Előfizetés

Európa harca a terrorizmussal

Tovább keresik a párizsi véres terrormerénylet kitervelésében, finanszírozásában és végrehajtásában érintett személyeket az európai hatóságok. Salah Abdeslamot egyelőre nem sikerült elfogni, de hat terrorgyanús személy bukott le Ciprusban.

Tegnap sem nyitottak még ki a brüsszeli iskolák, de a belga főváros élete részlegesen visszatért a megszokott kerékvágásba. A terrorkészültség azonban hatályban maradt. A menekülésben lévő belga állampolgárságú Salah Abdeslam, a párizsi merénylet egyik főszereplőjének holléte továbbra is ismeretlen. A francia hatóságok tegnap megkezdték Jawad Bendaoud kihallgatását, aki azzal vádolnak, hogy ő biztosította a lakást Sain-Denisben a november 13-i terrormerényletek kitervelői számára.

Ugyancsak tegnap hat, terrorizmussal gyanúsított francia állampolgárt adtak ki a ciprusi hatóságok, közölte az AFP. A francia hírügynökség információi szerint a hat férfit a ciprusi Larnaca repülőterén fogták el szombaton este, ahová egy svájci járattal érkeztek. A feltételezett terroristák életkora 25 és 35 év között van. Bázelből repültek a ciprusi városba. Jonas Nicolaou ciprusi igazságügyi miniszter azt nyilatkozta, információik szerint nem szándékoztak az országban maradni. A hírügynökség úgy tudja, Szíriába szerettek volna menni.

Az Interpol értesítette a ciprusi hatóságokat, hogy a hat férfi közül három szoros kapcsolatot tartott fenn terrorszervezetekkel, a másik három kapcsán egyelőre a gyanú merült fel, tájékoztatta a médiát a ciprusi miniszter. Az AFP úgy tudja, mind a hat személy ismert a francia hatóságok számára, ugyanazon iszlamista szervezet tagjai voltak. Előzetes híradások szerint a kiadatásnak tegnap este Svájcban kellett megtörténnie.

Brüsszel él és élni akar

Nem könnyű higgadtnak maradni a terrorfenyegetés közegében, de pánikba sem érdemes esni. Brüsszelben élvén át az elmúlt napokat némi megütközéssel olvastam a magyar médiában az olyan tudósításokat, hogy „Brüsszelben megállt az élet”, „a brüsszeliek a lakásukba zárva rettegnek”, „már a vonatok sem indulnak el Brüsszelből”. A valóság ezzel szemben az, hogy a metró kivételével a tömegközlekedés üzemel, hétfőn a napsütést kihasználva sokan sétálni indultak, s az európai intézmények az immár egy éve tartó „sárga riasztás” jegyében zavartalanul működnek. A vonatok egy része pedig azért nem indult el Vallóniába, mert az ottani vasutas szakszervezetek előre meghirdetett sztrájkot tartottak. Számomra ez a sztrájk jelzi legjobban a belga társadalom élni akarását: a terrorfenyegetés sem felejteti el a szociális feszültséget, a napi problémákat.

A terroristák alapvető célja a félelem állandósítása, a demokratikus társadalom megbénítása. Ezért, miközben természetesen tiszteletben tartják a szigorú biztonsági előírásokat, azokat betartva sokan az utcai jelenlétükkel is jelezni akarják, hogy nem engedik a terroristáknak megbénítani a város és a maguk életét. A vasárnapi óriási razziában letartóztatott tizenhat ember közül egy nap alatt tizenötöt elengedtek, az újabb öt őrizetbe vett közül egy ember ellen akarnak vádat emelni., Fegyvert, robbanószert nem találtak egyetlen helyen sem. Most úgy tűnik, hogy a példátlanul széleskörű akció fő célja annak a Salah Abdeslamnak az elfogása, aki egyike volt a párizsi merénylőknek, de utolsó pillanatban visszariadt az öngyilkosságtól.

( Hegyi Gyula- Brüsszel)

TAO - Az Európai Bizottság megadta az engedélyt

Az uniós testület megadta az engedélyt az előadóművészeti szervezetek társasági adóból (TAO) történő további támogatására - közölte a kultúráért felelős államtitkár.  Az Európai Bizottságnak a TAO-rendszer működéséhez szükséges engedélye december 31-én járna le, ezért szükség van törvénymódosításra és egy kormányrendelet megalkotására. 

