Snowden: Valamennyien rajta vagyunk a listán

Publikálás dátuma
2015.12.08. 19:55

Ma már nem attól kell tartani, hogy nevünk felkerül egy listára, valamennyien a listán vagyunk. A tömeges adatgyűjtés márpedig nem működik, nem akadályozza meg a terrortámadásokat, legfeljebb visszamenőlegesen lehet haszna – mutatott rá egyebek mellett Edward Snowden, aki kedden délután egy budapesti fórumba kapcsolódott be videóláncon. 

Az Oroszországban rejtőzködő amerikai informatikus, az NSA volt szerződéses alkalmazottja először beszélt „élőben” Budapesten, a Közép-európai Egyetem (CEU) Vera és Donald Blinken Nyílt Társadalom Archívuma (OSA) által rendezett vitán, amelyet a magánélethez való jog szabadságának szenteltek, a „Megfigyelnek téged, megfigyelnek engem” kiállítás zárásaként.

Nem a terrorizmus a legsúlyosabb egzisztenciális fenyegetés – fejtegette Snowden, aki szerint mind a 2011. szeptember 11-i terrortámadások, mind a közelmúlt merényletei nyomán a politikusokra nagy nyomás nehezedett, hogy tegyenek valamit, s tesznek is, mivel attól tartanak, hogy támadhatóvá válnak. „Barack Obama valószínűleg nem tekint engem nagy szövetségesének, de valójában én támogatom a jelenlegi amerikai kormány politikáját” – jelentette ki az informatikus, aki 2013-ban a világ elé tárta az NSA tömeges adatgyűjtésének részleteit, s az Egyesült Államokban államtitoksértés miatt bíróság elé állítanák, ha hazatérne.

Obama, mondta Snowden, legutóbbi beszédében jó válaszokat adott, a San Bernardino-i terrorakció után nem az volt a reakciója, hogy tovább kell csökkenteni az alkotmányos szabadságjogokat, főként pedig nem akar háborút hirdetni, bármennyire is sürgetik ezt az Egysült Államokban. „Ez valójában nagyon bátor tett, mivel a legnehezebb, amit tehetett” – vélekedett Snowden, hozzátéve, a legkönnyebb úgy válaszolni, hogy fenyegetnek bennünket, megkérdőjelezik az értékeinket, küldjük hát háborúba a katonáinkat. Snowden szerint a terrorizmus gyökereit kellene feltárni.

A korábbi CIA-munkatárs aggodalommal figyeli az európai bezárkózási tendenciákat, az autoritarizmus erősödésének jeleit. Magyarországra is utalt, amikor a menekültválság kapcsán figyelmeztetett, ha egy kormány egy válság kapcsán rendkívüli felhatalmazásokkal ruházza fel magát, fennáll a veszély, hogy azok a krízis elmúltával is fennmaradnak, s újabb ürügyeket keresnek fenntartásukhoz.

Szerző
Témák
NSA Snowden

Több menekültgyerek, köztük egy csecsemő fulladt a tengerbe

Publikálás dátuma
2015.12.08. 18:59
Fotók: Spencer Platt/Getty Images
Hat afgán menekült gyermek, köztük egy hathónapos csecsemő holttestét emelték ki a tengerből a törökök kedden az Égei-tenger keleti partjainál, miután az őket szállító gumicsónak elsüllyedt a Görögországba tartó úton - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség. Minden újraélesztési kísérlet sikertelennek bizonyult- írja a Híradó.hu.

A csónak azután kezdett süllyedni, hogy az a fából készült váz, amely a szerkezet megerősítését szolgálta, szétesett és a járműbe víz került. Öt másik menekülőt, köztük egy 12 éves fiút, akik mentőmellényükben erősen áthűlve lebegtek a vízen, Cesme üdülőhelynél mentett ki a parti őrség. A hatóságok két embert még keresnek.

Ebben az évben több mint 700 ezer menekülő jutott el Görögországba, legtöbben a szíriai és az iraki konfliktus miatt indult neki a világnak. Szinte valamennyien Törökországon keresztül érték el az európai uniós országot, miután magas díjat fizettek a csempészeknek, hogy kis, túlzsúfolt lélekvesztőkben vigyék át őket a túlsó partra. Emberek százai fulladtak a vízbe idén, köztük sok gyerek. Törökország fokozta erőfeszítéseit annak érdekében, hogy megállítsa a tengeren Görögországba tartó menekülthullámot. 

Szerző

Schwarzenegger a húsfogyasztás csökkentésére buzdít

Az éghajlatváltozás elleni harc jegyében heti egy-két húsmentes napra buzdít mindenkit Arnold Schwarzenegger, aki az ENSZ múlt héten megkezdődött klímavédelmi csúcstalálkozója alkalmából érkezett Párizsba.

Az osztrák származású amerikai színész a Sciences Po politikatudományi intézetben tartott előadása után beszélt a BBC-nek arról, hogy a húsevés környezetügyi probléma, mivel az állattenyésztés felelős a globális üvegházhatású gázkibocsátás mintegy 28 százalékáért.Kalifornia egykori kormányzója ugyanakkor hozzátette, túlzás lenne elvárni az emberektől, hogy teljesen áttérjenek a vegetáriánus életmódra, elegendő lenne, ha csupán heti egy-két napon kiiktatnák étrendjükből a húst.

Arra a kérdésre, amely szerint a fiatal férfiak miként tehetnek szert olyan testre, mint a Terminátoré, ha nem esznek húst, Schwarzenegger elmondta, hogy nagyon sok olyan sikeres testépítőt és súlyemelőt ismer, aki nem fogyaszt húst. Emlékeztetett továbbá, hogy a húson kívül nagyon sok módon lehet még fehérjéhez jutni. Az ENSZ szerint az állattenyésztés, a mezőgazdaság, az erdő- és halgazdálkodás okozta kibocsátás majdnem duplájára nőtt az elmúlt 50 évben és további 30 százalékkal növekedhet 2050-ig.

Schwarzenegger szerint ugyanakkor értelmetlen erőfeszítés arról győzködni az embereket, hogy mondjanak le olyan dolgokról, mint a nagy autók vagy a repülőgépek. Szerinte szükség van olyan technológiákra, amelyek lehetővé teszik, hogy az emberek úgy élhessenek, ahogy akarnak, de közben ne szennyezzék a környezetüket.

A klímavédelmi csúcstalálkozón tett korábbi látogatásakor Schwarzenegger arra buzdította a kormányokat, hogy ne becsüljék alá az állami, regionális és városi szintű irányítás szerepét a kibocsátáscsökkentésre irányuló erőfeszítések terén.

Szerző