Ára van a jó számoknak

Publikálás dátuma
2016.01.07. 06:22
Varga Mihály büszke a számokra, de az uniós pénzek visszatartása még okozhat fejfájást FOTÓ: TÓTH GERGŐ
A GDP arányos államháztartási hiány mértéke 2015-ben - az előzetes becslések szerint -, két százalék körül alakult. Ebben nagy szerepet játszott, hogy mindezt az állam ellátási felelősségének mérséklésével sikerült elérni, az adósságrátát pedig feltehetően a már évek óta megszokott trükköknek köszönhetően tudták csökkenteni.

Fordulópontként értékelte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, hogy a GDP arányos államháztartási hiány mértéke az előzetesen kitűzött 2,4 százalékos mérték helyett tavaly a 2 százalék közelébe csökkent. Ebből a tárcavezető azt a következtetést vonta le, hogy "a reformok működnek." A nemzetgazdasági miniszter öröme azonban csak akkor válhat teljessé, ha az Európai Unió átutalja azt az 560 milliárd forintot, ami elvileg még jár Magyarországnak. A legfontosabb makrogazdasági számok teljesülése ugyanis ettől függ. A brüsszeli pénzek nagy részének beérkezésére az előírt határidőig, vagyis március 31-ig jó esély van, így az eredményszemléletű hiány 2,0-2,2 százalék között teljesülhet - mondta Katona Tamás a Népszavának.

A közgazdász egyetemi tanár emlékeztetett arra, hogy a jó számoknak komoly ára van: az egészségügyből, a köz- és felsőoktatásból és a szociális ellátásból hiányzik mintegy 200-300 milliárd forint, és azt sem szabad elfelejteni, hogy a közalkalmazottak egy része a kormánynak hitelez, mivel a túlóra és a helyettesítési díjak kifizetése akár hónapokig is várat magára, nem kis összegről, 150-200 milliárd forintról van szó - sorolta Katona Tamás.

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője szerint az uniós átutalások csúszása a pénzforgalmi hiányt jelentősen, az EU által preferált módszertannal számolt eredményszemléletű deficitet viszont csak részben befolyásolja. A szakértő szerint tavaly már év közben is látszott, hogy kedvezőek a költségvetési folyamatok, erőteljesen nőttek a bevételek, jelentősen csökkentek viszont a kamatkiadások. Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője úgy látja, a lakossági fogyasztás növekedése és az ehhez kapcsolódó adókból származó többletbevételek, illetve a foglalkoztatás bővülése és a munkabérek emelkedése miatt a személyi jövedelemadóból származó többletbevételek megalapozták a tervezettnél kedvezőbb adatokat.

Az államháztartás központi alrendszerének tavaly decemberi hiánya 247,8 milliárd forintot tett ki, az éves deficit 1218,6 milliárd forint lett - közölte az előzetes számokat tegnap a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Varga Mihály arról is szólt a szerdai tájékoztatóján, hogy teljesülhetett 2015-ben a GDP arányos adósság. Tavalyelőtt 76,2 százalékkal zártuk az évet, a tavalyinak az uniós előírások szerint ez alá kellett lemenni. Brüsszel azt várja el Magyarországtól, hogy három év átlagában 1 százalékponttal csökkenjen az adósság, tulajdonképpen a 60 százalék feletti adósság egyhuszadával. Rontotta a helyzetet az Eximbank kényszerű tőkeemelése, amely ahhoz kellett, hogy hitelezni tudja Andrew Vajna médiavásárlását és Garancsi István Duna-parti területszerzését. Mindez - Katona Tamás álláspontja szerint - ellenkezik a pénzintézet alapfeladataival, ami ellen az MNB-nek, mint felügyeleti hatóságnak tiltakoznia kellett volna.

Az egyetemi tanár biztos benne, hogy - akárcsak az elmúlt esztendők végén - most is trükkök által sikerült elérni az adósságcsökkentést. Jellemző amit az euró árfolyamával tettek: Varga Mihály néhány nappal az év végi zárás előtt 309 forintos árfolyamot tartott kívánatosnak. Nagy lehetett az izgalom december 31-én - hívta fel a figyelmet Katona Tamás -, mert 11 órakor az európai közös pénz egy egységéért még 313 forintot kellett adni, amely délutánra 316 forintra ugrott. Vagyis a "fontos időpontban", délben volt a legkedvezőbb a kurzus. A szakértő szerint februárig kell várni, hogy megtudjuk: milyen trükköket vetettek ezúttal be az adósság "kreatív karbantartása érdekében." Az már tudott, hogy a december végén lejárt PEMÁK-sorozat helyett nem bocsátott ki újat az ÁKK, és az adósságkezelő valószínűleg visszavásárolta az MNB által a piacon megvett devizakötvényeket.

