Előfizetés

Bamakóban csaptak le a dzsihadisták

Publikálás dátuma
2015.11.20. 20:28

Újabb terrorcsapást hajtottak végre pénteken a dzsihadisták, ezúttal egy külföldi vendégekkel teli bamakói luxusszálloda volt a célpont. A támadók mintegy 170 embert és a személyzet tagjait ejtették túszul. A mali biztonsági erők, amerikai és francia különleges egységek, illetve ENSZ-kéksisakosok segítségével megrohamozták a hotelt. A terrortámadásban egyes források szerint tizennyolcan haltak meg, a békefenntartók legalább 27 tetemet láttak. Két túszejtőt megöltek. Az áldozatok között van egy amerikai állampolgár is. A merényletet egy al-Kaidához kötődő iszlamista csoport, az al-Mourabitoun vállalta.

Lövöldözésre ébredtek az emberek reggel a mali fővárosban, 7 óra körül fegyveresek rohanták meg a 190 szobás Radisson Blu luxusszállodát, túszul ejtve mintegy 140 vendéget és a személyzet 30 tagját. A mali biztonsági erők megrohamozták a hotelt, az első jelentések szerint legalább három túsz életét veszítette a szabadítóakcióban. Francia és amerikai különleges egységek is tartózkodtak a mali fővárosban, rajtuk kívül ENSZ-kéksisakosok is bekapcsolódtak a mentésbe.

A mali biztonsági erők azonnal körülzárták a szállodát és megrohamozták a hotelt. Szemtanúk szerint nem sokkal később 15 embert kísértek ki a szállodából, későbbi jelentések szerint délig 73 túszt sikerült kiszabadítani. Negyven francia kommandós is csatlakozott nap közben a szabadító akcióhoz. Az amerikai különleges erők 25 fős egysége segítette a civilek biztonságba helyezését.

A szálloda biztonságosnak számított, az ENSZ is ott szállásolta el Maliban dolgozó munkatársait. A hotelben jórészt külföldiek tartózkodtak, francia, török, kínai és indiai állampolgárságúak voltak az áldozatok között. Az Air France légitársaság közleményben hozta nyilvánosságra, a hotelben 12 alkalmazottjuk szállt meg, valamennyien biztonságban vannak, Ahmet Davutoglu török kormányfő közölte, a Turkish Airlines egyik gépének 5 fős személyzete szintén a hotelben tartózkodott, épségben kivitték őket, két másik alkalmazottjuk volt a túszok között, velük telefonon fel tudták venni a kapcsolatot. Húsz indiai és tíz kínai állampolgárt is kiszabadítottak. Az Egyesült Államok Twitteren figyelmeztette Maliban tartózkodó polgárait és a követség tagjait, hogy zárkózzanak be, ne menjenek utcára. A szállodából hat amerikait is kimentettek. Egy francia, egy belga és két mali állampolgár halálát erősítették meg péntek estig.

A bamakói túszejtők "Allahu Akbar" kiáltásokkal rohamozták meg a hotelt. Ellentmondó információk láttak napvilágot arról, hányan voltak a támadók. Az első jelentések két terroristáról szóltak, a Reuters biztonsági forrásból úgy értesült, hogy legalább tíz fegyveres tört be a szállodába. Egyes források szerint diplomáciai rendszámú autóval érkeztek, ezért sikerült bejutniuk, más források arról számoltak be, hogy autóval áttörték a bejáratot. A fegyvereseknél automata fegyver volt, maszkot viseltek. Későbbi hírek szerint a terroristák a hotel hetedik emeletén elbarikádozták magukat.

Ibrahim Boubacar Keita, Mali elnöke megszakította a szomszédos Csádban tett látogatását és hazatért Bamakóba. Az államfő egy szaheli biztonsági konferencián vett részt.

Francois Hollande francia elnök tévébeszédben nyilvánította együttérzését Mali lakosaival. Az afrikai ország egykor francia gyarmat volt, Franciaország 2013-ban a mali hadsereggel és ENSZ-csapatokkal együtt katonai offenzívát indított Mali északi részén, hogy visszaszorítsák a térséget terrorizáló lázadó csoportokat. Mintegy ezer fős francia egység tartózkodik jelenleg is az afrikai államban. Mali idén augusztusban már átélt egy terrortámadást, akkor iszlamista fegyveresek 13 embert, köztük öt ENSZ-alkalmazottat öltek meg Sevare városban, akkor szintén egy szállodát rohantak le. Iyad Ag Ghaly, az Ansar Dine iszlamista csoport vezetője nemrégiben Franciaország és a Maliban lévő francia érdekeltségek elleni támadásokra szólított fel.

