Előfizetés

Kun Béla szelleme az MMA-ban

Mészáros Márton
Publikálás dátuma
2015.12.22. 06:45
Ungvári Tamás Népszava fotó
Ungvári Tamás író szerint nevetséges Fekete Györgynek, a Magyar Művészeti Akadémia elnökének indoklása a művészi élet listázásáról. Az MMA-elnök a Népszabadságnak adott interjújában beszélt azon szándékáról, hogy teljes művésznévsort készít.

Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke a Népszabadságnak adott múlt heti interjújában jelentette ki, hogy „művészkataszter” létrehozását kívánja megvalósítani, s ezért listáztatni fogja a művészeket. A terjedelmes interjúban a 83 éves belsőépítész kijelentette, az 1945 utáni hazai művészeti élet teljes feltérképezése során nem vizsgálnak politikai szempontokat, hanem megfogalmazása szerint „teljes művésznévsort” szeretnének létrehozni. A közéletet némiképp megbotránkoztató lista Fekete György szerint arra kell, hogy legyen egy "térképünk, amelyből kiderül, kikből áll és merre vándorol a magyar kultúra". Fekete hozzátette, már elkezdték a "művészkataszter" összeállítását, becslése szerint legalább egy évig fog tartani a munka.

Ungvári Tamás Széchényi és József Attila-díjas író, irodalomtörténész a Népszava érdeklődésére elmondta, maga is olvasta a Népszabadság interjúját az MMA-elnökkel. „Egyáltalában nem homályos Fekete megfogalmazása a lista kérdésében. Az írói, illetve művészi kataszter fogalmát Kun Béla népbiztos irányítása alatt vezették be a magyar történelemben. Ez volt a Tanácsköztársaság kommunista kultúrpolitikájának nagy találmánya. Én korábban is sejtettem, hogy Fekete György szervezetében Kun Béla szelleme kísért.” Arról, hogy mi lehet a célja az MMA-nak a listázással, az irodalomtörténész nevetve azt felelte, nem tudná megmondani, leginkább azért, mert nem rendőr. Mindenesetre hozzátette, a lista elkészítésének a vertikális és a horizontális rétegződéssel kapcsolatos magyarázatát egyszerűen „baromságnak” véli.

A Magyar Művészeti Akadémia egyre nagyobb térnyerésével megbolydult az évi mintegy 7 milliárd forintot kulturális célokra szétosztó Nemzeti Kulturális Alap (NKA) működése is, vélhetőleg emiatt mulasztotta el az NKA a lehető legkésőbbi időpontig kiírni a kulturális és tudományos lapok megjelentetésére az éves pályázatot. Ezért veszélybe került a hazai folyóirat-kiadás jelentős része: olyan nagy presztízsű lapok helyzete vált kritikussá, mint a Filmvilág, a 2000, az Alföld, a Színház, az Ellenfény, a Jelenkor, a Kalligram, illetve a Fidelio és a Litera, valamint a Prae online orgánumok sorsa is kérdéses.

Kiderült, ki a legnépszerűbb rádiós

Publikálás dátuma
2015.12.21. 21:41
Illusztráció/Thinkstock
Átadták a Rádiós Korrektúra és a Kamera Korrektúra díjakat Budapesten hétfő este. Az ünnepi gálát követően új, negyedévente megrendezendő szakmai fórumot indítottak, ahol kötetlen keretek között találkoznak majd a média iránt érdeklődők és a médiában dolgozók.

A szervezők tájékoztatása szerint a legjobbakat példaként állítva, immár negyedik alkalommal hirdették ki a Rádiós és Kamera Korrektúrát, a Hangok és Képek versenyének legjobbjait. Utóbbira csaknem 100 televíziós nevezés érkezett. 

A legnépszerűbb rádiós személyiségre több mint 9 ezren szavaztak, a kategória voksolóinak egyharmada. A legnépszerűbb rádióra 6 ezer fölötti jelölést regisztráltak a szervezők. Rádiós kategóriákban a Tényfeltáró, portré, információs hírmagazin kategóriában a Music FM Délutáni road show-ja bizonyult a legjobbnak, míg a kulturális magazin, hangjáték kategóriában a Lánchíd Rádió Szabad gondolat - John Lennon emlékműsorát díjazták. A szórakoztató reggeli műsorok közül a Sunshine FM Keltető című műsora bizonyult a legjobbnak, az arculatot tekintve a Music FM, és a közönségdíjat is ez az adó kapta mint legnépszerűbb rádió. A legnépszerűbb rádiós személyiség közönségdíját Bochkor Gábor viheti haza a Music FM-től.

A televíziós kategóriákban az MTVA megbízásából, az Éclipse Film Kft. által készített "Engedem, hadd menjen" győzött a portrék és dokumentumműsorok között. A hír- és hírháttérműsorok közül az RTL Klub Fókusz című műsorának Tóásó exkluzív interjúja nyert. A tudományos és ismeretterjesztő filmek körében az AMC Networks Central Europe Kft. Brutális történelem sorozata 1. évadjának 3. része vihette el a legjobbnak járó elismerést. A szórakoztató kategóriában az RTL Klub Gyertek át szombat este! című műsora nyert, és a csatorna sorozata, a Válótársak végzett a tévéfilm, tévéjáték, tévésorozat kategória első helyén is. Az arculatot tekintve az ATV kapta az első helyet, míg a különdíjat a Debreceni Városi Televíziónak és az Echo TV-nek ítéltek.

Lehet Más a Jövő - Megalakult az LMP ifjúsági szervezete

A párt tájékoztatása szerint a héten alakult meg a Lehet Más a Jövő, az LMP ifjúsági szervezete. Az alapítók célja, hogy elérhetővé és kézzelfoghatóvá tegyék a fiatalok számára a zöldpolitikát és az ökoszociális gondolatot. 

 A szervezet első lépéseként hamarosan átfogó ifjúságpolitikai programot hirdet - tudatja a közlemény.  Az alakuló ülésen Juhász Tímeát és Szalai Szabolcsot megválasztották társelnöknek. Rajtuk kívül Páli Zoltán, Gecsei-Tóth Andrea és Cohen Áron került be az elnökségbe.