetemi professzor, európai parlamenti képviselő gyakorta szerepelt a tévék politikai vitaműsoraiban, így vált egyre ismertebbé. Iglesiasról az internetes keresések szerint mindent tudni akarnak, azt is, hogy hány éves, s van-e felesége.
Mariano Rajoyról, a néppárti kormányfőről is gyakran kérdezik a Google-t, a keresések 27 százalékában szerepel a neve, a feljövőben lévő katalán párt, a Ciudadanos vezetőjéről, Albert Rivieráról pedig 21 százalék érdeklődött. A PSOE vezetője, Pedro Sánchez személyisége nem kelt akkora visszhangot a Google-keresések szerint, alig 10 százalék tett fel vele kapcsolatos kérdést, róla legtöbben azt szerették volna megtudni, hogy mi a foglalkozása, s tényleg kosarazott-e gyerekkorában.

Szerző