Orbán esete a dzsiháddal

Az Európában végrehajtott közelmúltbéli terrorcselekmények hatására az orbáni propaganda által is befolyásolt hazai közvélemény mindinkább összemossa a terrorizmust az iszlámmal. De akkor hogyan illeszkedhet világképünkbe az a muszlim fiatalember, aki hónapokkal ezelőtt egy párizsi kóser élelmiszerüzlet alkalmazottjaként vásárlókat bújtatott el az amúgy az iszlám nevében öldöklő terrorista elől? És az a muszlim biztonsági őr, aki nemrégiben megakadályozta, hogy az Iszlám Állam öngyilkos merénylője bejusson a Stade de France-ba és felrobbantsa magát a zsúfolt lelátón? Mit kezdjünk azzal a ténnyel, hogy a Pireneusi-félszigeten létrejött középkori arab államok vallási tolerancia tekintetében példát mutattak a keresztény Európának? Ismerjük Al-Kámil kairói szultán és Assisi Szent Ferenc találkozásának hiteles történetét? Egyiptom uralkodója türelmesen végighallgatta és bántatlanul elbocsátotta a kolduló szerzetest, aki őt igyekezett a római hitre téríteni.

A tömeghisztéria keltésében érdekelt Orbán-féle politikai kalandorok látens módon azt sugallják nekünk, hogy Mohamed tanainak követői értelemszerűen veszélyt jelentenek az európai társadalmakra, egyáltalán az emberiségre. Holott az egyén erkölcsi minősége független vallási meggyőződésétől. Sőt, a dogmák értelmezését az értelmezést végző személy erkölcsi minősége, illetve mentális állapota határozza meg. A terrorcselekményt elkövetők általában mélységesen frusztrált egyének, akik bármely vallást agressziójuk kiélésére használnának fel. Tény, hogy napjainkban szembeszökő az iszlám fundamentalizmus térnyerése. Már nem sokkal 9/11 után figyelmeztettek azonban szakértők, hogy terrorizmus és iszlám kapcsolata esetleges. A muszlimok többsége bizony a nyomorgó „harmadik világ” lakója, s osztályrésze a kilátástalanság. A pánarab nacionalizmus viszont éppúgy elveszítette vonzerejét, ahogyan erőtlenné váltak a baloldali eszmék is. A keletkezett hiátust az iszlám fundamentalizmus töltötte be, mely ily módon nem tekinthető másnak, mint vallási köntösbe bújtatott antikapitalista mozgalomnak.

Nem is olyan régen a Fidesz politikusai a migránsokat egytől egyig „gazdasági bevándorlóknak” nevezték hivatalos megszólalásaik alkalmával. Ebben annyi igazság mindenképpen van, hogy nem csupán a konfliktusövezetekből kelnek útra emberek százezrei. Ha viszont a „harmadik világ” önnön szegénységére dzsiháddal, illetve menekülthullámmal válaszol, elengedhetetlen, hogy a fejlett világ a probléma forrását szüntesse meg. Az érintett országok gazdasági felzárkóztatásához persze egységes fellépésre van szükség Európa részéről. Ezt a folyamatot csak hátráltatják azok a „külön utas” politikusok, akik hatalmi megfontolásokból a nemzetállami megosztottságot erősítenék kontinensünkön. A terrorizmus összemosása az iszlámmal pedig a már itt lévő muszlim tömegek társadalmi integrációját veszélyezteti. Bár Orbán Viktor csak mellékszereplő egy most zajló világméretű játszmában, az Európa koherenciáját gyengítő politikájával és iszlámellenes retorikájával nyilvánvalóan sokat árthat még mindünknek.

A csoportgyőzelem a tét

Publikálás dátuma
2015.12.11. 06:56
Szamoránsky Piroska (középen) ötször volt eredményes Dánia ellen FOTÓ: MTI/KOVÁCS ANIKÓ
Remek játékkal, fantasztikus győzelmet aratott a magyar női kézilabda-válogatott a házigazdák ellen a dániai világbajnokságon. Németh András lányai a sikernek köszönhetően továbbjutottak, s ha ma délután legyőzik Japánt, akár csoportelsőként is zárhatják az A jelű hatost.

