Lassuló pályára álltunk

Publikálás dátuma
2015.11.30. 06:20
Jóformán csak a déli határ menti kerítés megépítése növelte meg a GDP-t FOTÓ: TÓTH GERGŐ
A magyar gazdaság potenciális éves növekedési lehetőségei két százalék körül vannak. Részben az uniós források elapadása folytán negyedévről-negyedévre közelítünk is ehhez az értékhez. A jegybank prognózisaiban erről eddig még nem vett ugyan tudomást, de a jövő hónapban már ronthat a 2016. évi kilátásokon.

Az adóváltozások ismeretében a versenyszférában már javában dolgoznak a jövő esztendő tervszámain. Ezt az sem befolyásolja, hogy a kormány érthetetlen módon már késő tavasszal áthajszolta a parlamenten a jövő évi központi költségvetésről szóló törvényt, egy olyan időpontban, amikor még az előző esztendő zárszámadása sem készült el, és az sem volt világos, hogy miképpen alakulnak az idei esztendő második felében a konjunktúrakilátások. Ez is oka annak, hogy az elmúlt héten sem sikerült megegyezniük a munka világa szereplőinek egymással és a kormánnyal a jövő évi minimálbér és a garantált bérminimum nagyságáról, ugyanis a már törvénybe foglalt adójogszabályok olyanok, hogy csak a kormány által diktált számok érvényesülhetnek.

Hiába dicsekszik a kormányfő az általa nagyszerűnek tartott foglalkoztatási adatokkal, ha nem lesz érdemi, általános béremelés jövőre, akkor arra lehet számítani, hogy tovább gyorsulhat a kvalifikált munkaerő külföldre áramlása, amely súlyosbíthatja a munkaerőhiányt. Már nem csak az orvosi, egészségügyi, műszaki (informatikai) és vendéglátóipari munkakörökben, hanem csaknem minden szakmunkás. Márpedig a jól képzett alkalmazottak tartós hiánya lassan már a gazdasági növekedés egyik fékjévé válik.

Az nem ismeretes, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) mindezzel milyen mértékben számol, amikor - Pleschinger Gyula, a Monetáris Tanács tagjának a Reuters hírügynökségnek adott múlt heti nyilatkozata szerint: meredeken ronthatják a gazdasági növekedési előrejelzésüket decemberben, és valószínűleg nem konvencionális monetáris politikai eszközöket fognak alkalmazni, ha bármilyen lazítás mellett döntenek.

Szakértők szerint ez azt jelenti, hogy nem az 1,35 százalékos alapkamatból faragnak majd le, előreláthatóan 2017 első negyedévéig, hanem a kereskedelmi bankok letéteit csatornáznák át az állampapír-piacra.

Szeptemberi inflációs jelentésében az MNB még azt jósolta, hogy jövőre 2,5 százalékra lassul a bruttó hazai termék növekedése az idei évre várt 3,2 százalékról. Miután a harmadik negyedévben a növekedés éves szinten 2,3 százalékot tett ki, ami alatta maradt a piaci és a jegybanki várakozásoknak is, az egész éves előrejelzés optimistának tűnik. A harmadik negyedéves GDP-adat közzététele előtt a Reuters által megkérdezett elemzők úgy vélekedtek, hogy jövőre 2,4 százalékra lassul a gazdasági növekedés üteme az idei évi 2,9 százalékról.

A GKI legfrissebb előrejelzése ezt megerősíti, szerintük a magyar gazdaság a 2014. évi, átmenetileg gyors növekedés után idén lassuló pályára került, az első negyedévi 3,5 százalékos növekedést a második negyedévben 2,7 százalékos, a harmadik negyedévben 2,3 százalékos ütem követte, s a következő negyedévekben csak 2 százalék körüli bővülés várható. A GKI idén a GDP 2,7 százalékos, jövőre 2,0 százalék körüli emelkedésére számít. A külső és belső egyensúly kedvezően alakul, de a felminősítésre – többek között a gazdaságpolitika, ezen belül bankpolitika nem kellő hitelessége miatt – még egy ideig várni kell - írják a GKI elemzői.

Érdemes ebből a szempontból a bankok álláspontját is figyelembe venni. "Napjainkban a gazdaság lényegében a hitelezés felfutása nélkül bővül, elsősorban az uniós források felhasználása és az autógyártás érdeme a GDP növekedése" - mondta egy hétvégi háttérbeszélgetésen Hendrik Scheerlinck, a hazai bankszektor második legnagyobb szereplőjének, a K&H csoportnak a vezérigazgatója. "A gazdaság növekszik, de az utóbbi évek gazdasági nehézségeinek egyik máig tartó negatív hatása a lakossági és a vállalati hitelezés volumenének számottevő visszaesése. A hitelezés fokozott élénkülésére lenne szükség ahhoz, hogy a magyar gazdaság versenyezni tudjon a szlovák és lengyel gazdasággal" - mondta a vezérigazgató, hozzátéve, hogy a kelet-közép-európai régió kezdi visszaszerezni a befektetők bizalmát, egyre vonzóbb befektetési célponttá válik.