Szerző

Illatos út - Nincsenek mérgező hordók

Publikálás dátuma
2016.01.07. 06:11
Az utolsó szerelvénnyel az összes hordót elszállították FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Másfél milliárd forintért ugyan elszállíttatta a kormány a 2,5 tonna veszélyes hulladékot a Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyéről, de a szennyezés a talajban továbbra is jelen van, ami további kármentesíti munkákat tesz szükségessé. Illés Zoltán volt környezetvédelmi államtitkár szerint hazánkban nem a szakmai érvek, hanem az oligarchák érdekei diktálnak, ezért szükségesnek véli az Illatos úti kárrendezés nemzetközi felügyeletét.

A kormány az összes veszélyes hulladékot elszállíttatta a Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyéről - jelentette be Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott szerdán, a helyszínen tartott sajtótájékoztatón. Közlése szerint a IX. kerületi telephelyről 2493 tonna veszélyes hulladékot szállítottak el. Azok többségét - 1870 tonnát - már meg is semmisítették, a maradék megsemmisítése a nyáron befejeződik. Hozzátette: a mérések azt mutatták, hogy egészségkárosító hatás nincs a környezetben.

"A feladat elvégzése nettó 1 milliárd 661 millió forintba került. Ezt az összeget az állam megelőlegezte, de ezt a tulajdonosokon keresztül a felszámolónak kell majd állni. Közölte, a veszélyes hulladékok elszállítását követően a "tényfeltárás időszaka" kezdődik meg. Meg kell nézni, mi maradt még a telephelyen, a talajban és a környezetben - mondta. Ennek költségeit a tavaly augusztustól a korábbi felszámoló helyére került állami felszámolón keresztül szintén a tulajdonosokra kívánják hárítani.

,,Az akut, közvetlen veszély elmúlt, de van olyan veszély, amit a kármentesítés szüntethet majd meg" - fogalmazott Baranyi Krisztina (Együtt) ferencvárosi önkormányzati képviselő. A hordók kiporzásából adódó veszély megszűnt, de vannak olyan területek, amelyek mérgekkel vannak átitatva. Hozzátette: senki nem tudja, hogy milyen mélységben, milyen anyagok szennyezték a telepet és a környező lakott területeket az elmúlt 140 év alatt. Egyes vélemények szerint 6-8 méter mélységig szükséges talajcsere - tette hozzá.

"Hosszú évtizedek óta mindenki tudta, hogy mi a helyzet" a telephelyen, de senki nem tett semmit – mondta Tarnai Richárd. A kormány "a közigazgatás átalakításának eszközét használva" megoldotta a problémát - jelentette ki Tarnai Richárd.

S hogy mi történt valójában a semmit tevéstől az elszállításig?

Habár a Budapesti Vegyiművek Zrt.-t hivatalosan még 2008-ban felszámolás alá vonták, annak Illatos úti telepén még tavaly év elején is veszélyes hulladékok szivárogtak a talajba, a levegőbe, valamint tűz- és robbanásveszélyes anyagok is maradtak a területen. Baranyi Krisztina a telep bejárása és a Greenpeace mérési eredményeinek birtokában folyamatosan tartó környezetkárosítás miatt 2015 áprilisában feljelentést tett a Nemzeti Nyomozó Irodában ismeretlen tettes ellen.

Szabó Marcel, az Alapvető Jogok Biztosának helyettese a mérgező anyagok ügyében állami beavatkozást sürgetett. A jövő nemzedékek szószólója hivatalból indított vizsgálatot, kezdeményezve az alapvető jogok biztosánál, hogy az illetékességi, illetve hatásköri viták tisztázását a gyors és hatékony megoldást.

Időközben két független kutatásból is kiderült, a szennyezés a telepen kívül is megjelent, ami komoly veszélyt jelenthet a környéken élők egészségére. A Greenpeace vizsgálata szerint több, az egészségi határértéket (egyes esetekben 30-szorosát) meghaladó mérgező anyagok – többek között rovarirtószerek - kerültek a talajba a telepen kívül. Hasonló eredményre jutott Baranyai Krisztina is, aki közadakozásból végeztetett független méréseket.

Május elején Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, az elszállítás költségét 1,1 milliárd forintot a Nemzetgazdasági Minisztériumnak megelőlegezi.

Június elején megkezdődött a mérgező anyagok elszállítása.