Pokolból a mennybe. A magyar női válogatott a kedden Montenegró ellen elszenvedett történelmi vereség után, nagyszerű teljesítményt nyújtva legyőzte a házigazdákat a dániai vb-n. Görbicz Anitáék így biztosították helyüket a nyolcaddöntőben. „Úgy mentünk neki a meccsnek, hogy nem az eredmény számított, hanem, hogy felálljunk a padlóról. Ez sikerült. Remélem, mostantól ebben a formában folytatjuk a tornát” – fogalmazott a mérkőzés után Németh András szövetségi kapitány.

A lányok ma délután a japánokkal csapnak össze, s győzelem esetén a csoportelsőség is összejöhet. Az A jelű hatos megnyeréséhez az is kell, hogy a dánok megverjék Montenegrót. Klavs Bruun Jörgensen, a házigazdák szövetségi kapitánya a magyarokat emelte ki követendő példának. Mint mondta: hazánk egy nagy vereséget követően sem riadt meg 14 ezer dán szurkoló előtt, és alaposan elverte a legutóbbi világbajnokság bronzérmesét.

„A nyolcaddöntő előtt vár még ránk egy nagyon fontos meccs, így most Japánra koncentrálunk. A stílusuk kellemetlen, de a nyáron háromszor is játszottunk ellenük, és szerda este óta rájuk készülünk. Azon leszünk, hogy a következő akadályt is átugorjuk” – mondta a skandinávok elleni nyolc gólig jutó irányító, Szucsánszki Zita. A mai összecsapást jó előjelekkel várhatja a csapat, ugyanis az ázsiai együttes ellen százszázalékos a magyarok mérlege. Japán eddig mindössze Tunéziát tudta legyőzni, Dániától kilenc, Montenegrótól hat, Szerbiától pedig öt góllal kapott ki.

Az A csoport mai programja:
Magyarország–Japán (16.15, tv: Sport1)
Szerbia–Tunézia 18.30
Dánia–Montenegró (20.45, Sport2)
Az állás: 1. Montenegró 7, 2. Dánia 6 (113-90), 3. Magyarország 6 (115-100), 4. Szerbia 3, 5. Japán 2, 6. Tunézia 0Szerző

Megvédte csapata az elnyomott pilótát

Nem lehet könnyű a mindössze az első Forma-1-es szezonját lezáró Max Verstappen csapattársa lenni, hiszen tapasztalt pilótákat megszégyenítő rutinnal hajtott végre szebbnél szebb előzéseket, és vált egy pillanat alatt közönségkedvenccé. 

Hiába versenyzett olykor kiválóan a szintén 2015-ös újonc Toro Rosso-pilóta, Carlos Sainz Jr., nem igazán tudott a figyelem középpontjába kerülni 18 éves társa mellett, akit a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) díjátadó gáláján is elismertek: az év újonca és személyisége lett, valamint a szezon legszebb előzése is az ő nevéhez fűződött. Az istálló csapatvezetője, Franz Tost szerint nem tisztességes pusztán a pontok alapján megítélni Sainz idei teljesítményét – ő 18, míg Verstappen 49 egységgel zárt – a rengeteg műszaki hiba miatt.

"Carlos roppant balszerencsés volt a versenyautóval, ami hét alkalommal is meghibásodott alatta. Ő mindent megtett, szóval nem kell aggódnia" – magyarázta az 59 éves szakember az El País munkatársának. A spanyol pilóta szombatonként még jobban is szerepelt holland csapattársánál: a 19 versenyhétvégén 10 alkalommal végzett nála előrébb a kvalifikáción. A Toro Rosso technikai igazgatója, James Key szerint Verstappen fiatal kora miatt – 17 évesen és 164 naposan a legifjabb debütáló volt a sorozatban – került a címlapokra, pedig hasonló képességekkel rendelkezik, mint Sainz. A Red Bull másodszámú csapata változatlan pilótapárossal vág neki 2016-nak, autóikban azonban nem a Renault, hanem a Ferrari erőforrásai lesznek.

Szerző