Szakértők szerint elképzelhető, hogy a bamakói terrorakció nem köthető a párizsi merényletekhez, sem az Iszlám Állam terrorszervezethez. Egy al-Kaidához kötődő, nyugat-afrikai - tuareg és arab lázadókból álló - iszlamista csoport, az al-Mourabitoun Twitter-üzenetben vállalta a bamakói akciót, de az üzenet valóságtartalmát pénteken nem tudták még megerősíteni.

A malajziai látogatáson tartózkodó Barack Obama amerikai elnök közölte, hogy a Maliban történtek újabb bizonyítékai annak a dühödt haragnak, ami a terrorizmusban rejlik. Megerősítik az Egyesült Államok és szövetségesei elszántságát, hogy megküzdjenek a terrorizmussal. Könyörtelenek lesznek a vele folytatott harcban - tette hozzá

Van amerikai áldozat is
Egy amerikai állampolgár is életét vesztette a bamakói Radisson Blu szálloda elleni terrortámadásban - közölte helyi idő szerint péntek este a washingtoni külügyi tárca.

Amerikai biztonsági szervek gyanúja szerint valóban ez a szervezet és az Iszlám Maghreb al-Kaidája (AQIM) állhatott a támadás mögött, nem pedig az Iszlám Állam, vagy a Boko Haram.

John Kirby, az amerikai külügyminisztérium szóvivője közölte, hogy az Egyesült Államok "körülbelül egy tucatnyi" állampolgárát mentették ki a hotelból. A tárca együttérzését fejezte ki az amerikai áldozat hozzátartozóinak. Kirby szerint amerikai katonák vagy hivatalos személyek nem vállaltak "aktív" szerepet a túszejtők elleni harcban. Azok, akik segítettek a túszoknak, korábban is a térségben tartózkodtak.

Az Air France leállította a bamakói járatait

Egy különleges járattal visszatért Franciaországba az Air France KLM 12 alkalmazottja, akik a pénteki mali terrortámadás miatt ragadtak Bamakóban. Az Air France leállította a bamakói járatait.

Terrorizmus - Merkel és Hollande a jövő héten egyeztet

Anegla Merkel német kancellár november 25-én Párizsban Francois Hollande francia államfővel a terrorizmus elleni együttműködésről egyeztet, az egy héttel ezelőtti 130 áldozattal járó párizsi merényletek nyomán - jelentette be pénteken a párizsi német nagykövetség.

A francia elnök jövő kedden Washingtonban Barack Obama amerikai elnökkel, csütörtökön pedig Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozik, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni közös katonai fellépésről egyeztessenek. Francois Hollande a két találkozó között fogadja szerdán Párizsban a német kancellárt egy kötetlen vacsora keretében.

A parlament két házának hétfői együttes ülésén elmondott beszédében Francois Hollande jelezte, hogy egységes, kiszélesített koalíciót szeretne létrehozni az Iszlám Állam ellen Szíriában és Irakban. A terrorszervezet vállalta magára a november 13-án hét párizsi helyszínen elkövetett merényletsorozatot.

Túszdráma Maliban - A Boko Haram áll a háttérben?

A bamakói terrortámadásnak lehet köze a párizsi merényletekhez, egyelőre azonban nincs erre bizonyíték, meg kell várni, hogy kiderüljön, pontosan kik álltak az afrikai túszejtés mögött - jelentette ki Magyarország tiszteletbeli mali konzulja az M1 aktuális csatornán péntek délután.

Mamadou Sidibé elmondta, hogy mivel a terroristák afrikai akcentussal beszélték az angol nyelvet, feltételezések szerint nigériaiak lehettek, akik a Boko Haram szervezet tagjai. A tiszteletbeli konzul úgy tudja, Maliban jelenleg nyolc magyar tartózkodik, közülük hatan katonák. Magyar turisták ritkán fordulnak meg az országban.

Mamadou Sidibé kiemelte, hogy a terrortámadás helyszínéül szolgáló szálloda Bamako legnagyobbja. Egy ötcsillagos hotel, amely az üzleti központban helyezkedik el. Hangsúlyozta, hogy nemrég járt Bamakóban, és a várost biztonságosnak találta. A településen külföldiek szórakoztak, a terrortámadásnak nem volt előjele. Magyarországnak Maliban nincs diplomáciai képviselete, csak tiszteletbeli konzulja, ő jelenleg Veszprémben van, ott érte el a tévécsatorna - hangzott el az M1 adásában.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy pénteki sajtótájékoztatón azt mondta, legutolsó információik szerint az áldozatok, túszok között nincsenek magyarok, információt, segítséget az algíri nagykövetségtől lehet kérni.