Feladatok a nulladik lépést követően

A munka még nincs elvégezve, a szivárgó, közvetlen veszélyt jelentő hordók elszállítása csak a nulladik lépés – nyilatkozta Illés Zoltán, a második Orbán-kormány környezet- és természetvédelemért, valamint a vízügyekért felelős államtitkárával. Ezután jöhet a terület szennyeződésének földrajzi behatárolása. Meg kell állapítani, több ezer mintavétellel, elemzéssel, hogy milyen mélységben található a szennyezés a talajban, mekkora a kiterjedettsége, hol érte el a vízbázist, milyen lépéseket kell tenni a szennyezés felszámolása érdekében? Fontos tudni, hogy a szennyező anyagok - a Duna-meder alatt - eljuthatnak például a csepeli vízkivételi kutakba is. De a soroksági Duna-ágon keresztül maga a folyó is veszélyeztetve van. Ez a felmérés legalább 1-1,5 évig tarthat, és mintegy 300-500 millió forintot emészthet fel. A második lépés a teljes körű talajcsere. Buldózerekkel, kanalas gépekkel ki kell bányásznyi akár 20-30 méter mélységig a talajt. A mélyben található talajvizet, ha nem sikerül megtisztítani, akkor azt a szennyezett földdel együtt el kell szállítani egy veszélyes hulladéktárolóba. Ennek az 1-2 év időtartamú műveletnek- tehát magának a kárelhárításnak - költsége legalább hat, de akár tíz milliárd forint is lehet. Hozzátette: a kárelhárítás összegének nagyságrendje miatt szükségesnek tartom nemzetközi szakértők bevonását, hogy szakmai szempontból ellenjegyezzék a meghozott döntéseket. Annak érdekében, hogy ne lehessen túlszámlázni, az adófizetők pénzét elsíbolni, elengedhetetlen lenne a nemzetközi, független felügyelet.

Szerző
Frissítve: 2016.01.07. 11:15

Médiaháború tört ki a rádiópiacon

A hírrádiók piacára is begyűrűzött az Orbán-Simicska háború, ugyanis a hamarosan elinduló, kormánypárti Karc FM a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Lánchíd Rádiótól csábítana át munkatársakat magasabb fizetéssel és kitűnő szakmai előmenetellel - tudta meg a VS.hu. 

A portál szerint a Karc főszerkesztője a Lánchíd Rádiót korábban vezető Gajdics Ottó lesz - aki Simicska tavaly februári G-napja után távozott -, a szerkesztőség pedig a Lurdy Házban székel majd. Úgy tudni, eddig senki nem akart munkahelyet váltani, és a Lánchídnál sem tartanak a hallgatók elvándorlásától. A Karc FM a Gazdasági Rádió tavaly szeptemberben elveszített 105.9-es frekvenciáján működik majd. A gazdasági adót üzemeltető Műsor-Hang Zrt. szerint az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szabálytalanul értékelte le pályázatukat, ezért bírósághoz fordultak. Ez azonban nem befolyásolta, hogy a frekvencián februártól a Kriczki Andrea vezette Hang-Adás Kft. üzemeltethet rádiót.

Eközben a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) nem árulta el, hogy mennyibe kerül az idegen nyelvű híradók, köztük a héten elindult kínai híradó elkészítése. A költségekkel kapcsolatban korábban is azt közölték, hogy nincs külön nyilvántartás az angol, a német, az orosz és a kínai híradó büdzséjéről. Most arról érdeklődtünk, a hírolvasók mennyi fizetést kapnak. Mindeddig a sajtóosztály nem válaszolt. A kínai híradó létjogosultságát a közmédia azzal indokolta, hogy „Kína stratégiai jelentőségű partnere Magyarországnak”. Az azonban kérdéses, hogy ki fogja nézni az éjjeli hírblokkot, ez igaz a köztévé többi idegen nyelvű híradójára is. Az is kiderült, hogy Novodomszky Éva váltja Jakupcsek Gabriellát a Ridikül című műsorban, miután utóbbinak december 21-én felmondott a közmédia.

A TV2-nél is elkezdődtek az átszervezések miután Andy Vajna a múlt héten bejelentette, hogy jogilag is övé a csatorna. Ezzel kapcsolatban a HVG kiderítette, hogy a filmügyi kormánybiztos Magyar Broadcasting Co. Kft.-je szilveszterkor fizette ki a TV2 vételárát. Az új vezetés, élén a korábbi RTL-vezér Dirk Gerkens-szel egy éven belül látványos változásokat vár, és a Bors szerint ennek érdekében felülvizsgálják a gyártási szerződéseket. Így előfordulhat, hogy lekerül a műsorról a TV2 egyik legnépszerűbb sorozata, a Jóban Rosszban is. Ugyanakkor még közel sem biztos, hogy Vajnáé a csatorna, a Simicska-köréhez tartozó Fonyó Károly a hét elején közölte, a tulajdonában lévő TV2 Media Group Holdings Kft. (ez a TV2 anyacége) még nem kapta meg a vételárat sőt, engedélyt sem kértek tőle a tranzakcióhoz. Az üzlet így Fonyóék szerint érvénytelen.

Szerző