Hoppál Péter kifejtette, hogy a szakmai szervezetekkel egyeztetve beépítettek a rendszerbe egy 1,5 milliárd forintos plafont, így az előadóművészeti szervezetek éves jegybevételük 80 százalékáig, de maximum 1,5 milliárd forintig vehetik igénybe a támogatást. Emellett az államtitkár üdvözölte a Tiszta TAO Társaságok elnevezésű önkorlátozó civil kezdeményezést, amelyben a résztvevők vállalják, hogy nem vesznek igénybe közvetítőket a támogatás megszerzéséhez. Mint mondta, az előadóművészeti szervezetek esetében ez a harmadik legfontosabb finanszírozási láb, tavaly több mint 18 milliárd forint támogatást vettek igénybe az arra jogosult szervezetek.

A beszélgetésen szóba került a Budapesten létesítendő Csontváry-múzeum terve is, ezzel kapcsolatban Hoppál Péter megjegyezte, hogy a következő öt évben ennek megvalósulását nem látja reálisnak. 

Az államtitkár jó kompromisszumnak nevezte, hogy a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) kollégiumaiba egyharmad arányban delegálhatna tagokat a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) egy folyamatban lévő törvénymódosítás szerint. Az MMA szerepének a szakmai szervezetek által kifogásolt felerősödéséről szólva leszögezte: a Magyar Művészeti Akadémia köztestületként vállalt szerepére, kulturális életben elfoglalt helyére tekintettel indokolt, hogy a művészeti területet érintő döntéshozatalban részt vegyen.

( Ezt például Gulyás Márton, aki a Magyar Művészeti Akadémia közgyűlésén is felemelte fel a hangját, nyílt vitára szólítva fel Fekete Györgyöt, nyilván nem így gondolja.) 

A kultúráért felelős államtitkár elmondta azt is, hogy ötletpályázatot írnak ki az Országos Széchényi Könyvtár új épületére és a Nemzeti Múzeum kertjére. Mint mondta, az Országos Széchényi Könyvtárat leghamarabb 2018 után költöztethetik el jelenlegi helyéről, a budai Várból, eldőlni látszik, hogy az OSZK a Nemzeti Múzeum mögötti Palotanegyedbe költözhet, az új helyszínről tervpályázatot írnak ki januárban. A költözés előkészítése a 2018-ig megvalósuló első ütemben elérheti a 14-15 milliárd forintot, a program akár 10 évig is elnyúlhat. A Nemzeti Múzeum kertjére is ötletpályázatot írnak ki. 

Saul fia - Az amerikai független filmdíjra is esélyes

A Saul fia jelölést kapott a független filmek Oscarjaként emlegetett Independent Spirit Awards legjobb külföldi film kategóriájában. Magyar rendező filmje legutóbb 25 éve került a rangos díj közelébe - tájékoztatott a Magyar Nemzeti Filmalap.

A 31. Independent Spirit Awards jelöltjeit kedden hozták nyilvánosságra Los Angelesben. A filmalap támogatásával Nemes Jeles László rendezésében készült magyar mozifilmet a függetleneket tömörítő szervezet bizottsága jelölte a legjobb külföldi film díjára, az elkövetkezendő hetekben a tagok szavazás útján döntenek a kategória győzteséről.A Saul fiát november elején a legjobb külföldi film kategóriában a Brit Független Filmdíjra (BIFA) is jelölték. A Saul fia az első magyar film, amely jelölést kapott a brit díjra.

Az Independent Spirit Awards díjesélyesei között legutóbb 25 éve szerepelt magyar alkotás, Szabó István Hanussen című filmje került az öt jelölt közé a legjobb külföldi film mezőnyében. A kategória díját az elmúlt években az Ida (Pawel Pawlikowski) című lengyel, az Adél élete (Abdellatif Kechiche) és a Szerelem (Michael Haneke) című francia, a Nader és Simin - Egy elválás története (Asghar Farhadi) című iráni és A király beszéde (Tom Hopper) című brit film nyerte el.

A Saul fia májusban a cannes-i filmfesztiválon megkapta a nagydíjat (Grand Prix) három további rangos díjjal együtt, a nemzetközi forgalmazási jogok értékesítésével megbízott Films Distribution 73 ország forgalmazójának értékesítette a produkciót. Nemes Jeles első nagyjátékfilmje, amely világszerte számos filmfesztiválon sikert aratott, Magyarország hivatalos Oscar nevezése a legjobb idegen nyelvű film kategóriában. A holokausztdrámát Magyarországon már több mint 90 ezer néző látta, a francia mozikban két hét alatt több mint százezren nézték meg, az amerikai mozik december 18-án tűzik műsorra - emlékeztetett a filmalap. 

A Saul fia a Laokoon Filmgroup gyártásában készült a filmalap támogatásával, vezető producere Sipos Gábor és Rajna Gábor volt.