Cameron bővítené a támadásokat az Iszlám Állam ellen

Publikálás dátuma
2015.11.26. 13:38
FOTÓ: Getty Images
A brit miniszterelnök szerint több okból is indokolt lenne Nagy-Britannia bekapcsolódása az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet szíriai állásai elleni légi hadműveletekbe.

David Cameron a londoni alsóházban ismertette csütörtökön a kormány érveit. A brit királyi légierő (RAF) részt vesz az Iszlám Állam iraki állásai elleni támadásokban, ám a szíriai légi hadműveletekben nem, mivel ehhez a brit parlament nem adta hozzájárulását. A törvényhozás aggályait legutóbb az alsóház külügyi bizottsága foglalta össze november elején, külön jelentést összeállítva arról, hogy miért nem tartja továbbra sem kívánatosnak Nagy-Britannia részvételét a szíriai hadműveletekben.

A bizottsági jelentés szerint a szíriai bevetések esetleges eredményein jóval túltesznek azok a kockázatok, amelyek a beavatkozás nem egyértelmű jogi megalapozottságából, a szíriai politikai káoszból és mindezek diplomáciai árából eredhetnek. Az állásfoglalás szerint Nagy-Britanniának nem szabad úgy katonai akcióba kezdenie Szíriában, hogy nincs koherens nemzetközi stratégia az Iszlám Állam legyőzése és a szíriai háború lezárása utáni időszakra.  Cameron csütörtöki alsóházi felszólalásában ezekre az aggályokra igyekezett választ adni.

Kijelentette: a brit kormány levonta az iraki háborút követő fejlemények tanulságait, és nem célja a szíriai államgépezet szétzilálása. A cél olyan politikai átmenet elősegítése, amelynek eredményeként a Bassár el-Aszad szíriai elnök vezette rezsim helyett új, a szíriai társadalom egészét képviselő kormány jön létre.

Parlamenti felszólalásával egy időben Cameron beterjesztett egy 36 oldalas csomagtervet is, válaszul a külügyi bizottság felvetéseire. Ebben is kitér a brit kormány által kívánatosnak tartott átalakulási stratégiára, amelynek sarkalatos elemei közé tartozik a szíriai alkotmányos és jogi berendezkedés felülvizsgálata, közmegegyezésen alapuló új alkotmány felvázolása, és mindezek alapján szabad, többpárti választások megtartása.

Mindeközben meg kell őrizni az államgépezet működésének folyamatosságát. Ebbe beletartozik a hadsereg és a biztonsági szolgálatok egyben tartása, annak biztosításával, hogy ezek az emberi jogok alapelveit tiszteletben tartva, a civil vezetés ellenőrzése alatt működnek tovább - áll Cameron javaslatcsomagjában.

Csütörtöki alsóházi felszólalásában a brit kormányfő kijelentette, hogy az Iszlám Állam közvetlen fenyegetést jelent Nagy-Britanniára, amely a terrorcsoport által szőtt merénylettervek fő célországai között van. Cameron szerint a brit elhárító szolgálatok csak az elmúlt egy évben hét nagy-britanniai merénylettervet hiúsítottak meg, és ezek mindegyikét vagy közvetlenül az Iszlám Állam tervelte ki, vagy a terrorszervezet propagandájának hatására akarták elkövetni.

A brit kormányfő szerint Nagy-Britannia ebben a helyzetben "nem szervezheti ki" a gondoskodást saját nemzetbiztonságáról azoknak a szövetségeseinek, amelyek már részesei az Iszlám Állam szíriai állásai elleni hadműveleteknek. Cameron szerint a brit királyi légierő (RAF) még az amerikainál is pontosabb csapásokra lenne képes, ha bekapcsolódna a szíriai hadműveletekbe. Kijelentette: az RAF Irakban már megmutatta, hogy képes minimális járulékos károkat okozó, rendkívüli pontosságú csapásokra Brimstone típusú lézervezérlésű precíziós bombákkal. "Ilyenjük még az amerikaiaknak sincs" - tette hozzá.

Cameron szerint az RAF Tornado harci gépei az Iszlám Állam elleni iraki légi hadműveletekben a koalíció hadszíntéri légi felderítési feladatainak 60 százalékát végzik el, a brit Reaper drónok pedig a hasonló szíriai felderítések 30 százalékát hajtják végre, csak éppen fedélzeti fegyvereiket nem vethetik be. Hozzátette: a brit kormány véleménye szerint erőteljes jogi megalapozottsága lenne a szíriai beavatkozásnak. Az Iszlám Állam központja ugyanis Szíriában van, és a szervezet közvetlen veszélyt jelent Nagy-Britanniára és szövetségeseire, így a brit részvétel a hadműveletekben jogos kollektív önvédelemnek minősülne.

