Rendkívüli közgyűlés jöhet - Nyílt levelet írt Tarlósnak az MSZP

Publikálás dátuma
2016.01.06. 12:24
Az MSZP szerint a legutóbbi ülés kizárólag az Orbán-Simicska háborúról szólt MTI Fotó: Kovács Tamás
Nyílt levelet írt az MSZP Tarlós István főpolgármesternek, amiben a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezték. A párt arra hivatkozik, hogy a tavalyi év utolsó ülése kizárólag az Orbán-Simicska háborúról szólt. Horváth Csaba, a Fővárosi közgyűlés szocialista frakcióvezetője úgy nyilatkozott lapunknak, hogy összegyűlt a kellő számú aláírás a kérvény benyújtásához, így holnap hivatalosan is elküldik a kezdeményezést.

Az MSZP azt írta a nyílt levélben: Budapest ezekben a hetekben az elmúlt 25 év legmélyebb válságát éli. Bizonytalanná vált a budapesti és az agglomerációs közösségi közlekedés jövője, valamint veszélybe kerültek a főváros olyan alapszolgáltatásai is, mint a közvilágítás, a közterületek takarítása, a hómentesítés, a parkgondozás, a kéményseprés vagy éppen a színházaink működése

Sajnálattal vettük tudomásul, hogy a Fővárosi Közgyűlés december 22-i rendkívüli ülésének napirendjén kizárólag a fideszes belharc, az Orbán-Simicska háború szerepelt.

A miniszterelnök és a főpolgármester találkozója után elmaradt a budapestiek korrekt tájékoztatása, a tárgyalás részleteiről mind a városvezetés, mind a kerületi polgármesterek részéről csak szűkszavú, egymásnak ellentmondó vagy éppen zavaros információk láttak napvilágot. 

Orbán Viktor és kormánya láthatóan nem tiszteli a budapestiek napi erőfeszítéseit, a fővárosiak által a központi költségvetésbe befizetett napi 18 milliárd forintnyi adót, és a jövőben nem akar foglalkozni azokkal a fővárosi problémákkal, amelyeket egyébként ő maga hozott létre.

Éppen ezért mi, Budapestért felelősséget érző képviselők a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezzük az SZMSZ szerint 15 napon belül, amelyen a fentiek alapján javasoljuk, hogy

  • tárgyaljuk meg a budapesti közösségi közlekedés 2016. évi finanszírozásának kérdéseit;

  • tárgyaljuk meg a BKV HÉV üzletága államosításának kormányzati szándékát, amely bőven túlmutat a főpolgármester hatáskörén és felhatalmazásán, és amely az egységes budapesti közösségi közlekedés felszámolását jelenti;

  • tárgyaljuk meg a fővárosi alapszolgáltatások (köztisztaság, közvilágítás, parkgondozás, kéményseprés, szociális feladatok, színházfenntartás) 2016. évi finanszírozásának kérdéseit - sorolta a párt.

Az adótörvények decemberi módosítása, a közösségi közlekedés finanszírozásában való állami szerepvállalás folyamatos csökkenése veszélybe sodort minden fővárosi alapszolgáltatást. Az elmúlt években Esztergomban már láthattunk példát arra, mivel jár, ha leáll a közösségi közlekedés, elmarad a hómentesítés, és közvilágítás hiányában sötétbe borul a város

Nem szeretnénk, ha Budapest Esztergom sorsára jutna. Éppen ezért a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésén nemcsak az ellenzéki képviselőkre számítunk, hanem azokra a fideszes kerületi polgármesterekre, képviselőkre is, akik felelősséget éreznek a főváros és az itt élők iránt - írta az MSZP Tarlósnak.

Később Tarlós István és Kocsis Máté válaszolt Horváth Csaba szocialista képviselőnek:

Tisztelt Képviselő Úr!

Mindenekelőtt szeretnénk megkérni, hogy ne használjon következetesen olyan titulust, ami Önt nem illeti meg. Miután a Fővárosi Közgyűlés a Szervezeti Működési Szabályzatából rég törölte a képviselőcsoportok alakításának lehetőségét, így azoknak vezetőjük sem lehet. Ön még ebben is félrevezeti a közvéleményt. A lényeg azonban, hogy visszautasítjuk azokat az állításokat, melyeket 2016. január 6-i "nyílt levelében" megfogalmaz.

