Kulcsár hat év fél évet kapott - Nem jogerős az ítélet

Publikálás dátuma
2015.12.29. 10:58
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Hat és fél évi börtönre ítélte kedden első fokon a Fővárosi Törvényszék Gémesi Ágnes vezette tanácsa Kulcsár Attilát, aki lebukásáig a K&H Bank brókercégének portfólió igazgatója volt. Az egykori kőművest - aki semmiféle tőkepiaci végzettséggel nem rendelkezett - emellett 229,9 millió forintos vagyonelkobzásra ítélték.

Nagy Gábortól, aki Kulcsár Attila védőügyvédje volt a perben, megtudtuk, hogy a vádlott felmentéséért fellebbeznek, így az ítélet nem jogerős. Az ügyvéd a bíróság eljárását korrektnek tartotta, sőt úgy vélekedett, hogy a büntetés indokaként felsorakoztatott sikkasztás és hamis magánokirat felhasználás esetén ez méltányos büntetés lenne, ám Nagy Gábor álláspontja szerint a bíróság minősítése téves, ezeket a cselekményeket Kulcsár Attila nem követte el. (A közokirat hamisítás vádja alól Kulcsár Attilát felmentették.) A K&H Bank egykori vezérigazgatóját, Rejtő E.Tibort - aki betegsége miatt távol maradt az ítélethirdetéstől - felmentették. Ugyancsak felmentették Forró Tamást, az egykori KH Invest Befektetési Tanácsadó Kft. fb-tagját, közvetett résztulajdonosát, és a Zöld Újság Kiadói Rt. elnök-vezérigazgatóját.

A bűnüldöző hatóságok szerint a 2003-ban kipattant brókerbotrányban Kulcsár Attila, 1998-tól kedve rendkívül magas hozamokat ígérve, offshore cégeken keresztül jogosulatlanul forgatta az ügyfelek, magánszemélyek és egyes állami vállalatok pénzét, sokmilliárdos kárt okozva ezzel.

Az ügyészség szerint a teljes elkövetési érték, a jogosulatlanul forgatott pénzmennyiség összege több mint 23 milliárd forint, a kár pedig több mint 8 milliárd.

A K&H Bank egykori brókercége, a K&H Equities Rt. ügyfeleinek egy részét kiemeltként kezelte, és részükre „extra hozamokat” ígérő befektetési lehetőségeket kínált. A hvg.hu ennek kapcsán azt írta, hogy ha valaki be akart kerülni a brókercég „VIP-ügyfelei” közé, ahhoz a korabeli híradások szerint legalább 30 millió forintos induló tőkére és jó összeköttetésekre volt szükség. A cég a kiváltságosok közé bekerülőknek a piaci kamatokat jelentősen meghaladó, évi 15-20 százalékos hozamot ígért és adott is.

Kulcsár Attilát, Bécsbe történt szökése után előzetes letartóztatásba helyezték, 2004-ben vallomást tett az ügyészségen, 2008-ban pedig megszületett az elsőfokú ítélet, amelyben 15 vádlott összesen 27 év letöltendő és 12 év felfüggesztett börtönbüntetést kapott. 2010. májusában a Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte a Kulcsár-per elsőfokú ítéletét, és az eljárás megismétléséről döntött, és az év decemberében újraindult a Kulcsár-féle monstre per, amelyben tegnap megszületett az újabb elsőfokú ítélet.

Szerző
Frissítve: 2015.12.29. 20:46

Keveset változott a forint árfolyama

Alig változott a forint árfolyama a főbb nemzetközi devizákkal szemben a bankközi piacon kedd reggelre: az euróhoz, a dollárhoz és a frankhoz képest enyhén erősödött, míg a japán jenhez képest kissé gyengült.

Reggel hétkor az eurót 313,78 forinton, a dollárt 285,96 forinton, a svájci frankot 289,37 forinton, a japán jent pedig 2,3764 forinton jegyezték. Nyitó árfolyamához képest az euró 0,01 százalékkal, a dollár szintén 0,01 százalékkal, a frank pedig 0,06 százalékkal gyengült, míg a jen 0,03 százalékkal erősödött a forinttal összevetve. Az euró stagnált a dollárhoz képest, reggel hét órakor 1,0973 dolláron forgott. Legalacsonyabb jegyzése 1,0966, a legmagasabb pedig 1,0984 dollár volt. A svájci frankhoz képest 0,05 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz, 1,0843 frankon forgott. A dollár árfolyama 0,05 százalékkal 0,9881 frankra erősödött.

Szerző

Ünnepi gondolatok hanuka-karácsonykor

Négy éve még élt anyám hanuka-karácsonykor. Tudtam, nem sok lehet neki hátra. Azt is tudtam, nélküle nagy űr lesz bennem. Igyekeztem tudomásul venni, hogy hiánya nagyon fog fájni. Próbálgattam az érzést. Három éve, hogy volt apám hanuka-karácsonykor. Ekkorra már szereztem tapasztalást szülővesztésből. Mégis, korábban elképzelhetetlen kín mar azóta, amióta ő nincs. Nemhogy nem szűnően, de nem is enyhülően. Fantáziálok, milyen lesz az én utolsó percem, másodpercem. Hol fut majd le? Egyedül élem-halom meg? Hát az előzmények?

Anyához hasonlóan, sztróktól sújtva, tehetetlen bénaságba merevedve vegetálok a végszakaszban, vagy kegyelmi eljárásban, hirtelen szívleállásban részesít az Úr? Akár így, akár úgy történik, van vigaszom. A túlparton, a Semmiben nem vár rám szenvedés. Ahol nincs lét, nincs fájdalom. Rákműtét sincs. Avagy ki tudja? Találkozom anyámmal, apámmal, megismerem az antiszemiták által deportált nagymamámat. A fénykép gyönyörű Elza mamáját, nem a halálba rugdaltat. Ott – talán – az összes szerettemmel szeretetben fürdök, azokkal is, akiket valamiért nem tudtam annyira szeretni (és tőlük annyi viszont-szeretetet kapni), amennyire (amennyit) szerettem volna. Legyen így!