Oroszország szíriai katonai jelenlétéről Cameron elmondta: az amerikaiak vezette légi hadműveleti központ memorandumot írt alá az oroszokkal, amely napi kapcsolatot és pragmatikus katonai tervezést tesz lehetővé a koalíciós partnerek biztonsága érdekében, és ez vonatkozna a brit légierőre is. Egyelőre nincs kitűzve a szíriai brit beavatkozásról szóló alsóházi szavazás időpontja. A kormány álláspontja az, hogy akkor terjeszti voksolásra az indítványt, ha úgy látja, hogy megvan a kellő mértékű konszenzus. Az óvatosságot indokolja, hogy két éve, amikor London az Aszad-rezsim ellen akarta bevetni a légierőt, a kormány váratlan és kínos vereséget szenvedett az erről tartott alsóházi szavazáson.

Szerző
Témák
Cameron
Frissítve: 2015.11.26. 15:31

Megtalálták az Iszlám Állam alagúthálózatát (Videó)

Egy egész alagúthálózatot találtak az egyik kisváros alatt, ahol az Iszlám Állam tagjai vertek tanyát még a település felszabadítása előtt. A föld alá áramot is vezettek - írja a Blikk.

Körülbelül negyven járatot találtak Sinjarban, alvóhelyekkel, homokzsákokkal, bomba gyártására alkalmas eszközökkel, gyógyszerekkel és a Korán másolataival teletömve.

Az alagutakat a kurdok fedezték fel, akik az észak-nyugati iraki kisvárost ebben a hónapban foglalták vissza, több mint egyéves ISIS-uralom után. - Körülbelül 30-40 alagutat találtunk Sinjarban. Olyan volt, mint egy hálózat a városon belül - mesélte Shamo Eado, a Sinjarban állomásozó iraki kurd harcosok parancsnoka. - Az Iszlám Állam ásta ezeket az árkokat, hogy elrejtőzzenek a légitámadások elől, és szabadon tudjanak mozogni a föld alatt. Valamint fontos szempont volt az is, hogy megfelelően tárolhassák a fegyvereiket és a robbanószereiket. Ez volt a katonai fegyvertáruk.

Szerző

"Heves tűzharcra ébredtünk" - Mulasztás előzte meg a merényletet?

Biztonsági mulasztás előzte meg a terrortámadásokat a bírákkal teli egyiptomi szálloda ellen a Sínai-félsziget északi részén, el-Arís városában - írta szemtanúkra hivatkozva az ad-Dusztúr című egyiptomi napilap csütörtöki számában.

A hét halálos áldozattal járó merényletet a hétfő este zárult parlamenti választások másnapján, kora reggel hajtották végre a Vörös-tenger partján álló Swiss Inn hotel ellen, amely a régió szavazóhelyiségeire felügyelő bizottságok bázisaként szolgált. A Gázai övezethez közeli határvidéken mély gyökereket eresztett Vilájat Színáa, az Iszlám Állam helyi ága vállalta a vérengzést, amelyben a voksolásra felügyelő bírók közül ketten életüket vesztették.

A hadsereg szóvivője három támadóról számolt be, közülük kettőnek sikerült behatolnia az épületbe. Az egyik a főbejárat előtt a levegőbe repült pokolgépet hordozó járművével együtt, a második a szálloda konyhájában léptette működésbe robbanó övét, a harmadik golyózáport zúdított a bírók egyik szobájára. "Az el-arísi szálló bírái megerősítették, hogy a biztonsági erők legtöbb tagját visszavezényelték az eredmények bejelentése után" - hirdette az ad-Dusztúr címlapján nagy piros betűkkel.

Tárek Nagíb, az egyik választási bíró a lapnak nyilatkozva elmondta, hogy a szavazatok számlálása késő éjjelig tartott, így sokan még aludtak a támadások idején. "Hatalmas robbanásra, és heves tűzharcra ébredtünk" - mesélte. Kollégája, Szarvat Ámer ugyanakkor az étterembe bejutott terroristát feltartóztató biztonságiakat méltatta, akiknek a fellépése nélkül sokkal nagyobb lett volna a vérontás. Arra emlékeztetett, hogy a hotelben megszálló 160 bíróból nyolcvanan jelen voltak a merényletek alatt.

Szerző