Sosem állítottuk, hogy mindent helyrehoztunk már abban az "Augiász istállójában", amit Önök örökül hagytak nekünk. Azonban felelős politikusokként - egyébként számos tekintetben jó együttműködésben a Kormánnyal - vitathatatlan eredményeket értünk el a fővárosban. 

 A BKV hosszú távú finanszírozásában valóban vannak még viták. Viszont ne felejtse el, hogy Ön, Demszky Gábor tán legdicstelenebb ciklusának - ráadásul menet közben megbukott - főpolgármester-helyetteseként azt hazudta a budapestieknek, olyan jó állapotban van a BKV, hogy Ön elérhetőnek látja az ingyenes közlekedést. Ehelyett 73 milliárd forint közvetlen, és 800 milliárd forint belső adósságállomány fogadott bennünket 2010 októberében. Visszautasítjuk az Ön támadó, hazug fellépését, és nagyon csodálkozunk, hogy felelőtlen, alacsony színvonalú teljesítménye után van bátorsága ilyen mondandóval előállni - írta válaszlevelében Tarlós István és Kocsis Máté.

 

Szerző
Frissítve: 2016.01.06. 15:47

Bándy-gyilkosság: "valakire rá kellett húzni a vizes lepedőt"

A rendőrségi pszichológusnő, Bándy Kata gyilkosával a Hír TV Riasztás című műsorában készítettek interjút, amelyből az derült ki, hogy Péntek László nem tartja megfelelőnek azt, ahogyan a bíróság kezelte az ügyét. Szerinte a 40 év, amit kapott sok, 20 év alatt ugyanis meg tud változni egy ember. Az elítélt úgy fogalmazott: valakire rá kellett húzni a vizes lepedőt.

Az egész országot felkavarta a 2012 júliusában történt borzalmas eset, amikor Péntek László egy éjszaka hazáig követte Bándy Katát, majd megpróbálta megerőszakolni, megfojtotta, holttestét pedig egy bokros árokba gurította. A bíróság első fokon életfogytinglanra ítélte Pénteket, de másodfokon már csak 40 évet kapott, a gyilkos azonban ezt is sokkalta. 

A férfi most megdöbbentő interjút adott a bűncselekmény elkövetéséről, amiben arra a kérdésre, hogy hány év büntetést gondolna reálisnak, úgy felelt: hát most emberéletről beszélgetünk... Nem tudok olyan reálisat mondani, de egy olyan 20 évet gondolnék, hogy az ember meg is tudjon változni. Azt szellemileg és fizikailag is kibírnám" - fogalmazott Péntek.

A férfi azt is mondta, hogy szerinte pár részletet kihagytak a dologból. "Ezek a minősítő körülmények nem fedték a valóságot, és nem is hagyták, hogy ezt komolyabban kivizsgálják, csak valakire rá kellett húzni a vizes lepedőt. Volt arról szó, hogy nagyon meg lett verve, meg harapdálva. Kértünk fogmintát, hogy valóban történtek-e ilyen dolgok, de nem történtek meg ezek sem. Nem vertem meg!" - idézte a Blikk a gyilkos szavait.

Szerző

Czunyiné béremelést ígér a pedagógusoknak

Publikálás dátuma
2016.01.06. 10:58
FOTÓ: Vajda József/Népszava
Szeptembertől ismét nőnek, 3,4 százalékkal emelkednek a pedagógusbérek, ami havonta 3-15 ezer forint közötti összeget jelent az érintetteknek - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

Czunyiné Bertalan Judit sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kormány 2013-ban indította el a rendszerváltás utáni legnagyobb béremelési programot, amely 2017-ig tart, és öt év alatt átlagosan mintegy 50 százalékos emelést jelent. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a felsőoktatásban is elindult a már korábban bejelentett béremelés. Így január elsejével az oktatói-kutatói kör bére első lépésként 15 százalékkal nőtt, amit 2017-ben és 2018-ban további 5-5 százalékos emelés követ majd. 

Szerző