Szerző
Témák
lassulás

Lassult a növekedés a harmadik negyedévben

A részletes harmadik negyedévi hazai GDP-növekedési adatok mellett kiskereskedelmi és külkereskedelmi statisztika is lesz a jövő héten, az adatok piaci hatása azonban korlátozott lehet.

Hétfőn az ipari termelői árak októberi alakulásáról közöl adatokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Szeptemberben az ipari termelői árak 1,5 százalékkal alacsonyabbak voltak az előző év azonos időszakához képest. Az ipari belföldi értékesítés árai 3,7, az exportértékesítés árai pedig 0,2 százalékkal csökkentek éves összehasonlításban. Az év első kilenc hónapjában a belföldi értékesítési árak 3,0 százalékkal mérséklődtek, az exportértékesítési árak azonban 0,4 százalékkal emelkedtek 2014 január-szeptemberhez képest, ami összességében az ipari termelői árak 0,9 százalékos csökkenését eredményezte.

Szerdán jelenik meg a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa november 17-i kamatdöntő ülésének rövidített jegyzőkönyve. Az ülésen a jegybank változatlanul, 1,35 százalékon hagyta az alapkamatot, ami megfelelt az elemzői várakozásoknak. Az előző, októberi ülésen a monetáris tanácsa tagjai egyhangúlag az alapkamat 1,35 százalékon tartására szavaztak.  Csütörtökön az októberi kiskereskedelemről teszi közzé első becslését a KSH. Szeptemberben a kiskereskedelmi forgalom volumene éves összevetésben 5,1 százalékkal nőtt a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt. Ezzel sorozatban már 28. hónapja emelkedett a kiskereskedelmi forgalom. Az év első kilenc hónapjában a forgalom - a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt - 5,9 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.

Ugyancsak csütörtökön jelenik meg a szeptemberi külkereskedelmi forgalom részletes statisztikája. A hónap elején közölt első becslés alapján szeptemberben az export euróban számított értéke 5,6, az importé 8,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a havi kereskedelmi többlet 814 millió euró volt. Az első három negyedévben a kereskedelmi többlet 6,121 milliárd eurót tett ki, ami alig 153 millióval marad el a tavalyi egész éves 6,274 milliárd eurótól. A kivitel 7,2, a behozatal 5,9 százalékkal nőtt a múlt év első kilenc hónapjával összehasonlítva.

Pénteken a harmadik negyedévi GDP-növekedési adatok részleteit ismerteti a KSH. A két hete közölt előzetes adatok szerint Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2,3 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az előző negyedévekhez képest lassult a növekedés: a naptárhatással kiigazított és rendkívüli tényezőktől megszűrt adatok szerint a harmadik negyedévben 2,2 százalékos volt az éves növekedés a második negyedévi 2,4 és az első negyedévi 3,1 százalékot követően. A KSH kommentárja szerint a növekedési ütem mérséklődésében szerepet játszott a mezőgazdaság teljesítményének visszaesése, de az ipar, valamint a feldolgozóipar éves bővülése is kisebb volt az eddiginél.

Szerző

Lesz magyarországi startup állásbörze

November 30-án BEEP-BEEP KarrierHub néven tartják Magyarországon az első menedzsment állásbörzét, amelyen mintegy 20 startup cég keres majd gazdasági vezetőt, marketingest, értékesítési vezetőket - közölte a RoadRun-R inkubátorház.

A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a startupok kudarcainak egyik oka, hogy nincs valódi igény a termékeire, van azonban, amikor menedzsment nem megfelelő - írták. Az első startup állásbörzével ezen a problémán szeretnének segíteni a szervezők, hiszen a rendezvényen lehetőség van arra, hogy kezdő vállalkozások ötleteik bemutatása mellett számukra megfelelő szakembereket nyerjenek meg maguknak.

A közleményben Ilyés Márton, a RoadRun-R inkubátorház ügyvezető igazgatója kifejtette, egy startup fennmaradásához, sikeréhez, a megfelelő tőkebevonás mellett, ugyanolyan fontos, hogy a kezdő vállalkozásokat már az elején tapasztalt vezetők irányítsák.

A szervezők szándéka, hogy a KarrierHub egy rendszeres platformjává váljon a magyar startup világnak - közölték. A BEEP-BEEP KarrierHub szervezői között található még a Design Terminál, a helyszínt biztosító H13 Diák- és Vállalkozásfejlesztési Központ, valamint a RoadRun-R inkubátorházat alapító Budapesti Corvinus Egyetem Rajk Szakkollégiuma - olvasható a közleményben.

Szerző