Rendkívüli közgyűlés jöhet - Nyílt levelet írt Tarlósnak az MSZP

Publikálás dátuma
2016.01.06 12:24
Az MSZP szerint a legutóbbi ülés kizárólag az Orbán-Simicska háborúról szólt MTI Fotó: Kovács Tamás
Nyílt levelet írt az MSZP Tarlós István főpolgármesternek, amiben a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezték. A párt arra hivatkozik, hogy a tavalyi év utolsó ülése kizárólag az Orbán-Simicska háborúról szólt. Horváth Csaba, a Fővárosi közgyűlés szocialista frakcióvezetője úgy nyilatkozott lapunknak, hogy összegyűlt a kellő számú aláírás a kérvény benyújtásához, így holnap hivatalosan is elküldik a kezdeményezést.

Az MSZP azt írta a nyílt levélben: Budapest ezekben a hetekben az elmúlt 25 év legmélyebb válságát éli. Bizonytalanná vált a budapesti és az agglomerációs közösségi közlekedés jövője, valamint veszélybe kerültek a főváros olyan alapszolgáltatásai is, mint a közvilágítás, a közterületek takarítása, a hómentesítés, a parkgondozás, a kéményseprés vagy éppen a színházaink működése

Sajnálattal vettük tudomásul, hogy a Fővárosi Közgyűlés december 22-i rendkívüli ülésének napirendjén kizárólag a fideszes belharc, az Orbán-Simicska háború szerepelt.

A miniszterelnök és a főpolgármester találkozója után elmaradt a budapestiek korrekt tájékoztatása, a tárgyalás részleteiről mind a városvezetés, mind a kerületi polgármesterek részéről csak szűkszavú, egymásnak ellentmondó vagy éppen zavaros információk láttak napvilágot. 

Orbán Viktor és kormánya láthatóan nem tiszteli a budapestiek napi erőfeszítéseit, a fővárosiak által a központi költségvetésbe befizetett napi 18 milliárd forintnyi adót, és a jövőben nem akar foglalkozni azokkal a fővárosi problémákkal, amelyeket egyébként ő maga hozott létre.

Éppen ezért mi, Budapestért felelősséget érző képviselők a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezzük az SZMSZ szerint 15 napon belül, amelyen a fentiek alapján javasoljuk, hogy

  • tárgyaljuk meg a budapesti közösségi közlekedés 2016. évi finanszírozásának kérdéseit;

  • tárgyaljuk meg a BKV HÉV üzletága államosításának kormányzati szándékát, amely bőven túlmutat a főpolgármester hatáskörén és felhatalmazásán, és amely az egységes budapesti közösségi közlekedés felszámolását jelenti;

  • tárgyaljuk meg a fővárosi alapszolgáltatások (köztisztaság, közvilágítás, parkgondozás, kéményseprés, szociális feladatok, színházfenntartás) 2016. évi finanszírozásának kérdéseit - sorolta a párt.

Az adótörvények decemberi módosítása, a közösségi közlekedés finanszírozásában való állami szerepvállalás folyamatos csökkenése veszélybe sodort minden fővárosi alapszolgáltatást. Az elmúlt években Esztergomban már láthattunk példát arra, mivel jár, ha leáll a közösségi közlekedés, elmarad a hómentesítés, és közvilágítás hiányában sötétbe borul a város

Nem szeretnénk, ha Budapest Esztergom sorsára jutna. Éppen ezért a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésén nemcsak az ellenzéki képviselőkre számítunk, hanem azokra a fideszes kerületi polgármesterekre, képviselőkre is, akik felelősséget éreznek a főváros és az itt élők iránt - írta az MSZP Tarlósnak.

Később Tarlós István és Kocsis Máté válaszolt Horváth Csaba szocialista képviselőnek:

Tisztelt Képviselő Úr!

Mindenekelőtt szeretnénk megkérni, hogy ne használjon következetesen olyan titulust, ami Önt nem illeti meg. Miután a Fővárosi Közgyűlés a Szervezeti Működési Szabályzatából rég törölte a képviselőcsoportok alakításának lehetőségét, így azoknak vezetőjük sem lehet. Ön még ebben is félrevezeti a közvéleményt. A lényeg azonban, hogy visszautasítjuk azokat az állításokat, melyeket 2016. január 6-i "nyílt levelében" megfogalmaz.

Sosem állítottuk, hogy mindent helyrehoztunk már abban az "Augiász istállójában", amit Önök örökül hagytak nekünk. Azonban felelős politikusokként - egyébként számos tekintetben jó együttműködésben a Kormánnyal - vitathatatlan eredményeket értünk el a fővárosban. 

