Moszkva: lesznek következményei a vadászgép lelövésének

Moszkva nem tesz katonai válaszlépést Törökországgal szemben az orosz harci repülőgép lelövése miatt, de figyelmezteti Ankarát, hogy az esetnek "elkerülhetetlen következményei" lesznek - írja az orosz elnöki szóvivő bejelentése alapján a Hírado.hu.  

Dmitrij Peszkov hangsúlyozta, hogy az incidens nincs hatással az orosz légierő szíriai tevékenységére, a hadműveletek folytatódnak. Elmondta azt is, hogy a Kremlnek nincsenek hivatalos információi a lelőtt gép pilótáinak sorsáról. Jelen esetben csak a védelmi minisztérium tud megbízható információkkal szolgálni - tette hozzá. A Kreml a NATO brüsszeli rendkívüli tanácskozásának eredményeit várja, ezen belül is a török oldal provokatív és elfogadhatatlan lépésének értékelését. 

Egyelőre homályosak a körülmények
Még nem tisztázott, hogy török harci repülőgépek, vagy a földi légvédelem lőtte le az orosz légierő SZU-24-es vadászbombázóját. A hírek nagyon ellentmondásosak, a hírforrások még abban sem egységesek, hogy a gép a földnek csapódott, vagy hegynek ütközött.

Török állami források szerint a lelőtt orosz gép megsértette a török légteret, és a török légierő - mielőtt a gépet lelőtték volna - öt percen belül tízszer figyelmeztette erre az "ellenséges" gép legénységét, távozásra szólítva fel az orosz gépet. Oroszország szerint ugyanakkor a gép nem sértette meg a török légteret, végig szíriai terület felett volt.

Obama és Hollande óvott a konfliktus eszkalálódásától

Az amerikai elnök és francia kollégája közösen tartott sajtóértekelzletet Washingtonban. Barack Obama kijelentette, hogy Törökországnak joga van megvédenie légterét. Rámutatott, hogy Oroszországot szívesen látná az Iszlám Állam dzsihadista szervezet legyőzése érdekében létrehozott nemzetközi koalícióban, de szavai szerint ez mindaddig kihívást jelent, amíg Moszkva a mérsékelt szíriai felkelőkre összpontosítja a figyelmét az IÁ helyett. Francois Hollande hangsúlyozta, hogy a legfőbb cél az IÁ elleni harc, amelyben a katonai fellépését fokozó Franciaországhoz és az Egyesült Államokhoz hasonlóan Oroszországnak és Törökországnak részt kell vállalnia.

A piacot nem rázta meg nagyon az incidens

Az orosz és a török szuverén befektetési termékek piacát nem rengette meg a vadászgép lelövése. A Markit Financial Information Services londoni piaci adatszolgáltató cég kedd esti kimutatása szerint a nap folyamán az orosz szuverén törlesztésleállási kockázat piaci biztosítási cseretranzakcióinak (credit default swaps, CDS) árazása 10 bázisponttal megugrott ugyan, ám ezzel együtt is kevesebb mint a fele az ukrajnai válság kiéleződése idején mért, 600 bázispont - tízmillió dollár névértékű orosz kötvényre számítva 600 ezer dollár - feletti csúcsoknak. A Markit adatai szerint az irányadó ötéves futamú orosz devizakötvény-állomány CDS-középárfolyama a keddi londoni kereskedés késői szakaszában 300 bázispont alatt járt.

Szerző

Robbantásos merénylet Tuniszban

A tunéziai elnöki őrség egyik autóbuszát támadták meg az észak-afrikai ország fővárosában. A támadásban az elnöki gárda legkevesebb  tizenegy tagja meghalt - írja a vs.hu.

Tunéziában - ahol  magas fokú terrorkészültség van érvényben  - tavaly számos terrorista merényletet hajtottak végre, de a fővárosban, Tuniszban ez volt idén az első. A robbantás abban az utcában történt, ahol az erősen védett belügyminisztérium és a francia nagykövetség is található. 

Szerző

Obama: az Iszlám Államot meg kell semmisíteni

Az Iszlám Állam (IÁ) komoly fenyegetést jelent, amelyet nem szabad eltűrni és meg kell semmisíteni - mondta Barack Obama amerikai elnök kedden a Francois Hollande francia államfővel a washingtoni Fehér Házban közösen megtartott sajtótájékoztatóján.

A párizsi terrortámadások nyomán megtartott rendkívüli amerikai-francia csúcstalálkozó alkalmából az amerikai elnök hangsúlyozta, hogy Washington és Párizs között teljes az egység az elkövetők felelősségre vonása és a nemzetbiztonság kérdésében. "Mindannyian franciák vagyunk!" - jelentette ki franciául Obama.

Az amerikai elnök egyúttal a légi utasok adatainak megosztásáról szóló egyezmény végrehajtását sürgette az Európai Uniótól, ugyanakkor készségét fejezte ki arra, hogy az Egyesült Államok megossza Franciaországgal és többi európai partnerével a menekültek átvilágításának amerikai eszközeit. Méltatta, hogy Párizs továbbra is 30 ezer menekült befogadását tervezi az elkövetkező két évben. 

Szerző
Frissítve: 2015.11.24. 19:58