 A BKV hosszú távú finanszírozásában valóban vannak még viták. Viszont ne felejtse el, hogy Ön, Demszky Gábor tán legdicstelenebb ciklusának - ráadásul menet közben megbukott - főpolgármester-helyetteseként azt hazudta a budapestieknek, olyan jó állapotban van a BKV, hogy Ön elérhetőnek látja az ingyenes közlekedést. Ehelyett 73 milliárd forint közvetlen, és 800 milliárd forint belső adósságállomány fogadott bennünket 2010 októberében. Visszautasítjuk az Ön támadó, hazug fellépését, és nagyon csodálkozunk, hogy felelőtlen, alacsony színvonalú teljesítménye után van bátorsága ilyen mondandóval előállni - írta válaszlevelében Tarlós István és Kocsis Máté.

 

Szerző
Frissítve: 2016.01.06 15:47

Orbán Viktor felmentette a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét

Publikálás dátuma
2019.02.22 19:22

Fotó: Orbán Viktor hivatalos Facebook oldala
Luszcz Viktor Stanislaw megbízatása március 14-ei hatállyal szűnik meg.
Felmentették a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét, az erről szóló miniszterelnöki határozat a Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg - írja az MTI. Orbán Viktor rendelete szerint Luszcz Viktor Stanislaw megbízatása március 14-ei hatállyal szűnik meg.

A baloldal felé is nyitna az LMP

Publikálás dátuma
2019.02.22 19:11

Fotó: Népszava/ Vajda József
Listát állít az Európai Parlamenti választásra, valamint frissíti a 2005-től hatályos stratégiáját az LMP a hétvégi, kétnapos kongresszusán. Az szinte biztos, hogy az ellenzéki párt egyedül méretteti meg magát az uniós voksoláson, habár a napirenden még mindig szerepel egy olyan pont, amely szerint a Jobbikkal közösen indulnának. (Sőt, hivatalosan a teljes ellenzék közös indulását is nyitva hagyja az LMP.) Ez annak fényében meglepő, hogy Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője a minap deklarálta, nem közösködnek senkivel. Kanász-Nagy Máté, az LMP titkára lapunknak azt mondta, nyilván ez a bejelentés, valamint az elmúlt hetek jobbikos botrányai hatnak a kongresszusukra, amely ennek megfelelően fog dönteni. Kanász-Nagy Máté azt is közölte lapunkkal, hogy az önkormányzati választás is szóba kerül majd a hétvégi eseményen. Ezt sem befolyásolja a jobbikos bejelentés, hiszen Kanász-Nagy tájékoztatása szerint a kongresszus lehetőséget ad majd az LMP helyi szervezeteinek, hogy azzal működjenek együtt az őszi voksoláson, akit a legmegfelelőbbnek tartanak. Kérdésünkre a titkár azt mondta, hogy ez a jelölt akár MSZP-s, vagy DK-s is lehet. Itt érdemes megemlíteni, hogy Keresztes László Lóránt, aki Hadházy Ákos lemondása után lett a párt társelnöke, korábban többször leszögezte: nem tud elképzelni semmilyen választási együttműködést a baloldal pártjaival. Kanász-Nagy erre a felvetésünkre azt mondta, hogy ő is azok közé a vezetőségi tagok közé tartozott, akik azt gondolták: van értelme az „új pólusnak”.
– Keresztes érezte, hogy csak a Jobbikkal való összefogás gondolatával kisebbségben van a pártban, és mivel azt gondolja, hogy van jövője az LMP-ben az EP-választás után is, most megpróbál kompromisszumot mutatni – fogalmazott egy név nélkül nyilatkozó LMP-s politikus. Az LMP EP-listájának vezetésére egyébként a korábbi hírek szerint hárman, Demeter Márta társelnök, Kendernay János, a párt külügyi kabinetjének vezetője és Vágó Gábor antikorrupciós szakszóvivő aspirált. Kanász-Nagy közölte: van egy negyedik jelölt is, Kóbor József pécsi önkormányzati képviselő. Azt a titkár elismerte, hogy a baranyai mérnök-fizikusnak nincs túl nagy esélye, viszont a Demeter-Kendernay-Vágó hármas szerinte fej-fej mellett halad. Több forrásunk ugyanakkor egyértelműen azt állította, hogy az elmúlt hetekben Vágó Gábor irányába billent el mérleg nyelve. – Biztos, hogy emiatt meggyengül Demeter, de ahhoz képest, hogy pár éve az MSZP elnökségi tagja volt, elég pozíciót kapott már tőlünk – mondták.